:

Vad menas med en vattentäkt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med en vattentäkt?
  2. Vad innebär det att bo i ett vattenskyddsområde?
  3. Får man bada i vattenskyddsområde?
  4. Varför vattenskyddsområden?
  5. Får man ta vatten från vattendrag?
  6. Vem beslutar om vattenskyddsområde?
  7. Får man bygga hus på vattenskyddsområde?
  8. Får man bada på en privat brygga?
  9. Får man lägga i en båt var man vill?
  10. Hur skyddar vi vårt vatten?
  11. Får man hämta vatten från sjöar?
  12. Får man ta vatten från en bäck?
  13. Var tar de kommunala vattenanläggningar sitt vatten ifrån?
  14. Hur nära vattnet får man bygga hus?
  15. Måste man ha vatten och avlopp?

Vad menas med en vattentäkt?

Bara 40 procent av Sveriges befolkning får dricksvatten från en täkt, ytvattentäkt eller grundvattentäkt, med ett modernt skydd enligt miljöbalken.

Det är grundvattenresursen som behöver skyddas förutom området närmast resursen. Ofta är det ett grundvattenmagasin. Skyddsområdet behöver omfatta hela området där vatten kan rinna till grundvattenmagasinet, både nu och i framtiden.

För vattentäkter med mycket stora tillrinningsområden kan en snävare avgränsning tillämpas om riskerna i de uteslutna områdena kan accepteras.

Mycket har hänt sedan 1970-talets miljötänk. Miljöbalken från 1999 tar upp att hänsyn ska tas till kommande generationer. Balken har ett annat sätt att tänka om vatten som resurs som grundar sig på:

Vad innebär det att bo i ett vattenskyddsområde?

För dig som bor eller bedriver verksamhet inom ett vattenskyddsområde (VSO) gäller särskilda bestämmelser, s.k. vattenskyddsföreskrifter. Förslaget till föreskrifter innebär dels att vissa åtgärder blir helt förbjudna, men mestadels att åtgärderna blir tillståndspliktiga.

För de allra flesta kommer det inte att innebära någon stor förändring, men alla måste värna om vattentäkten som resurs genom att visa aktsamhet med det som kan förorena vattnet eller marken runt omkring.

Ytvattnet kan påverkas av att du t. ex. tvättar bilen eller ditt fordon eller tankar ditt fordon och att det sker läckage. Du som har ett enskilt avlopp behöver även se över dess standard så att det uppfyller de krav på hög respektive normal skyddsnivå enligt naturvårdsverket.

Får man bada i vattenskyddsområde?

Att köra med motordrivet fordon på is ingår inte i allemansrätten.

Isbelagda vattenområden räknas som en form av terräng och omfattas därför av terrängkörningslagen. Terrängkörning är bara förbjuden på barmark, varför man får köra med motordrivna fordon på väl snötäckt mark som inte riskerar att skadas av körningen. Is likställs med snötäckt terräng och körning på is med motordrivna fordon är därför inte förbjuden enligt terrängkörningslagen.

Det kan dock finnas bestämmelser inom vissa områden som förbjuder körningen. Inom vattenskyddsområden, naturreservat och andra skyddade områden kan det finnas särskilda föreskrifter som anger att körning i terräng (vilket då även gäller snötäckt terräng) inte är tillåten.

Kommunen kan genom lokala trafikföreskrifter reglera körning på bland annat sjöis. Behöver terrängkörningen på snötäckt mark och isbelagda sjöar regleras inom ett större område kan kommunen göra det med stöd i terrängkörningslagen.

Varför vattenskyddsområden?

  • Vattenskyddsområden finns för att skydda nuvarande och framtida vattenförsörjning.
  • Vattenskyddsområden finns i anslutning till en vattentäkt som oftast förser ett samhälle med dricksvatten.
  • Föroreningar som hamnar i grundvattnet inom området kan förorena dricksvattnet.
  • Det är svårt att ta bort föroreningar ur dricksvattnet. Därför är det viktigt att undvika att förorena. Av den anledningen är en del åtgärder förbjudna och andra åtgärder kräver tillstånd inom vattenskyddsområde

Sandviken har många samhällen med kommunal dricksvattentäkt inklusive vattenskyddsområde. Ockelbo har två och Hofors ett vattenskyddsområde för kommunalt dricksvatten.

Får man ta vatten från vattendrag?

Just nu är det mycket låga flöden i de flesta av länets vattendrag. Trots nederbörd under de senaste dagarna är vattennivån generellt låg och sjunkande i hela länet. Mer nederbörd i prognosen innebär att minskningen inte går lika snabbt som innan, men ytvattennivåerna sjunker fortfarande.

Emåsystemet, Svartån, Huskvarnaån med flera ligger under eller strax över medellåg vattenföring. Lagan och Nissan har tillfälligt börjat närma sig medelvattenföring, men kommer att börja sjunka igen när regnet upphör.

Långtidsprognoser visar på en stor risk för att det ska bli torrare och varmare än normalt vilket innebär att läget kan komma att förvärras innan slutet av sommaren.

Vem beslutar om vattenskyddsområde?

  • Tillståndskrav för vattenuttag
  • Vattenskyddsområde för kommunala dricksvattentäkter
  • Skydd med stöd av lokala hälsoskyddsföreskrifter
  • Information om vattenförsörjning kan vara säkerhetskänslig och skyddsvärd
  • Relaterad information

Vattenuttag från grundvatten eller ytvatten kan ge stor miljöpåverkan. Ofta görs flera vattenuttag på olika platser från en och samma vattenresurs vilket gör att uttagen kan behöva samordnas. Som huvudregel är alla vattenuttag tillståndspliktiga även om det finns undantag, exempelvis vid användning för husbehov. För vattenuttag vid kommunala vattentäkter krävs generellt tillstånd från mark och miljödomstol enligt miljöbalken, om det inte är uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas av vattenverksamhetens inverkan på vattenförhållandena. Prövningen är inriktad på vattenuttagets miljöpåverkan.

Får man bygga hus på vattenskyddsområde?

Hej, Strömstad kommun nekar startbesked för Attefallshus på Kosteröarna om de är isolerade och inredda. De hänvisar till att öarna befinner sig inom ett vattenskyddsområde (tertiär skyddszon) och att ett komplementbostadshus skulle öka belastningen på befintlig vattentillgång pga uthyrning och dylikt. Bedömer du att det är i enlighet med gällande regelverk?

Hej Johan,

Det är jag faktiskt osäker på. Värt att strida till länsstyrelsen skulle jag säga. Inte sett några prejudicerande fall rörande attefallshus i vattenskyddsområde där man fått nekat map komplementbostadshus vs att det inte få vara isolerat. Det är inte för kommunen att avgöra hur man sen tar huset i bruk. Det är användningen som styr vilken typ av hus man bygger. Har aldrig hört att en komplementbyggnad inte skulle få vara isolerat (se skillnader mellan dessa typer här https://www.attefallshus.se/skillnad-komplementbyggnad-komplementbostadshus/ ).

Naturvårdsverket ( https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-0170-4.pdf )

Får man bada på en privat brygga?

Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Kraven på hänsyn mot omgivningen är desamma som på land. Inte störa – inte förstöra!

Trycket på allemansrätten i skärgårdar och längs kuster har ökat. Satsningen på turism i skärgården ger resultat. Det finns drygt en halv miljon fritidsbåtar och intresset för kajakpaddling i skärgården ökar snabbt.

Enligt Sjölagen ska du som färdas på vatten visa hänsyn mot omgivningen. Som båtfarare ska du visa gott ”sjömannaskap” och känna till regler och föreskrifter som gäller för de vatten du färdas i.

Får man lägga i en båt var man vill?

Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Kraven på hänsyn mot omgivningen är desamma som på land. Inte störa – inte förstöra!

Trycket på allemansrätten i skärgårdar och längs kuster har ökat. Satsningen på turism i skärgården ger resultat. Det finns drygt en halv miljon fritidsbåtar och intresset för kajakpaddling i skärgården ökar snabbt.

Enligt Sjölagen ska du som färdas på vatten visa hänsyn mot omgivningen. Som båtfarare ska du visa gott ”sjömannaskap” och känna till regler och föreskrifter som gäller för de vatten du färdas i.

Hur skyddar vi vårt vatten?

För att skydda grundvatten, sjöar och vattendrag som används för att producera dricksvatten behövs  planering, uppströmsarbete och ofta vattenskyddsområden. Kommunen behöver också arbeta för att skydda dricksvattentillgången även vid framtida klimatförändringar.

Ta gärna hjälp av branschriktlinjer för krav på råvattenkvalitet  för ditt uppströmsarbete och arbetet med vattenskydd.

Många ämnen är svåra att avlägsna i vattenverken och kan kräva utbyggnader och utveckling av reningstekniken. Det är bättre att motverka en förorening vid källan än att försöka eliminera den i efterhand. För att skydda de vattentäkter som råvattnet tas ifrån och området däromkring kan länsstyrelsen eller kommunen förklara ett mark- eller vattenområde som vattenskyddsområde.

Att inrätta ett vattenskydd är en komplicerad process med många intressenter och risker att ta hänsyn till. Här har vi samlat information för att ni ska kunna genomföra processen systematiskt, vilket underlättar arbetet.

Får man hämta vatten från sjöar?

Uppdaterad 4 juli 2023Publicerad 4 juli 2023

Länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat att det inte är tillåtet att ta vatten ur sjöar och vattendrag utan tillstånd. Anledningen är vattenbristen.

Trots de senaste dagarna regn råder det fortfarande vattenbrist i Jönköpings län och många av länets vattendrag påverkas.

Framförallt är Emåsystemet hårt drabbat av torka men även Svartån och Huskvarnaån ligger under eller strax över medellågvattenföring. Lagan och Nissan har tillfälligt börjat närma sig medelvattenföring, men kommer att börja sjunka igen när regnen upphör.

Får man ta vatten från en bäck?

I de allra flesta fall måste du ha tillstånd för att vattna odlingar, golfbanor, parker, virkesupplag och idrottsplatser. Du behöver även ha tillstånd om du behöver reglera ett vattendrag för att magasinera vatten till din bevattning.

Du behöver inte ha tillstånd om du ska vattna grönsaksland, frukt- eller bärbuskar i din villaträdgård eller ta vatten till dina djur.

Du måste följa miljöbalkens allmänna hänsynsregler när du tar ut vatten för bevattning. Det betyder att du inte får skada allmänna eller enskilda intressen eller motverka kommunal planering. Om din bevattning på något sätt skadar andras intressen kan du tvingas att betala för skadan.

Allmänna intressen kan vara skada på miljön eller fisket. Enskilda intressen kan vara ett kraftverk eller andra som bevattnar.

För att använda tillgången på vatten på bästa sätt när flera vill bevattna, krävs det samverkan för att fördela den tillgängliga vattenmängden. Genom att bilda en bevattningssamfällighet kan ni fördela vattnet mellan er efter era behov, samordna era ansökningar och minska era kostnader för tillstånd.

Var tar de kommunala vattenanläggningar sitt vatten ifrån?

Några vanliga reningsmetoder visas här men ta gärna reda på hur vattnet renas där du bor.

Hur nära vattnet får man bygga hus?

  • Var gäller strandskyddet?
  • Vad gäller inom ett strandskyddat område?
  • Kan jag få dispens från strandskyddet?
  • Strandskyddet kan upphävas för ett område
  • Man ska kunna passera längs vattnet
  • Vill du läsa mer?
  • Vem gör vad?
  • Relaterad information

Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet och vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet. Länsstyrelsen kan utöka strandskyddet upp till 300 meter, om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets syften. Du hittar strandskyddsreglerna i 7 kap. 13–18 h §§ miljöbalken. Kontakta din kommun om du vill veta mer om strandskyddet i ett visst område.

  • uppföra nya byggnader,
  • ändra byggnader eller sätta upp andra anläggningar eller anordningar som avhåller allmänheten från att röra sig där,
  • gräva, spränga eller på annat sätt förbereda för sådana åtgärder,
  • utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.

Anläggningar eller anordningar som är förbjudna kan till exempel vara bryggor, pirar, staket, grillplats och parkeringsplatser. Andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv kan vara att fälla träd, muddra, lägga upp massor eller gödsla.

Måste man ha vatten och avlopp?

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel, och det är av stor betydelse att dricksvattnet är av god kvalitet. Ett väl fungerande avloppssystem för spillvatten, dagvatten och dräneringsvatten är viktigt för hälsan.

Avsnittet om vatten och avlopp i Boverkets byggregler, BBR, är uppbyggt av tre delar som behandlar

Byggnadsverk ska vara projekterade och utförda så att de inte medför en oacceptabel risk för användarnas eller grannarnas hygien eller hälsa. I avsnitt 6:6 i BBR finns krav på att byggnader och deras installationer ska utformas så att vattenkvalitet och hygienförhållanden tillfredsställer allmänna hälsokrav.

Plan- och bygglag (2010:900) 8 kap. 4 §