:

Hur många decibel är en dammsugare?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många decibel är en dammsugare?
  2. Hur stark ska en dammsugare vara?
  3. Vilken dammsugare är bäst om man har hund?
  4. Vad ska man tänka på vid köp av dammsugare?
  5. Hur mycket låter 50 dB?
  6. Är 40 dB högt?
  7. Hur många watt har en bra dammsugare?
  8. Vad är en bra dammsugare?
  9. Kan man dammsuga en hund?
  10. Vilken effekt bör en dammsugare ha?
  11. Hur många watt ska man ha i en dammsugare?
  12. Hur många watt ska man ha på en dammsugare?
  13. Hur många decibel i sovrum?
  14. Hur många decibel är störande?
  15. Vilken sugkraft ska en dammsugare ha?

Hur många decibel är en dammsugare?

Här är allt du behöver veta om tysta dammsugare som bevarar husfriden!

En dammsugares ljudnivå mäts i decibel och kan variera kraftigt beroende på modell och tillverkare. Philips tysta dammsugare har en ljudnivå om 66 dB, vilket är lite högre än en normal samtalston.

10 dB – när du hör din egna andning

20 dB – blåsande löv

Hur stark ska en dammsugare vara?

Energiklasserna går från A till G, där A är den bästa och G är den sämsta klassen.

Partikelutsläpp är ett uttryck för hur mycket damm som dammsugaren blåser ut igen. Om du är dammallergiker eller astmatiker bör du välja en dammsugare i A-klassen, men om du inte lider av allergier eller andra luftvägsproblem kan du nöja dig med en modell i B-klassen.

Du bör alltid kontrollera vilket filter som sitter i dammsugaren eftersom detta också har stor betydelse för hur pass mycket partikelutsläpp en dammsugare ger upphov till. Många av de mest högkvalitativa filterna klarar att fånga upp alla mikroskopiska partiklarna som kan irritera ögonen och luftvägarna för framförallt allergiker eller känsliga personer.

Alla dammsugare har inte lika bra rengöringsförmåga på alla typer av underlag, och du bör därför välja en dammsugare som erbjuder optimal prestanda på de typer av golv du har mest av i ditt hem – om du till exempel mestadels har hårda golv bör ditt fokus naturligtvis ligga på en produkt som erbjuder bra rengöring av sådana. Du bör då välja en dammsugare som är i rengöringsklass A för hårda golv, medan den kan vara i klass D för mattor.

Vilken dammsugare är bäst om man har hund?

Dammsugare för djurhår kommer vanligtvis med en turboborste. Detta typ av munstycke har en roterande borstvals som gör det lämpligt för användning på mattor och för att avlägsna djurhår.

Om du vill ha en dammsugare som är bra på att avlägsna djurhår från mattor så bör du välja en modell med en vanlig turboborste, medan en dammsugare med en mini-turboborste är rätt val om du vill ha en dammsugare som är bra på att avlägsna djurhår från möbler.

Tips: De flesta dammsugare låter dig köpa turboborsten (och andra tillbehör) separat. Det innebär att du kan börja med att köpa dammsugaren utan tillbehör och sedan köpa dem separat senare om du ändrar dig.

Här är de främsta fördelarna med att välja en dammsugare som är lämplig för avlägsnande av djurhår:

  • Större flexibilitet: Dammsugare för djurhår kommer med fler tillbehör än vanliga dammsugare, vilket innebär fler munstycken för dig att välja mellan när du städar.

Här är de största nackdelarna med att välja en dammsugare som är lämplig för avlägsnande av djurhår:

  • Pris: Dammsugare för djurhår är vanligtvis dyrare eftersom de erbjuder ytterligare funktioner.

Vad ska man tänka på vid köp av dammsugare?

Då det kommer till att välja dammsugare så ska man veta att det handlar om en riktig djungel. Det finns hur många märken som helst, det finns extremt många modeller som samtliga har olika för- och nackdelar och det finns en väldigt stor skillnad i pris. Kort och gott, det är inte det lättaste att hitta en dammsugare som man verkligen trivs med. För att underlätta så tänkte vi först gå igenom några generella riktlinjer som kan vara värda att ha i åtanke och därefter så tänkte vi titta närmare på några modeller. Märk väl: modeller – inte märken.

Här kommer några saker som vi tycker att du ska ha som grund då du står inför att välja en ny dammsugare:

Med detta i åtanke så tänkte vi gå igenom några olika typer av dammsugarmodeller och vi tänkte ge några enkla för- och nackdelar med samtliga:

Många köper sin dammsugare efter att först ha gjort sin research genom att kolla på olika tester på nätet. Något som är väldigt bra – och samtidigt väldigt dåligt. Det man ska veta är att många av dessa tester är ”beställda” av en speciell tillverkare och att de av den anledningen inte är helt tillförlitliga. Vi råder att man kollar upp vilken som ligger bakom testet i fråga innan man grottar ner sig allt för mycket i de skrivna omdömena och analyserna.

Hur mycket låter 50 dB?

Ljud är mycket små tryckvariationer som kan mätas i enheten Pascal (Pa) eller Newton per kvadratmeter (N/m2). De utbreder sig med en hastighet av ca 340m/s i luften och blir svagare när de utbreder sig i en större luftvolym. Ett ljuds frekvens är antalet tryckvariationer per sekund och mäts i enheten Hertz (Hz). Hörbara ljud ligger inom frekvensintervallen 20-20 000 Hz. Det mänskliga hörselsinnet kan uppfatta tryckvariationer från 20 µ Pa till 20 Pa (1 miljon gånger starkare). På grund av denna stora spännvidd använder istället den logaritmitska enheten decibel (dB) där 0 dB är hörtrösklen, dvs det svagaste ljud en normalhörande person kan uppfatta vid 1000 Hz.

Örat är mest känsligt vid frekvenserna 2000-4000 Hz och mindre känsligt för högre respektive lägre frekvenser. Ljudnivåmätningar görs ofta med standardiserade vägningsfilter för att efterlikna människoörats känslighet. De mest använda filtren är A-filter med enheten dBA och C-filtren med enheten dBC. A-filter efterliknar örats känslighet vid svaga ljud. C-filter efterliknar örats känslighet vid starka ljud. A-filtret amvänds vid mätningar av ljudnivåer och ekvivalent ljudnivå. C-filtret används vid mätning av ljudtoppar.

Många ljud är högre än du tror: > Viskningar 20 dB. > Kraftigt regn 50 dB. > Normalt samtal 60 dB. > Tvättmaskin 75 dB. > Stadstrafik 85 dB. > Hårtork, Gräsklippare 90 dB. > Jetmotor (Flygplan) 130 dB. > Knall från åska ca 120 dB.

Ljud är mycket små tryckvariationer som mäts i den logaritmiska enheten decibel (dB). Det svagaste ljud en normalhörande person kan uppfatta är 0 dB Vid nivåer under 75dBA ekvivalentnivå är risken minimal för bestående hörselnedsättning. Efter flera års exponering av kontinuerligt buller över 85 dBA, ekvivalentnivå 8 timmar på dag, föreligger risk för hörselskada.

För bedömning av buller i industrin tillämpas i regel den s.k. lika energiprincipen. Detta innebär att en bullernivå på 85dBA ekvivalentnivå under 8 timmar anses lika farligt som en 3dB högre bullernivå (88 dBA) under halva tiden (4 timmar).

Kontinuerlig dB 85 dB 88 dB 91 dB 94 dB 97 dB 100 dB 103 dB 106 dB 109 dB 112 dB 115 dB

Tillåten exponeringstid 8 timmar 4 timmar 2 timmar 1 timmar 30 minuter 15 minuter 7,5 minuter 3,75 min (< 4min) 1,875 min (< 2min) 0,9375 min (< 1min) 0,46875 min (< 30sek)

Är 40 dB högt?

Ljudnivån för vitvaror mäts på decibelskalan med ett A-filter och förkortas dB(A). Decibel är en logaritmisk skala där nollpunkten startar vid gränsen för vad det mänskliga örat kan uppfatta. Varje gång nivån stiger med 10 dB blir ljudet tio gånger starkare.

10 dB är alltså 10 gånger så högt som 0 dB, medan 20 dB är 100 gånger så högt som 0 dB, osv. Allt över 85 dB kan leda till hörselskador beroende på hur nära ljudkällan du befinner dig och hur länge du blir utsatt för ljudet. Här är en lista med exempel på olika ljudnivåer:

  • Nästan total stillhet – 0 dB
  • Normal samtalston – 60 dB
  • Dammsugare – 80 dB
  • Biltuta – 110 dB
  • Jetmotor – 120 dB

Det är alltså skillnad på hur vi upplever olika ljud. Det mänskliga örat uppfattar ljud med högre frekvenser som mer skräniga och larmande än dem på lägre frekvenser, tros att båda kan ha samma decibelnivå. På samma sätt verkar långa ljud högre och starkare än korta ljud. Genom att mäta ljudnivån med ett A-filtret försöker man ta höjd för de här egnenheterna. När ljudnivån stiger med 10 dB blir det alltså enligt den logaritmiska skalan 10 gånger starkare, men vårt mänskliga öra kommer oftast att uppfatta det som en fördubbling av ljudnivån.

Filtret kan dock inte ta höjd för var och ens personliga upplevelse. Vi är alla olika känsliga för ljud; det har du säkert själv upplevt flera gånger. Vissa klarar inte av att höra när någon knäcker fingrarna. Andra får rysningar i hela kroppen av ljudet från en nagel som skrapar mot en griffeltavla. Och några är bara totalt oemottagliga för ljudstörningar, om de så än skulle ha en rockkonsert i rummet brevid.

LÄS OCKSÅ: Därför låter nya kylskåp mer än gamla

Hur många watt har en bra dammsugare?

  • Miele Complete C3 PowerLine - Konsumentmagasinets rekommendation
  • Electrolux EUO9GREEN UltraOne - Mycket praktisk dammsugare
  • Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline - Bäst för rengöring av hårda golv
  • Philips FC9331/09 - Bästa allround-modellen
  • Dyson V8 Absolute - Mycket bra sladdlös dammsugare
  • Electrolux PureD9 (PD91) - Mest användarvänliga dammsugare
  • Nilfisk Elite RCL14E08A2 - Bra allergivänlig dammsugare
  • Nilfisk Elite WCL14P08A1 - Mest prisvärda dammsugare

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

    1

  • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
  • 2

  • Kundrecensioner av produkten
  • 3

  • Produktens funktioner och specifikationer
  • 4

  • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
  • 5

  • Kunskap och data kring våra läsares preferenser
  • Typ av dammsugare

    Det finns flera olika typer av dammsugare på marknaden, alla utformade för att tillgodose olika rengöringsbehov. Vilken typ av dammsugare som är bäst lämpad för dina behov bestäms av olika faktorer, bland annat storleken på dit hem, vilka golv det har, om du har många mattor, ditt förvaringsutrymme samt dess praktiska användbarhet.

    • Stående dammsugare: Generellt sett är stående dammsugare det bästa valet för stora hem med många mattor. Dessa dammsugare har en mängd medföljande tillbehör som erbjuder effektiv rengöring av utrymmen med till exempel trappor eller klädda ytor. Trots detta kan de vara något klumpiga och rekommenderas därför inte för mindre utrymmen.
    • Cylinderdammsugare: Cylinderdammsugare är vanligtvis lättare och mer kompakta än stående dammsugare, vilket gör dem lättare att manövrera och förvara. De är mångsidiga och kan användas på olika ytor, inklusive hårda golv, mattor och gardiner. Cylinderdammsugare är dock inte lika kraftfulla som stående dammsugare och kan därmed vara mer ansträngande att använda på grund av behovet av att dra kanisterenheten bakom användaren.
    • Sladdlösa dammsugare: Sladdlösa dammsugare är bekväma och flexibla, eftersom användaren kan röra sig fritt i hemmet utan att vara bunden till ett eluttag. Dessa dammsugare är bäst för snabb rengöring och mindre orenheter, vilket gör dem idealiska för lägenheter, små hus och personer som tycker om att städa ofta. Sladdlösa dammsugare är dock inte lika kraftfulla som sina sladdanslutna motsvarigheter och kräver regelbunden uppladdning efter användning.
    • Robotdammsugare: Dessa apparater är små, motordrivna enheter med avancerade sensorer, automatiskt drivna rengöringsborstar och går oftast att styra via en smartphone-app. De är lämpliga för personer som vill städa sina hem ofta med minimal ansträngning, men tenderar att vara effektivare på vardaglig rengöring av mattor än på hårt golv och djuprengöring.
    • Handdammsugare: Handdammsugare är lätta, bärbara och perfekta för rengöring av mindre orenheter, inklusive bilinteriörer, trappor och klädda möbler. De lämpar sig inte för djuprengöring men är praktiska för snabba rengöringsuppgifter.
  • Konstruktion med eller utan påse samt dammsugarens kapacitet

    Hur en dammsugare samlar upp smuts och damm beror på om du väljer en modell som kräver påsar, är påslös eller har en vattenbehållare, som finns i både stående dammsugare och cylinderdammsugare. Modeller med påsar är vanligtvis mer hygieniska och kan rymma mer damm än de andra alternativen, men det kan vara svårt att avgöra när de behöver byta påse. Med påslösa alternativ kan användarna enkelt göra sig av med smutsen genom att montera av behållaren och sedan tömma den, vilket man dessutom sparar pengar på efter man inte behöver köpa engångspåsar. Dock kräver de extra filterunderhåll.

    HEPA-filter är särskilt användbara för allergiker och erbjuder luftfiltrering på hög nivå. Sladdlösa dammsugare har vanligtvis en mindre kapacitet på 0,3-0,7 liter men kräver minimalt underhåll och är tillräckligt kraftfulla för att fungera som en dammsugare som uppfyller vardagliga behov. Cylinderdammsugare kan däremot rymma upp till fem liter om de är konstruerade med påsar, och 1,8 liter om de istället har en dammbehållare. Vilken dammsugare du ska välja med hänsyn till denna egenskap baseras främst på dina personliga behov, eftersom de påslösa modellerna erbjuder bekvämlighet och minimalt underhåll medan modeller med påsar har större kapacitet och mindre utsläpp av damm och allergener vid tömning.

  • Vilka ytor ditt hem består av – hårda golv eller mattor?

    När det kommer till rengöringsförmåga bör du vara uppmärksam på vilka golvytor du har mest av i ditt hem: hårt golv av trä, klinkers, linoleum eller utrymmen med heltäckningsmattor? Jämför gärna golvytornas respektive storlekar och ha det sedan i åtanke när du ska välja dammsugare.

    Om ditt hem till största del består av hårda golvytor finns det ett större och billigare urval av dammsugare att välja mellan. De flesta dammsugare har idag en riktigt bra rengöringsförmåga på hårda golv och kostar mellan 1 000 till 1 600 kronor, men det går även att hitta billigare modeller för mindre än 1 000 kronor med bra rengöringsförmåga. Om ditt hem huvudsakligen består av hårda golv bör inte välja en dammsugare i en lägre rengöringsklass än klass B.

    För många hushåll är det tillräckligt med en dammsugare som har en rengöringsförmåga i klass C för mattor, men om du har små barn eller husdjur eller är allergiker eller astmatiker bör du välja en modell i klass A, alternativt klass B. Ett bra alternativ som uppfyller detta krav är Nilfisk Elite Energy Classic eftersom den ligger i klass B för både hårda golv och mattor.

  • Ytterligare funktioner och tillbehör

    De flesta dammsugare har olika munstycken för att underlätta rengöring av olika ytor. Det finns många olika tillbehör, varav vissa är mycket viktiga för effektiv rengöring och medföljer till de flesta dammsugare, medan andra riktar in sig på specifika syften, till exempel roterande borstformade dammsugarhuvudem som är lämpliga för rengöring av långhåriga mattor eller för att suga upp djurhår. Andra tillbehör som är mycket användbara är ett munstycke med en mjuk borste som är bra för känsliga rengöringsuppgifter, till exempel djuprengöring av klädda möbler eller av föremål som enkelt får repor, ett förlängningsrör som ger extra räckvidd för bland annat hörn i taket, eller ett smalt dammsugarhuvud som passar i trånga springor som andra dammsugarhuvuden kan ha svårt att nå. Vissa premiummodeller har sensorteknik som justerar effekten beroende på vilken yta den arbetar på eller kan anslutas till din telefon för att du ska kunna övervaka batteritiden – dessa egenskaper hittas främst hos sladdlösa dammsugare och robotdammsugare. När du ska välja dammsugare bör du alltid tänka på de funktioner och tillbehör som du kommer att ha mest användning av, för att du ska undvika att spendera för mycket pengar på onödiga funktioner som du inte kommer dra nytta av.

  • Pris

    Dammsugare finns i många olika prisklasser; budgetvänliga handdammsugare kan kosta så lite som 400 kronor, och sladdlösa modeller samt cylinderdammsugare 1 000 kronor. Däremot brukar man säga att sladdlösa, stående och cylindermodeller i intervallet 2 000 till 4 000 kronor är de bästa alternativen för de allra flesta köpares behov. I takt med att tekniken utvecklas fortsätter däremot de lite mer högkvalitativa modellerna att förbättras när det gäller egenskaper och funktionalitet och därför finns det även premiummodeller för över 6000 kronor för dem med mycket specifika behov.

    Det är särskilt sladdlösa dammsugare och robotdammsugare som når dessa höga summor på grund av dess många avancerade funktioner, däribland WiFi-anslutning samt många tillbehör för olika typer av rengöring. Det är dock viktigt att vara medveten om att en produkt med högt pris ibland är en onödigt dyr investering eftersom flera av de extra funktionerna den erbjuder förmodligen inte är nödvändiga för genomsnittskonsumenten. Vi rekommenderar dig att alltid läsa produktbeskrivningar noggrant innan du tar ett beslut för att förstå vad du betalar för och därmed maximera din investering.

  • Användar- och expertrecensioner

    Det finns många tester av dammsugare utförda av experter på internet, och vi har utvärderat flera av dem i den här artikeln. Experter brukar bedöma dammsugare utifrån deras prestanda vid rengöring av olika ytor, användarvänlighet, ljudnivå och hållbarhet. Förutom expertbedömningar rekommenderar vi även att du läser kundrecensioner för att bättre förstå produktens användbarhet samt ta del av tidigare användarupplevelser. För att hjälpa dig att göra ett medvetet köp har vi endast inkluderat användar- och expertorecensioner från pålitliga webbplatser för att säkerställa att du får bästa möjliga kvalitet.

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

  • Testvinnare enligt Råd & Rön
  • Högt betyg på 4,5/5 stjärnor hos PriceRunner
  • 4,3/5 stjärnor på Amazon

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

  • Utnämnd till "bästa köp" hos ExpertReviews - med högt betyg på 5/5 stjärnor
  • 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
  • 4,5/5 stjärnor på Amazon

Vad är en bra dammsugare?

1. Så utförde vi testet 2. Testade modeller och så valde vi ut dem 2.1 Electrolux Pure D8 PD82-8DB - bäst i test 2.2 Miele Complete C3 Cat&Dog 2.3 Bosch Serie 8 BGL8HYG1 2.4 Nilfisk Select Allergy 2.5 Philips Performer Silent FC8780/09 2.6 Dyson V15 Detect 3. Diskussion och sammanfattning 3.1 Hur många watt bör man ha på en dammsugare 3.2 Vilken är den tystaste och mest ergonomiska dammsugaren? 3.3 Hur klarar sig en skaftdammsugare jämfört med golvdammsugare? 3.4 Hur mycket är garantin på en dammsugare värd? 4. Hur mycket el drar dammsugaren – vad kostar det att dammsuga? 5. Tabellöversikt

För att testa dammsugarnas effektivitet spred vi ut 67 gram testmaterial på en ullmatta och gnuggade in det. Testmaterialet bestod av damm från torktumlaren, riskorn och cornflakes i samma proportioner vid varje test av de olika dammsugarna.

Sedan dammsög vi upp testmaterialet och vägde det för att se om allt kommit med. Vi noterade samtidigt hur snabbt och smidigt det gick att suga upp allt testmaterial för var och en av dem.

Därefter testade vi att dammsuga stengolv, trägolv, att dammsuga i en trappa, i en soffa och att rulla dammsugarna över trösklar.

Vi kontaktade de fem populäraste dammsugartillverkarna och sa att vi vill testa deras bästa modell för att utse en dammsugare “bäst i test”.

Alla utom Miele ville skicka en maskin för att delta i testet. Därför köpte vi in en modell från Miele själva.

Dessutom ville vi ha med en bra skaftdammsugare i testet för att se hur en skaftdammsugare kan mäta sig med golvdammsugarna. Vi testade därför en topprankad skaftdammsugare från Dyson (V15 Detect) vi hade i privat ägo, som även den har motsvarande allergifilter. Denna är utan både dammsugarpåse och sladd, utan går på batteri.

Electrolux Pure D8 blev snabbt testpanelens favorit och har fått utmärkelsen Bäst i test.

Det är en mycket väldesignad, lätt, modern dammsugare som ger ett högt kvalitetsintryck.

Det är nästan svårt att säga vad som är det bästa med den. Är det att den smidiga fjärrkontrollen i handtaget som gör att du slipper att böja dig för att stänga av, på eller byta läge? Eller är det den smarta funktionen som gör att den själv reglerar suget? Eller är det att den är extremt tyst?

Kan man dammsuga en hund?

Brist på exponering: Det här är anledningen till att de flesta hundar är rädda för dammsugaren - det är högt, stort, hotfullt och ser ut som om det attackerar dig. ... Droving instinct: Det är möjligt att det som verkar vara rädsla - skällande och jagar dammsugaren - faktiskt är din hund som hävdar sin vallningsinstinkt.

Saker som gradvis exponering eller att göra vakuumet till en godisutmatare har båda varit kända för att hjälpa till att motverka din valps rädsla för dammsugare. Med gradvis exponering bör du börja med att införa vakuumet medan det är avstängt och bara parkera det i mitten av rummet.

Säg till din hund "Tyst" och straffa sedan varenda bark efter varningssignalen. Detta kommer att lära ditt husdjur att vara tysta innan de straffas. Du måste också belöna tysta tider för att det ska fungera korrekt. Obs: straffa aldrig ditt husdjur fysiskt.

Ja, en dammsugare är mycket effektiv vid rengöring av hundhår, både från din hunds päls och på andra ytor i ditt hem, till exempel golv, mattor och möbler. När du dammsuger din hund, undvik att använda de normala tillbehören som följer med ditt vakuum, de som används för rengöring av golv och mattor.

Varför är hundar rädda för dammsugare? Hundar är ofta rädda för dammsugare av en enkel anledning: De är högljudda och har en konstig, förvirrande lukt (kom ihåg att våra hundars primära sinne är deras luktsinne.) ... Vår hunds hörsel är också mycket känsligare än vår , gör höga ljud mycket mindre acceptabelt.

Vilken effekt bör en dammsugare ha?

Innan du köper dammsugare finns det några saker som kan vara bra att fundera på för att säkerställa att du väljer rätt modell:

  • Bor du på ett eller flera plan?

    Om du har en större bostad eller bor på två plan kan det vara praktiskt med två dammsugare - en för varje våning. På nedervåningen kan det vara smidigt med en robotdammsugare som effektivt gör rent i utrymmen som blir smutsiga ofta: hallen, köket och vardagsrummet.

    Läs mer! Robotdammsugare med moppfunktion – maxa städningen!

    På ovanvåningen passar å andra sidan en vanlig dammsugare eller skaftdammsugare oftast mycket bättre. Alternativt att du har två robotdammsugare - en för varje våning. Observera dock att trappor kräver manuell dammsugning!

    Om du bor litet eller på en våning, till exempel i en lägenhet eller en enplansvilla, räcker det oftast med en dammsugare.

  • Vilken typ av planlösning har du? 

    För dig med öppen planlösning är robotdammsugaren en klar vinnare! Den kan även användas om du inte har öppen planlösning i och med att robotdammsugaren även kan komma över trösklar - men då måste du se till att hålla alla dörrar öppna så att den kommer åt överallt om du inte är hemma.

  • Hos Elvita hittar du även tillbehör till din dammsugare, till exempel dammsugarpåsar, dammsugarfilter, borstar, filtar och mopp. På produktsidan för varje tillbehör kan du läsa mer om vilken dammsugarmodell tillbehöret ska användas tillsammans med.

    Hur många watt ska man ha i en dammsugare?

    Motoreffekten, som mäts i watt, är uteslutande är ett mått på hur mycket energi som dammsugaren förbrukar. Du har säkert någon gång råkat ut för en listig försäljare som marknadsför en dammsugare som särskilt effektiv p.g.a. den höga motoreffekten. Men det är inte riktigt hela sanningen.

    Det är inte nödvändigtvis ett direkt samband mellan motoreffekt och uppsugningsförmåga; en välkonstruerad dammsugare med en motoreffekt på 700 watt kan vara mer effektiv än en dåligt tillverkad bamse med 900 watt i motoreffekt. Det kan t.o.m. vara en nackdel att välja en dammsugare med hög motoreffekt eftersom den drar mer ström och för mer oväsen.

    Hur många watt ska man ha på en dammsugare?

    Här är några viktiga punkter som du behöver veta om strömförbrukningen för en skaftdammsugare:

    • Skaftdammsugare brukar ha en effekt på mellan 100 och 500 watt.
    • Ju högre effekt en skaftdammsugare har, desto mer ström drar den.
    • En skaftdammsugare med en effekt på 250 watt drar ungefär 0,25 kWh under en timmes användning.
    • En skaftdammsugare med en effekt på 500 watt drar ungefär 0,5 kWh under en timmes användning.

    Här är en mer detaljerad guide till strömförbrukningen för en skaftdammsugare:

    Hur många decibel i sovrum?

    I många fastigheter finns det ventilationsfläktar och kylinstallationer. De kan finnas på utsidan av fasader, på vindar eller på andra platser i huset. Detta är installationer som kan orsaka buller om de inte är tillräckligt bullerdämpade eller inte placerats med hänsyn till dem som bor i närheten.

    Den som bor nära en restaurang eller annan typ av verksamhet kan bli störd av ljud därifrån, till exempel musik. Företag och föreningar ska ta hänsyn till och ha kunskap om att ljud från verksamheten kan störa närboende.

    Hur många decibel är störande?

    • Hur mäter vi ljudstyrka?
    • Vad är decibel-skalan?
    • Hur hög är bullerbelastningen för örat?
    • Vem är i riskzonen?
    • Våra tips om öronskydd

    Måttet för ljudstyrka är ljudnivå och måttenheten decibel.

    Alla ljud som vi hör är egentligen bara lufttryckssvängningar som träffar vår trumhinna. Först när de förs vidare till vår hjärna så omvandlas de till information. Beroende på med vilken energi svängningen (ljudet) träffar trumhinnan så hör vi antingen tyst eller högt. Ju mer energi en ton har, desto högre verkar den för oss. Så att ljudstyrkan också kan mätas använder vi oss av enheten decibel – förkortat dB.

    Den lägsta förnimbara ljudstyrkan, alltså den tystaste tonen som människan kan höra, ligger vid 0 decibel. Ljudstyrka omkring 50 dB är behaglig för oss, däremot omkring 100 dB nås obehaglighetströskeln och vid omkring 120 dB smärtgränsen. Viktigt att förstå är att 100 dB inte är dubbelt så högt som 50 dB. Varseblivningen av ljudstyrka är alltid subjektiv och beror på den egna hörförmågan, men som grund säger man att en ökning med 10 dB motsvarar en fördubbling av den ljudstyrka som man känner. Därmed är känslan att 60 dB känns dubbelt så högt som 50 dB.

    Vilken sugkraft ska en dammsugare ha?

    Vilken dammsugare du behöver beror bland annat på hur stor bostad du har och hur högt ljud du står ut med. Att dammsuga är betydligt lättare om maskinen är smidig och lätthanterlig. Det finns numera små och ganska behändiga dammsugare som fungerar bra.

    Stora dammsugare är svårare att få plats med i städskåpet. De är också tyngre att släpa omkring på. Bor du i en villa med trappor så kanske en lättare dammsugare är att föredra framför en tyngre? Numera finns det mindre och lättare dammsugare med god dammupptagningsförmåga.

    Stora dammsugare är svårare att få plats med i städskåpet. De är också tyngre att släpa omkring på. Bor du i en villa med trappor så kanske en lättare dammsugare är att föredra framför en tyngre? Numera finns det mindre och lättare dammsugare med god dammupptagningsförmåga.

    Vissa dammsugare låter mycket. Grovt förenklat innebär en högre motoreffekt oftast en högre ljúdnivå. Idag finns dock många modeller på marknaden med speciella system för att minska ljudnivån. Vissa modeller har också variabelt varvtal som minskar ljudnivån men då minskar också sugförmågan.

    Slangen ska vara böjlig och följsam. När den är fäst ovanpå dammsugaren blir det lättare att suga rent möbler, textilier och trappor. Sugeffekten kan behöva sänkas för ömtåliga saker som tavlor och textilier. Sugeffekten regleras genom ett spjäll i rörskaftet (vilket ökar ljudnivån), eller med ett reglage som sänker motorns varvtal (vilket minskar ljudnivån).