:

Vad är Tekniska Verken Linköping?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Tekniska Verken Linköping?
  2. Är det strömavbrott i Linköping?
  3. Är Tekniska Verken kommunalt?
  4. Hur mycket el producerar Tekniska verken?
  5. Vem äger Tekniska verken?
  6. Är Tekniska Verken statligt?
  7. Hur länge får man vara utan ström?
  8. Varför har vi ingen ström?
  9. Vem äger elnätet i Linköping?
  10. Vilken källa producerar mest el?
  11. Kan man duscha utan el?
  12. Kan man spola i toaletten när det är strömavbrott?
  13. Hur länge klarar sig kyl och frys utan el?
  14. Hur kan man värma upp ett hus utan el?
  15. Kan man koppla bort sig från elnätet?

Vad är Tekniska Verken Linköping?

Skip to content

Connecting decision makers to a dynamic network of information, people and ideas, Bloomberg quickly and accurately delivers business and financial information, news and insight around the world

Americas+1 212 318 2000

EMEA+44 20 7330 7500

Är det strömavbrott i Linköping?

Tack för att du loggat in på Mitt E.ON. På de här sidorna kan E.ON-kunder se sina fakturor, hålla koll på sin förbrukning, följa sina anslutningsärenden samt ta del av andra tjänster.

Såvitt vi kan se är du inte kund hos oss. Men vill du teckna elavtal med oss blir vi självklart glada!

E.ON kanske redan levererar elen till ditt hem? Här är några möjliga orsaker till att det ser ut som att du inte är E.ON-kund:

Tjänsten är inte tillgänglig för tillfället. Vänligen försök igen om en stund.

Är Tekniska Verken kommunalt?

Tekniska verken är ett kommunägt företag och ägardirektivet är en viktig grund i vår vision. Nedan punkter är hämtade från ägardirektivet som beslutats i kommunfullmäktige (2019). 

Hur mycket el producerar Tekniska verken?

  • Gärstadverkets tre äldre pannor, panna 1-3 är 400 GWh värmeproduktion, motsvarande årsbehovet av 20 000 villor. Elproduktion på 47 GWh/år.
  • Panna 4 - glashuset - 470 GWh värmeproduktion, motsvarande årsbehovet av 23 500 villor. Elproduktion på 109 GWh/år.
  • Panna 5 - Lejonpannan - 510 GWh värmeproduktion, motsvarande årsbehovet av 25 500 villor. Elproduktion på 137 GWh/år.
  • Pannorna är främst avfallsbaserade och har en total kapacitet på ca 88 ton/tim. 

Vem äger Tekniska verken?

Här kan du se bolag som liknar Tekniska verken i Linköping AB (publ). Listorna visar bolag i samma bransch (SNI 3530 - Försörjning av värme och kyla), som antingen är bland de största i Sverige, de största i kommunen, eller ligger i närheten av Tekniska verken i Linköping AB (publ).

Här kan du se bolag som liknar Tekniska verken i Linköping AB (publ). Listorna visar bolag i samma bransch (SNI 3530 - Försörjning av värme och kyla), som antingen är bland de största i Sverige, de största i kommunen, eller ligger i närheten av Tekniska verken i Linköping AB (publ).

Är Tekniska Verken statligt?

Tekniska verken-koncernen erbjuder smarta och effektiva lösningar som förenklar våra kunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön.

Vi producerar el från förnybara energikällor:

På uppdrag av Linköpings kommun sköter vi insamlingen och hanteringen av hushållsavfall.

Läs om vad uppdraget kring avfall och återvinning innebär.

Hur länge får man vara utan ström?

Har du råkat ut för ett strömavbrott? Strömavbrott kan bero på oförutsedda händelser såväl som planerade underhållsarbeten. Här hittar du information om avbrottsersättning och ersättningsbelopp.

Om du har haft ett sammanhängande strömavbrott på mer än 12 timmar så betalar vi automatiskt ut avbrottsersättning till dig.

Du behöver inte ansöka om avbrottsersättning utan den betalas ut automatiskt på din faktura från oss. Normalt får du din ersättning inom tre till sex månader.

Avbrottsersättningen är en schabloniserad kompensation som bör täcka de skador som uppstår i samband med ett strömavbrott.

Varför har vi ingen ström?

Kontrollera om någon säkring eller jordfelsbrytare har löst ut i din elcentral (ditt proppskåp).  Om omgivningen inte heller har el beror detta på ett större elavbrott. Kontakta då ditt elnätsföretag.

Försök aldrig att själv åtgärda ett strömavbrott genom att öppna och skruva i elektrisk utrustning, eftersom elen kan komma tillbaka när som helst utan förvarning. Då blir den elektriska utrustningen spänningsförande och därmed livsfarlig. Kontrollera så att inget är påslaget som kan blir farligt, exempelvis spis eller strykjärn.

Informationen kommer från Energimyndigheten, EON, Vattenfall, Fortum, Civilförsvarsförbundet, Kraftringen energi, Tekniska verken och Energiföretagen Sverige.

Vem äger elnätet i Linköping?

För att se vilket elområde din elanläggning tillhör (SE1, SE2, SE3 eller SE4) så kan du använda Svenska Kraftnäts karta över elområdena i Sverige.» Gå till Svenska Kraftnäts karta över elområden.

Här kan du. lista alla lokalnät i en kommun. avgöra vilket elområde ett lokalnät tillhör. ta reda på vem som är nätägare i ett lokalnät eller kommun. För frågor kring uppdateringar och tillgång till bakomliggande kartdata kontakta [email protected].

Vilket elnät tillhör jag? Att hitta vilket elområde du tillhör kan vara förvånansvärd komplicerat. Det finns dessutom många olika begrepp att hålla koll på - elområde, nätområde, anläggnings-ID, nät-ID, områdes-ID, ediel-ID, elnätsområde och nätbolag.

Vilken källa producerar mest el?

  • Vattenkraft: I likhet med tidigare år var vattenkraften det kraftslag som producerade mest el, totalt 70,6 TWh. Det är marginellt mindre än år 2020.
  • Kärnkraften bidrog också till en stor andel av Sveriges totala elproduktion med 51 TWh, en ökning med cirka 8 procent jämfört med föregående år.
  • Konventionell värmekraft bidrog med 15,5 TWh, en ökning med något över 20 procent. Kraftvärmen ökade sin produktion med nästan 40 procent jämfört med 2020.
  • Vindkraften producerade 27,4 TWh vilket är marginellt mindre än under 2020. Under året producerades mest el från vindkraften i oktober och minst i juni.
  • Solkraften producerade 1,1 TWh, en ökning på 40 procent jämfört med 2020. Elproduktionen från solen har ökat i flera år, vilket speglar en snabb utbyggnad av anläggningar. Trots utbyggnaden utgör solkraften en liten andel av den sammanlagda elproduktionen i Sverige. År 2021 var andelen cirka 1 procent.

Kan man duscha utan el?

Standardduschlösningar använder mellan 15-18 liter vatten i minuten. Anta att du duschar i tio minuter en dag. Det blir snabbt upp till 150-180 liter per dag. Det är därför som våra duschar i genomsnitt står för ungefär 66 % av varmvattnet vi förbrukar i hemmet.

Priset för vatten är inte den enda kostnaden på räkningarna. Att värma upp vatten till en behaglig temperatur är i själva verket dubbelt så dyrt som själva vattnet. Därmed kan vattenuppvärmningen snabbt höja kostnaderna för el- och vattenräkningarna med ungefär 10-20 procent av det genomsnittliga hushållets räkningar.

*Beräkningen baseras på en förbrukning på 15 l/minut och duschtemperatur på 39 °C med en vattenuppvärmningseffektivitet på 65 %**Källa: ec.europa.eu/eurostat och waternewseurope.com

Kan man spola i toaletten när det är strömavbrott?

  • Skriv upp eller spara telefonnummer till ditt nätbolag, exempelvis i kontaktboken i din telefon och på någon lämplig plats i din bostad.
  • Ha alternativ till elektriska apparater hemma. Fundera på vad du kan behöva. För att kunna få information vid ett strömavbrott är det till exempel bra att ha en laddad mobiltelefon med radiodel eller en batteridriven radio. Är elavbrottet omfattande brukar bland annat Sveriges radio ge uppdaterad information om hur situationen utvecklar sig. Är ditt hushåll eller företag extra känsligt för elavbrott kan du köpa ett reservelverk, som kan driva viktiga delar av anläggningen de perioder elen är borta.

Hur länge klarar sig kyl och frys utan el?

Kall luft är tyngre än varm. Därför ska du aldrig sitta eller ligga på golvet. Använd soffor och sängar i stället. Isolera golvet med extra mattor. Tejpa igen springor, täta alla fönsterlister och häng upp filtar och annat framför fönstren. Om solen skiner kan den ge tillskottsvärme genom rutan.

Fler lager med kläder är bra eftersom luften emellan hjälper till att isolera. Kryp gärna ner i en sovsäck när du sitter still. Ha varmt på fötterna hela tiden.

Flytta in i ett rum som du försöker värma upp och vistas i. Om du kan ska du välja ett som ligger åt söder, gärna på övervåningen om du bor i tvåvåningshus. Stäng dörrarna till de andra rummen.

Även om det är kallt måste du vädra då och då för att släppa in syre. Om du eldar eller använder fotogenkaminer och liknande är det extra viktigt att du ser till att ha en god ventilation. Lämna dessutom aldrig kaminen utan tillsyn.

Hur kan man värma upp ett hus utan el?

Hur kan jag få det varmare hemma? Under de kallare månaderna är vi många som ställer oss frågan – hus- som lägenhetsboende. Därför har vi samlat enkla tips och smarta värmeprodukter för dig som vill ha ett varmare hem!

Behöver du lite extra tillskottsvärme i sovrummet eller vardagsrummet när det är som kallast? Elradiatorer och oljefyllda element är underhållsfria, mobila och flexibla värmare som lätt flyttas runt dit de behövs, när de behövs. Många varianter kan även väggmonteras för dig som önskar permanent uppvärmning i eluppvärmda hus.

När passar element som värmekälla? • För tillskottsvärme i ett eluppvärmt hus • För dig som vill ha en underhållsfri och mobil värmekälla

Maxa värmeeffekten genom att låta luften runt elementet cirkulera. Placera till exempel inte soffan direkt framför – flytta ut den någon decimeter eller hitta en annan plats!

Kan man koppla bort sig från elnätet?

Välj kategori:

Energiskatt – vad är energiskatt?

Energiskatten tillkommer på alla elnätsavtal, oavsett var du bor eller vilket elnätsbolag du är kund hos.

Från 1 januari 2023 är energiskatten 39,2 öre/kWh exklusive moms (49 öre/kWh inklusive moms).