:

Vilka planeter finns i vårt solsystem?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka planeter finns i vårt solsystem?
  2. Hur planeterna rör sig runt solen?
  3. Hur många planeter i vårt solsystem?
  4. Är Neptunus?
  5. Vilken är den största planeten i universum?
  6. Vilken planet kan man se från jorden?
  7. Vad heter den blåa planeten?
  8. Hur lång tid tar det att åka till månen?
  9. Vad är det för stjärna som lyser så starkt?
  10. Kan man se Jupiter med ögat?
  11. Vad kallas Neptunus?
  12. Hur mycket kostar blå planeten?
  13. Hur mycket kostar det att åka till månen?
  14. Hur mycket väger månen?
  15. Vad är skillnaden mellan en sol och en stjärna?

Vilka planeter finns i vårt solsystem?

Solsystemet, som jorden befinner sig i, är en del av Vintergatan. I solsystemet kretsar åtta planeter runt solen i elliptiska banor. Förutom planeterna består solsystemet av dvärgplaneter, månar, kometer, asteroider och meteorer, samt gas och annan interplanetarisk materia. Illustrerad Vetenskap har samlat de viktigaste fakta och bästa artiklar om solsystemet på den här sidan. Vill du lära dig mer om när solsystemet bildades? Och om det finns fler solsystem i universum?

Hur planeterna rör sig runt solen?

Svar: Svaret beror på vad som menas med ”åt samma håll”. En klockas visare roterar ju medurs, men sett från baksidan ser de ut att röra sig moturs. Alla planeter i vårt solsystem roterar moturs om man ser dem norrifrån, till exempel från Polstjärnan, men medurs ur motsatt perspektiv. Hur andra kända planetsystem roterar sett från norr vet man inte. Det finns dock ingen anledning att tro att alla – eller ens de flesta – skulle rotera åt samma håll.

Men det finns ytterligare ett svar. Solen roterar åt samma håll som dess planeter. Man kan då formulera om frågan: roterar planetsystemen kring andra stjärnor åt samma håll som stjärnan själv? Det ligger nära till hands att tro så, eftersom planeterna och stjärnan antas ha bildats ur samma roterande gasmoln. För vissa system kan detta undersökas genom noggranna mätningar av stjärnans spektrum just när planeten passerar framför stjärnan. Det förbluffande resultatet är att ungefär en fjärdedel av de undersökta planeterna rör sig åt motsatt håll som stjärnan! Detta gäller stora, Jupiterliknande planeter som kretsar nära stjärnan. De kan inte ha bildats så tätt intill stjärnan, utan måste ha kommit dit genom yttre påverkan, som lämnat dem i en bana åt ”fel” håll. Planeter längre ut i planetsystemen vet man mindre om, men det är troligt att de i allmänhet roterar åt samma håll som stjärnan.

/Lennart Lindegren, professor i astronomi, Lunds universitet 

Hur många planeter i vårt solsystem?

  • Merkurius - 57,91 miljoner kilometer från solen.
  • Venus - 108,94 miljoner kilometer från solen.
  • Jorden - 149,6 miljoner kilometer från solen.
  • Mars - 227,9 miljoner kilometer från solen.
  • Jupiter - 778,5 miljoner kilometer från solen.
  • Saturnus - 1,4 miljarder kilometer från solen.
  • Uranus - 2,88 miljarder kilometer från solen.
  • Neptunus - 4,5 miljarder kilometer från solen.

Planeternas avstånd till solen varierar eftersom deras bana runt solen inte är någon perfekt cirkel, mer en ellips. Avstånden i listan anger därför ett medelavstånd.

Är Neptunus?

Neptunus var den andra av de moderna planeterna som upptäcktes. Den tyske astronomen, Johann Gottfried Galle, såg den först genom teleskop den 23 september 1846.

Neptunus, den åttonde och längst borta planeten från solen, sedd från rymdsonden Voyager 2. Foto: NASA/JPL

En brittisk astronom, John Couch Adams och en fransk matematiker, Urbain Leverrier, arbetade oberoende av varandra och förutspådde planetens läge. Eftersom planeten låg så långt borta i solsystemets "djup" fick den namnet Neptunus efter havsguden.

Jorden refereras ofta till som "den blå planeten", men Neptunus skulle kunna dela denna beskrivning. Som Uranus, har även Neptunus metangas (cirka 3 %) i dess atmosfär, vilket leder till dess vackra blå färg eftersom metangas absorberar rött ljus.

Vilken är den största planeten i universum?

Ja. Den möjligheten finns men universum är stort och det finns fruktansvärt många galaxer.Skulle intelligent liv finnas i en annan galax så är dock sannolikheten att vi skulle stöta på det i princip noll (om dom inte verkligen lyckas uppfinna en Warp-drive typ Startrek). En fysiker, har tyvärr glömt vem, påpekade att vår galax är ca 100.000 ljusår bred och har funnits i ca 12 miljarder år. Om en civilisation bildats som kunde kolonisera andra planeter och spred sig med 1ljusår per 10.000 år så behövde dom en miljard år för att sprida sig över hela galaxen. Detta har inte hänt. I alla fall inte ännu.

Personligen tror jag sannolikheten för intelligent liv, utöver oss, i galaxen är låg men sannolikheten för liv som sådant är hög. Hur detta liv sen ser ut är en annan fråga.

Här på jorden har bara en enda ras lyckats utveckla så pass intelligens att man kunnat på alvar intressera sig för andra planeter och det tog mer än tre miljarder år.

Det finns inget i evolutionen som explicit leder till ökad intelligens och i vårt fall kan denna "intelligens" till och med bli vår undergång (kärnvapenkrig, förstörd miljö mm). Evolutionen är en mekanism som gör att de gener som är framgångsrika på att fortplanta sig överlever, inget annat, och sett ur det perspektivet är det inte ens säkert att människan är den mest framgångsrika arten här på jorden. Gräs, t.ex., är oerhört framgångsrikt.

Vilken planet kan man se från jorden?

Jupiter kan observeras från jorden med blotta ögat, med en maximal skenbar magnitud på -2,94, och är totalt sett det fjärde ljusaste objektet på himlen, efter solen, månen och Venus, även om Mars ibland också är ljusare. ljusare än Jupiter .

Planeten Venus har en skenbar rörelse som liknar planeten Merkurius. Detta händer eftersom dessa två planeter är belägna mellan solen och jorden och därför kallas underlägsna eller inre planeter.

Det nuvarande avståndet från Farfarout är 132 astronomiska enheter (au). En astronomisk enhet definieras som avståndet mellan jorden och solen. Som jämförelse är Pluto bara 34 au från solen.

Sett från jorden verkar Saturnus vara en ljus stjärna på himlen, lätt synlig. Först efter uppfinningen av teleskopet upptäcktes dess ringar och satelliter.

Vad heter den blåa planeten?

Då blev det dags att besöka Den Blå Planet i Kastrup. Danmarks Akvarium som har flyttat från de gamla lokalerna ute i Charlottenlund, till ett helt nytt akvarium i en spektakulär byggnad inspirerad av naturens virvelformer.

Den Blå Planet, foto Adam Mørk

Över 9000 kvadratmeter, vilket gör det till Nordeuropas största akvarium. Förutom de 3 000 fiskar och havsdjur som har flyttat med från det gamla akvariet, har man köpt 17 000 nya. Så nu kan man uppleva hammarhajar, sjölejon, pirayor och 20 000 andra fiskar och havsdjur från hela världen. Det är ingen tvekan om att det är Danmarks nya stora attraktion.

Den Blå Planet, foto Adam Mørk

Hur lång tid tar det att åka till månen?

Hur lång tid skulle det ta att flyga till månen med ett stort passagerarflygplan (747 eller 737)?

Det är ungefär 384400 km till månen, låt säga att det faktiskt skull gå att flyga dit så är marschhastigheten för en 737 ungefär 900 kilometer i timmen.

Så en sådär 427 timmar eller nästan 18 dygn.

400 000 km, ca 850 km/t. Ungefär 20 dagar, inte illa.

Vad är det för stjärna som lyser så starkt?

Vissa stjärnor lyser mycket, de har sitt eget ljus: de är stjärnorna. Andra har ett blekare ljus, de har inte sitt eget ljus: de är planeterna. Solen är stjärnan som ger ljus och värme till jorden. Jorden och månen är planeter.

Sirius, den ljusaste stjärnan, har magnituden -1,5. Planeten Venus når -4,5 och fullmånen -12.

Sirius, även kallad Sirius, α Canis Majoris är den ljusaste stjärnan på natthimlen som är synlig för blotta ögat, med en skenbar magnitud på -1,46. I grekisk myt sägs det att Orions jakthundar skulle ha stigit upp till himlen av Zeus händer och tagit formen av stjärnan Sirius.

De är Merkurius och Venus. Om planeten har en bana utanför jorden kan den dyka upp när som helst på natten, och dess ljusstyrka beror bara på avståndet och den del av dess ansikte som är upplyst. Dessa är Mars, Jupiter och Saturnus. Uranus och Neptunus kan bara ses genom kraftfulla teleskop.

Eftersom de har olika egenskaper, klassificerades de i stjärnor, planeter, satelliter, nebulosor, kometer, bolider och meteorer. Stjärnor är lysande kroppar med sitt eget ljus.

På natten kan vi observera mycket mer, till exempel månen och dess faser, galaxer, planeter, stjärnfall. Allt detta med blotta ögat, men bara i områden som inte är fullt upplysta och långt från städer. Men om vi använder kikarkikare och/eller teleskop kommer vi att kunna se mycket mer, inklusive Saturnus ringar.

du vet att stjärnorna har olika ljusstyrka, tänk på de sex stjärnorna nedan när de har maximal ljusstyrka markera linjen som innehåller stjärnorna i rätt sekvens från den ljusaste till den lägsta ljusstyrkan solen måne venus stjärna sirius neptunus i tjänst baby stjärna sirius måne kommer i solen Neptunus och på tjänst solmånen Venus ...

Kan man se Jupiter med ögat?

De tre planeterna Venus, Jupiter och Mars ligger nu som tätast, och snart drar de sig från varandra. Planeternas banor kring solen och jordens egen bana innebär att de kan ses i olika positioner.

Den starkast lysande planeten i gruppen är Venus. På Venus högra sida strålar Jupiter också starkt. Mars, som lyser med ett lite mattare sken, ligger snett nere till vänster. Trion kan beskådas mellan öster och söder på himlavalvet.

Vad kallas Neptunus?

Neptunus kallas för gasjätte då det är en typ av planet som till större del består av gasformig eller flytande materia. Dessa planeter kan också kallas för jätteplanet eller gasplanet. En gasjätte är en massiv planet som har en tjock atmosfär och en tät, smält kärna. Neptunus kallas ibland för isjätte då den främst är sammansatt av vatten ammoniak och metan. Förutom Neptunus så finns det tre till gasjättar i vårt solsystem: Jupiter, Saturnus och Uranus.  

Wikipedia har en artikel om gasjättar som du hittar här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Gasj%C3%A4tte

Hur mycket kostar blå planeten?

Den blå planet och nördbesök i Köpenhamn.

Den blå Planet

Danmarks Akvarium har över 20000 fiskar fördelade i 53 akvarier. Akvariet slog upp portarna i slutet på mars i år. Den blå planet har ersatt Danmarks Akvarium som låg i Charlottenlund, det stängdes i slutet på förra året. Alla djur har transporterats över till Den blå planet. Det största karet är ca 8 meter djupt, där kan man se hajar och rockor. Krokodiler, andra reptiler och div amfibier samt tropiska ormar finns det också för den som gillar det.

Efter att ha sett en del bilder från Akvariet blev suget så stort så jag beslöt att åka ner och kolla på allt live. Snackade med Jan Hommel och bestämde att jag skulle ta tåget ner och besöka honom och Akvariet. Tog tåget ner en onsdag, var framme på eftermiddagen. Jan hämtade upp mig på stationen, vi åkte från stationen till Carsten Thorleif Stabels lokal för att kika på lite tanganyikaciklider, lokalen var fin och det är ett gäng akvarister som håller till där. I hälften av karen simmade det tanganyikaciklider och i resten var det malawiciklider. Jens Poulsen är en av de som håller till där, hans stora intresse är malawiciklider. Efter en dejlig timme med mycket tropheussnack drog vi vidare till Michael Kordon för att glo på mer fisk. Michael har enbart tanganyikaciklider, skulle gissa på att han har mer än 10000 liter tanganyikavatten i sin källare. Hos Michael såg jag en fantastiskt fin grupp med Ophthalmotilapia nasuta Namansi, jag har köpt 10 yngel från den gruppen. Jag såg nog mer än tio olika vildfångade troffegrupper och en massa andra fina sandlekare som hamnat på min önskelista. Ett fyrameterskar med närmare hundra petrochromisar fick mig att dregla lite, men bara lite. Nu var det dags för lite käk och en Hof, sen vidare hem till Jan och hans källare. Vi matade fiskar och snackade fisk, jag förundrades över hur mycket yngel och tuggande honor jag fick se. Jan delade lokal med en malawinörd. Jan har ca 8500 liter med i stort sett bara tanganyikaciklider, de flesta är väldigt ovanliga.

Hur mycket kostar det att åka till månen?

Vem som faktiskt blir först med att erbjuda turister en skymt av rymden är än så länge skrivet i stjärnorna. Men Virgin Galactic och Richard Branson tar nu ett rejält kliv framåt i rymdkapplöpningen i samband med att man återupptar biljettförsäljningen till sina kommersiella rymdresor. Den som är sugen på att turista i rymden får dock vara beredd att betala svindlande summor till rymdföretaget. Biljettpriset har nämligen ökat från det redan saftiga 200 000 dollar – till 450 000 dollar, vilket motsvarar drygt 3,8 miljoner svenska kronor och en prisökning på över två miljoner kronor.

Nyheten om biljettförsäljningen kommer i samband med företagets senaste kvartalsrapport, som visar en nettoförlust på över 810 000 000 kronor, rapporterar CNN. Ända sedan Virgin Galactic börsnoterades 2019 har siffrorna pekat nedåt – en negativ trend man hoppas kunna vända när testflygningarna går till kommersiell verksamhet under nästa år.

LÄS MER: Rekordmånga miljardärer – här är Skandinaviens allra rikaste

Virgin Galactic skriver i ett pressmeddelande att det kommer finnas tre olika typer av biljetter tillgängliga att köpa till rymdfarkosten SpaceShipTwo: Reservation för en plats (450 000 dollar), bokning med flera platser för familj och vänner (ospecificerat pris) och en reserverad plats ihop med en professionell astronaututbildning (600 000 dollar).

Den som är beredd att lägga nästan fyra miljoner kronor på en biljett kan dock tvingas vänta ett bra tag innan den första rymdresan faktiskt blir av. Fler än 600 personer, som köpte biljetter för det billigare priset, står redan i kö för att få skjutas upp i rymden.

LÄS MER: Miljardären hyr egen rymdraket för privat färd

Hur mycket väger månen?

We use cookies and data to

If you choose to “Accept all,” we will also use cookies and data to

If you choose to “Reject all,” we will not use cookies for these additional purposes.

Non-personalized content and ads are influenced by things like the content you’re currently viewing and your location (ad serving is based on general location). Personalized content and ads can also include things like video recommendations, a customized YouTube homepage, and tailored ads based on past activity, like the videos you watch and the things you search for on YouTube. We also use cookies and data to tailor the experience to be age-appropriate, if relevant.

Vad är skillnaden mellan en sol och en stjärna?

Ljudspelare

Födelse: I rymden finns mycket små mängder av olika molekyler. Densiteten är så låg att den nästan inte går att mäta. Gravitationen drar förr eller senare ihop detta interstellära (inter = mellan, stellär = stjärna) rymddamm till en dammtuss, ungefär som under din säng. Detta moln kallas för nebulosa. Det packas tätare och tätare och till slut kommer trycket och värmen av all rörelse bli så hög att fusion startar. En stjärna är född. I en fusion slås atomer samman. I stjärnor slås väteatomer samman till helium. Heliumatomen väger mindre än väteatomerna. Den försvunna vikten har blivit mängder av energi. Nebulosor, rymdens stjärnfabriker, är väldigt stora. Om avståndet mellan solen och jorden motsvaras av 1 centimeter så är Orion-nebulosan över 8 kilometer i diameter.

Levnad: Tumregeln är att ju större stjärna desto kortare livslängd. Så länge det finns väte kvar är allt frid och fröjd. Vår sol består av 75 % väte och 25 % helium.

Stjärnors död: Dödskampen är olika beroende på stjärnans storlek.