:

Vad kan göra i Skövde?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan göra i Skövde?
  2. Vad kan man göra i Skövde på kvällen?
  3. Vad kan man göra med barn i Skövde?
  4. Vad händer i Skövde i dag?
  5. Är Skövde säkert?
  6. Vilka kändisar kommer från Skövde?
  7. Är Skövde en bra stad?
  8. Vad är roligt att göra barn?
  9. Vad finns det att göra i Skaraborg?
  10. Vad är Skövde känd för?
  11. Vilken dialekt har man i Skövde?
  12. Vad kan man göra med en 10 åring?
  13. Vad ska man göra med en 8 åring?
  14. Vad finns det att göra i Skara?
  15. Vad är Skaraborg känt för?

Vad kan göra i Skövde?

Skövde är en stad i Västra Götalands län i västra Sverige, och det finns många saker att göra där. Här är några förslag:

Naturupplevelser: Ta en tur till Skara Sommarland, en nöjespark som erbjuder många roliga aktiviteter för hela familjen. Du kan också besöka den närliggande naturen för att uppleva den vackra skogarna och sjöarna i området.

Kultur och historia: Besök Skövde Kulturhus för att se utställningar och arrangementer som fokuserar på lokal kultur och historia.

Shopping och mat: Gör en runda i stadens centrum för att utforska de många butikerna, restaurangerna och caféerna som finns där.

Vad kan man göra i Skövde på kvällen?

Kastar du dig ut i vågorna eller anses du vara en badkruka? Oavsett vilket är du välkommen till Sveriges bästa äventyrsbad – öppet varje dag, året runt. Du kan också koppla av från det fartfyllda äventyrsbadet på Aqua Vitalis, Arena Skövdes relax-avdelning där du får tid att gå ner i varv och njuta av god mat och sköna behandlingar. På Arenan finns även bowlinghall, restaurang samt gym.

Kulturintresserad? Då har du kommit till rätt ställe. Skövde var först i Sverige med att få ett riktigt Kulturhus som samlar teater, konsthall, konstmuseum, bibliotek och biograf. På teatern kan du se allt från lokala produktioner av hög standard till folkkära svenska artister, komiker och internationella gäster. Foto: Mikael Tidqvist

Välkommen in till Skövdes egna Saluhall! Här köper du råvaror och närproducerat av högsta kvalité. Under saluhallens tak blandas lokalt, regionalt och utsocknes och tillsammans blir det en väldigt smakfull kombination.

I naturreservatet Silverfallet Karlsfors bildas ett imponerande vattenfall som kastar sig från avsats till avsats. På våren är Silverfallet särskilt välbesökt då det är som mest vatten i rörelse efter vintern. Området är rikt på sällsynta växter och är perfekt för en mysig utflykt. I området ser du även rester från Skaraborgs största alunbruk som lades ner i mitten på 1800-talet.

I Tidan utanför Skövde ligger Askeberga. Detta mysterium består av 24 gigantiska klumpstenar på mellan 25 och 30 ton vardera. Dessa är uppställda i en oval cirkel som påminner om en domarring eller skeppssättning. Än så länge är det en gåta när stenarna restes, och frågan varför är också obesvarad. Arkeologer och geofysiker har nyligen börjat intressera sig för området. I omgivningarna finns flera lämningar från järnåldern och äldre medeltid.

Vad kan man göra med barn i Skövde?

Om man är matintresserad så måste man besöka den lilla saluhallen i Skövde. Här kan man handla lokala råvaror och närproducerade produkter av hög kvalitet.

Man kan handla allt från lemonad och marmelad till nybakt bröd och sötsaker. Det finns mycket gott att handla i denna saluhall som man kan ta med sig hem som en souvenir från Skövde.

I naturreservatet Silverfallet-Karlsfors kan man vandra i vacker natur och besöka det fina Silverfallet. 

I reservatet finns man bland annat Billingeleden (markerad med orange) som tar dig på en 1,2 kilometer lång rundslinga. Denna sträcka tar dig igenom vacker natur och förbi det kända Silverfallet.

Silverfallet går att besöka året runt men är som mest populärt under våren då vattenfallet är extra rikt på vatten efter vintern. Under april-maj så blommar även vitsippor i naturreservatet, vilket får naturen att se lite extra magisk ut.

Skövde stadsmuseum ligger i en gammal textilfabrik och är en plats där man kan lära sig mer om stadens historia genom att titta på häftiga samlingar av fotografier, texter och olika föremål.

De har en permanent basutställning där man kan se hur Skövde har utvecklats under 600 års tid. man kan även besöka flera tillfälliga utställningar, delta i workshops och lyssna på föreläsningar.

Askeberga Skeppssättning är Sveriges näst största skeppssättning och ligger strax utanför Tidan i Skövde. Det är en häftig plats som är ett måste att besöka om man är intresserad av historia.

Skeppssättningen besår av 24 klumpformade stenar som är cirka 2 meter höga. Stenarna är placerade i en skeppsform som är 55 meter lång och 18 meter bred.

Ett besök till Askeberga Skeppssättning är helt klar en av de bästa sakerna att göra i Skövde som turist!

Helénsparken ligger centralt i Skövde och är en vacker plats med grönskande natur, små butiker och en lekplats för barnen. I denna park finner man Skövdes äldsta byggnad, Helénsstugan, samt en scen som används för flera lokala evenemang under året.

Stugan är från 1700-talet och inne i byggnaden kan man numera se inredning från 1800-talet, vilket är riktigt häftigt.

I de små butikerna finner man ett café och restaurang med uteservering, samt hantverksbod och slöjdens hus.

Vad händer i Skövde i dag?

  • Hitta ditt bibliotek
  • Kontakta ditt bibliotek
  • Våra sociala medier
  • Besöka och göra
  • Låna och hantera lån
  • E-medier och e-tjänster
  • Tillgängliga medier
  • Vårt uppdrag

Är Skövde säkert?

Här samlar vi allt eftersom ihop vårt Skövde-bibliotek med goda berättelser från Skövde. Låt dig inspireras och dela gärna din berättelse på temat Connect, Explore, Enjoy!

Skövde är en stad i rörelse – här bor människor som utvecklas, här finns företag som expanderar och här finns ett varierat föreningsliv som varje dag engagerar och inspirerar barn och vuxna till rörelse och gemenskap.

IFK Skövde handboll är en av de tongivande idrottsföreningarna i kommunen med 500 aktiva ungdomar i åldrarna sex år och upp till elitnivå. Utöver spelarna finns ett hundratal hängivna tränare och ledare. Säsongen 20/21 gick de till SM-final, till Skövdebornas stora glädje.

- Vi har en väldigt engagerad publik och många i Skövde har en relation till handbollen vare sig det är som aktiv spelare, ledare, engagerad förälder eller supporter. Nu laddar vi för Europacup för första gången på nästan 20 år, säger klubbchefen Erik Sackari.

New York eller Skövde? Rebecca Rouse, forskare och lärare i digitala medier från Georgia i USA valde Skövde. Anledningen? Nya möjligheter och öppna människor. Let’s connect!

Innan flytten från New York pendlade Rebecca till Skövde för att samarbeta med forskarkollegorna på Högskolans Spelutvecklingsprogram. Det var något med tempot och arbetsklimatet i Skövde som fick henne att börja fundera på en nystart på andra sidan Atlanten. Så när en ny tjänst dök upp på Högskolan i Skövde var beslutet för Rebecca, hennes fru och deras son inte svårt: Det var dags för ett nytt steg.

I huset utanför Tidan samlar de energi inför vardagens utmaningar. Frun utbildar sig till snickare, sonen lär sig svenska med en rasande fart och Rebecca undervisar framtidens spelutvecklare i estetik och digitala medier.

I Södra Ryd som är Skövdes största stadsdel med 6300 invånare pågår ett gemensamt arbete med områdesutveckling där det övergripande syftet är att motverka segregation och bidra till jämlika uppväxt- och levnadsvillkor för alla. Ett sätt att komma framåt är att samverka med föreningslivet. Att vara aktiv i en förening är en tradition som är djupt rotad i den svenska folksjälen men inte lika självklar i andra delar av världen. Detta har områdesutvecklarna i Södra Ryd tagit fasta på i projektet ESA.

- ESA, eller Efter Skolan Aktiviteter, är en riktad insats utifrån att man har sett att barn i Södra Ryd i mindre utsträckning var föreningsanslutna än barn i andra stadsdelar i Skövde. I ESA jobbar vi för att barn ska våga att testa nya saker i samverkan med både civilsamhället, skolan och religiösa samfund, säger Sofi Calizaya, områdesutvecklare.

Några av de aktiviteter som barnen i Södra Ryd kan testa inom ESA är fotboll, teater, konst och läxhjälp. För att få till bredden på utbudet och skapa många möjligheter till sociala kontaktytor för barnen och deras föräldrar samarbetar områdesutvecklarna i Södra Ryd med både kyrkan, Idrottsutbildarna Sisu, Medborgarskolan, Konstenheten, Polisen, fritidsgården, skolan och biblioteket i Södra Ryd. Studenter från Högskolan Skövde är involverade i läxhjälpen där barnen motiveras för att klara skolan bättre.

Vilka kändisar kommer från Skövde?

Skövde har allt det du önskar dig av en stor stad och allt du längtar efter i en mindre. För Skövde är precis lagom, småstadscharm och storstadsutbud. Du har ett stort utbud av affärer, caféer, restauranger och nöjen – allt på bekvämt gång- eller cykelavstånd från Högskolan och din studentbostad. Här finns framgångsrika företag, många startade av före detta studenter och granne med Högskolan ligger teknik- och forskningsparken Science Park Skövde. Skövde är också en garnisonsstad och den största arbetsgivaren är Volvo. Skövde växer hela tiden och har 55 000 invånare och målet är inställt på 60 000 om några år.

Skövdes läge, mitt emellan Vänern och Vättern är perfekt. Resecentrum ligger tvärs över vägen från Högskolan och härifrån går snabbtåg, med många dagliga avgångar, och över 200 regionala bussar och tåg. Tar du snabbtåget är det en timme till Göteborg och två till Stockholm.

Vill du träna eller röra på dig, finns i stort sett alla möjligheter. Det är tätt mellan fotbollsplaner, gym och idrottshallar i Skövde. Även på campus finns det ett gym. Du kanske vill testa någon ny aktivitet eller fortsätta med något du gillar sen tidigare. Hittar du inte just det du vill göra, så erbjuder Studentkåren i Skövde möjlighet att dra igång något med likasinnade. Skövde ligger vid berget Billingen, så det är bara att snöra på sig joggingskorna eller vandrarkängorna och upptäcka någon av alla fina leder.

Det är också populärt att cykla mountainbike och på vinterhalvåret kan du testa de fina skidspåren och slalombacken om det finns snö. Du kan också besöka Äventyrsbadet på Arena Skövde och varför inte koppla av en stund på relaxavdelningen Aqua Vitalis. Arena Skövde används också flitigt till olika konsertarrangemang och här spelas också många matcher. Vill du titta på elitidrott så har Skövde både ett dam- och herrlag på elitnivå i handboll.

Är Skövde en bra stad?

Skövde har allt det du önskar dig av en stor stad och allt du längtar efter i en mindre. För Skövde är precis lagom, småstadscharm och storstadsutbud. Du har ett stort utbud av affärer, caféer, restauranger och nöjen – allt på bekvämt gång- eller cykelavstånd från Högskolan och din studentbostad. Här finns framgångsrika företag, många startade av före detta studenter och granne med Högskolan ligger teknik- och forskningsparken Science Park Skövde. Skövde är också en garnisonsstad och den största arbetsgivaren är Volvo. Skövde växer hela tiden och har 55 000 invånare och målet är inställt på 60 000 om några år.

Skövdes läge, mitt emellan Vänern och Vättern är perfekt. Resecentrum ligger tvärs över vägen från Högskolan och härifrån går snabbtåg, med många dagliga avgångar, och över 200 regionala bussar och tåg. Tar du snabbtåget är det en timme till Göteborg och två till Stockholm.

Vill du träna eller röra på dig, finns i stort sett alla möjligheter. Det är tätt mellan fotbollsplaner, gym och idrottshallar i Skövde. Även på campus finns det ett gym. Du kanske vill testa någon ny aktivitet eller fortsätta med något du gillar sen tidigare. Hittar du inte just det du vill göra, så erbjuder Studentkåren i Skövde möjlighet att dra igång något med likasinnade. Skövde ligger vid berget Billingen, så det är bara att snöra på sig joggingskorna eller vandrarkängorna och upptäcka någon av alla fina leder.

Det är också populärt att cykla mountainbike och på vinterhalvåret kan du testa de fina skidspåren och slalombacken om det finns snö. Du kan också besöka Äventyrsbadet på Arena Skövde och varför inte koppla av en stund på relaxavdelningen Aqua Vitalis. Arena Skövde används också flitigt till olika konsertarrangemang och här spelas också många matcher. Vill du titta på elitidrott så har Skövde både ett dam- och herrlag på elitnivå i handboll.

Vad är roligt att göra barn?

1. Gör egen lera/play doh.Här är vårt allra bästa recept på egen play-doh-lera (du behöver bara två ingredienser)! I artikeln hittar du dessutom massa tips på vad ni kan göra med leran.

Vad finns det att göra i Skaraborg?

Kronocamping och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Vad är Skövde känd för?

Skövde växer och bygger hundratals nya bostäder per år. Med Högskolan i Skövde, ett aktivt näringsliv, Skaraborgs sjukhus och teknik- och forskningsparken Science Park Skövde är vi det naturliga navet i Skaraborg. Visste du till exempel att Skövde är den fjärde största staden när det gäller datorspelsutveckling?

Strosa runt på gågatorna i centrum, shoppa och ta en fika på ett av våra många caféer eller ät en bit mat på någon av alla de restauranger som finns här. Du hittar alla de stora butikskedjorna varvat med små boutiqer. Många fler shoppingmöjligheter finns även utanför centrum, till exempel på Norrmalm, Elins Esplanad eller Stallsiken.

Med drygt 400 föreningar hittar du något att göra nästan oavsett vilket intresse du har. Är du handbollsintresserad är Skövde verkligen en stad för dig eftersom vi har både ett dam- och ett herrlag som spelar på högsta elitnivå. Hemmamatcherna ser du i Arena Skövde som ligger mitt i stan.

Vilken dialekt har man i Skövde?

Sixten Västgöta-Bengtsson

Publicerat tisdag 12 augusti 2008 kl 14.32

Idag skulle Sixten ”Västgöta-Bengtsson” ha fyllt hundra år om han fortfarande hade levat. Västgöta-Bengtsson har haft stor betydelsen för bevarandet av västgötska dialekter, säger Claes Astin, som träffade honom många gånger.

Claes Astin berättar att Sixten ”Västgöta-Bengtsson” brann för att bevara västgötska dialekter och folkliv. Han åkte ut i bygderna och spelade in äldre människors språk. Västgöta-Bengtsson var väl bevandrad i västgötskhistoria och han berättade för folk i radio och församlingshem om den kunskap han samlade in.

Vad kan man göra med en 10 åring?

Här hittar du upplevelser och aktiviteter för barn i tioårsåldern. Perfekt att ge bort i present eller att uppleva tillsammans med hela familjen.

Här tas kul på allvar! Trampolinparkerna är fullmatade med roliga saker att uppleva för alla åldrar.

Prova en ny och annorlunda träningsform på vattnet!

Lyxig spaupplevelse för små upplevare. Låt barnen gå på riktigt spa, lån av frottéponcho och badring ingår.

Vad ska man göra med en 8 åring?

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Vad finns det att göra i Skara?

Under mitt besök i Skara med omnejd får jag min beskärda del av den anrika historia som jag har velat åt så länge – men det stannar inte där. I de västgötska trakterna möts jag av öppna landskap och tät morgondimma, dansande tranor vid Hornborgasjön och nya kyrkor bakom varje ny vägkrök, vänliga västgötar och nybakade konfirmander, storslagna utsiktsplatser och pittoreska småbygder – men också av skickliga konstnärer, drivna entreprenörer och fina matupplevelser. Här har jag samlat några tips på saker att göra i Skara med omnejd.

Jag får mitt första möte med staden Skara efter att ha checkat ut från Bjertorp Slott en solig lördagsmorgon i mitten av april. Jag och mitt sällskap parkerar bilen vid Ica Kvantum inne i Skara centrum och frågar den första personen vi möter om tips att se och göra under vårt besök. Den äldre mannen är precis på väg upp på cykeln efter att ha handlat och pekar med ett brett leende på Ica Kvantum bakom sig: – ”Det här! Och Coop!”. Ett sådant hett tips får inte gå obemärkt förbi, vi tar honom på orden och går in på Ica Kvantum och köper färdgodis för våra kommande äventyr i trakterna. Småstadslugnet inne på Ica blir en indikation på vad som väntar och sätter tempot för resten av vistelsen. Här finns ingen anledning att stressa – skogarna, slätterna, sjöarna och byarna har inte bråttom.

Historiebeskrivningarna är viktiga och ett återkommande tema för de Skarabor jag pratar med under resan. En av invånarna delar med sig av många spännande tankar om Skaras historia och sammanfattar vår diskussion med orden

Vi måste veta var vi har varit för att veta vart vi ska.

Vad är Skaraborg känt för?

Skaraborgs utvecklingsstrategi utgår från den regionala utvecklingsstrategin för Västra Götaland för 2021–2030. Den nya delregionala utvecklingsstrategi för Skaraborg ska leda oss i det regionala utvecklingsarbetet fram till 2030.

Syftet med strategin är att skapa genomförandekraft genom samverkan kring de utmaningar som identifieras. Utvecklingsstrategin beskriver hur Skaraborg ska arbeta strategiskt på ett långsiktigt och målinriktat sätt.

Utvecklingsstrategin är ett vägledande styrdokument som ska bidra till att utveckling genomförs i samverkan med näringslivet och dess organisationer, Skaraborgs 15 kommuner och Skaraborgs Kommunalförbund, akademi, det civila samhället, Västra Götalandsregionen samt andra berörda myndigheter/organisationer. Vi har alla olika ansvar, resurser och kunskaper. Utvecklingsstrategin är plattformen för vår samverkan och för ett kraftfullt genomförande.

Hela strategin finns att hämta till höger på denna sida.