:

Kan företag få bidrag för Laddbox?

Innehållsförteckning:

  1. Kan företag få bidrag för Laddbox?
  2. Kan företaget betala Laddbox hemma?
  3. Vilka företag bygger laddstolpar?
  4. Hur bokföra laddstolpar?
  5. Var söker man bidrag för laddstolpar?
  6. Kan företag göra avdrag för grön teknik?
  7. Får man ladda gratis på jobbet?
  8. Får man köra hem med firmabil?
  9. Vem ansvarar för laddstolpar?
  10. Vad kostar det att sätta upp laddstolpar?
  11. Kan man köpa Laddbox på företaget?
  12. Vem betalar för laddstolpar?
  13. Hur ta betalt för Elbilsladdning?
  14. Har företag rätt till grön teknik?
  15. Kan företag neka rot avdrag?

Kan företag få bidrag för Laddbox?

Så här behandlar Naturvårdsverket personuppgifter vid handläggning av ansökan om bidrag för installation av laddpunkt för elfordon, organisationer.

Naturvårdsverket är personuppgiftsansvarig och behandlar personuppgifter i enlighet med gällande dataskyddsregler. Du har rätt att begära tillgång till och rättelse eller radering av dina personuppgifter eller begränsning av behandling som rör dig. Du har även rätt att invända mot behandlingen av dina personuppgifter. 

Information om dina rättigheter och kontaktuppgifter till Naturvårdsverkets dataskyddsombud

Integritetsskyddsmyndigheten är ansvarig tillsynsmyndighet för personuppgiftsbehandling och dataskydd. Du kan vända dig dit om du har klagomål rörande dina rättigheter. Du kan också alltid kontakta Naturvårdsverkets dataskyddsombud.

Kan företaget betala Laddbox hemma?

Du räknar fram förmånsvärdet för din elförbrukning per månad utifrån antal körda mil privat, antal körda mil totalt, marknadsvärdet för elförbrukningen per kWh och antal kWh som bilen laddats på arbetsplatsen.  

I det fall du enbart laddar tjänstebilen hemma kan ditt företag lämna en skattefri ersättning med 9,50 kr per mil år 2020. Är det däremot så att du laddar både på arbetsplatsen och hemma kan du inte få skattefri milersättning eller avdrag i deklarationen för tjänsteresorna eftersom du då inte anses ha betalat samtliga utgifter för tjänsteresan. 

Vilka företag bygger laddstolpar?

Södra har som hållbarhetsmål att ha fossilfri produktion 2020 och transport år 2030. Södra Skogsägarna har med hjälp av E.ON installerat stort antal... Spahotellet The Lodge tar nästa steg i sitt arbete med hållbarhet – genom att göra det möjligt för gästerna att sig till hotellet på ett klimatsmart... Parkering Malmö har nyligen installerat 100 laddplatser i sina garage, och nu fortsätter satsningen på hållbara lösningar.

Den här sidan uppdaterades 10 okt. 2023 av E.ON Energiinfrastruktur

Hur bokföra laddstolpar?

Om arbetsgivaren bekostar en fast installation av laddstation för den anställdas förmånsbil i anslutning till bostaden, eller i övrigt för den anställdas räkning, bör det utgöra en skattepliktig förmån. Förmånen värderas till marknadsvärdet av installationen.

Skatteplikt bör dock gälla enbart för installationer som görs efter den 31 december 2020. En laddstation som senast detta datum har installerats för en anställds laddbara förmånsbil bör i enlighet med nuvarande tillämpning inte föranleda någon beskattning.

Om arbetsgivaren bekostar en löstagbar laddstation eller laddkabel, som kan medföras i bilen för laddning på olika platser, utgör detta extrautrustning som ska beaktas vid beräkning av förmånsvärdet för bilen.

Frågor har uppkommit för anställda med laddbar förmånsbil om skattekonsekvenser när arbetsgivare bekostar en installation av laddstation för bilen vid bostaden. Frågorna har uppkommit då det på senare år blivit allt mer frekvent med laddbara bilar i samhället, dvs. elbilar och laddhybridbilar, och att bostäder i ökande grad förses med laddstationer utan direkt koppling till en förmånsbil.

Med laddstation avses ett särskilt eluttag som installeras på t.ex. en vägg eller en stolpe och som är avpassat för fortlöpande laddning av elbil eller laddhybridbil. Andra benämningar på motsvarade installationer är laddningspunkt, laddbox, laddstolpe och garageladdare. På grund av säkerhetsskäl och brandfara laddas bilar normalt inte från vanliga eluttag.

Var söker man bidrag för laddstolpar?

Svar: Ja, lagringsenheten måste vara placerad i anslutning till laddarna.

Svar: Nej, kostnader för väderskydd är inte stödberättigande då ett sådant inte kan anses som nödvändigt för laddstationens funktion.

Svar: Nej, i vårens utlysning är det endast möjligt att söka stöd längs de 37 sträckor som listas i dokumentet Sträckor våren 2023.

Svar: Avståndet mellan den utpekade större vägen och laddstationen får inte överstiga 3 km och mäts fågelvägen på kartan, det vill säga den kortaste vägen längs en rät linje.

Kan företag göra avdrag för grön teknik?

”Grön teknik-avdraget” syftar till att stimulera utbyggnaden av grön teknik i privata bostäder. Det ger skatteavdrag för kostnaden för arbete och material när du anlitar ett företag för installation av följande grön teknik:

  • Laddningspunkt till elfordon (”laddbox hemma”) - 50% skatteavdrag
  • Nätanslutet solcellssystem - 20% skatteavdrag
  • System för lagring av egenproducerad elenergi (batterier) - 50% skatteavdrag

Grön teknik-avdraget infördes den 1 januari 2021 och ersätter ett tidigare statligt bidrag som privatpersoner kunde ansöka om för motsvarande arbeten. 

  • Ger skattereduktion för både kostnaden för arbete och material inklusive moms (till skillnad från rot- och rutavdrag som enbart gäller arbetskostnaden). 
  • Du skall betala skatt i Sverige och äga fastigheten där installationen görs, som kan vara ett småhus, ägarlägenhet eller en bostadsrätt. Du, eller dina föräldrar, måste bo där åtminstone delar av året (det gäller alltså även fritidshus). Bostaden kan också vara under uppförande.  
  • Arbetet måste utföras av ett företag med F-skatt. Du eller någon närstående släkting till dig får inte äga företaget. 
  • Kostnader som företaget har i samband med installationen, som resor, maskiner och administration, omfattas inte av avdraget. När hela installationen köps till ett fast pris (totalentreprenad), används en schablon där kostnader som inte omfattas av avdraget, antas vara 3 procent av totalpriset. Underlaget för beräkningen av skatteavdraget blir därför 97 procent av totalpriset.  
  • Material till installationen måste köpas från det företag som utför arbetet, annars medges endast skattereduktion för arbetet. 
  • Förtaget skall göra skatteavdraget direkt på fakturan, på samma sätt som för rot- och rutavdrag. Det är krav att du betalar elektroniskt, så att det framgår uppgifter om avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt. När arbetet är slutfört och du har betalt, begär företaget utbetalning av det belopp som var Grön teknik-avdraget från Skatteverket. Installationerna måste påbörjas, slutföras och betalas under samma år. 
  • Maxgränsen för grön teknik-avdrag är 50 000 kronor per person och år. Har bostaden flera ägare kan varje person göra ett avdrag på upp till 50 000 kr var. 
  • Det går inte att kombinera grön teknik-avdrag och rot-avdrag för samma arbete. Det är däremot inget som hindrar att använda grön teknik- och rot-avdraget för olika moment under samma projekt, även om det sker vid samma ”renoveringstillfälle” och av samma företag, till exempel rot-avdrag för byte av taket på husets innan solceller med grön teknik-avdrag sätts upp på taket. 
  • För att kunna ta del av hela skattereduktionen för Grön teknik, måste du ha betalt minst den summan i skatt under året, vilket är extra viktigt om du också har andra skatteavdrag, till exempel rot- eller rutavdrag.  
  • Den skattereduktion som du har fått godkänd under året finns förifylld på din inkomstdeklaration året efter. Det är först när du godkänner din deklaration som du begär din slutliga skattereduktion.

Får man ladda gratis på jobbet?

Den förslagna skattelättnaden, som ska börja gälla från den 1 juli, sträcker sig över de kommande tre åren och omfattar både personbilar och lätta lastbilar, men även motorcyklar, mopeder och elcyklar.

Enligt finansministern beräknas beslutet ta bort förmånsbeskattningen på laddning i samband med arbete innebära runt 110 miljoner kronor på helårsbasis i skattebortfall.

– Att så många som möjligt kan ställa om till klimatsmarta transporter är en viktig del av klimatpolitiken. Då är det också klokt att ge incitament för att ha elbilar, och det här underlättar för att man ska kunna ta den till jobbet, säger Elisabeth Svantesson.

Får man köra hem med firmabil?

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Tillämplig lagDin fråga handlar om avskedande och uppsägning. Detta regleras i kollektivavtal samt i Lagen om anställningsskydd (LAS). Du nämner inte i frågan att ni har tecknat ett kollektivavtal och jag kommer därför besvara frågan utifrån att kollektivavtal inte finns.

AvskedandeOm en anställd blir avskedad gäller detta omedelbart och den anställde har ingen rätt till lön eller andra anställningsförmåner. Avskedande får ske om arbetstagaren grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren (18 § LAS). Med "grovt åsidosatt sina åligganden" menas grovt vårdslösa förfaranden som inte behöver tålas i något kontraktsförhållande. Som exempel kan nämnas stöld, misshandel eller förskingring som riktar sig mot arbetsgivaren. Kraven för att avskeda en anställd är alltså högt ställda. Enligt min bedömning kan nyttjande av firmabil privat vid ett par tillfällen inte utgöra grund för avskedande.

I arbetsrätten är det dock skillnad på avskedande och uppsägning.

Vem ansvarar för laddstolpar?

Laddning av elbilar innebär en ökad belastning på din elanläggning. Du måste säkerställa att just din anläggning klarar av förändringen.  Om du behöver högre huvudsäkring måste du kontakta ditt elnätsföretag så att den matande ledningen klarar detta.

Utmaningen är inte bara en ökad belastning, utan även en ökad belastning över lång tid. En laddbox eller laddstation ska alltid installeras av ett elinstallationsföretag. I vår e-tjänst Kolla elföretaget kan du kontrollera att företaget som du tänkt anlita finns i vårt register.

Alternativet till att installera en laddstation eller en laddbox kan vara att använda ett befintligt uttag. Om man gör detta val är det väldigt viktigt att man anlitar ett elinstallationsföretag. De går igenom och kontrollerar att den anläggning man använder klarar av en hög belastning över lång tid. Man bör också vara noga med att kontrollera sina stickproppar och uttag för slitage, sot eller tecken på varmgång.

Vad kostar det att sätta upp laddstolpar?

En laddstolpe är en konstruktion för att ladda elbilar och laddhybrider, som oftast i själva verket är en laddbox som sätts upp på en stolpe utomhus. Laddstolpar används ofta där det saknas lämpliga väggar att sätta upp elbilsladdaren på, såsom i ett garage eller carport.

Priset för en laddstolpe beror först och främst på vilken modell du väljer att installera, men också på hur omfattande markarbete som behövs göras i samband med att man installerar själva stolpen.

När man installerar en laddstolpe är det framförallt tre saker som påverkar priset:

  • Laddboxen: En laddbox kostar beroende på funktionalitet och modell mellan 7 000 – 25 000 kronor.
  • Stolpen: Själva stolpen man monterar laddboxen på brukar kosta runt 2000 – 5000 kronor.
  • Markarbete: Kostnaden för att gräva ned ett fundament till laddstolpen och dra kablage till elcentralen varierar stort beroende på förutsättningarna på plats.

Man kan absolut installera en laddstolpe hemma för att snabbt och säkert kunna ladda sin elbil. Dock är det vanligaste att man installerar enheten på väggen i exempelvis garaget, istället för på en stolpe eftersom att detta medför extra kostnader och arbete.

Alla som installerar en laddstolpe i hemmet har rätt till en skattereduktion som ger 50% i avdrag, vilket görs direkt på fakturan från installatörsföretaget.

Kan man köpa Laddbox på företaget?

Våra anläggningar kommer med ett smart kösystem som ser till att alla bilar laddas utan överbelastning. Laddningen mäts i realtid och användaren kan enkelt se det belopp som kommer faktureras, direkt i appen.

Vi tar gärna ett samtal om ditt företags förutsättningar och behov. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig, antingen via mail eller telefon.

Vem betalar för laddstolpar?

Om arbetsgivaren bekostar en fast installation av laddstation för den anställdas förmånsbil i anslutning till bostaden, eller i övrigt för den anställdas räkning, bör det utgöra en skattepliktig förmån. Förmånen värderas till marknadsvärdet av installationen.

Skatteplikt bör dock gälla enbart för installationer som görs efter den 31 december 2020. En laddstation som senast detta datum har installerats för en anställds laddbara förmånsbil bör i enlighet med nuvarande tillämpning inte föranleda någon beskattning.

Om arbetsgivaren bekostar en löstagbar laddstation eller laddkabel, som kan medföras i bilen för laddning på olika platser, utgör detta extrautrustning som ska beaktas vid beräkning av förmånsvärdet för bilen.

Frågor har uppkommit för anställda med laddbar förmånsbil om skattekonsekvenser när arbetsgivare bekostar en installation av laddstation för bilen vid bostaden. Frågorna har uppkommit då det på senare år blivit allt mer frekvent med laddbara bilar i samhället, dvs. elbilar och laddhybridbilar, och att bostäder i ökande grad förses med laddstationer utan direkt koppling till en förmånsbil.

Med laddstation avses ett särskilt eluttag som installeras på t.ex. en vägg eller en stolpe och som är avpassat för fortlöpande laddning av elbil eller laddhybridbil. Andra benämningar på motsvarade installationer är laddningspunkt, laddbox, laddstolpe och garageladdare. På grund av säkerhetsskäl och brandfara laddas bilar normalt inte från vanliga eluttag.

Hur ta betalt för Elbilsladdning?

När elbilsladdning var helt nytt var det vanligt att man använde sig av en fast schablonavgift för laddning, där strömmen ingick. Detta för att det inte fanns tillräckligt bra tekniska lösningar för rörlig strömdebitering. Nu finns det laddare som man kan koppla upp till smarta system, vilket möjliggör en rörlig strömdebitering.

Har företag rätt till grön teknik?

Kunden måste äga bostaden när installationen utförs. Installationen ska vara gjord i kundens, eller kundens förälders, hushåll, och ska avse

Installationen ska förse det aktuella hushållet med el. Småhus, garage och komplementhus är exempel på byggnader som kan räknas till hushållet. Om installationen även ger el till exempelvis ett uthyrt småhus eller en ekonomibyggnad där näringsverksamhet bedrivs, så kan skattereduktion inte medges.

Kunden måste äga bostaden när arbetet utförs och bostaden ska vara hänförlig till kundens eller kundens förälders hushåll.

För att räknas som bostad ska fastigheten vara inredd och utrustad för boende. Kunden ska helt eller delvis bo där. Det gäller även fritidshus eller stuga som din kund äger. Garage och förråd räknas som en del av bostaden i ett småhus.

Kan företag neka rot avdrag?

Foto: iStock

Skatteverket godkände inte rotavdraget på 22 000 kronor. Då skickade byggföretaget en extra faktura till kunden – men fick bakläxa.

I augusti 2016 anlitade villaägarna, ett par i 30-årsåldern, M&G Byggservice för en badrumsrenovering i deras villa utanför Stockholm. De betalade 135 000 kronor för renoveringen.

Företaget hade dragit av rotavdraget från arbetskostnaden på den ursprungliga fakturan. Men Skatteverket godkände inte avdraget, eftersom företaget tagit med kostnader som inte är berättigade till rotavdrag.