:

Hur rör sig jorden solen och månen i förhållande till varandra?

Innehållsförteckning:

  1. Hur rör sig jorden solen och månen i förhållande till varandra?
  2. Hur påverkas jorden av månen?
  3. Hur lång tid tar det att åka till månen?
  4. Hur kallt kan det bli på månen?
  5. Hur rör sig månen i förhållande till jorden?
  6. Vad har månen för funktion?
  7. Vad händer med kroppen när det är fullmåne?
  8. Vad är det som skuggar månen?
  9. Hur mycket kostar det att åka till månen?
  10. Hur mycket väger månen?
  11. Kan det regna på månen?
  12. Vem äger månen?
  13. Hur påverkar månen mensen?
  14. Kan inte sova vid fullmåne?
  15. Hur kan det se ut som att månen lyser?

Hur rör sig jorden solen och månen i förhållande till varandra?

Tid: 30-40 min

Lektionens mål för eleverna: Vi ska veta hur jorden, månen och solen rör sig i vårt solsystem.

Syfte: Utveckla kunskaper om fysikaliska sammanhang.

Centralt innehåll: Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra.

Hur påverkas jorden av månen?

Rymdstyrelsen och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Hur lång tid tar det att åka till månen?

Hur lång tid tar det att resa till månen?

Hur bråttom har du och hur snål är du?

Apollo-rymdskeppen tog ungefär tre dagar på sig dit, men det krävdes en jätteraket som kostade multum. Beresheet och Vikram tog veckor på sig, till mycket mer modesta kostnader. Och ESAs SMART-1 tog månader på sig för (i rymdsammanhang) inga pengar alls.

Inte mycket.

Hur kallt kan det bli på månen?

Flere av de store romorganisasjonene ønsker seg tilbake til månen, men ingen har lyst å fryse.

Romorganisasjonene vil gjerne bygge en base for å forske på månen og resten av solsystemet, samt lære mer om hvordan mennesker kan overleve på andre himmellegemer.

Men siden månen ikke har atmosfære er det kaldt, skikkelig kaldt der. Helt ned i minus 170 grader.

Og fordi en natt på månen varer i 14 dager, er det kaldt og mørkt lenge av gangen. Hvordan skal fremtidens månefarere holde seg varme?

Hur rör sig månen i förhållande till jorden?

Månens tyngdkraft är bara 1/6 av jordens, eftersom det är en mindre himlakropp. Det innebär att du känner dig 6 gånger lättare på månen. Om du väger 50 kg så känns det som om du bara väger 8,5 kg på månen.

De största och mest kraftfulla teleskopen på jorden visar att det finns 500 000 kratrar på den sida som vi ser. Det skulle ta en person över 400 timmar utan avbrott att räkna dem – och det är borträknat de som finns på den sida av månen som vi inte kan se!

Månen är det enda objektet i solsystemet som har besökts av människan själv, förutom jorden. Tolv astronauter gick på dess yta under sex månlandningar med Apollofarkoster (Apollo 11, 12, 14, 15, 16 och 17) mellan juli 1969 och december 1972.

Deras fotavtryck kommer att bestå åtminstone i 10 miljoner år eftersom det inte finns något väder på månen såsom på jorden.

Den äldsta sten som har hittats på månen av astronauter är 4,6 miljarder år gammal, en miljard år äldre än den första encelliga mikroorganismen som levt på jorden.

Månen är i ständig rörelse och ändrar skepnad dag för dag. Det beror på att den rör sig i en omloppsbana kring jorden. När månen roterar kring jorden påverkas hur mycket av månens solbelysta yta som kan ses från jorden. Detta skapar månens faser.

Vad har månen för funktion?

Månen är jordens enda naturliga satellit. I samverkan med planeten producerar den tidvatten och förmörkelser. Månen är jordens enda naturliga satellit och den femte största i solsystemet.

Månens storlek är cirka 3.500 1 kilometer bred, vilket motsvarar mer än 4/12.600 av jordens storlek (cirka 384.000 XNUMX kilometer bred). Jordens storlek jämfört med månen. Det genomsnittliga avståndet från jorden till månen är XNUMX XNUMX kilometer.

Månen består av en skorpa (fast ytskikt, analogt med jordskorpan), en mantel (skiktet som ligger under jordskorpan, såsom jordmanteln) och en kärna (det djupaste lagret, analogt med jordens kärna) .

Jorden och månen bildar ett enda system. De två planeterna förenas av ett starkt gravitationsband och påverkar varandra. På jorden, till exempel, påverkas havvatten av förändringar i gravitationskraften som utövas av månen.

Fullmånen ändrar färg när den stiger på himlen. I öster är det gulaktigt och sedan, när det redan står högt på himlen, är det vitt. Under en total förmörkelse kan månen visas i en mängd olika färger från brunt till gult.

Dessutom fungerar månen som ett extra skydd för planeten jorden, eftersom den fungerar som en skyddande sköld mot asteroiders och kometers fall. Det påverkar också lutningen av jordens axel, såväl som rotationsrörelsen, som tillåter följden mellan jordens dagar och nätter.

Jorden roterar 29,5 gånger medan månen utför translationsrörelsen runt jorden med bara en rotation.

Efter jordens bildande skulle det ha blivit material över – som graviterade runt den och med tiden slutade att agglomerera och bilda månen. Motiveringen för att validera denna idé är att satelliten och vår planet har vissa gemensamma egenskaper, såsom åldern på de befintliga stenarna på båda ytorna.

Solen är den primära ljuskällan, en lysande kropp. Månen är en sekundär källa, en upplyst kropp”, kommenterade professor Diego Mendonça. Månen är en naturlig satellit på jorden. Andra planeter i solsystemet har också satelliter.

Ett av Apollo-uppdragen hade redan hittat spår av vatten på månens yta 1971, men de var bara några få diffusa molekyler. Månen har inte tillräckligt med gravitation för att behålla en atmosfär, vilket gör att vatten omedelbart avdunstar i ett vakuum.

Inlandsisen som utgör månens yta är mellan 16 och 24 kilometer tjock, och havet som den troligen vilar på uppskattas vara 64 till 161 kilometer djupt.

"Månen sänder inte ut ljus, den har inget eget ljus. När vi tittar på himlen och ser den lysa och imponerande, tittar vi faktiskt på solen på månen. Solen är den primära ljuskällan, en lysande kropp. Månen är en sekundär källa, en upplyst kropp”, kommenterade professor Diego Mendonça.

Dess rotationsperiod är lika med dess sideriska översättningsperiod: en dag på månen varar cirka 27 jorddagar.

Månens inflytande på jorden flyttar vattnet, vilket orsakar tidvatten. På jordens yta vänd mot månen stiger vattnet för att bilda en våg. Denna våg resulterar i högvatten. När jorden roterar och månen rör sig runt den förändras också tidvattnet.

Jorden anses vara en tellurisk planet och har sin inre struktur indelad i: Jordskorpan, manteln och kärnan. Förutom den inre strukturen finns det även en yttre struktur som motsvarar litosfären, hydrosfären, biosfären och atmosfären som är det som ger de gynnsamma förutsättningarna för livets existens här.

Vad händer med kroppen när det är fullmåne?

När det är fullmåne sover vi sämre. Eller gör vi det? Det finns många skrönor kring fullmåne och sömn och även forskningen har svårt att ge ett tydligt svar.

– Jag tror därför det kommer att fortsätta vara oklart lång tid framöver, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Få fenomen är lika mytomspunna som fullmånen. I alla tider har den fascinerat människan och kopplats till allt från myter, drömmar och vidskepelser. Fullmånen har även tillskrivs förmågan att påverka medicinska tillstånd och dessutom styr den tidvattnet.

En teori kring att sömnen skulle påverkas av fullmånen är att vattnet i våra kroppar skulle påverkas på samma sätt som tidvattnet av månens gravitationskraft. Men den teorin bedömer Torbjörn Åkerstedt som väldigt osannolik.

– Det finns alldeles för lite vatten i människan för det. Månens dragningskraft påverkar inte heller vattnet i sjöar och mindre innanhav. I så fall skulle även sjöar sjunka och stiga som havet. Det krävs alltså stora volymer vatten för att det ska ske en påverkan.

I stället tror han att det handlar om en slags förväntan på att inte kunna sova som sedan inträffar. En föreställning som går långt tillbaka i tiden.

Vad är det som skuggar månen?

Månförmörkelser kan indelas i tre typer. Vid den totala månförmörkelsen befinner sig hela månen någon tid helt i jordens kärnskugga. Hela månskivan blir då helt mörk, med olika toner av orange till rödbrunt. En partiell månförmörkelse inträffar då månen, under passagen genom jordens skugga, inte någon tid helt och hållet befinner sig i kärnskuggan. Endast en del av månen är då i kärnskuggan, och resten befinner sig i halvskugga. När månen inte alls träffas av jordens kärnskugga, utan endast av halvskuggan, får vi en penumbral månförmörkelse. Ett sällsynt specialfall är när hela månen är skuggad, men bara av halvskugga – en total penumbral förmörkelse.

En total månförmörkelse har inledande och avslutande faser, när den är partiell eller penumbral. Hela förloppet kan ta nästan fyra timmar, och av det kan den totala fasen kan vara i över en och en halv timme.

Vid en total månförmörkelse befinner sig hela den mot solen vända delen av månytan, i jordens så kallade kärnskugga. Med andra ord är solens direkta ljus mot månen helt blockerat av jordskivan. Ändå blir månen inte fullständigt svart eftersom en del av solljuset bryts, eller rättare, sprids i jordens atmosfär. På grund av att en större del av ljus med långa våglängder sprids på detta sätt, jämfört med kortare våglängder, så kommer detta indirekta ljus att belysa månen med ett rödaktigt sken och ge månytan en mörkt rödbrun ton. Det har gett denna typ av förmörkelse namnet blodmåne.

Det inträffar ungefär 240 månförmörkelser per sekel vilket är ungefär lika många som solförmörkelserna.[2]

De flesta månförmörkelserna är penumbrala förmörkelser följt av något färre partiella förmörkelser. Totala månförmörkelser inträffar vid 29 procent av förmörkelserna. Minst två och högst fem månförmörkelser inträffar varje år.[3]

Hur mycket kostar det att åka till månen?

Hittills har 24 människor färdats till månen, och av dem har bara hälften landat. 2018 meddelade Spacex planerna på att erbjuda rymdturister samma rundresa, om än utan att besöka månytan. Och genom Yusaku Maezawa säkrades finansieringen av äventyret.

Han är initiativtagare bakom projektet Dearmoon. Maezawa grundade sin förmögenhet på e-handel inom modebranschen, och miljardären köpte tidigt upp samtliga platser ombord på Spacex Starship.

Då var det sagt att sätena skulle fyllas av en utvald skara konstnärer, med tanken att de sedan skulle skapa mästerverk som kunde inspirera mänsklighetens kreativitet.

Ny Teknik bevakar och skriver om ny teknik inom områden som fordons-industri, innovation, digitalisering, bygg, miljö, it och telekom. Ny Teknik skriver också om nya entreprenörer, life science, industrins utveckling och automatisering och hur tekniken förändrar samhället.

Tidningen Ny Teknik riktar sig till ingenjörer, it-specialister, teknikkonsulter, forskare, beslutsfattare och allmänt teknikintresserade människor. Ny Tekniks mål är att hålla dessa personer uppdaterade med de senaste och viktigaste nyheterna, reportagen och trenderna inom teknikutveckling – både för jobbet och för fritiden

Ny Teknik kommer ut på både webb och papper. På sajten nyteknik.se uppdaterar vi varje vardag med de snabbaste och mest pålitliga nyheterna och analyserna i teknik-Sverige.

Hur mycket väger månen?

TIDAL is an artist-first, fan-centered music streaming platform that delivers over 100 million songs in HiFi sound quality to the global music community.

Kan det regna på månen?

Allow the use of cookies from Facebook on this browser?

We use cookies and similar technologies to help provide and improve content on Meta Products. We also use them to provide a safer experience by using information we receive from cookies on and off Facebook, and to provide and improve Meta Products for people who have an account.

Essential cookies: These cookies are required to use Meta Products and are necessary for our sites to work as intended.

Cookies from other companies: We use these cookies to show you ads off of Meta Products and to provide features like maps and videos on Meta Products. These cookies are optional.

Vem äger månen?

Moderator: Moderatorgruppen

Hej !

Presidentvalet i USA blossar upp med valkampanjer och debatter mellan presidentkandidaterna.

Newt Gingrich, en av kandidaterna, har uttalat sig rörande några frågor. Han har bl.a. framfört att han planerar att skapa kolonier på månen inom 10 år där mins 13 000 människor ska bo. Just denna siffra, 13000, är för att om minst 13000 människor bor i ett område, har den rätten att bli delstat. Gingrich vill alltså göra månen till USA:s 51:a delstat (!?)

Hur påverkar månen mensen?

Under normala förhållanden inträffar menstruationen en gång på 28 dagar, vilket exakt är tiden mellan en siderisk månad (tiden det tar för månen att röra sig, relativt en viss stjärnbild betraktat från jorden, ett varv runt jorden, vilket är ungefär 27 dagar) och en synodisk månad (29 dagar; tiden mellan två fullmånar).

De flesta barn föds precis efter att det har varit fullmåne.

Enligt Shi Yukun, doktor i kinesisk medicin, är månens cykel också relaterad till när människor föds. De flesta barn föds precis efter att det har varit fullmåne.

Månfaserna har dessutom en påverkan på människors mentala tillstånd. De forntida babylonierna kallade patienter med psykiska störningar för ”mångalna” vilket innebär att man har sjukdomar som påverkas av månen. Engelskans "lunatic" härrör från ordet "Luna" som betyder måne. Nutida studier har visat att psykopater faktiskt har en större tendens att uppvisa psykiska störningar under fullmåne.

Kan inte sova vid fullmåne?

En av flera faktorer som kan förklara månens påverkan på just mäns sömnförhållanden kan vara hur mycket ljus som reflekteras från solen under måncykeln, berättar Christian Benedict. En nyligen publicerad studie från USA kunde visa att mäns hjärnor aktiveras i större utsträckning än kvinnors när de utsätts för just ljus. 

– Vi kunde se att under den växande fasen sov männen mer oroligt än under den avtagande fasen efter fullmånen. Det är ju intressant då det säger emot vad man kanske vanligtvis får höra, att det är kvinnorna som påverkas mest av månen, säger han och fortsätter.

– Om vi tar forskningen som visar att mäns hjärnor aktiveras i större utsträckning av ljus och kopplar det till månens växande fas där vi utsätts av mycket månljus på eftermiddagen och kvällstimmarna kan det vara en förklaring. Det betyder inte att det här är den ultimata förklaringen, men det är en förklaring.

Studien baseras på forskning som gjorts av sömnforskaren Jenny Theorell-Haglöw vid Uppsala universitet, under 2001-2004, 2013-2015 och 2016-2018. Studien gjordes för att undersöka kvinnor och mäns sömnkvalitet med hjälp av polysomnografi (en undersökning som mäter andning och syre, samt även hur du sover, reds. anm.). Sammanlagt bestod studien av 852 deltagare där 492 var kvinnor och 360 var män, alla bosatta i Uppsala. 

När Christian Benedict bestämde sig för att studera månens påverkan på sömn närmre var det Jenny han kontaktade.

– Jag frågade helt enkelt om jag kunde använda hennes data från sömnstudien hon gjort. Sedan jämförde jag hennes data med måncykeln och vilka faser den varit i när försökspersonerna utsatts för studien. På så sätt kunde vi se om månens cykel påverkat personernas sömnkvalitet eller inte, säger han.

Hur kan det se ut som att månen lyser?

Den ljusa sidan av månen är där det är “dag” på månen. Solen lyser på månen, och då blir den ljus.På natten, när det annars är mörkt, ser månen väldigt ljus ut, eftersom solen lyser starkt på den, medan rymden är svart runt den.

Om du står på månen och tittar på jorden, så ser det på ett liknande sätt ut som att jorden lyser.Här är ett fotografi från Apollo 8, när de åkte runt månen:

Månen är helt täckt av ett lager av regolit, en typ av “sand”, som gör att den har ungefär samma färg över hela ytan, så det blir ett ganska jämnt ljus. Därför påminner det lite om en frostad lampa, när solen lyser på den.