:

Finns det stora spindlar i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Finns det stora spindlar i Sverige?
  2. Finns det några giftiga spindlar i Sverige?
  3. Kan stor Husspindel bitas?
  4. Kan man bli biten av spindlar i Sverige?
  5. Är det bra att ha spindlar i huset?
  6. Hur blir man av med Husspindel?
  7. Kan spindlar låta?
  8. Vad hatar spindlar?
  9. Varför har man spindlar i sängen?
  10. Kan spindlar ta sig ur dammsugaren?
  11. Kan spindlar dö av fall?
  12. Kan spindlar klättra ur dammsugaren?

Finns det stora spindlar i Sverige?

De vanligaste spindlarna som folk ser inomhus i Sverige är husspindlarna – framförallt eftersom de är väldigt stora. Det finns två olika arter av husspindeln, större husspindel (Eratigena atrica) och mindre husspindel (Tegenaria domestica). Den mindre bor bara inomhus, men den större kan också bo utomhus nära inpå hus, som i grunden eller vid altanen. De syns särskilt under sensommar och höst då hanarna vandrar omkring och letar efter honor. Annars tillbringar de mesta tiden undangömda i sina ganska platta nät med ett trattformat bo där spindeln sitter. De kan också hittas i badkar eller tvätthoar – inte för att de trivs där utan för att de hamnat där under sina nattliga vandringar och sedan inte kan komma upp igen, eftersom de inte kan klättra på släta ytor.

Tror du att du hittat en svart änka hemma? Då är det med all säkerhet en fettspindel (Steatoda bipunctata), som med sin kroppsform påminner lite om just en svart änka (skillnaden är att svarta änkan har en knallröd, timglasformad teckning på undersidan). Denna lilla spindel hör till familjen klotspindlar och har på grund av sin lätt glansiga bak fått sitt namn. Den är liten och mörk och lever vanligtvis inomhus men trivs också ute. Fettspindeln bygger ett oregelbundet, trassligt nät, men sitter oftast själv i sitt bo i närheten.

Dallerspindeln (Pholcus phalangioides) har invandrat till Sverige på senare år och är vanlig i södra delarna av landet, men blir också allt vanligare mer norrut. Dallerspindeln är väldigt långbent och är ett mycket effektivt rovdjur som även äter upp andra spindlar. Känner den sig hotad skakar den våldsamt sitt nät. I Sverige bor den bara inomhus.

Finns det några giftiga spindlar i Sverige?

Svarta änkan har ett väletablerat rykte som dödligt giftig.

När vi pratar om svarta änkan är det den specifika spindelarten Latrodectus mactans vi syftar på. Enligt Smithsonian är den Nordamerikas giftigaste spindel och dess gift är 15 gånger starkare än en skallerorms. Den är dock långt ifrån världens farligaste spindel, som det kan påstås.

Kan stor Husspindel bitas?

Kan virtual reality, VR, användas som hjälp inom psykoterapi?

I veckan var jag på öppet hus hos VR Sverige. Temat denna gången var hur VR kan användas inom forskning, utbildning och hälsa.

Mest fascinerande (i mina ögon) var William Hamilton. Han berättade om VR-appen Itsy som kan bota spindelfobi. Klart intressant med spelifierad, virtuell terapi.

Först får användaren träffa en barnsligt snäll och söt tecknad spindel som är iklädd stövlar och hjälm. Helt ofarligt alltså. Men kanske ändå jobbigt för en person med svår spindelfobi, vem vet …

Kan man bli biten av spindlar i Sverige?

Tre frågor om spindlar från klass 2c på Nordskogens skola.

FrågaBeskriv så noga som möjligt.Hur stor kan en spindel bli?Hur farlig kan en spindel vara för en människa?Kan spindlar flyga?

Hej Pernilla och klass 2c!

1. Den största spindeln i Sverige är skräddarspindel. Kroppen hos den kan bli knappt 2 cm. Med benen utsträckta blir den kanske 7-8 cm. Världens största spindel är goliatspindeln, en slags fågelspindel från Sydamerika. Den kan har ett benspann på 28 cm.

Är det bra att ha spindlar i huset?

Spindlar i Sverige är ofarliga. Dessutom är spindlar ett så kallat nyttodjur som faktiskt håller rent och motverkar flera sorters skadedjur. Dock är det också så att många människor har en näst intill medfödd rädsla för spindlar som ibland kan vara mycket stark. Ofta vill man freda iallafall hemmet från spindlar - vi visar hur. 

Innehåll:

Det finns 42,000 arter spindlar i världen, av dessa har ca 200 arter gift som är tillräckligt potent för att orsaka hälsoproblem för en människa. I Sverige har vi knappt 1000 spindelarter, bland de vanligare spindlar vi har är: stor och mindre husspindel, brunspindel, fettspindel, allmän mörkrumsspindel, hoppspindel, vargspindel, lockespindel och harlekinspindel.

Svenska spindlar är ofarliga för människor då de oftast inte kan bita igenom vår hud och för att deras gift är för svagt för att vålla någon riktig skada. Nästan alla spindlar använder gift för att ha ihjäl sitt byte.

Hur blir man av med Husspindel?

21 Dec 2011

Husspindeln är en av våra största spindelarter. Själva kroppen kan bli nästan 1 cm lång och benen upp till 5-6 cm långa.

Husspindeln är vanligt att se i lugna vrår lite varstans i hus och hem där det är en aning fuktigare. Även utomhus kan man få syn på dem.

Husspindeln är inte lika skicklig att spinna nät som andra spindlar utan det blir mest ett virrvarr av trådar.

Kan spindlar låta?

Därför är det en god idé att stå ut med spindlar i till exempel badrummet och källaren för att hålla silverfiskarna borta. Dödar du en spindel tar du samtidigt bort en viktig renhållare i hushållet.

Om du verkligen inte klarar av spindlarna, så försök att fånga dem och släppa dem utomhus. Då kan de göra nytta någon annanstans.

Men är du lugn med att låta de små krypen leva där hemma är det bara bra – det är en del av ekosystemet.

Vad hatar spindlar?

Vitvinsvinäger har många användningsområden, och att driva bort spindlar är ett av dem. Fyll en sprayflaska med vinäger och vatten och spreja i alla springor och hörn, eller var de nu håller till.

LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika

Vitvinsvinäger har många användningsområden, och att driva bort spindlar är ett av dem. Fyll en sprayflaska med vinäger och vatten och spreja i alla springor och hörn, eller var de nu håller till.

LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika

Att placera några kastanjenötter i fönsterblecket eller längs med golvlisterna kan hålla spindlar borta. Och nötterna går att ha i huset länge innan de blir dåliga.

Det är allmänt känt att spindlar hatar allt som har med citrus att göra. Genom att gnugga citron där spindlar är kända att hålla till, så som golvlister, fönsterbrädor och bokhyllor håller de sig borta. Även citrondoftande möbelputs kan funka.

Varför har man spindlar i sängen?

Så hur håller du spindlar borta från din säng?

Jag vill inte låta dig vänta; nedan är de saker du kan göra för att hålla spindlar borta.

Kan spindlar ta sig ur dammsugaren?

Jag har hört att om man dammsuger upp en spindel så dör den. Stämmer det?

Jag har hört att om man dammsuger upp en spindel så dör den. Stämmer det?

Nej, jag har hört att om man dammsuger upp en spindel blir den en dammråtta. Vet dock inte om det stämmer

Kan spindlar dö av fall?

Spindlar hör till gruppen palpkäkar inom stammen leddjur. Kroppen kan indelas i två delar, framkropp och bakkropp. Framkroppen eller prosoma, består av huvudet och bröstkorgen som är sammanväxta till en enhet som kallas cephalothorax (av cephalon som är härlett från äldre grekiska och betyder huvud och latinets thorax som betyder bröstkorg). Bakkroppen kallas opisthosoma, eller ibland abdomen, och är oftast mer eller mindre rundad eller närmast oval, men det förekommer också andra former. Framkropp och bakkropp förenas genom en smal midja, kallad pedicel. Någon yttre synlig segmentering av framkroppen och bakkroppen finns inte eller går bara att ana vagt hos vissa primitiva spindlar, de ursprungliga segmenten är fullständigt sammanväxta. Spindlar har ett hudskelett som vanligen är hårdare på framkroppen än på bakkroppen som ofta är ganska mjuk. Framkroppens ovansida täcks av en ryggsköld. På framkroppens undersida finns i mitten mellan benen en oval platta, sternum, och framför denna mot käkarna en mindre platta, labium.[1]

Alla spindlar har åtta gångben ordnade i fyra benpar som är fästade på undersidan av framkroppen. Benen är ledade. Det finns sju segment på varje ben. I ordning heter dessa: coxa (höft), trochanter (lårring), femur (lår), patella (knä), tibia (skenben), metatarsus (ankel) och tarsus (fot). Det yttersta segmentet, tarsen, är försedd med två eller tre små klor. Hos spindlar med tre klor är två klor vanligen större och en klo, den i mitten, mindre. Hos spindlar med två klor finns ofta en tätare tofs med styvare hår istället för en tredje klo, så kallade kloborst.[1]

Spindlar kan hittas över nästan hela världen i många olika landmiljöer, från tropiska och tempererade skogar till gräsmarker, öknar och bergsområden. Det finns även en spindel som lever i vattenmiljö, vattenspindeln. Några andra arter kan dyka under vatten, men lever annars på land. De enda landmiljöer som spindlar inte finns i är de allra kallaste och ständigt istäckta områdena. Variationen i levnadssätt är också stor. De flesta spindlar har ett ensamlevande levnadssätt, men det finns några sociala spindlar som bildar större kolonier. Strategierna för att fånga byten, undgå predatorer och lyckas med fortplantningen är ibland mycket specialiserade.

Ordningen Araneae är vanligen indelad i två underordningar och infraordningar där klassificeringen bestäms av strukturen av dess chelicerer, käkarna och antalet boklungor. Fram till december 2011 beskrevs 42 751 arter i ordningen fördelade på 3 859 släkten och 110 familjer.[6]

Kan spindlar klättra ur dammsugaren?

Spindlar kan nämligen ”med lätthet överleva i flera veckor, till och med månader, i den dammfyllda påsen”, enligt en artikel som Illustrerad Vetenskap gjorde föra några år sedan.

Den kommer också att göra allt för att hitta en väg ut från mörkret, så risken finns att den kryper tillbaka där den kom ifrån. 

– Spindlar har dålig syn i allmänhet men ser skillnad på mörker och ljus. Om den lyckas se ljus från slangens munstycke kommer den nog att söka sig ditåt, säger spindelexperten Kajsa Mellbrand.