:

Vilken märke på husvagn ska man välja?

Innehållsförteckning:

 1. Vilken märke på husvagn ska man välja?
 2. Vilken äldre husvagn är bäst?
 3. Vad ska man tänka på när man köper en begagnad husvagn?
 4. När är det billigast att köpa husvagn?
 5. Vilken husvagn är bäst på vintern?
 6. Hur stor husvagn ska man köpa?
 7. Vilka husvagnar har minst fuktproblem?
 8. Är husvagn en investering?
 9. Får man bo året runt i husvagn?
 10. Hur mycket kostar en husvagn i skatt?
 11. Vilka husvagnar är bäst på vintern?
 12. Hur många husvagnar får man ha på tomten?
 13. Vad kostar en bra husvagn?
 14. Får man bo i husvagn på sin tomt?
 15. Vad är det för böter om man kör för tung husvagn?

Vilken märke på husvagn ska man välja?

Ett a-mått är ett vanligt mått som anges för förtält till husvagnar. A-måttet är i cm. Det är den totala längden ifrån marken bak upp igenom hela tältskenan ner till marken fram. Måttet som man då får i cm är det verkliga A-måttet som man har.  A1000 = 1000 cm (10m). Tänk på att mäta ca 30-35 cm ut från vagnen i bak- & framkant, se bild nedan.

Man kan enkelt själv mäta upp sitt a-mått med hjälp av ett snöre. Se då först till så att vagnen står plant och i våg. Man mäter då den totala längden i cm ifrån marken bak upp igenom hela tältskenan till marken fram. Måttet som man då får i cm är det A-måttet som man har. Tumstock rekomenderas inte då det kan ge stor felmarginal.

Det finns även ett enklare sätt att kontrollera sitt a-mått. Den danska förtältstillverkaren Isabella har en söktjänst där man kan söka fram sitt a-mått. Deras söktjänst täcker de flesta husvagnars a-mått från 1963 och framåt. Det som krävs är att man vet vilket Märke, Årsmodell och Modell man har på sin husvagn. I träfflistan så får man oftast 2 st a-mått. Dels vagnens verkliga a-mått och det a-mått som Isabella rekomenderar (Isabella-mått). Exempel är ditt verkliga a-mått A1003 så rekomnderas man välja A1000.

Våra leverantörer kan tillverka a-måttstält till de flesta husvagnar från ca A745 upp till A1405. De flesta tillverkare av a-måttstält tillverkar oftast sina förtält i storlekar med 25 cm intervall d.v.s A950, A975, A1000, A1025, 1050, A1075 och A1100 o.s.v. Vissa tillverkare såsom Isabella och Ventura har även några special storlekar för sina a-måttstält såson A962, A989, A1015.

Det finns också en leverantör som skräddarsyr alla sina förtält efter just er husvagns verkliga a-mått. D.v.s de tillverkar inte sina förtält med 25 cm intervall utan de skräddarsyr förtälten exakt er husvagn för bästa möjliga passform. Därför måste man vid beställning av alla Svenska Tälts a-måttstält ange vilket märke på husvagnen man har, årsmodell och modell. 

Vilken äldre husvagn är bäst?

Expertens lista: Bästa köpen av nya och begagnade husvagnar. Men se upp så att du inte blir lurad – de modellerna ska du verkligen undvika: ”De har ett skamfilat rykte”. Så upptäcker du de dåliga exemplaren.

Bästa husvagnen för dig med elbil Lista: 8 bra husvagnar du ska köpa Checklistan innan du köper begagnat – missen kan kosta 40 000 kr

Vad ska man tänka på när man köper en begagnad husvagn?

De vanligaste felen att hålla utkik efter är fuktskador, elektriska fel, ofta värme och kylskåpsrelaterade elfel. Förutom det kan det vara stora eller små fel och skador på inredning eller exteriör, som kanske inte spelar så stor roll för dig. 

Innan du bestämmer dig för vilken vagn du ska köpa är det bra att undersöka olika typer och märken av husvagnar. 

Läs forum och recensioner på nätet för att få en uppfattning om vilka modeller som har gott rykte och vilka som har en historia av problem.

När du tittar på en begagnad husvagn ska du alltid be säljaren att få se:

När är det billigast att köpa husvagn?

I det här exemplet har jag räknat på vad det skulle kosta att ha en husvagn som vi köper för 150.000kr. Räkna med att kostnaderna ökar med inköpspriset så en billig husvagn kommer att vara billigare att äga än en husvagn som har ett högt inköpspris.

Här nedanför har jag räknat på vad du kan förvänta dig att det årliga kostnaderna blir för en husvagn som kostar 150.000kr i inköpspris. Här har jag dock inte räknat in förvaringsplats på vintern eller några reparationer. Du bör alltså ta höjd för även detta i din budget.

Det är lätt att glömma massa kostnader när man köper sin första husvagn eller att blunda för dom. Utöver själva inköpspriset, försäkring, skatt etc. Så kommer du att behöva betala för service, gas, campingplatser etc.

Dessutom måste du räkna in värdeminskningen på din husvagn, uppställningsplats/förvaring på vintern, reparationer, inköp av utrustning etc. Sen bör du även räkna in en del av kostnaden för bilen i husvagnbudgeten eftersom den kommer att behövas för att dra den. Bensinkostnader, slitage etc.

Att ha sin husvagn på en camping kostar ofta mellan 200-500kr per dygn beroende på vilken camping det är, läget på campingområdet, om du ska ha el, vilket period på säsongen det är osv.

En av de större kostnaderna som många glömmer är värdeminskningen på husvagnen. Generellt sett så blir värdeminskningen större ju dyrare din husvagn är i inköp. Det påverkar också om den är av en speciell modell, dyr extrautrustning m.m.

Så om du inte vill drabbas av en stor värdeminskning är det bäst att satsa på en begagnad och populär modell som är i ett lägre prisspann som många har råd med. En husvagn för 150.000kr är betydligt lättare att sälja än en för 900.000kr, allt annat lika.

Om båda dessutom tappar 10% i värde så kommer den billigare bara ha tappat 15.000kr medan den dyrare gått ner 90.000kr i värde.

En stor fördel med att äga husvagn i jämförelse med husbil är att skatten är mycket lägre. Om husvagnen har en totalvikt under 750kg så är det t.o.m. ingen skatt alls. Normalt hamnar skatten på 3-500kr om du inte har en liten husvagn, Du kan se den kompletta skattetabellen på skatteverkets hemsida.

Om du har en stor tomt där du kan ställa upp och förvara din husvagn under vintern så kommer du undan gratis för den här kostnaden. Normalt kostar det annars mellan 3-5000kr per år/säsong för att förvara din husvagn.

Vilken husvagn är bäst på vintern?

Guide

Du som ska campa med husvagnen eller husbilen på vintern behöver kolla om fordonet är förberett för snö och kallt klimat. Här är allt du behöver veta om vinterbonade campingfordon – och så avlivar vi en gammal seglivad myt!

Innehåll

Hur stor husvagn ska man köpa?

En begagnad husvagns medelålder är sju till åtta år, vilket är något högre än på begagnad personbil. Tänk på att husvagnens ålder och slitage inte alls kan jämföras med en personbil. Husvagnen är som ett andra hem för många, och som ofta är både välskött och underhållen. Därför kan en välbehållen, begagnad husvagn vara ett klokt alternativ i stället för en helt ny. För runt 100 000 kronor går det att få en bra begagnad husvagn.

Precis som med alla andra kapitalvaror är det en värdeminskning även på husvagnar, men i mindre utsträckning än för till exempel personbilar. Det är helt enkelt färre saker som kan gå sönder, och ofta mindre slitage. Det är vanligt att räkna på en 15 procentig värdeminskning på en husvagn det första året, 10-12 procent år två och därefter fem till tio procent per år. Minskningen beror naturligtvis på typ, hur utrustad den är och vad som efterfrågas på marknaden för husvagnar.

Vilken typ av begagnad husvagn du ska köpa beror på om du vill vara ute på vägarna och upptäcka nya platser eller slå dig till ro på en campingplats. Olika husvagnsägare kan ha helt olika preferenser och behov. Vissa använder husvagnen som någon annan använder sin sommarstuga – medan andra älskar känslan av att kunna resa och uppleva nya platser, utan en fast punkt. Båda sätten har sina förespråkare och det kan vara bra att du funderar på vilken typ av semester du vill ha innan du slår till. 

Du måste också kontrollera att du kan köra husvagnen med ditt vanliga körkort. Om du har ett klass B-körkort får du endast köra med en totalvikt på 3 500 kilo, bil och husvagn inkluderat. Det kan begränsa dina valmöjligheter.

Vilka husvagnar har minst fuktproblem?

Expertens lista: Bästa köpen av nya och begagnade husvagnar. Men se upp så att du inte blir lurad – de modellerna ska du verkligen undvika: ”De har ett skamfilat rykte”. Så upptäcker du de dåliga exemplaren.

Bästa husvagnen för dig med elbil Lista: 8 bra husvagnar du ska köpa Checklistan innan du köper begagnat – missen kan kosta 40 000 kr

Är husvagn en investering?

En solig sommardag, barnen skrattar och leker vid stranden och ni har en härlig husvagnssemester med familjen… det är väl så campinglivet ser ut, eller?

En del har nog bilden av att livet i husvagn stundvis kan vara ganska utmanande. Med hela familjen boendes på ca 15 kvadratmeter kan det bli lite trångt och kännas en aning påfrestande. Vädret kanske inte alltid tillåter utomhusvistelser och då måste man samsas om en relativt begränsad yta. Lösningen på dessa problem är dock det ultimata husvagnstillbehöret, nämligen ett förtält! För dig som inte upptäckt denna fantastiska pryl kommer här 3 anledningar till varför förtältet kommer bli din nya bästa vän på husvagnssemestern.

Utökat utrymme 

Våra förtält från kända och kvalitetssäkra varumärken såsom Ventura, Isabella, Kampa Dometic och Svenska Tält kommer i både mindre och större mått för att ge mer yta och svängrum. Pedagogiska monteringsinstruktioner ställer inga krav på högt IQ och vips så har ni utökat utrymmet för hela familjen att umgås på. 

Får man bo året runt i husvagn?

De hade planerat att bo i husvagn i ett år. Sju år senare bor Kaj och Kicki Stefanius fortfarande på Engesbergs camping utanför Gävle. I husvagn med förtält, året runt. – Det känns som man har semester när man kommer hem, säger Kicki.

TV: Så lever de livet i husvagn

Kaj och Kicki Stefanius hade tänkt att bo ett år på camping under tiden de letade efter annat boende. Drygt sju år senare bor de fortfarande kvar.

Bild: Annakarin Björnström

Hur mycket kostar en husvagn i skatt?

Varje påbörjat dygn som du använder bilen privat räknas som ett tillfälle. Det betyder att om du använder husbilen utanför arbetstid/privat mer än 10 dygn per år, behöver du betala skatt för en förmån.

Om husbilen står vid en campingplats i elva dygn eller mer blir det en förmån du behöver betala skatt för även om du inte kör husbilen något.

Om husbilen är parkerad i anslutning till din bostad och du använder den som extra boende när du har familj eller vänner som övernattar räknas också det som privat användning. Varje dygn räknas som ett tillfälle.

Vilka husvagnar är bäst på vintern?

Ute är det isande kallt, inuti mysigt varmt. Tack vare bästa isolering, värmeisolering och bodelsteknik är husbilar och husvagnar från Hobby som gjorda för vintersemester. Som nordtyskt företag med grannar direkt i Skandinavien vet vi vad som är viktigt för vintercamping.

Tänk dig att köra genom snötäckta landskap, se norrsken och köra från skidområde till skidområde. Det finns många goda anledningar att vintercampa. Husbilarna och husvagnarna från Hobby är den perfekta basen att värma sig igen efter alla äventyr.

Ute är det isande kallt, inuti mysigt varmt. Tack vare bästa isolering, värmeisolering och bodelsteknik är husbilar och husvagnar från Hobby som gjorda för vintersemester. Som nordtyskt företag med grannar direkt i Skandinavien vet vi vad som är viktigt för vintercamping.

Tänk dig att köra genom snötäckta landskap, se norrsken och köra från skidområde till skidområde. Det finns många goda anledningar att vintercampa. Husbilarna och husvagnarna från Hobby är den perfekta basen att värma sig igen efter alla äventyr.

 • Ventilerade sittgrupper, förvaringsskåp och sängar
 • Isolerade takluckor
 • Fönster med gångjärn och dubbelt glas
 • Isolerade hjulhus

Hur många husvagnar får man ha på tomten?

Bor på en tomt på ca 2500 kvm. Jag undrar om jag kan ha min och även två kompisars husvagnar på min uppfart?

25 Sep 2020

Hej Sanna,

Vad kostar en bra husvagn?

I det här exemplet har jag räknat på vad det skulle kosta att ha en husvagn som vi köper för 150.000kr. Räkna med att kostnaderna ökar med inköpspriset så en billig husvagn kommer att vara billigare att äga än en husvagn som har ett högt inköpspris.

Här nedanför har jag räknat på vad du kan förvänta dig att det årliga kostnaderna blir för en husvagn som kostar 150.000kr i inköpspris. Här har jag dock inte räknat in förvaringsplats på vintern eller några reparationer. Du bör alltså ta höjd för även detta i din budget.

Det är lätt att glömma massa kostnader när man köper sin första husvagn eller att blunda för dom. Utöver själva inköpspriset, försäkring, skatt etc. Så kommer du att behöva betala för service, gas, campingplatser etc.

Dessutom måste du räkna in värdeminskningen på din husvagn, uppställningsplats/förvaring på vintern, reparationer, inköp av utrustning etc. Sen bör du även räkna in en del av kostnaden för bilen i husvagnbudgeten eftersom den kommer att behövas för att dra den. Bensinkostnader, slitage etc.

Att ha sin husvagn på en camping kostar ofta mellan 200-500kr per dygn beroende på vilken camping det är, läget på campingområdet, om du ska ha el, vilket period på säsongen det är osv.

En av de större kostnaderna som många glömmer är värdeminskningen på husvagnen. Generellt sett så blir värdeminskningen större ju dyrare din husvagn är i inköp. Det påverkar också om den är av en speciell modell, dyr extrautrustning m.m.

Så om du inte vill drabbas av en stor värdeminskning är det bäst att satsa på en begagnad och populär modell som är i ett lägre prisspann som många har råd med. En husvagn för 150.000kr är betydligt lättare att sälja än en för 900.000kr, allt annat lika.

Om båda dessutom tappar 10% i värde så kommer den billigare bara ha tappat 15.000kr medan den dyrare gått ner 90.000kr i värde.

En stor fördel med att äga husvagn i jämförelse med husbil är att skatten är mycket lägre. Om husvagnen har en totalvikt under 750kg så är det t.o.m. ingen skatt alls. Normalt hamnar skatten på 3-500kr om du inte har en liten husvagn, Du kan se den kompletta skattetabellen på skatteverkets hemsida.

Om du har en stor tomt där du kan ställa upp och förvara din husvagn under vintern så kommer du undan gratis för den här kostnaden. Normalt kostar det annars mellan 3-5000kr per år/säsong för att förvara din husvagn.

Får man bo i husvagn på sin tomt?

Hej.Får man ställa en villavagn  på sin tomt utan anmälan eller bygglov?

Tina 17 Apr 2019

Hej Tina,Vi har nu fått svar från Catrin Lif, bygglovsarkitekt. Se svar nedan:En byggnad behöver ett lov om den är ”varaktigt placerad” på en plats. Detta gäller oavsett om byggnaden har hjul eller ej. Detta innebär att man tillfälligt (med tillfälligt menar vi ett par månader) kan ställa en villavagn på sin tomt utan bygglov, men ska den stå där under en längre tid krävs bygglov.

Vad är det för böter om man kör för tung husvagn?

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 10.00

Många husvagnar väger mer än vad registreringbeviset tillåter. Det kan resultera i höga böter och i värsta fall indraget körkort. Marco Konontsuk körde in i en poliskontroll och fick veta att husvagnen vägde för mycket utan någon packning alls.

Många husvagnar väger mer än vad som anges som tjänstevikt i registreringsbeviset. Det fick Marco Konontsuk bittert erfara när han i midsommarhelgen skulle ta en provtur med sin nyköpta husvagn.

Vid en poliskontroll visade det sig att husvagnen vägde betydligt mer än den fick - trots att han hade packat lätt. Marco Konontsuk fick böta 4 000 kronor för att husvagnen var för tung, men han hade också kunnat förlora körkortet.