:

Hur många kalorier är det i en stor banan?

Innehållsförteckning:

 1. Hur många kalorier är det i en stor banan?
 2. Hur många olika sorters bananer finns det?
 3. Är banan bra om man vill gå ner i vikt?
 4. Är det nyttigt att äta banan?
 5. Hur många bananer kan man äta på en dag?
 6. Är banan lösande eller stoppande?
 7. Hur många bananer för att dö?
 8. Hur stor är världens största banan?
 9. När ska man inte äta banan?
 10. Kan man äta 2 bananer per dag?
 11. Kan man äta 2 bananer om dagen?
 12. Kan man leva på bara banan?
 13. Varför får jag ont i magen när jag äter banan?
 14. I vilket land äter man mest bananer?
 15. Kan man äta banan på natten?

Hur många kalorier är det i en stor banan?

Nedan listar vi de tio mest sökta livsmedlen i termer av hur många kalorier de innehåller. Banan är i topp, havregrynsgröt i botten.

Ett kokt ägg beroende på storlek innehåller ungefär 85 kalorier.

Hur många olika sorters bananer finns det?

Banan härstammar från sydöstra Asien[3] och var känd i Europa redan under antiken. Den har senare införts till Afrika och framför allt till Centralamerika, där den är både en viktig matvara och en exportprodukt. Ordet banan kommer från spanskans och portugisiskans ord för banan, "banana", som i sin tur troligen är lånat från ett språk i Kongo.[4]

Släktet Musa beskrevs av Carl von Linné 1753.[5] Musa tillhör i sin tur familjen Musaceae och cirka 70 arter av banan erkänns av World Checklist of Selected Plant Families[5]. Flera av dessa producerar ätbara frukter, medan andra odlas som dekoration.[6]

Klassificeringen av odlade bananer har länge varit mycket omdiskuterad. Ursprungligen placerade Linné bananer i två arter utifrån hur de används som mat: Musa sapientum för dessertbananer och Musa paradisiaca för kokbanan. Utifrån detta system beskrevs ytterligare arter. I en serie studier som publicerades från 1947 och framåt visade Ernest Cheesman att Linnés Musa sapientum och Musa paradisiaca inte alls var arter utan kultivarer som båda härstammade från de två vilda frösättande arterna Musa acuminata (ädelbanan) och Musa balbisiana (balbisbanan), som båda beskrivits av botanisten Luigi Aloysius Colla.[7] Cheesman rekommenderade därför att man skulle överge Linnés två taxon och istället kategorisera bananer utifrån tre morfologiska distinkta grupper med kultivarer: de som i första hand uppvisar botaniska karaktärer tillhörande Musa balbisiana, de som i första hand uppvisar botaniska karaktärer tillhörande Musa acuminata, och de som i första hand uppvisar botaniska karaktärer tillhörande båda två.[8] 1955 presenterade Norman Simmonds och Ken Shepherd en genombaserad nomenklatur. Detta system undanröjde nästan alla svårigheter och oförenligheter i de tidigare klassificeringarna som baserades på att ge vetenskapliga namn till odlade varieteter. Trots detta används ändå äldre vetenskapliga namn av vissa auktoriteter vilket skapar förvirring.[7][9]

De idag accepterade vetenskapliga namnen för absoluta merparten av alla odlade bananer är Musa acuminata Colla och Musa balbisiana Colla för de båda ursprungliga vilda arterna for och Musa × paradisiaca L. för hybrider av M. acuminata × M. balbisiana.[10]

Bananfrukten är ett bär och de odlade sorterna innehåller inga frön utan bara svarta rudiment efter fröämnen. Det finns dock arter som innehåller svarta frön stora som pepparkorn inbäddade i fruktköttet. Vissa bananer är så fulla av frön att de är svåra att äta. Bananer är femkantiga och har trerummiga bär. Fruktköttet är i början fast och rikt på stärkelse, som sedan omvandlas till socker samtidigt som bananen mjuknar.

Är banan bra om man vill gå ner i vikt?

Kan man gå ner i vikt av att lukta på en apelsin och bära runt på en banan? Svaret är ja, om man ska tro forskarna på Leeds Universitet. De har tittat på sambandet mellan att ha frukt och grönt i sin närhet och vad man väljer att stoppa i sig.

I sina studier kom de fram till att vi genom att omge oss med frukt och grönsaker gjorde bättre matval. Till exempel åt folk mindre mängd choklad om de hade doftat på en apelsin först. Och de som började en måltid med en sallad istället för vitlöksbröd valde att äta mindre mängd mat till huvudrätt sedan.

Studien gjordes på människor som ville äta hälsosamt och hade som mål att gå ner i vikt, forskarna tror att personerna bara genom att bli påminda om det blev hjälpta att motstå frestelser.

Bäst effekt hade frukt och grönsaks-påminnelserna när testpersonerna var hungriga eller sugna på att frossa. Vill du också motstå frestelser – bege dig till närmsta frukt och grönt-disk, plocka på dig några nya ner i vikt-vänner och ta sedan med dig dem vart du än går.

Är det nyttigt att äta banan?

Bananer är en av de mest mångsidiga frukterna. Så det är ingen överraskning att det är en av våra medlemmars mest registrerade livsmedel. Bananer är vårt näst mest reggade livsmedel (näst ägg) och har reggats 1,6 miljoner gånger det senaste året. Vårt mest populära bananrecept är Bananpannkakor som reggats 55 000 gånger det senaste året. Du vet antagligen att bananer är hälsosamt, men har du någonsin undrat varför? Våra dietister och näringsexperter delar här med sig av fakta om bananer.

100 kcal

0,1 g fett

0,03 g mättat fett

Hur många bananer kan man äta på en dag?

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

1909 importerades de första bananerna till Sverige och premiärlasten lär ha varit svartfrusen och oätlig.

Men det var då det. Idag har den gula frukten en ohotad pallplats bland frukter. Att köpa bananer idag är billigare än vad det var för över 40 år sedan. Sedan 1980-talet har priset på dessa gulfärgade frukter gått ner med cirka 40 procent, om man räknar med inflationen.

Är banan lösande eller stoppande?

Banan kan vara bra för magen. Bananer är fyllda av fiber, något som många av oss får för lite av och som bidrar till mättnadskänsla och bra tarmfunktion. Det finns också studier som visar att banan kan hjälpa mot diarré.

Det bör dock sägas att man inte bör överdriva sin konsumtion eftersom detta kan ge magproblem. Omogna bananer ska man också vara försiktig med eftersom de är svåra att smälta och kan ge magont.

Dess höga fiberinnehåll gör bananen allmänt bra för magen. Har man problem med förstoppning så bör man dock leta efter en annan fiberkälla eftersom banan har en ”stoppande” effekt för de allra flesta. Därför kan det vara en bra idé att äta banan vid diarré.

Bananer tillhör släktet Musa. Med i släktet är också så kallade kokbananer, en mer fiberrik och mindre söt banan som används inom matlagning.

Bananen kommer ursprungligen från sydostasien, mer specifikt från malaysia, fillipinerna eller Indonesien.

Diverse varianter av vilda bananer växer där än idag. Bananen har dock spridits runt världen. Namnet är arabiskt och en stor del av produktionen sker i sydamerika och sydamerika.

Bananer är ett mycket bättre mellanmål än godis eller liknande men de innehåller en del kalorier. Så länge man inte överdriver och äter flera bananer per dag så är det ok att äta bananer även om man försöker gå ner i vikt.

Hur många bananer för att dö?

Ny Teknik bevakar och skriver om ny teknik inom områden som fordons-industri, innovation, digitalisering, bygg, miljö, it och telekom. Ny Teknik skriver också om nya entreprenörer, life science, industrins utveckling och automatisering och hur tekniken förändrar samhället.

Tidningen Ny Teknik riktar sig till ingenjörer, it-specialister, teknikkonsulter, forskare, beslutsfattare och allmänt teknikintresserade människor. Ny Tekniks mål är att hålla dessa personer uppdaterade med de senaste och viktigaste nyheterna, reportagen och trenderna inom teknikutveckling – både för jobbet och för fritiden

Ny Teknik kommer ut på både webb och papper. På sajten nyteknik.se uppdaterar vi varje vardag med de snabbaste och mest pålitliga nyheterna och analyserna i teknik-Sverige.

Hur stor är världens största banan?

Det finns få så vanliga livsmedel som det råder så stor oenighet om som bananer. Den skall vara gul, lätt böjd, växa på en stock och vara nyttig. Jättenyttig till och med. Så lång är nog de flesta överens men inte ens detta sagda är helt sant.

Bananer kan både vara större och mindre, ha olika färg, exempelvis röda eller gröna, och då har vi inte ens lyft frågan om det är en frukt. I varje fall står det utom all rimlig tvivel att det är en ört, till och med världens största hävdar de flesta.

Vi börjar med att konstatera att en frukt är något som växter producerar för att sprida sina frön och att frukter delas in i olika typer beroende på hur de är uppbyggda. Det finns nötter, stenfrukter och bär. Men de är alltså bara varianter på frukter.

Ett bär är alltså en sorts frukt som har en saftig eller köttig fruktvägg samt ett eller flera frön inuti bäret. Gemensamt för frukterna är också att de faller av växten men inte öppnas när de mognar. För att ta några exempel på bär så kan vi nämna vindruva, tomat, apelsin, melon, avocado samt vild banan. Skillnaden är alltså ganska stor men det som många betraktar som ett bär, jordgubben, är inte ett bär utan en skenfrukt då dess frön är på utsidan.

När ska man inte äta banan?

Bananer är en av de mest mångsidiga frukterna. Så det är ingen överraskning att det är en av våra medlemmars mest registrerade livsmedel. Bananer är vårt näst mest reggade livsmedel (näst ägg) och har reggats 1,6 miljoner gånger det senaste året. Vårt mest populära bananrecept är Bananpannkakor som reggats 55 000 gånger det senaste året. Du vet antagligen att bananer är hälsosamt, men har du någonsin undrat varför? Våra dietister och näringsexperter delar här med sig av fakta om bananer.

100 kcal

0,1 g fett

0,03 g mättat fett

Kan man äta 2 bananer per dag?

De är en bra källa för många viktiga näringsämnen, däribland kalium, vitamin C och B6 samt mangan.

En genomsnittlig banan väger i runda slängar 120 gram och 100 gram banan innehåller följande:

Den största delen v kalorierna i bananer kommer från kolhydrater. Protein är en viktig makronutrient som ser till att ditt imunförsvar fungerar som det ska, att dina muskler kan byggas upp, att kroppen kan läka och att dina ben är starka och hälsosamma.

Fett ger energi och spelar en stor roll för att din hjärna och hormonsystem fungerar som de ska.

Eftersom bananer saknar dessa viktiga näringsämnen så är de inte i sig själva en komplett måltid. Du bör komplettera med något som ger protein och fett, exempelvis kvarg och nötter.

Kan man äta 2 bananer om dagen?

De är en bra källa för många viktiga näringsämnen, däribland kalium, vitamin C och B6 samt mangan.

En genomsnittlig banan väger i runda slängar 120 gram och 100 gram banan innehåller följande:

Den största delen v kalorierna i bananer kommer från kolhydrater. Protein är en viktig makronutrient som ser till att ditt imunförsvar fungerar som det ska, att dina muskler kan byggas upp, att kroppen kan läka och att dina ben är starka och hälsosamma.

Fett ger energi och spelar en stor roll för att din hjärna och hormonsystem fungerar som de ska.

Eftersom bananer saknar dessa viktiga näringsämnen så är de inte i sig själva en komplett måltid. Du bör komplettera med något som ger protein och fett, exempelvis kvarg och nötter.

Kan man leva på bara banan?

Vill du tillåta användningen av cookies från Facebook i den här webbläsaren?

Vi använder cookies och liknande teknik för att tillhandahålla och förbättra innehållet i Metas produkter. Vi använder även cookies för att skapa en säkrare upplevelse genom informationen vi får från cookies på och utanför Facebook och för att tillhandahålla och förbättra Metas produkter för alla som har ett konto.

Nödvändiga cookies: dessa cookies krävs för att du ska kunna använda Metas produkter och för att webbplatserna ska fungera som avsett.

Cookies från andra företag: vi använder dessa cookies för att visa dig annonser utanför Metas produkter och för att tillhandahålla funktioner som kartor och videor i Metas produkter. Dessa cookies är valfria.

Varför får jag ont i magen när jag äter banan?

Många upplever obehag när de äter för mycket frukt med svullen mage, förstoppning, diarré, gaser, yrsel eller trötthet. Det kan vara fruktosmalabsorption som betyder att tunntarmen inte kan bryta ner fruktosen som följer med ner till tjocktarmen och ger olika besvärliga symptom.

Det är individuellt hur väl tunntarmen hanterar fruktosen och hur stor mängd man tål att äta och behöver man behöver prova sig fram. En del tål kanske en banan när den är ljus grön medans andra inte tål dem alls. Det finns ett antal listor på vilka frukter som är höga respektive låga i fruktoshalt.

I vilket land äter man mest bananer?

De flesta bananplantager ägs av stora, internationella företag där arbetsvillkoren för de anställda ofta är dåliga. Det kan handla om låga löner som inte går att leva på, osäkra anställningsförhållanden, begränsningar i organisationsrätten och hantering av farliga kemikalier utan tillräcklig skyddsutrustning. Många jobbar säsongsvis och har sämre villkor än dem som är fast anställda. 

En del bananer odlas även på små, familjeägda odlingar. Dessa bananodlare har också en svår ekonomisk och social situation, eftersom de inte har upparbetade samarbetspartners och därför har svårt att nå ut med sina bananer på världsmarknaden. Som en konsekvens måste de sälja sina bananer via mellanhänder, som tar en stor del av vinsten själva. 

Kan man äta banan på natten?

Bananer är förmodligen en av de första frukterna du någonsin har haft som barn. När du åldras kommer du att inse att banans enkelhet och näringsrika karaktär gör dem till ett toppval eftersom matsmältningskanalen blir kräsnare och kräsnare.

Du kanske har hört talas om några historier som säger att du aldrig ska äta bananer innan du går och lägger dig eftersom det kommer att störa matsmältningen, eller det kan orsaka förödelse i dina tarmar när du sover. Du bör undvika vissa livsmedel innan du går och lägger dig om du har en känslig mage eller om du är benägen att få hyperacidity, men den här listan med livsmedel innehåller inte bananer.

Mer än något annat främjar bananer utmärkt matsmältning, och denna frukt hjälper människor med antingen diarré eller förstoppning. Det finns inget med bananer som är hårt för mänsklig matsmältning, och du är bättre av att konsumera mer bananer någon av dagarna än inte.

Det är inte skadligt att äta bananer före sänggåendet. Detta är helt enkelt en destruktiv urban myt, en hälsorelaterad missuppfattning som du kan släppa eftersom den helt enkelt inte är giltig.