:

Vad är Brasilien mest känt för?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Brasilien mest känt för?
  2. Har Brasilien bra ekonomi?
  3. Hur lyder Brasiliens valspråk?
  4. Vem har ritat Brasília?
  5. Kan man dricka kranvatten i Brasilien?
  6. Hur många procent är fattiga i Brasilien?
  7. Hur tjänar Brasilien pengar?
  8. Vad äter man för mat i Brasilien?
  9. Vad är nationalrätten i Brasilien?
  10. Har Rio de Janeiro varit huvudstad?
  11. Vad betyder Rio de Janeiro på svenska?
  12. Vilket land har världens renaste vatten?
  13. Hur länge får man vara i Brasilien?
  14. Hur försörjer man sig i Brasilien?
  15. Vad dricker man i Brasilien?

Vad är Brasilien mest känt för?

Ormön, eller Ilha Queimada Grande som den heter på portugisiska är inte bebodd av människor. Faktum är att ön är så farlig att besöka att allmänheten inte ens får åka dit utan tillstånd.

Ön är bebodd av en särskilt giftig orm som heter Golden Lancehead. Man uppskattar att det finns en orm per kvadratmeter. Ormen finns även på fastlandet, men de ormar som bor på ön anses vara giftigare.

Brasilianare kan vara stolta över att dela sitt land med ett stort antal djurarter och växter. Det är det land i världen som har störst biologiskt mångfald och man uppskattar att över 50% av världens djurarter och växtarter finns här. 

Cirka 60% av Amazonas Regnskog ligger i Brasilien, som tyvärr hotas av avskogning.

Fler än 11 miljoner brasilianska kvinnor heter Maria och fler än 5 miljoner män heter Jose. De näst vanligaste namnen är Ana och Joao.

Många länder producerar och odlar kaffe runtom i världen, men inget land har kunnat tävla med de gigantiska mängder kaffe som kommer ifrån Brasiliens kaffeodlingar. 

I Sydamerika så täcker Brasilien ett område som motsvarar nästan hälften av kontinenten (47,3%) eller 5,6% av Jordens totala yta. Detta innebär att Brasilien är ett av världens största länder till ytan.

USA är det enda landet i världen som har fler flygplatser än Brasilien.

Om man tittar på formen på Brasilien och den östra sidan av Sydamerikas kontinent, så är det enkelt att se att den passar perfekt med Väst Afrika. För cirka 140 miljoner år sedan splittrades dock landområdena, som tidigare utgjorde superkontinenten Gondwana.

Har Brasilien bra ekonomi?

Brasilien med sin stora befolkning, sina rika naturresurser och sin breda industrisektor skulle kunna vara en av världens starkaste ekonomier. Men ekonomisk vanskötsel, utbredd korruption och brist på utbildad arbetskraft har hämmat utvecklingen och skapat djupa klyftor i samhället. Sjunkande råvarupriser bidrog till att Brasilien från 2014 hamnade i den värsta lågkonjunkturen på ett sekel. Kurvan hade vänt uppåt igen när coronakrisen kom 2020.

Länge växte den brasilianska ekonomin stadigt tack vare höga råvarupriser i världen och stark efterfrågan inte minst i Kina. Upptäckten av enorma oljereserver bidrog till en tillväxt på i snitt 4,5 procent om året 2002–2011. Under 2011 var Brasilien världens sjätte största ekonomi, efter att ha passerat Storbritannien. Inkomsten räknat per invånare var bara en tredjedel av Storbritanniens – men tillväxten var hyfsad till skillnad från i de stagnerade västekonomierna. Allting tycktes gå Brasiliens väg.

Sedan vände det: 2012 upplevde även Brasilien en inbromsning. Tillväxten för året blev beskedlig och därefter fortsatte ekonomin rakt ned i en djup kris, med ökande arbetslöshet och kraftigt fallande valuta. Ekonomin krympte med runt 3,5 procent både 2015 och 2016. Realen hade förlorat i värde mer än någon annan större valuta, vilket gjorde att importen blivit allt dyrare. Allting tycktes nu gå fel och prognoser fick ständigt justeras nedåt. Tillväxten var den sämsta sedan början av 1900-talet. Först 2017 vände trenden och tillväxten hamnade åter över nollstrecket. Återhämtningen gick dock trögt och statsskulden fortsatte att växa – även innan coronakrisen på nytt utsatte ekonomin för svåra påfrestningar.

Pandemin ledde till att ekonomin pressades ned i en ny lågkonjunktur. Statistikmyndigheten konstaterade i början av september att BNP var tillbaka på samma nivå som 2009 under kulmen av den dåvarande finanskrisen. Ändå var minussiffran mindre än vad som hade befarats, och mindre än i flera andra hårt drabbade länder. Regeringens stimulanspaket var en bidragande orsak, med bland annat kontantbidrag som betalades ut till närmare en tredjedel av befolkningen. Bidraget låg på motsvarande 110 dollar i månaden från april till augusti, men halverades sedan och slopades helt vid årsskiftet 2020/2021, på grund av oro för höga budgetunderskott och växande statsskuld. Kostnaden för programmet beräknas motsvara 7,3 procent av BNP 2020. 

Hur lyder Brasiliens valspråk?

Brasilien blev en portugisisk koloni efter att Pedro Álvarez Cabral upptäckte kontinenten år 1500. Självständighet utropades 1822 med Peter I som kejsare. Monarkin störtades efter att man avskaffade slaveriet varefter republik infördes 1889. Efter en militärkupp 1964 tog militären makten och styrde landet till 1985 då demokratiska val åter kunde hållas. Demokratin återinfördes 1985. Korruptionsskandaler har präglat de flesta regeringar därefter. Under vänsterpresidenten Lula da Silva 2003–2010 växte ekonomin kraftigt  och många brasilianer fick det bättre. Därefter inträdde en djup nedgång som sammanföll med korruptionsavslöjanden och politisk instabilitet.[9]President Jair Bolsonaros auktoritära ledarskap och hans kaotiska respons på coronaviruset väcker ilska. Bolsonaro, som tog över makten i januari 2019 har blivit skarpt kritiserad för att tona ner allvaret i den pågående pandemin. Högerpopulisten Jair Bolsonaro har militär bakgrund och försvarar militärregimen som hade makten under åren 1964–1985.[10]

Klimatet är tropiskt utom i sydligaste delen där det är tempererat. I söder förekommer översvämningar och temperaturen sjunker ofta till minusgrader. I nordost inträffar ibland längre torrperioder.

En stor avverkning av Amazonas regnskog hotar en mängd arter av både djur och växter som endast finns där. Andra miljöproblem i Brasilien är luft- och vattenföroreningar i de stora städerna. Över 80 procent av elektriciteten produceras av vattenkraft, vilket innebär en relativt liten inverkan på miljön, men slår istället ut flodsystem och hotar många arters överlevnad i Amazonfloden. Vid övre Paraná på gränsen till Paraguay har ett av världens största kraftverk, Itaipu, anlagts.

Brasilien karaktäriseras av det stora våtområdet Amazonas i nordligare och våtområdet Pantanal i sydligare delen av inlandet. Amazonas dräneras av floder som mynnar vid Belém och Pantanals dränering mynnar vid Buenos Aires. Öppnare terräng i söder vid övergången till Uruguay och Argentina och i väster begränsar Anderna utsträckningen mot Stilla Havet. Den södra delen är till stor del ett jordbruksområde - Brasilien är världens största producent av diverse jordbruksprodukter som till exempel soja, nötkött och kyckling. Längs kusten till Atlanten ligger Mata Atlántica som består av rester av urskog och här finns också flera bergskedjor, vilka som högst når 2 900 meter över havet. Högsta berget i landet är dock Pico da Neblina, som når 3 014 meter över havet. Det berget ligger nära gränsen till Guyana, i guyanska högländerna. Brasilien har även ett berg som heter Campas. Större floder inkluderar Amazonfloden som är världens största flod i volym räknat och som av många specialister även anses vara världens längsta flod. Andra floder är Paraná, Iguaçúfloden, Rio Negro, São Francisco, Xingu, Madeira och Tapajós.

Brasilien är en demokratisk republik och konstitutionen från 1988 ger stor makt åt den federala statsmakten. Brasiliens president har vida maktbefogenheter och utser sitt kabinett och är både stats- och regeringschef. Både presidenten och vicepresidenten väljs på samma valsedel och sitter under en fyraårsperiod. Röstning omfattas av valplikt.

Den lagstiftande församlingen, nationalkongressen, består av två kammare: senaten och deputeradekammaren.

Brasilien är välutvecklat inom jordbruk, gruvdrift, tillverkning och servicenäring. Landet har rika naturtillgångar och gott om arbetskraft, vilket gör att man är Sydamerikas ledande ekonomi. Brasilien ingår i handelssamarbetet BRICS mellan några av de växande ekonomierna Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.[50] Järnmalmsförekomster (främst i staterna Minas Gerais, Pará och Amazonas) hör till jordens rikaste, regnskogen utgör ett ofantligt virkesförråd och vattenkraftreserverna i Brasilien hör till världens största, men kol och framför allt olja måste importeras. I samband med oljekriserna har man börjat framställa drivmedel av alkohol från sockerrör. Kärnkraften i Brasilien är under utbyggnad men dess framtid är osäker.

Brasilien är en av världens största exportörer av kaffe och socker. Viktiga produkter är också sojabönor, sydfrukter (apelsiner), kakao, majs och vete samt bomull och jute. Jordbruket har dominerat näringslivet och sysselsätter omkring 1/4 av befolkningen, men dess andel av nationalinkomsten sjunker. De fattiga småbrukarna, som lever i självhushåll, odlar bland annat rotfrukten kassava. Moderna familjejordbruk finns på de goda jordarna i söder. Storgodsen fazendas med plantageodling av exportgrödor och storskalig boskapsskötsel spelar en huvudroll i landet. Några få procent av jordägarna äger närmare hälften av den odlade arealen och försök till jordreformer har misslyckats.

Ekonomin har länge grundat sig på råvaror, till exempel guldrushen på 1700-talet, kaffeodling i São Pauloregionen och gummiutvinning i Amazonas under 1800-talets senare del. Under de senaste årtiondena har industrin utvecklats snabbt med hjälp av utländskt kapital (järn- och stålverk, varv, biltillverkning, kemisk industri). Den är koncentrerad till storstäderna i sydöst med São Paulo som centrum.

Vem har ritat Brasília?

Brazil's first capital was Salvador; in 1763 Rio de Janeiro became Brazil's capital and remained so until 1960. During this period, resources tended to be centered in Brazil's southeastern region, and most of the country's population was concentrated near its Atlantic coast.[12] Brasilia's geographically central location fostered a more regionally neutral federal capital. An article of the country's first republican constitution, dated 1891, states that the capital should be moved from Rio de Janeiro to a place close to the country's center.

The plan was conceived in 1827 by José Bonifácio, an advisor to Emperor Pedro I. He presented a plan to the General Assembly of Brazil for a new city called Brasilia, with the idea of moving the capital westward from the heavily populated southeastern corridor. The bill was not enacted because Pedro I dissolved the Assembly.

The city sits at an elevation of 1,000 metres (3,300 ft) and more, high on the Brazilian Highlands in the country's center-western region. Paranoá Lake, a large artificial lake, was built to increase the amount of water available and to maintain the region's humidity. It has a marina, and hosts wakeboarders and windsurfers. Diving can also be practiced and one of the main attractions is Vila Amaury, an old village submerged in the lake. This is where the first construction workers of Brasilia used to live.[24]

According to the 2010 IBGE Census, 2,469,489 people resided in Brasilia and its metropolitan area,[39] of whom 1,239,882 were Pardo (Multiracial) (48.2%), 1,084,418 White (42.2%), 198,072 Black (7.7%), 41,522 Asian (1.6%), and 6,128 Amerindian (0.2%).[40]

In 2010, Brasilia was ranked the fourth-most populous city in Brazil after São Paulo, Rio de Janeiro, and Salvador.[41] In 2010, the city had 474,871 opposite-sex couples and 1,241 same-sex couples. The population of Brasilia was 52.2% female and 47.8% male.[40]

Brasília does not have a mayor or councillors, because article 32 of the Constitution of Brazil expressly prohibits the Federal District being divided into municipalities.

The Federal District is a legal entity of internal public law, which is part of the political-administrative structure of Brazil of a sui generis nature, because it is neither a state nor a municipality, but rather a special entity that incorporates the legislative powers reserved to the states and municipalities, as provided in Article 32, § 1º of the Constitution, which gives it a hybrid nature, both state and municipal.[47]

The executive power of the Federal District was represented by the mayor of the Federal District until 1969, when the position was transformed into governor of the Federal District.[48][49]

The major roles of construction and of services (government, communications, banking and finance, food production, entertainment, and legal services) in Brasilia's economy reflect the city's status as a governmental rather than an industrial center.

Industries connected with construction, food processing, and furnishings are important, as are those associated with publishing, printing, and computer software. The gross domestic product (GDP) is divided in Public Administration 54.8%, Services 28.7%, Industry 10.2%, Commerce 6.1%, Agrobusiness 0.2%.[61]

Besides being the political center, Brasilia is an important economic center. In 2018, it has the third highest GDP of cities in Brazil, R$254 billion reais,[62] representing 3.6% of the total Brazilian GDP. Most economic activity in the federal capital results from its administrative function.

Kan man dricka kranvatten i Brasilien?

En av de vanligaste orsakerna till sjukdom för resenärer utsätts för förorenad mat och vatten. Och ett av de enklaste sätten för dessa bakterier och parasiter att komma in i din kropp? Genom förorenat lokalt kranvatten. Det sista du vill ha är en kram av magkramper för att förstöra din resa, så den här artikeln kommer att ta en titt på kranvattnet i Sydamerika och låta dig veta vilka länder det är säkert att dricka i.

Vi kan inte täcka varje stad i varje land så, om du är osäker, fråga en lokal om vattnet är säkert att dricka. Ta en titt på vad de gör också - köper de vatten på flaska eller dricker från kranarna? Och lite snabb googling för en viss stad kommer att hjälpa mycket. Ibland kan lokalbefolkningen mage vatten än din kropp inte brukar vara van vid, så det är klokt att använda försiktighet.

Om du befinner dig i ett land som inte har rent kranvatten kan du antingen köpa vatten på flaska eller bära en bärbar vattenrenare med dig. Ett enkelt sätt att rena kranvatten är med Grayl. Denna vattenflaska eliminerar nästan alla föroreningar från ditt vatten vilket gör det helt säkert att dricka.

Var försiktig när du dricker något som innehåller isbitar på platser där du måste vara försiktig, om de är tillverkade av kranvatten - fråga i restaurangen om det är säkert att dricka. Stryk dessutom av sallader, frukter eller grönsaker, som kan ha tvättats med kranvatten.

Hur många procent är fattiga i Brasilien?

Brasilien är ett land med enorma interna skillnader, inte minst socialt och ekonomiskt. Stora framsteg gjordes under en period för att överbrygga dessa skillnader, men ekonomiska kriser som sedan följt har raserat mycket av det som uppnåddes.

Under Lula da Silvas första period som president (2003–2010) lyftes mer än 30 miljoner brasilianer ur fattigdom. Det skedde genom olika satsningar, däribland familjestödprogrammet Bolsa família som 2020 kom närmare 14 miljoner fattiga familjer till del. En bärande del i programmet var att låginkomsttagare fick kontantbidrag mot att de sände sina barn till skolan och lät dem delta i vaccinationsprogram. Men ekonomiska kriser urholkade programmet och i slutet av 2021, under president Jair Bolsonaro, ersattes det av ett annat välfärdsprogram, Auxílio Brasil.

Under coronapandemin 2020 infördes ett tillfälligt och rekordstort kontantstöd. Runt en tredjedel av befolkningen, eller 44 procent av hushållen, fick del av bidraget som var ungefär tre gånger högre än Bolsa família-stödet. Det betalades ut under nio månader, från april till december, och bidrog till att miljontals människor tillfälligt hamnade över fattigdomsgränsen.

Många föll dock snart tillbaka i fattigdom när stödet löpte ut vid årsskiftet 2020/2021. Före pandemin beräknades närmare 30 procent av invånarna leva i fattigdom. Det motsvarar över 60 miljoner människor. Många miljoner lever i extrem fattigdom, vilket definieras som en inkomst per person som utgör mindre än en fjärdedel av minimilönen.

Hur tjänar Brasilien pengar?

Det finns ett uttryck som mer än något visar på São Paulos roll som Brasiliens ekonomiska motor. »Det som resten av landet bryter ned under dagen, bygger São Paulo upp om natten«. Det är i denna megametropol, med 22 miljoner invånare, som Brasiliens privatbanker har sina huvudkontor.

När den brasilianska ekonomin slog i taket för tio år sedan hade São Paulo fler miljardärer än Tokyo och Peking. Tydligast kändes doften av pengar i stadsdelen Itaim Bibi, där bankkontoren ligger på rad längs Avenida Faria Lima, São Paulos Wall Street. Här förvaltades pengarna från råvaruexporten av järnmalm, sojabönor och kött till Kina, Mellanöstern och Europa.

När den ekonomiska krisen slog till några år senare fördärvades stämningen. Brasilien gick från att ha den näst högsta kreditvärdigheten till att få skräpstatus. Ekonomin minskade med tio procent, arbetslösheten steg till 12 procent och målet att bli världens femte största ekonomi gick i kras.

Först nu, efter att den före detta yrkesmilitären Jair Bolsonaro, tagit över Brasilien, ser ekonomerna en ljusning.

Vad äter man för mat i Brasilien?

  • Pão de queijo, liten brödboll med ost, gjord på kassavastärkelse, infödd i delstaten Minas Gerais
  • Coxinha, friterad boll av vete- eller potatisdeg fylld med strimlat kycklingkött
  • Pastel: Tunna bakverk i form av en halvcirkel eller rektangel med olika fyllningar, stekta i vegetabilisk olja, som kan fyllas med köttfärs, mozzarella, catupiry, palmhjärtan, torsk, färskost, kyckling och babyräkor.
  • Bolinho de bacalhau, stekta torskfritter
  • Empada, de ser ut som småskaliga pajer. Fylld med en blandning av hjärtan av palm, ärtor, mjöl och kyckling eller räkor.
  • Acarajé, en typ av munk gjord på bönor som traditionellt finns i delstaten Bahia, serverad på mitten och fylld med vatapá och caruru - kryddig pasta gjord med räkor, valnötter, malda cashewnötter, palmolja och andra ingredienser.
  • Quibe: motsvarar den libanesiska rätten kibbeh och introducerades i den dominerande brasilianska kulturen av syriska och libanesiska invandrare. Den kan serveras kokt, stekt eller rå.
  • Esfirra, en annan rätt från Mellanöstern, även om det är ett nyare tillägg till det brasilianska köket, är nu lätt att hitta överallt, särskilt i regionerna nordöst, södra och sydöstra. Dessa är pajer/bakelser med fyllningar som kött, ost, pepperoni, choklad, bland annat
  • Empada av räkor brasiliansk

  • Krokettkött

  • Krämlår

  • Bolinho de bacalhau

  • Feijoada, som anses vara landets nationalrätt, har sitt namn till sin huvudingrediens, svarta bönor. Det är ett tjockt fat, och den medföljande garneringen är gjord av olika delar av fläsk, såsom fötter, öron och bacon, såväl som andra rökta eller saltade kött. I allmänhet serveras bönor och kött separat och åtföljs av hackad kål, ris, stekt maniok mjöl, kallat farofa, och stekt plantain . Denna maträtt kommer från tiden för den portugisiska kolonin.
  • Churrasco är huvudrätten i södra Brasilien. Med tiden antog andra regioner i Brasilien churrasco och skapade andra sätt att göra det. Restaurangen specialiserad på churrasco är en churrascaria.
  • Picanha är en typisk brasiliansk köttbit som är den mest uppskattade av folket i landet.
  • Farofa, kokt cassava mjöl som serveras som tillbehör/tillbehör. Dess knaprig är särskilt uppskattad.
  • Pizza tillverkad i Brasilien är unik jämfört med resten av världen. Även om det är normalt att en pizza är tunn och med få ingredienser kan den i Brasilien ha mer än 100 smaker, salt (med ingredienser som pepperoni, ägg, tomat, ruccola, paprika, vitlök, strimlad kyckling, catupiry ost, kanadensisk filé, tonfisk, lök och du kan till och med hitta hamburgare, stroganoff eller sushi) eller godis (med smaker som choklad, banan med kanel, goiabada med ost, fikon, med glassbollar, M&M, etc.).
  • Varmkorv är en annan rätt som har modifierats i Brasilien och praktiskt taget blivit en komplett lunch. Där är den vanligaste versionen "X-Tudo" (i bokstavlig översättning, ost-all), eller "Podrão", där den, förutom konventionellt bröd och korv med ketchup, senap och majonnäs, är fylld med en serie av ytterligare ingredienser allt från halmpotatis, riven parmesanost, majskärnor, ärtor och oliver till vaktelägg.
  • Bife à cavalo: en biff toppad med ett stekt ägg, vanligtvis tillsammans med pommes frites och ibland sallad.
  • Bife à parmegiana: stekt biff, bestående av en skivad köttbit, panerad med vetemjöl och ägg (äggvita), toppad med parmesanost och massor av tomatsås och kryddor som oregano att smaka. Ibland ersätter parmesanen mozzarellaskivorna. Även om det är en maträtt som uppfunnits i Brasilien och som är typisk för den brasilianska kulturen, anses den i allmänhet som ett italienskt recept i själva landet.
  • Virado, en typisk rätt från delstaten São Paulo, där den också är känd som Virado à Paulista, bestående av en fläskkotlett, stekt groblad, kassavamjölbönor, ris , kål och stekt ägg.
  • Tutu de feijão, typisk rätt i delstaten Minas Gerais, gjord på kokta bönor, sauterade och förtjockade med kassava eller majsmjöl. Den är vanligtvis sauterad med bitar av stekt bacon, lök och vitlök, och blandas med kassavamjöl eller majsmjöl beroende på typ av böna.
  • Torresmo
  • Arroz carreteiro är en typisk rätt från den södra regionen av Brasilien, gjord av ris som tillsätts välhackat och sauterat nötkött, strimlat eller malet torkat kött eller torkat kött till solen, ibland paio, bacon och chorizo i bitar, sauterade i mycket fett, med vitlök, lök, tomat och persilja, alltid med mycket smaksättning.
  • Galinhada är en typisk rätt från delstaterna São Paulo, Minas Gerais och Goiás, bestående av kokt ris och bitar av kokt kyckling. Smaksättningen är sammansatt av saffran (som ger den typiska gulaktiga färgen till riset), vinägrett (valfritt och som tillbehör) och tutu av bönor. Den typiska Goiana-kycklingrätten innehåller guariroba (en sorts bitter palm) och pequi.
  • Barreado: typisk rätt från kusten i Paraná baserad på nötkött eller fläsk.
  • Bobó de camarão: räksoppa, typisk för Brasiliens nordöstra region
  • Carne de sol: saltat och rökt nötkött, typiskt för den nordöstra regionen Brasilien
  • Moqueca: Det är en gryta, vanligtvis baserad på fisk, typisk för delstaterna Pará, Bahia och Espírito Santo. Den kan tillagas med fisk, skaldjur, kräftdjur, kyckling eller kycklingägg.
  • Tacacá, Amazonasoppa gjord på tucupi, jambu, torkade räkor, lång koriander och paprika.
  • Cuzcuz: majsmjölskaka, med räkor och sardiner, med grönsaker.
  • Brasiliansk varmkorv med tomat, majs, batata-palha (frites-halm) och lök

  • Bife à cavalo, en biff toppad med ett ägg, serverad med pommes frites och ris

  • Vatapá

  • Bobó de camarão

  • Brigadeiro, en sorts tryffel gjord av sötad kondenserad mjölk, smör och kakao.
  • Paçoca, en efterrätt gjord på jordnöt
  • Cocada (kokosgodis)
  • Pudim de leite (Brylépudding tillverkad av kondenserad mjölk, av franskt ursprung)
  • Quindim (kokosäggkräm)
  • Beijinho (kokostryffel med kryddnejlika)
  • Cajuzinho (jordnötter och cashewtryffel)
  • Olho-de-sogra (beijinho sylt i en katrinplommon (även om vissa recept innehåller äggula))
  • Açaí na tigela (består vanligtvis av en blandning av açaí (brasiliansk frukt) med bananer och spannmål eller jordgubbar och spannmål (vanligtvis granola eller muslix))
  • Doce de leite
  • Pé-de-moleque (baserad på jordnötter och karamelliserat socker)
  • Goiabada (guavasylt och socker)
  • Romeu e Julieta: goiabada (guavasylt och socker) med keso (oftast Minas-ost eller requeijão-ost)
  • Maria-mole (liknar en marshmallow, gjord på socker, gelatin och äggvita, toppad med riven kokos)
  • Pamonha
  • Sagu (gjord med tapiokapärlor, socker och rött vin)
  • Queijadinha (en gräddtårta gjord på riven kokos och ost, sötad kondenserad mjölk, socker, smör och äggulor)
  • Mousse de maracujá (Passionsfruktsmousse)
  • Manjar branco (en vit brasiliansk kokospudding som liknar fransk Blancmangé)
  • Creme de papaia (papaya blandat med glass från vanilj. Crème de cassis tillsätts vanligtvis, men kan ersättas med en alkoholfri cassissirap. Det var en kulinarisk modefluga i Brasilien i mitten av 1990-talet. Idag har dess popularitet avtagit något.)
  • Rapadura

Vad är nationalrätten i Brasilien?

Detta är Brasiliens nationalrätt;Feijoada. Den kan göras på en mängd olika sätt, men grunden för den här böngrytan är svarta bönor och kött. Det här receptet är en något enklare variant - jag har skippat märkliga grisfötter, knorrar och öron som man annars kan få på tallriken. Men smaken, den är fantastiskt god!

från 35:- /portion

Ingrediens: 800 g Svarta Bönor

Ingrediens: 2 st Gul lök

Har Rio de Janeiro varit huvudstad?

Området där Rio de Janeiro är beläget nåddes i januari 1502 av portugisiska upptäcktsresanden. Eftersom de trodde att Guanabarabukten var en flodmynning fick området namnet Rio de Janeiro, vilket betyder januarifloden på portugisiska. På 1540- och 1550-talen började dels portugiser och dels franska hugenotter slå sig ner i området. Fransmännen drevs bort av portugiserna 1567.[2]

Själva staden grundades inte förrän den 1 mars 1565 av den portugisiska riddaren Estácio de Sá, som kallade den São Sebastião do Rio de Janeiro (S:t Sebastian av Januarifloden), till kung Sebastian I av Portugals ära. I århundraden kallades platsen São Sebastião i stället för den nuvarande populära andra delen av namnet. Staden attackerades ofta av pirater och kapare, speciellt av fiender till Portugal, som Nederländerna och Frankrike.

Staden ligger inom den tropiska zonen och närheten till Amazonas regnskog ger staden ett fuktigt tropiskt klimat.[5]

  • Rio de Janeiros tunnelbana är säker och effektiv.
  • Det vanligaste transportmedlet förutom privatbilismen är buss.
  • Taxi är säker och förhållandevis billig.
  • Det finns en spårvagnslinje som går mellan Centro och Santa Teresa.
  • Planer finns på att bygga en ny järnväg för snabbtåg från Rio de Janeiro till São Paulo. För ett snabbtåg med toppfart på 280 km/h skulle denna resa ta 1 timma och 30 minuter, vilket också är vad nuvarande regering förespråkar. Brasiliens ledande politiska parti räknade inte med att snabbjärnvägen kan byggas till fotbolls-vm 2014[8], i vilket matcher planeras att spelas i bägge dessa städer.

Vad betyder Rio de Janeiro på svenska?

Området där Rio de Janeiro är beläget nåddes i januari 1502 av portugisiska upptäcktsresanden. Eftersom de trodde att Guanabarabukten var en flodmynning fick området namnet Rio de Janeiro, vilket betyder januarifloden på portugisiska. På 1540- och 1550-talen började dels portugiser och dels franska hugenotter slå sig ner i området. Fransmännen drevs bort av portugiserna 1567.[2]

Själva staden grundades inte förrän den 1 mars 1565 av den portugisiska riddaren Estácio de Sá, som kallade den São Sebastião do Rio de Janeiro (S:t Sebastian av Januarifloden), till kung Sebastian I av Portugals ära. I århundraden kallades platsen São Sebastião i stället för den nuvarande populära andra delen av namnet. Staden attackerades ofta av pirater och kapare, speciellt av fiender till Portugal, som Nederländerna och Frankrike.

Staden ligger inom den tropiska zonen och närheten till Amazonas regnskog ger staden ett fuktigt tropiskt klimat.[5]

  • Rio de Janeiros tunnelbana är säker och effektiv.
  • Det vanligaste transportmedlet förutom privatbilismen är buss.
  • Taxi är säker och förhållandevis billig.
  • Det finns en spårvagnslinje som går mellan Centro och Santa Teresa.
  • Planer finns på att bygga en ny järnväg för snabbtåg från Rio de Janeiro till São Paulo. För ett snabbtåg med toppfart på 280 km/h skulle denna resa ta 1 timma och 30 minuter, vilket också är vad nuvarande regering förespråkar. Brasiliens ledande politiska parti räknade inte med att snabbjärnvägen kan byggas till fotbolls-vm 2014[8], i vilket matcher planeras att spelas i bägge dessa städer.

Vilket land har världens renaste vatten?

10 platser på jorden med det renaste kranvatten

De flesta av oss tar rent vatten för givet. Vi tror att ingenting att fylla ett glas fullt med vatten från kranen och dricka det, men som någon som har rest vet, det finns många länder där du uppmanas att hålla munnen stängd i duschen, än mindre fundera dricka kranen vatten! Trots detta, kvaliteten på kranvatten fortfarande varierar från land till land, även i de länder där det sägs att vara säkert att dricka vattnet. Om du någonsin undrat om ditt kranvatten är så rent som det skulle kunna vara, sedan se om där du bor är på denna lista över länder som har några av de renaste kranvatten i världen.

1. Kanada

Kanada tar stor stolthet i hur det tar hand om sin naturliga miljö och resurser och det kan sägas om dess vattenförsörjning också. En av anledningarna till att kanadensiska vattnet är så rent är den enkla storleken på landet. Kanada är det näst största landet i världen och de har också några av de största sötvattensjöar i världen att dra sin rent vatten från.

Hur länge får man vara i Brasilien?

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Tänk på att in- och utresebestämmelser kan ändras med kort varsel.

Allmänna råd till svenska resenärer

Var påläst. Följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig gärna på svensklistan.

Hur försörjer man sig i Brasilien?

  • Amazonas regnskog
  • Viktig för klimatet
  • Bli fadder
  • Hoten
  • Vad gör WWF för Amazonas?

Amazonas är världens största sammanhängande regnskog – och den mest artrika skogen på hela planeten. Amazonas regnskog och floder ger oss mat, mediciner och rent vatten, och hjälper samtidigt till att reglera jordens klimat. Trädens förmåga att binda kol är dessutom viktig för att nå de globala klimatmålen. Men Amazonas regnskog brinner och utsätts för skövling. Djuren flyr för sina liv och hela ekosystemet rubbas. Läs om människans påverkan, och om WWFs lösningar.

Träd och stora skogar som Amazonas behövs för att nå de globala klimatmålen. Idag lagrar dessa skogar enorma mängder kol. Detta kol måste få stanna här för att inte ytterligare spä på växthuseffekten. Dessutom ger regnskogarna motståndskraft mot klimatförändringar, till exempel genom att binda mer koldioxid, avkylning som minskar effekterna av extremhetta. Och de skapar stabila lokala klimat, väder och vindar, som både växter, djur och människor är helt beroende av.

  • Stoppa avskogningen
  • Öka skyddade regnskogsområden
  • Stoppa massutrotningen
  • Återskapa förstörda skogar

Vad dricker man i Brasilien?

Yerba mate är en växt som växer på åkrar och plantager i stora delar av Sydamerika. Bladen från yerba mate-växten skördas, torkas, åldras och hackas i lämpliga bitar innan det blir det ”te” vi kallar mate. Tekniskt sett är mate inte ett te, utan snarare en helt egen typ av dryck. Det är dock allmänt accepterat att mate tillhör te-kategorin på grund av de många likheterna som finns. Mate åtnjuts vanligtvis som varmt te, men det är också mycket populärt att dricka som iste, då kallat tereré.