:

Vad gör en vandrande pinne?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör en vandrande pinne?
  2. Hur parar sig vandrande pinnar?
  3. Hur mycket kostar det att ha en vandrande pinne?
  4. Vad heter vandrande pinne på latin?
  5. Kan vandrande pinnar flyga?
  6. Hur länge kan en vandrande pinne leva?
  7. Hur mycket kostar ett vandrande löv?
  8. Kan vandrande pinnar äta Palettblad?
  9. Var kommer vandrande pinne ifrån?
  10. Vilket land kommer vandrande pinnar från?
  11. Har vandrande pinnar en hjärna?
  12. Hur länge lever vandrande löv?
  13. Vad äter ett vandrande löv?
  14. Kan vandrande pinnar föröka sig själv?
  15. Vad matar man vandrande pinnar med?

Vad gör en vandrande pinne?

Funderar du på om vandrande pinnar skulle vara ett bra husdjur för dig? Det är alltid bra att vara förberedd innan man tar hem ett djur. Vilket djur det än är.

Vandrande pinnar är en insekt som är ganska lätt att hålla som husdjur och är därför ett ganska bra första husdjur att skaffa.

Det finns en del saker vandrande pinnar behöver som du bör skaffa innan de kommer hem till dig. För det första behöver de någonstans att bo.

Nyckeln till att hålla dina vandrande pinnar belåtna och att få dem att trivas är att efterlikna deras naturliga förhållanden.

I buren ska det finnas klättermöjligheter, mat och annat som finns i deras naturliga livsmiljö.

Vandrande pinnar är snälla djur som du kan lätt hålla de i din hand. Men det krävs väldig varsamhet när du hanterar dina pinnar.

Det finns enormt många arter av vandrande pinnar. Det sägs att det finns mer än 3 000 arter av vandrande pinnar över hela världen.

De finns faktiskt på alla kontinenter utom Antarktis. De påträffas ofta i subtropiska miljöer. Bara på Borneo finns 300 olika arter.

Varje art är olika i sina färger, kroppsstruktur, beteende, naturliga habitat och föredragna temperatur och luftfuktighet.

Hur parar sig vandrande pinnar?

ponnysigge skrev: Hej! Jag skulle gärna skaffa en vandrnade pinne och jag vill vet lite om vad mad man ska tänka på. Har hört att honorna kan föröka sig utan hanar. Ser man skillnad på hanar och honor? Kan man hindra honorna att lägga ägg? Vill också veta lite bra och veta saker. Jag är ny på detta och vet nästan ingenting. 

Det finns många arter och många är olika. Men vissa förökar sig med hane, vissa finns det båda könen på men att honor kan lägga befruktade ägg utan att vara parad, och på vissa existerar det inte ens hanar. På de två förstnämnda varianterna så kan man se skillnad på hanar och honor. Honor som är parade/är jungfrufödande (lägger ägg utan att para sig) kan man inte hindra från att lägga ägg. Bara könsmogna individer lägger ägg.

De vanligaste arterna är Indisk vandrande pinne (Carausius morosus, junfrufödande), den Vietnamesiska vandrande pinnen (Medauroidea extradentata, jungfrufödande), spökskräckan (Extatosoma tiaratum, junfrufödande men det finns hanar och ungarna blir friskare om mamman är parad, ej nybörjarart då jag upplevt dom känsliga och haft död på samtliga individer jag haft innan de blivit könsmogna) och Sungaya inexpectata (saknar svenskt namn, sexuell förökning). Av dessa rekommenderar jag den sistnämnda till nybörjare. Den är nog allra tåligast och om du inte vill få ungar så är den ultimat, sålänge du inte har köpt en adult hona som gått ihop med hanar. Jag har med stor framgång avlat på arten och inte haft en ända död individ (förutom en som låg i ägglådan utan mat i några veckor för att jag inte såg att den hade kläckts). Blev MÅNGA ungar hehe.

Annars så behövs det inte mycket för att en vandrande pinne ska må bra. Terrariet bör vara minst 3 gånger så högt som pinnen är lång, för att den ska ömsa ordentligt. De arter jag listat ovan är med undantag av spökskräckan runt 5-8cm. Ge den lite grenar och lägg in löv från hallon, björnbär och ek. På vintern kan man ge citronmellis eller frysa in löv under sommarhalvåret att ta fram. Vissa arter är kinkiga med maten, men aalla jag listat ovan (exklusive spökskräckan) äter alla dessa sorters löv.

Hur mycket kostar det att ha en vandrande pinne?

Älskar du naturen? Vill du ha ett husdjur som kräver lite underhåll och inte kräver så mycket utrymme? Då ska du överväga att skaffa en vandrande pinne! Dessa fascinerande varelser är fantastiska husdjur för människor som älskar naturen. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera vad det innebär att äga en vandrande pinne och hur man tar hand om den på allra bästa sätt.

Vill du läsa om fler spännande varelser? Kolla in vår artikel om vandrande löv!

Har du bestämt dig för att ta välkomna en vandrande pinne till familjen? Vad kul! Nu behöver du bara förbereda pinnens bostad. Börja med att leta upp ett passande akvarium eller terrarium som passar bra i ditt hem. Då vandrande pinnar räknas till ryggradslösa djur finns inga bestämda regler för hur stor bostaden behöver vara, men tänk på att det inte får vara för trångt.

Vad heter vandrande pinne på latin?

Hej! fick med mig en vandrande pinne hem från en djuraffär! Jag praoa där och när vi rensade en kameleonts terrarium hittade vi en stackars pinne 

Vad kan det vara för sort? 

#2

Jag tycker de ser ut som en ung Aretaon Asperrimus =)

Kan vandrande pinnar flyga?

Spökskräckor är ett samlingsnamn för en stor grupp insekter. Idag finns det ca 3000 kända arter som ingår i gruppen spökskräckor. De tillhör undergruppen bevingade insekter trots att en del av spökskräckorna har så små vingar att de knappt syns och andra inte har några vingar alls.

Spökskräckor kan variera stort i storlek och vara så små som 0,5 cm medan den största man uppmätt varit drygt 56 cm lång.

Alla spökskräckor är växtätare och livnär sig på olika blad från buskar, träd och örter i deras närhet. Dessa insekter liknar antingen pinnar eller blad och ser på så vis ut som en del av skogens växtlighet. Deras utseende medför att de smälter in och kamouflerar sig mycket bra. Vissa spökskräckor har körtlar som de kan spruta en kolaluktande färglös vätska från. För människor är det en behaglig doft men för spökskräckornas fiender är det en avskräckande doft.

Hos vissa arter förekommer enbart honor vilket fungerar eftersom dessa insekter kan föröka sig könlöst, så kallad partenogenes. De är sköra och kan lätt tappa ett ben om de fastnar i saker. Ett tappat ben kan dock växa ut igen under insektens första levnadstid, då den fortfarande ömsar skal.  De lever i fuktiga, tropiska områden i stora delar av världen och vissa arter är även vanliga som sällskapsdjur.

Hur länge kan en vandrande pinne leva?

Vandrande pinnar är en typ av insekt som återfinns i omkring 2500 arter. Till utseendet påminner vandrande pinnar om torra, tunna trädkvistar eftersom de har ett naturligt kamouflage för att smälta in i sin omgivning. 

De har en säregen hållning med frambenen långt utsträckta framför huvudet och de kan till viss del skifta i färger och bli mörkare eller ljusare. Färgskiftningen uppstår när den vandrande pinnen reglerar sin kroppstemperatur. Vandrande pinnar har också vingar, men på många arter är de så små att de inte syns.

Vandrande pinnar återfinns i många olika storlekar, från några få centimeter upp till 60 centimeter. En del är tunna som sytrådar medan andra kan väga upp mot 50 gram. Honan är i regel större än hanen. En intressant detalj är att det bara finns honor bland vissa arter, men dessa kan ändå fortplanta sig. 

Att införskaffa en vandrande pinne är ingen kostsam affär och den vanligaste arten, Carausius morosus, brukar ligga på 10-50 kr. Ibland säljs även ägg för en billigare peng för de som föredrar att se äggen kläckas hemma. 

Eftersom vandrande pinnar förökar sig snabbt så behöver man inte lägga pengar på att köpa flera stycken då antalet kommer att öka naturligt om man så önskar.

Vandrande pinnar kan köpas i djuraffär eller hos privata uppfödare. 

Vandrande pinnar har en livlängd på 1-4 år beroende på art. I fångenskap kan man räkna med att pinnarna lever i 1-2 år medan medellivslängden i det vilda brukar uppgå till omkring 3 år. 

Vandrande pinnar är lättskötta husdjur som kräver förhållandevis lite tid i form av tillsyn och omvårdnad. Det är dock viktigt att de får möjlighet att bo i en optimal miljö och tillgång till mat och vatten. 

Nedan har vi listat de tillbehör man behöver införskaffa inför ett köp av vandrande pinnar.

  • Terrarium eller akvarium, helst med tak i form av finmaskigt nät
  • Bottenströ
  • Kvistar, grenar, pinnar och eventuell annan inredning
  • Blomspruta
  • Hygrometer (valfritt)
  • Värmelampa (valfritt)

Eftersom vandrande pinnar räknas som ryggradslösa djur finns det tyvärr inga lagar som reglerar hur de ska bo. Däremot bör man tänka på att terrariet ska vara rymligt, rymningssäkert och ha god ventilation. Det är också praktiskt om det är lättstädat. 

I vilt tillstånd lever vandrande pinnar i träd och höga buskar, så terrariet får med fördel var högt och tillåta klättring. 

Även om det inte finns någon lagstiftning om hur stort terrariet måste vara så är finns det naturligtvis rekommendationer. Terrariet ska vara tillräckligt stort för att pinnarna ska kunna röra sig fritt och kunna ömsa sitt skal. Vandrande pinnar vill gärna hänga upp och ner när de ömsar skal så det är bra om taket i territoriet består av någon typ av finmaskigt nät där de kan hänga fritt.

Grenar och kvistar bör tas bort när bladen vissnar och ersättas med nya. Även bottenmaterialet bör bytas ut med jämna mellanrum för att ta bort avföring och urin. Vandrande pinnar lägger även ägg i bottenmaterialet så dessa bör tas bort och slängas i en försluten påse om man inte vill ha nya små pinnar. 

Hur mycket kostar ett vandrande löv?

Indiska vandrande pinnar

Detta är en indisk vandrande pinne och är den vanligast förekommande pinnen. På latin heter de Carausius morosus och anses vara den mest lättskötta av de 2500 arter som existerar. Den blir ca 10 centimeter som fullvuxen. Vi tar 89 kronor per styck för ungar. Vi har också vårt populära paket med 5 stycken indiska vandrande pinnar för 345 kronor. Emellanåt har vi också 2 månaders vandrande pinnar för 89 kronor. För den som föredrar att kläcka själv så kostar ägg 19 kronor.

Heteropteryx dilatata - hona

Heteropteryx dilatata är en bastant art från Malaysia. Den kallas även Djungelnymf och anses med sin totalvikt på 50 gram som en av de absolut tyngsta insekterna. Honan är klargrön och blir ca 15 centimeter. Ägg finns för 39 kronor styck. Just nu har vi ungar till salu för 179 kronor styck.

Kan vandrande pinnar äta Palettblad?

Allow the use of cookies from Facebook on this browser?

We use cookies and similar technologies to help provide and improve content on Meta Products. We also use them to provide a safer experience by using information we receive from cookies on and off Facebook, and to provide and improve Meta Products for people who have an account.

Essential cookies: These cookies are required to use Meta Products and are necessary for our sites to work as intended.

Cookies from other companies: We use these cookies to show you ads off of Meta Products and to provide features like maps and videos on Meta Products. These cookies are optional.

Var kommer vandrande pinne ifrån?

Indiska vandrande pinnar

Detta är en indisk vandrande pinne och är den vanligast förekommande pinnen. På latin heter de Carausius morosus och anses vara den mest lättskötta av de 2500 arter som existerar. Den blir ca 10 centimeter som fullvuxen. Vi tar 89 kronor per styck för ungar. Vi har också vårt populära paket med 5 stycken indiska vandrande pinnar för 345 kronor. Emellanåt har vi också 2 månaders vandrande pinnar för 89 kronor. För den som föredrar att kläcka själv så kostar ägg 19 kronor.

Heteropteryx dilatata - hona

Heteropteryx dilatata är en bastant art från Malaysia. Den kallas även Djungelnymf och anses med sin totalvikt på 50 gram som en av de absolut tyngsta insekterna. Honan är klargrön och blir ca 15 centimeter. Ägg finns för 39 kronor styck. Just nu har vi ungar till salu för 179 kronor styck.

Vilket land kommer vandrande pinnar från?

Vandrande pinnar har ett naturligt kamouflage som gör att de liknar torra trädkvistar. De förstärker intrycket genom sin hållning, med frambenen utsträckta framför huvudet. Ofta svajar de lätt, om vinden blåser på dem. Till viss del kan de för att reglera temperaturen ändra färg och bli mörkare eller ljusare. Vandrande pinnar har vingar, men på en del arter är de mycket små. Andra arter har ganska stora och vackert färgade vingar, som dock bara syns när de är utfällda. De olika arterna av vandrande pinnar varierar i storlek, men honan är oftast något större än hanen. Världens längsta vandrande pinne är 56,7 centimeter lång och hittades på Borneo år 1989. Insekten upptäcktes av amatörbiologen Datuk Chan Chew Lun och döptes till Phobaeticus chani (Chans vandrande jättepinne).[1]

I vilt tillstånd återfinns vandrande pinnar i tropiska och subtropiska områden världen över. Några arters status i tropikerna anses som osäker av IUCN, eftersom de påverkas negativt av att man hugger ned regnskogar.

Har vandrande pinnar en hjärna?

Sen jag praktiserade i en djuraffär för några år sen så har vandrande pinnar/löv fascinerat mig. Va innan lite… inte rädd och inte äcklad men de va något som fick mig att hålla mig undan från insekter. Fått bilden av att vandrande pinnar är väldigt lättskötta. Har ett akvarium på typ 50L som bara står och samlar damm. Funkar det? Går det bra att ha ett nätat tak? Hur ofta bör man städa rent? Städar man ut helt då? Kan man ha plastväxter? Hur mycket mat ger man dom per dag? Vad är vanligaste orsaken att dom dör förutom ålder? Behöver dom extraljus?

Upp till toppen

Hur länge lever vandrande löv?

Det finns enormt många arter av vandrande pinnar runt om i världen. De finns faktiskt på alla kontinenter utom Antarktis. De påträffas ofta i subtropiska miljöer. Bara på Borneo finns 300 olika arter.

De minsta arterna av vandrande pinnar är bara några centimeter långa och de största kan bli närmare 60 cm. Det är en stor pinne det!

Om du är nyfiken på att lära dig mer om denna enorma insekt kan du läsa mer i Världens Största Vandrande Pinne. Hur Stor Kan Den Bli?

I vårat kalla avlånga land finns det inga vilda vandrande pinnar i naturen. Det finns faktiskt inga vilda arter alls av spökskräckor i Sverige.

Vandrande pinnar är känsliga mot kalla temperaturer, och skulle inte klara sig ute i Sverige under vinterhalvåret.

De enda vandrande pinnarna vi har i Sverige finns i fångenskap.

I det vilda är vandrande pinnar ett mumsigt mål för bland annat fladdermöss, primater, spindlar, gnagare, reptiler och fåglar.

Men visste du att trots att de upplevs små och taniga är de inte helt försvarslösa? De har sin små knep hur de ska undkomma rovdjuren.

En normal reaktion hos vandrande pinnar när de blir rädda är att de stelnar till och rör sig inte, de spelar döda. Rovdjur undviker oftast att äta döda djur.

Vad äter ett vandrande löv?

De vanligaste arterna som hålls som husdjur är vietnamesisk vandrande pinne (Medauroidea extradentata) och indisk vandrande pinne (Carausius morosus).

Att just dessa art finns i fångenskap beror på att de är väldigt lättodlade - honorna lägger obefruktade ägg som utvecklas till honor.

Man kan ha insekterna i en rymlig plastburk med nätlock eller i ett plastterrarie. De tillväxer genom att ömsa skinn och då behöver de utrymme för att komma loss från det gamla skinnet. I en större burk kan man ha flera, men se till att de har utrymme så de inte äter på varandra av misstag.

De klarar sig bra i normal rumstemperatur. Det är viktigt att spraya vatten i burkens lock och på växterna så att de kan dricka.

De lägger ägg när de blivit vuxna och då är de cirka 8 cm långa. Från det att de har kläckts så tar det ungefär 3-4 månader tills de blir vuxna. Äggen är ovala och bruna med en svart knopp på och är 2-3 mm höga.

De kan lägga några ägg per dygn, flest på natten. De kan totalt lägga flera hundra ägg. Ta äggen och lägg dessa i en separat burk med nätlock. Placera äggen på ett lager sand och spraya med vatten litet lagom varje kväll. Efter några månader kläcks små vandrande pinnar.

Kan vandrande pinnar föröka sig själv?

Vandrande pinnar förökar sig genom att lägga ägg. En hona kan lägga flera hundra ägg under sin livstid.

En hona blir könsmogen när hon är ungefär 4 månader gammal och är då redo att börja lägga ägg. Och ägg lägger hon, vare sig det finns en hane i buren eller inte.

Vandrande pinnar är inte tvåkönade. Frågan brukar komma upp av anledningen att honan kan lägga ägg som blir en pinn-nymf utan att en hane är inblandad.

Men nej, det är bara honor som genom partenogenes, eller jungfrufödsel, kan lägga obefruktade ägg på egen hand, som ändå utvecklas till en liten pinne.

Vandrande pinnar är inte de enda insekterna som kan föröka sig genom partenogenes. Även bladlöss, vattenloppor, vissa växter, och vissa ormar kan också reproducera sig genom partenogenes.

Det är inte alla arter av vandrande pinnar som kan föröka sig utan befruktning, vissa arter behöver en hane för att befrukta äggen.

Vandrande pinnar producerar endast honor genom partenogenes. Så att för att få fram en vandrande pinn-hane behövs det en hane med i bilden.

Vad matar man vandrande pinnar med?

De vanligaste arterna som hålls som husdjur är vietnamesisk vandrande pinne (Medauroidea extradentata) och indisk vandrande pinne (Carausius morosus).

Att just dessa art finns i fångenskap beror på att de är väldigt lättodlade - honorna lägger obefruktade ägg som utvecklas till honor.

Man kan ha insekterna i en rymlig plastburk med nätlock eller i ett plastterrarie. De tillväxer genom att ömsa skinn och då behöver de utrymme för att komma loss från det gamla skinnet. I en större burk kan man ha flera, men se till att de har utrymme så de inte äter på varandra av misstag.

De klarar sig bra i normal rumstemperatur. Det är viktigt att spraya vatten i burkens lock och på växterna så att de kan dricka.

De lägger ägg när de blivit vuxna och då är de cirka 8 cm långa. Från det att de har kläckts så tar det ungefär 3-4 månader tills de blir vuxna. Äggen är ovala och bruna med en svart knopp på och är 2-3 mm höga.

De kan lägga några ägg per dygn, flest på natten. De kan totalt lägga flera hundra ägg. Ta äggen och lägg dessa i en separat burk med nätlock. Placera äggen på ett lager sand och spraya med vatten litet lagom varje kväll. Efter några månader kläcks små vandrande pinnar.