:

Vilken linje går till Gullmarsplan?

Innehållsförteckning:

 1. Vilken linje går till Gullmarsplan?
 2. När öppnar tunnelbanan i Nacka?
 3. Vilken tunnelbanelinje är bäst?
 4. Vilka stationer röda linjen?
 5. När slutar tunnelbanan gå lördag?
 6. Hur går Gröna linjen?
 7. Vart kommer tunnelbanan gå i Nacka?
 8. Varför går inte tunnelbanan på natten?
 9. När är det som mest folk på tunnelbanan?
 10. Hur mycket kostar det att åka tunnelbana i Stockholm?
 11. Hur går röda linjen?
 12. När slutar tunnelbanan gå på natten?
 13. Vad har hänt med Gröna linjen?
 14. Hur kommer nya tunnelbanan gå?
 15. När stänger tunnelbanan på vardagar?

Vilken linje går till Gullmarsplan?

Moderatorer: Infomaster, Jourmaster

Kategoriregler Diskussioner om spårvägar, tunnelbanor, lokalbanor och förortsjärnväg med reguljär lokaltrafik. Ej fjärrtrafik på järnväg odyl. Allmänna forumregler

Rubriken är med flit uppseendeväckande och inte nödvändigt det bästa alternativet, emellertid ser jag ett flertal alternativ till att dra T-19 vidare till Älvsjö, som har diskuterats i årtionden. Att bygga T-bana till Älvsjö och bygga station där, är inte billigt och lätt. I stället ser jag ett antal alternativ som alla bygger på att anslutningen sker i form av pendeltåg. T-19 har princip inga tunnlar och kan således köras med valfri lastprofil, vilket är utgångspunkten för denna palett av förslag (mer eller mindre realistiska), vilka skulle kunna skapa nya resandemönster och därmed minska belastningen på dom s k gröna linjerna norr om Gullmarsplan, alla bygger på att det från Hagsätra byggs en anslutning till Nynäsbanan norr om Älvsjöbadet. - Hela linje 19 blir pendeltåg till Gullmarsplan, med ett antal indragna stationer som får försörjas med spårväg eller buss. - Hagsätra, Rågsved och Högdalen blir början på en ny p-linje. - Rågsved och Högdalen blir början på en ny p-linje. - Nynäsbanan länkas av vid Magelungsvägen och tar över enligt ovan. - Om inte pendel till Gullmarsplan, kan man överväga att konvertera till snabbspårväg som måhända kan svänga till vänster efter Gullmarsplan mot norra Årsta.

/Göran

När öppnar tunnelbanan i Nacka?

Tunnelbanans Blå linje i Stockholm förlängs från Kungsträdgården till Nacka och Söderort. Byggtiden är 10 år och trafikstart är år 2030.

Utbyggnaden av Blå linje börjar vid Kungsträdgården och får två förgreningar. En gren fortsätter österut till Nacka och en söderut, via Gullmarsplan, vidare till Sockenplan där den kopplas ihop med Hagsätragrenen som blir en del av Blå linje. Den nya sträckningen avlastar tunnelbanetrafiken som i dag passerar norra och södra staden via T-Centralen och Gullmarsplan. Det innebär att även Farsta- och Skarpnäckgrenen kan få tätare trafik. 

Nya stationer

Blå linje söderut får en ny plattform vid Gullmarsplan och en ny station i Slakthusområdet som ersätter de befintliga stationerna Globen och Enskede gård. Blå linje ansluter till befintlig station Sockenplan.

Vilken tunnelbanelinje är bäst?

Närå, min illustration har absolut ingen anknytning till mitt ämne annat än att det gäller Tunnelbanan - men håll med om att det är lite kul med bilder som väcker minnen från en förgången tid;

Äfvenledes är jag väl lite tveksam om mitt diffusa ämne kommer under rätt rubrik? Men jag är alltför blyg för att starta en ny tråd.

Jo, även om jag bor ute i vår just nu svinkalla skärgård, måste jag för diverse plikters utförande, begiva mig in till den stora staden. Vilket innebär att det varje vecka blir ett antal resor med både "Gröna och Röda Linjenätet". Därvid har jag noterat ett antal saker där i alla fall punkt 1 är min högst personliga upplevelse.

1. Som uråldrig resande med våra underjordiska linjer, har jag i ryggmärgen att det oftast fungerar perfekt, snabbt och effektivt.

Vilka stationer röda linjen?

2016 gick startskottet för utbyggnaden av tunnelbanan Stockholm. Detta projekt beräknas att vara helt utbyggt senast år 2025. Det blir till största delen en förlängning av blå linje som kommer att sträcka sig från Barkarby station ända bort till Nacka Forum.

De nya stationerna längs med den blå linjen kommer att vara Barkarby station, Barkarbystaden, Arenastaden, Hagastaden, Sofia, Hammarbykanal, Sickla, Saltsjö-Järla och Nacka Forum.

Trött på att åka tunnelbanan, se vilka stationer och linjer som finns på en pendeltåg karta. Har ni tråkigt på tåget så kan ni kolla in Markoolios video Åka pendeltåg för att fördriva tiden.

Planera din resa med resrobot för en kortare resa inom Stockholmsregionen eller en längre resa över större sträckor i Sverige med vår SL reseplanerare för att hitta den bästa och snabbaste rutten. Planera resan för all lokaltrafik rund om i landet.

När slutar tunnelbanan gå lördag?

Det är en god idé att planera resan lite extra om man ska åka med SL mellan 24 december och 6 januari – då går delar av trafiken enligt särskilda tidtabeller.

På julafton, lördag 24 december, går bussarna enligt lördagstidtabell men med en del undantag efter cirka klockan 15.00. Vissa linjer slutar gå helt och andra linjer får glesare turutbud.

På nyårsafton, lördag 31 december, går bussarna enligt lördagstidtabell hela nyårsafton och natten mot nyårsdagen som en natt mot helgdag.

Både tunnelbanan och pendeltågen går enligt en speciell tidtabell på julafton. Bland annat går det inga tåg i tunnelbanan natten mellan julafton och juldagen. Det första tunnelbanetåget på juldagsmorgonen börjar gå cirka klockan 06.00. På nyårsafton går tunnelbanan som en vanlig lördag natten mot nyårsdagen.

Hur går Gröna linjen?

Tågen från Skarpnäck och Farsta strand går till Slussen, där resenärer hänvisas byta till Röda linjen. Resenärer från Hagsätra måste däremot byta redan i Gullmarsplan. Från andra hållet går tågen från Hässelby strand till T-Centralen, medan tågen från Åkeshov endast går till Hötorget.

Anledningen är att arbetet med att rusta upp Söderströmsbron mellan Slussen och Gamla stan dragit i gång.

Mellan T-Centralen och Hötorget går det bara att köra på ett spår och trafiken reduceras.

Vart kommer tunnelbanan gå i Nacka?

Tunnelbanans blå linje byggs ut mot Nacka och i en ny sträckning mot Hagsätra.  

Detaljplanen gäller tunnelbanan som början vid Kungsträdgården med fortsättning söderut innan delning i två grenar. En gren mot Nacka och en gren som ansluter dagens gröna linje mot Hagsätra.  

Detaljplanen reglerar användning ovan mark för nio mindre områden. Det gäller främst områden kring nya stationsbyggnader och vid anslutning till befintligt spår mot Hagsätra, men även två vattenområden där ingen gällande plan finns. 

Projektet är angeläget för att tillgodose och för att klara kollektivtrafikförsörjningen när Stockholm och regionen växer.

Varför går inte tunnelbanan på natten?

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-11-09 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-rullar-tunnelbanan-hela-natterna/

STHLM

Publicerad 2008-08-22

När är det som mest folk på tunnelbanan?

Nästa vecka behöver jag åka tvärs genom Stockholm på morgonen. Med hundar

Frågan är helt enkelt: mellan vilka tider är det så trångt på pendeltågen att det är svårt att få plats på pendeln in mot stan? Är det illa även på tunnelbanan mot Bagarmossen eller är det lugnt då?

Nästa vecka behöver jag åka tvärs genom Stockholm på morgonen. Med hundar

Hur mycket kostar det att åka tunnelbana i Stockholm?

Till en början kan man köpa enkelbiljetter till vuxenpris genom att blippa betalkortet. Även den som är berättigad att resa till rabatterat pris kan betala på det nya sättet men betalar då fullt pris för sin resa, 38 kronor. Trafikförvaltningen fortsätter utveckla tjänsten så att det ska gå att köpa biljett även till rabatterat pris (pensionär, student, ungdom) genom att blippa betalkortet.

Hur går röda linjen?

Trafikförvaltningen har beställt 48 nya tåg (96 vagnar) av typen C30. Den första vagnen levererades i juni 2018. Sedan dess har ett omfattande arbete med att testa vagnarna pågått. Till exempel har vagnarnas olika system och delar testats, som till exempel bromsar och dörrar. Även arbetsmiljön för de som ska arbeta med att köra och underhålla tågen har trimmats in. Vagnarna har också fått köra utan passagerare, för att testa att de fortsätter fungera som kravställt även efter att de rullat ett visst antal kilometer.

Uppmärksamma resenärer har kunnat följa C30s tester och infasning i trafik. Först körde C30 på spåren utan att ta upp passagerare, därefter följde en testfas med resenärer, där C30 dök upp oannonserat och utanför rusningstrafik. Nu är även den sista testfasen avslutad och C30 är redo att trafikera Röda linjen fullt ut. Det betyder att tågen ingår i den dagliga trafikplaneringen och trafikerar vanliga avgångar efter tidtabell. De nya vagnarna produceras i Tyskland och sätts i trafik efterhand de levereras till SL.

De nya vagnarna är utformade för att öka attraktiviteten i tunnelbanan och för att passa en växande storstadsregion. Detta ska uppnås med genomtänkt design, hög driftsäkerhet, ny teknik, ökad kapacitet och ny möblering som minskar den upplevda trängseln och ger bättre tillgänglighet för alla resenärer. C30 kommer, som första svenska tunnelbanetåg, att vara utrustade med luftkonditionering. Det innebär en komfortökning, inte minst på den södra delen av röda linjen där tågen till stor del går ovan jord.

När slutar tunnelbanan gå på natten?

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-11-09 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nu-rullar-tunnelbanan-hela-natterna/

STHLM

Publicerad 2008-08-22

Vad har hänt med Gröna linjen?

Countryestradören om hyllningarna, hatet och kollapsen i Alabama. Håkan Steen intervjuar.

 Det är förseningar på tunnelbanans gröna linje 17, 18 och 19 mellan Slussen och Gullmarsplan på grund av ett tekniskt…

 Hör tunnelbanehjälten som grep in och stoppade vansinnesdådet – nu prisas han som Årets medborgare 2019.

 Mitt under rusningstrafiken i Stockholm på onsdagsmorgonen uppstod det problem på tunnelbanans gröna linje mellan…

 Det var på måndagsmorgonen förseningar upp till en kvart på tunnelbanans gröna linje i Stockholm på grund av ett…

 Tangi, 32, kastades av från tunnelbanetåg i Stockholm – tre gånger. Anledningen: Han bar på en hopfällbar elsparkcykel.

 Från och med i dag och 12 veckor framåt är delar av Fridhemsplans t-bana stängd för renovering.

Hur kommer nya tunnelbanan gå?

Vi har tidigare gjort uppskattningar för prispotentialen för de fastigheter som kan finnas i de nya stationsområden som uppkommer i samband med att man bygger den nya tunnelbanan. På grund av hög likviditet och många datapunkter, har våra observationer utgått från bostadsrättsmarknaden. Det har gått ett par år sen vi sist skrev om detta. Det kan därför vara relevant med en uppdatering.

I år kommer det märkas lite överallt att det byggs en ny tunnelbana i Stockholm. Det kommer att byggas tunnlar i samtliga nya spårdragningar, och flera tunnlar har fått högsta hållbarhetsmärkningen (”excellent” enligt Ceequal).

I slutet av året startar även de första installationsarbetena, där Akalla till Barkarby är först ut med detta. Sist i ledet är tunnelbanan från Fridhemsplan till Älvsjö, där byggstarten planeras till 2025 och man under 2022 politiskt ska fatta beslut exakt var man ska placera stationerna (sträckningen är dock beslutad). Planerad trafikstart blir 2034.

Vad händer i projektet?

När stänger tunnelbanan på vardagar?

2016 gick startskottet för utbyggnaden av tunnelbanan Stockholm. Detta projekt beräknas att vara helt utbyggt senast år 2025. Det blir till största delen en förlängning av blå linje som kommer att sträcka sig från Barkarby station ända bort till Nacka Forum.

De nya stationerna längs med den blå linjen kommer att vara Barkarby station, Barkarbystaden, Arenastaden, Hagastaden, Sofia, Hammarbykanal, Sickla, Saltsjö-Järla och Nacka Forum.

Trött på att åka tunnelbanan, se vilka stationer och linjer som finns på en pendeltåg karta. Har ni tråkigt på tåget så kan ni kolla in Markoolios video Åka pendeltåg för att fördriva tiden.

Planera din resa med resrobot för en kortare resa inom Stockholmsregionen eller en längre resa över större sträckor i Sverige med vår SL reseplanerare för att hitta den bästa och snabbaste rutten. Planera resan för all lokaltrafik rund om i landet.