:

Får man köra i 90 med släp?

Innehållsförteckning:

  1. Får man köra i 90 med släp?
  2. Hur mycket får man dra med ett obromsat släp?
  3. Vad är skillnaden mellan bromsat och obromsat släp?
  4. Hur mycket får jag dra Obromsat?
  5. Får man köra 80 med Obromsat släp?
  6. Vad händer om man kör snabbare än 80 med släp?
  7. Måste man besikta en obromsad släpkärra?
  8. Varför Obromsat släp?
  9. Hur fort får man köra med släp på 100 väg?
  10. Vad kostar det att besikta en obromsad släpkärra?
  11. Får man köra med Obromsat släp på motorväg?
  12. Får man köra 110 med släp?
  13. Vilka släp behöver inte besiktigas?
  14. Vad händer om man kör med körförbud på släp?

Får man köra i 90 med släp?

Hastighet för släp

Som nybliven (sedan ett år tillbaka) husvagnsägare har jag konstaterat två saker. Automatlåda av DSG-typ och husvagn hör inte ihop. Ett fullständigt växellådsras samt en DSG-låda som kastar i ettan så fort det börjar luta emot litegrann, har fått mig att förkasta den typen av låda. 80 km/h som högsta hastighet med släp är också förkastligt. Först för att alla långtradare bara måste köra om men också för att det är en ogynnsam hastighet både ur utväxlingssynpunkt och utsläppssynpunkt. Min 2012'ans Outback 2.5 vill i snitt dra 1,4 liter/mil vid 80 med en 1500 kilo's Hobby efter. Redan vid 90 km/h har snittförbrukningen sjunkit 1,25. Vid 100, som är husvagnstillverkarens angivna maxhastighet, ligger snittförbrukningen på 1,05 liter/mil. Ur miljösynpunkt borde alltså 100 vara bättre än 80. Motorn behöver inte jobba så hårt och man slipper ständiga upp och nedväxlingar. Och husvagnen ligger stadigt på vägen. Någon fler som delar min inställning?

2017-01-04 13:37

Hur mycket får man dra med ett obromsat släp?

Välkommen till Dragvikt.se, komplett och kortfattad information om släpvagnsvikter för bilar & lätta lastbilar här i Sverige.

Hur tung släpvagn du får dra med din personbil (Klass I) eller lätt lastbil beror på två saker, dragbilens begränsning (vad den är godkänd för) samt din körkortsbehörighet.

Denna hemsida handlar om både lätta släpvagnar & tunga släpvagnar samt det som kallas efterfordon.

För att veta hur tungt släp du får dra så börjar vi med att ta reda på vilken dragvikt din bil- eller lätta lastbil är godkänd för.

Här gäller den dragvikt som bilen är registrerad för hos Transportstyrelsen, detta står antingen på registreringsbeviset som hör till bilen eller om du skriver in bilens registreringsnummer på Transportstyrelsens hemsida och kontrollerar det där.

Nu när du vet hur mycket du får dra med din bil / lätta lastbil så behöver du även ta hänsyn till hur mycket ditt körkort tillåter dig att dra.

Här beskrivs B-körkort, B-körkort taget före 1 juli 1996, B-körkort med utökad behörighet samt BE-körkort och BE-körkort taget före 19 januari 2013.

Ordet totalvikt som förekommer nedanför innebär bilens vikt inklusive förare, passagerare (fullt lastad) samt bränsle. Hos släpvagnar innerbär ordet totalvikt att det är släpvagnens vikt då den är fullt lastad. Summarum, totalvikt = den totala vikt (inkl. allt) som fastställts av tillverkaren.

B-körkort - Med det mest förekommande körkortet, B-körkort, så får bilen (personbil klass I) / lätta lastbilen ha en totalvikt på 3500 kg medans man samtidigt får dra en lätt släpvagn med en totalvikt på 750 kg, vilket blir 4250 kg totalt. Men, om släpvagnen väger över 750 kg så får den sammanlagda totalvikten endast uppgå till 3500 kg, vilket är viktigt att komma ihåg!

B-körkort taget före 1 juli 1996 - Här finns ingen skillnad i dragvikt jämfört med körkort som tagits efter 1 juli 1996, skillnaden är istället att man får köra en personbil (ej lätt lastbil) som har en totalvikt över 3500 kg, vilket vanligtvis gäller husbilar, dvs. personbil klass II.

B-körkort med utökad behörighet - Med en utökad behörighet av det vanliga B-körkortet (B96) så ökar den tillåtna sammanlagda totalvikten av bilen och släpet med 750 kg. Bilen / lätta lastbilen + släpvagnen får alltså tillsammans ha en totaltvikt på 4250 kg istället för 3500 kg som med B-körkort, dvs. bil + släp = max 4250 kg totalt. Från och med 1 juli 2017 så finns det dock ett villkor att om man gjort körprovet med en automatväxlad bil så får man enbart använda sig av den utökade behörigheten om man kör en bil med automatlåda, detta villkor framgår som B96.78 på körkortet.

Vi börjar med att informera om att efterfordon inte är en släpvagn då de inte är avsedda för att frakta någonting. Eftersom det inte är en släpvagn så har de heller inte samma regler, ovanstående information stämmer alltså inte för efterfordon!

Vad är då ett efterfordon? Det är ett fordon som dras efter exempelvis en bil eller lätt lastbil och som inte får frakta några saker, t ex. vissa skylift, cementblandare på hjul, kompressorvagn osv. Men även båtkärror, husvagnar och tankvagnar som SAKNAR FJÄDRING hör till efterfordon, vilka är de tre undantagen. Ett efterfordon känns lätt igen med sin triangel-formade röda skylt baktill, dvs. en LGF-skylt (långsamtgående fordon max 30 km/h, vilket även A-traktorer osv. är utrustade med). Ett efterfordon har ingen registreringsskylt då de varken behöver skattas eller besiktigas.

Ett efterfordon har som sagt sina egna regler, även för dragvikt. Här gäller faktiskt endast din körkortsbehörighet för dragbilen, dvs. har du B-körkort och en bil eller lätt lastbil som väger under 3500 kg i totalvikt så får du koppla på ett hur tungt efterfordon som helst om det är utrustat med bromsar! Men skulle det vara så att efterfordonet saknar bromsar så får det fortfarande väga lika mycket som bilen gör med last, dvs. efterfordonets bruttovikt får uppgå till bilens bruttovikt. Notera att man alltså inte behöver något BE-körkort eller lastbilskörkort, det är endast din behörighet till vilken bil du får köra som gäller!

Dessa regler är aningen konstiga och kanske inte alltid så trafiksäkra, så det gäller att man kör med förnuft och kunskap om sitt ekipage och förstår att bilen har tekniska begränsningar, de är inte konstruerade för hur mycket som helst.

Hastigheter: Ett efterfordon får som sagt framföras i en max hastighet av 30 km/h (långsamtgående fordon) medan en obromsad släpvagn får färdas i 40 km/h eller 80 km/h (beroende på vikten) och en bromsad släpvagn i 80 km/h. För att få färdas i 80 km/h med en obromsad kärra (kallas ofta EU-släp) så får totalvikten inte överskrida 750 kg samtidigt som totalvikten (eller tjänstevikten) ej heller får överstiga dragfordonets halva tjänstevikt. Det är även värt att notera att en bromsad vagn med ledad dragstång* endast får färdas i 40 km/h.*Ledad dragstång innebär att det i princip finns en framaxel på släpet som svänger, likt ett långtradarsläp, dvs. inte så vanligt på vanliga kärror, de brukar ha en stel dragstång med endast en axel.

Koppla rätt: Glöm inte att koppla och lasta rätt också! När du är redo för avfärd, gå ett varv runt hela ekipaget och kontrollera så att kulhandsken håller ordentligt om dragkulan, att el-kontakten är inkopplad och att alla lampor fungerar, att säkerhetsvajern till släpets bromssystem är fast i bilen samt att bromsspaken inte är ilagd (om kärran är bromsad), att stödhjulet är uppvevat och åtskruvat, att lasten är jämnt fördelad, säkrad och ev. täckt om så behövs... med mera!

Vad är skillnaden mellan bromsat och obromsat släp?

För den som vill köpa släpvagnar som kan användas till allt möjligt står valet mellan en bromsad släpvagn eller ett obromsat släp. De bromsade släpvagnarna klarar av lite tyngre laster medan en obromsad släpvagn inte har samma lastkapacitet. En obromsad så kallade EU-trailer har dock fördelen med att den är befriade från fordonsskatt, dock gäller fortfarande samma besiktningsregler som för en bromsad släpvagn. Ett obromsat släp kan vara en bra investering för den som vet att den inte kommer behöva överstiga den tillåtna totalvikten på 750 kg.

Om man är osäker på om man behöver en högre lastkapacitet än så kan det vara bra att också ta en titt på de bromsade alternativ som finns. Oavsett om man väljer en släpvagn med eller utan bromsar så är det viktigt att man också tar sig tid att se över de enskilda modellerna när man bestämt sig för att köpa släpvagnar. Maxlasten kan skilja sig åt en hel del liksom övriga funktioner och finesser.

Hur mycket får jag dra Obromsat?

Visa fullständig version : Släpvagnsvikt obromsat EU-släp?

Hej,

Har en liten fråga ang. obromsade EU-släp. Vad är det som avgör hur hur tungt sådant släp man får dra efter bilen? Jag vet att det står i bilens registreringsbeviset hur mycket totalvikten får vara med ett sådant släp men hur har dom kommit fram till just den siffran? Anledningen att jag undrar detta är att jag jämfört två bilar. Den ena bilen (mindre än den andra) är från 2001 och har en tjänstevikt på 1240kg och en totalvikt på 1570kg. Den bilen får dra ett obromsat släp på totalt 600kg. Den andra bilen är från 2008 med en tjänstevikt på 1380kg och totalvikten är 1750kg enligt registreringsbeviset. Den nyare bilen får dock bara dra ett obromsat EU-släp på en max totalvikt av 450kg. Varför är det så?

/Ored

Får man köra 80 med Obromsat släp?

För att framföra bil med släpvagn krävs minst ett bilkörkort med behörighet B eller utökad behörighet B och i vissa fall behörighet BE.

Vad händer om man kör snabbare än 80 med släp?

Har du precis köpt husvagn och vet du hur fort du får köra med den? Här går vi igenom allt du kan behöva veta när det kommer till hastighet på vägarna.

Som nybliven husvagnsägare kan det vara svårt att ha koll på alla regler som gäller när du är ute på vägarna och kör. Det är en del trafikregler som kan skilja mot vad du vanligtvis är van vid. Hastighetsgränsen är en sådan viktig regel som är bra att ha koll på och här är det inte alltid den markerade hastigheten på trafikskylten som gäller. Därför går vi igenom vad som gäller angående hastighet och hur fort du får köra.

Ta reda på husvagnens och bilens vikt

Måste man besikta en obromsad släpkärra?

Släpvagnar eller släp ska besiktas första gången senast fyra år efter det att släpet tagits i trafik. Nästa besiktning ska ske senast två år därefter. När vi besiktar din släpvagn får du gärna vara med. Då kan vi berätta mer om släpvagnen och hur du bäst tar hand om den.

Tänk på att släp vara olastade vid besiktningen på vissa av våra stationer, mer information finns på stationssidorna. 

Under fordonet kontrollerar vi att stommen inte är rostig eller skadad. Vi undersöker infästningar och synliga delar av bromsarna för att upptäcka skador och rost. Om rost upptäcks tidigt minimeras risken för att någon del brister och äventyrar trafiksäkerheten.

Vi kontrollerar att hjulen sitter fast och är monterade på rätt sätt. Däcken ska ha rätt mönsterdjup och vara utan skador. Vi undersöker även släpvagnens fjädring, och spinner upp hjulen för att kontrollera eventuellt missljud i hjullager.

Varför Obromsat släp?

Precis som namnet antyder så är en bromsad släpvagn försedd med bromsar, medan en obromsad släpvagn saknar detta. Detta gör att de bromsade släpvagnarna får framföras fortare, samt på större vägar. Dessa släp klarar också av lite tyngre laster.

Du får köra högst 40 km/tim med obromsad släp– eller husvagn, eller högst 80 km/tim med bromsad släp– eller husvagn eller obromsad släp– eller husvagn under vissa omständigheter. Läs mer på sidan om hastighet för släp.

Den obromsade släpkärran ska som alla andra släpvagnar besiktigas regelbundet. Besiktningsperioden beror på ifall den obromsade släpvagnen är en lätt släpkärra eller en tung släpvagn.

Besikta ditt släp. Första besiktningen på ett lätt släp ska göras senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk (du hittar datum för när fordonet togs i bruk på registreringsbeviset). Därefter ska släpet besiktas en gång vartannat år, senast 24 månader efter den förgående fullständiga kontrollbesiktningen.

Hur fort får man köra med släp på 100 väg?

Nuvarande språk svenska. Skip to language switcher, Siirry kielivalitsimeen, Gå till språkväljare

Gå direkt till innehållet

I och med den nya vägtrafiklagen ändrade en del hastighetsbegränsningar och dessutom kan vissa vägar få en minimihastighet.

Vänligen beakta att när du går till YouTubes sidor har YouTube sin egen praxis om kakor och integritetsskyddet.

Vad kostar det att besikta en obromsad släpkärra?

Biltestarbloggen

Ocker. 

Häromdagen var jag och besiktigade båttrailern. Det är ett så kallat EU-släp av smidigaste sort, inga bromsar eller rörliga delar annat än hjul och kulhandskens spärr. Släpet har stått oanvänt i några år. Saker som inte använts på ett tag tenderar att becka ihop, därför var det med viss spänning vagnen häktades på kroken.

Får man köra med Obromsat släp på motorväg?

Generellt kan man säga att ett lätt släp har en totalvikt på högst 750 kg. Även ett släp med högre totalvikt än 750 kg kan vara lätt, så länge den sammanlagda totalvikten på släp och bil är högst 3 500 kg. För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B.

Med den utökade B-behörigheten får du köra fordonskombinationer där bilens och släpets sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg. Den utökade B-behörigheten ger inte rätt att köra tyngre personbilar eller lastbilar. Den utökade viktbegränsningen gäller bara när du kör personbil med släp.

Totalvikt Totalvikten är den högsta vikt som fordonet är konstruerat för att klara av (tjänstevikt plus maxlast). Fordonens totalvikter avgör vilken körkortsbehörighet som du behöver.

Tjänstevikt Tjänstevikten är den sammanlagda vikten av fordonet i normalt, körklart skick, inklusive föraren.

Får man köra 110 med släp?

Hur fort får man egentligen köra med släpvagn? Det beror, förutom gällande hastighetsbegränsningar, på hur släpet är konstruerat och lastat. Här reder vi ut begreppen. 

Man skiljer dels på lätta och tunga släpfordon, dels på om de är bromsade eller obromsade.

Högsta tillåtna hastighet för efterfordon (som båtupptagningsvagnar) som är oregistrerade och saknar fjädring. Ska vara utrustade med LGF-skylt och belysning vid körning på allmän väg.

Högsta tillåtna hastighet med en obromsad lätt släpvagn. Gäller om släpets totalvikt (eller tjänstevikt om vagnen är olastad) överstiger halva dragfordonets tjänstevikt.

Vilka släp behöver inte besiktigas?

Det finns såklart reglerat vilka intervaller som finns att förhålla sig till gällande besiktning av släpvagn. Reglerna säger såhär: Första besiktningen på ett lätt släp ska göras senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk (du hittar datum för när fordonet togs i bruk på registreringsbeviset). Därefter ska släpet besiktas en gång vartannat år, senast 24 månader efter den förgående fullständiga kontrollbesiktningen.

Ja, det är samma regler. Den ombromsade släpkärran ska, precis som alla andra släp, besiktigas regelbundet.

Vad händer om man kör med körförbud på släp?

Nån som vet hur mycket det kostar att köra släp med körförbud pga ej besiktigat?Jag har ett släp från 68 som är helt stumt i fjädringen och det kan ej bli godkänt på bilprovningen.Nån som har tips på om man kan regga om det?

MVH Rickard

gör det stumt. å ta bort bromasrna. så får du köra med det i 70km/h. kolla med bilprovningen.

Smajly