:

Vad finns det för fågelarter?

Innehållsförteckning:

  1. Vad finns det för fågelarter?
  2. Vad heter alla fåglar?
  3. Vad är det för fågel som sjunger?
  4. Vilka fåglar kommer på våren?
  5. Vilken fågel är vanligast?
  6. Vilka är våra vanligaste tamfåglar?
  7. Vilken är den vanligaste fågeln i Sverige?
  8. Vilken fågel säger Huit Huit?
  9. Vad är det för fågel som knarrar?
  10. Vilken fågel låter Tjipp Tjipp?
  11. Vilken fågel sjunger tidigt på morgonen?
  12. Vilken fågel låter Huitt Huitt?
  13. Vilken fågel finns det mest av i Sverige?
  14. Vilken fågel är mest sällsynt?
  15. Vilken är den vanligaste fågeln?

Vad finns det för fågelarter?

Om inget händer med gråtrut de närmaste åren kommer den att avföras från rödlistan nästa gång.  Gråtruten minskade kraftigt för 20 år sedan men har varit stabil på en lägre nivå sedan dess. Så länge en art inte minskar till kritiskt låga nivåer kan den alltså avföras från rödlistan trots att den försvunnit från stora delar av landet. Flera av våra skogs- och jordbruksfåglar uppvisar samma mönster,en minskning under senare delen av 1900-talet och en stabilisering under 2000-talet.

Två arter som minskat kraftigt under lång tid och nu har kritiskt små populationer är rödspov, Starkt hotad (EN) och fältpiplärka, Starkt hotad (EN). Dessa arter hade sannolikt försvunnit om inte åtgärder genomförts för att vidmakthålla och restaurera deras livsmiljöer.

Gråkråkan har minskat med mer än 15 procent under de senaste 18 åren och har en uppskattad population på 145 000 par. För tio år sedan sköts 95 000 kråkor (2009) men antalet som skjutits har minskat för varje år och 2018 sköts 45 000. Avskjutning, ändrad sophantering och korpens predation på kråkans ungar kan förklara varför kråkan minskar.

Vad heter alla fåglar?

Nära 300 underbara och fantastiska fåglar häckar eller är vanliga besökare i Sverige. Och här är hela, långa listan! (Som vi lånat från bla Wikipedia.)

Inom parentes »F« för flyttfågel och »H« för häckande. Litet »h« för om det är osäkert om arten verkligen häckar i landet. »T« betyder att det är en tillfällig gäst.

Fåglarna är listade i sk »systematisk« ordning. Det vill säga egentligen Carl von Linnés gamla uppfinning för att hålla ordning på växter och djur.

Se alla våra vackra fågelposters i butiken.

Vad är det för fågel som sjunger?

Nu på våren vaknar livet. Blommor börjar växa. Fåglar börjar sjunga.

Det finns många olika sorters fåglar. Alla fåglar har sin egen sång. Jag lyssnar ofta på fåglarna, och försöker höra vilken sorts fågel det är.

Här är tre olika sorters fåglar, som man kan höra på våren:

1. Koltrast

Vilka fåglar kommer på våren?

Forsman förklarar att fåglarna flyttar i etapper. De första som kommer till Finland är arter som övervintrar relativt nära. De får ibland flytta tillbaka om det är så kallt att de inte hittar mat.

Den stora flyttvågen inleds då det efter ett lågtryck bildas varma, fuktiga sydvästliga vindar. Då kommer fåglarna i stora skaror, oftast för att stanna. De fåglar som flyttar från Afrika är en speciell grupp. De är så långt borta hemifrån att de inte påverkas av vädret i Norden. I deras fall är det förändringar i Afrika som får dem att bege sig på sin långa färd.

– För de arterna, till exempel den svart-vita flugsnapparen, kan det bli kämpigt om det är kallt här, säger Forsman.

Ingen har funnit ett uttömmande svar på frågan varför fåglar flyttar. Även Forsman har ställt sig frågan var fåglarna så att säga hör hemma. Är det här, eller i det land där de tillbringar största delen av året?

– En teori är att de kommer hit eftersom den finska sommaren är så rik på resurser. Allt blommar upp under en kort tid, det finns ett överflöd som de använder som en reserv.

När de flesta fåglar återvänt uppstår både mångfald och aktivitet. Fåglarna börjar leta efter en partner och bygga sina reden. Enligt Forsman uppstår det ändå ingen kamp mellan arterna.

Vilken fågel är vanligast?

Sång och läten av 25 fågelarter, som är de du med stor sannolikhet främst möter i din hemmamiljön. Mycket lämplig för nybörjaren som inte vill drunkna i mängder av arter som vederbörande sällan eller aldrig stöter på.

Ingen speakerröst, vilket gör att lyssnaren kan "blindtesta" sig själv. Varje inspelning varar från 30 sek. (tornseglare) till över 4 min. (näktergal), de flesta ligger dock på 1-2 minuter.

Följande arter ingår:Bofink, lövsångare, talgoxe, blåmes, koltrast, taltrast, rödhake, rödstjärt, svartvit flugsnappare,gärdsmyg, gulsparv, grönfink, stare, tornseglare, större hackspett, gröngöling, näktergal, sånglärka, trana, skata, kråka, morkulla, kattuggla, gök och slutligen strandskata.

ProduktinformationTitel: Våra vanligaste fåglarTyp: CDFörfattare: Roger BookTotal speltid: 50 minuterUtgiven: 2006

Vilka är våra vanligaste tamfåglar?

Man kanske blir lite förvånad när man hör att Sveriges vanligaste fågel inte är gråsparven! Men sanningen är att vissa fåglar trivs i människans närhet och därför kan uppfattas som vanliga. Vissa småfåglar som trivs inpå husknuten som tex domherrar, gråsparvar och även större fåglar som skator och kråkor är inte alls så allmänna som man skulle kunna tro. 

Sveriges vanligaste fågel är den lilla söta, men oansenliga lövsångaren. Den finns i otroliga mer än 13 miljoner i vårt land! Den är väldigt bra kamouflerad i sin grågula fjäderdräkt och smälter därför fint in i lövverket. Tyvärr minskar de i antal ganska mycket varje år.

Nummer två är bofinken ligger på hela 8 miljoner fåglar. Sedan är det ett stort hopp ned till rödhaken på dryga 3 miljoner. Och i fallande antal kungsfågeln, talgoxen, trädpiplärkan, bergfinken, taltrasten och koltrasten.

Om man istället räknar biomassa... så är tjädern den som totalt sett väger mest i landet med sina 2000 ton! 

Vilken är den vanligaste fågeln i Sverige?

Den stora fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten genomförs varje år i januari. De senaste åren har det varit en speciell fågel som intagit förstaplatsen som vanligaste småfågeln i Sverige.

BirdLife Sverige är en nationell fågelförening som arrangerat en fågelräkning i hela landet sedan 2006. Inventeringen kallas Vinterfåglar inpå Knuten och pågår varje år under några dagar i slutet av januari.

Allmänheten räknar helt enkelt antalet småfåglar och registrerar vilken art som kommit till just den enskildes fågelbord – eller liknande – för mat.

0:43

Vilken fågel säger Huit Huit?

...den lille Svartvita Flugsnapparen.

Här går solen ner runt 23-tiden och soluppgången sker vid 03-tiden... Men du ska inte tro att det blir "natt" på riktigt. Nä, det är ljust nästan  hela natten. Det har jag inte något problem med men den enerverande Svartvita Flugsnapparen gör mej smått galen!

Den speciella fågeln kommer alltid omkring den 5-9:e maj och är en riktig hyllning till att det verkligen är försommar här i Norr. Men dess enerverande livscykel är mer än en männisch kan klara av; Han kvittrar så länge det är dagsljus ute.  Dvs. från 03-01, nästan HELA dygnet håller han på.

Ett vore väl om han hade en melodiös sång  men det har han inte. Det enda han sjunger är sin entoniga melodi: Witt, witt,witt,witt,witt,witt,witt, witt,witt,witt,witt,witt,witt, witt,witt,witt, witt,witt,witt,witt,witt,witt, witt,witt,witt, witt,witt,witt, witt,witt,witt, witt,witt,witt. Och det alldeles utanför sovrumsfönstret.

Vad är det för fågel som knarrar?

Kornknarr. By Rachel Davies via Wikimedia Commons

Latinskt namn:Crex crex - Ordet "crex" är ljudhärmande och syftar på fågelns läte.

Typiska kännetecken:20-25 cm. Vingspann ca 50 cm. Brunspräcklig med gråaktigt bröst, hals och mage. Ljust grått ögonbryn. Ganska lång hals, kort stjärt och långa rosafärgade ben. I flykten hänger benen väl synliga. Svår att se men har ett karaktäristiskt läte.

Finnes:Främst Öland och Gotland samt fläckvis i Västergötland och östra Svealand.

Vilken fågel låter Tjipp Tjipp?

Kan jag använda fågelljud?

Kan jag använda fågelbilder?

Kan I identifiera en okänd fågel?

Vilken fågel sjunger tidigt på morgonen?

Några fåglar väntar inte ens till våren innan de börjar sjunga. Lär dig känna igen talgoxe, blåmes och grönfink.

Så fort ljuset kommer på vårvintern börjar det kvittras och sjungas bland småfåglarna. Så här års tänker sig många människor också att det var väl fanken att man inte vet vilka fåglar det är.

Här får du hjälp med tre vanliga arter som börjar sjunga tidigt på säsongen.

En välkänd tvåstavig sång: ”ti-ta, ti-ta, ti-ta…”. Ibland trestavig.

Ett par-tre snabba spetsiga toner följs av en utdragen drill: ”si-si-si-syrrrrrrrr”.

Vilken fågel låter Huitt Huitt?

Kan jag använda fågelljud?

Kan jag använda fågelbilder?

Kan I identifiera en okänd fågel?

Vilken fågel finns det mest av i Sverige?

Bland de fåglar som gått tillbaka finns rödhaken, det tros bero på köldknäppen i månadsskiftet november/december. Många rödhakar flyttade söderut eller dukade under i kylan. Också gulsparven har det svårt, vinterbeståndet har halverats sedan 2006 då fågelräkningen började.

Vilken fågel är mest sällsynt?

När besökare lämnar kommentarer på webbplatsen samlar vi in de uppgifter som visas i kommentarsformuläret samt besökarens ip-adress och user agent-sträng som hjälp för detektering av skräpmeddelanden. En anonymiserad sträng som skapats utifrån din e-postadress (även kallat hash-värde) kan komma att sändas till tjänsten Gravatar för att avgöra om du finns registrerad där. Integritetspolicyn för tjänsten Gravatar finns på https://automattic.com/privacy/. När din kommentar har godkänts kommer din profilbild att visas publikt tillsammans med din kommentar.

Om du skriver en kommentar kommer kommentaren och dess metadata att sparas utan tidsgräns. Anledningen till detta är att vi behöver kunna hitta och godkänna uppföljningskommentarer automatiskt och inte lägga dem i kö för granskning. För användare som registrerar sig på er webbplats (om sådana finns) sparar vi även de personuppgifter de anger i sin användarprofil. Alla användare kan se, redigera eller radera sina personuppgifter när som helst (med undantaget att de inte kan ändra sitt användarnamn). Även webbplatsens administratörer kan se och redigera denna information.

Vilken är den vanligaste fågeln?

Talgoxen är den vanligaste fågeln i Sverige på vintern. Foto: NTB/TT

Varje vinter kan alla som vill vara med och räkna fåglar i Sverige.

Folk kan räkna fåglar som de ser från sitt fönster. Eller så kan de gå ut och räkna vilka fåglar som kommer till platser där folk har satt ut fågelmat.

Det är organisationen Birdlife Sverige som ordnar räknandet. De samlar in siffror från alla som är med och räknar fåglar.