:

Var finns det mest fästingar i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Var finns det mest fästingar i Sverige?
  2. Hur lång tid innan fästingen biter?
  3. Finns det farliga fästingar i Sverige?
  4. Hur många procent av fästingar bär på TBE?
  5. Vad hatar fästingar?
  6. Kan man duscha av fästingar?
  7. Kan en fästing drunkna?
  8. I vilken temperatur dör fästingar?
  9. Kan en fästing bita två gånger?
  10. Kan fästingar krypa in i slidan?
  11. Finns det någon lukt som fästingar inte gillar?
  12. Vilken doft gillar inte fästingar?
  13. Hur länge lever en fästing i sängen?
  14. Kan man spola ner fästingar i toaletten?
  15. Kan man duscha bort fästingar?

Var finns det mest fästingar i Sverige?

Folkhälsomyndigheten bedömer att de kommuner som under någon femårsperiod sedan 2005 har haft en statistiskt säkerställd incidens på 1 fall eller mer per 100 000 invånare har en förhöjd förekomst av TBE.

Folkhälsomyndigheten har utgått från de fall av TBE som har anmälts sedan den 1 januari 2005, och i vilka kommuner dessa misstänks ha smittats. Antalet fall har summerats per kommun över rullande fem-årsperioder, det vill säga 2005-2009, 2006-2010, och så vidare. Därefter har antalet fall delats med kommunens genomsnittliga befolkning under perioden, för att få fram en 5-årsincidens (det vill säga antal fall per 100 000 invånare under 5-årsperioden). Med hjälp av ett statistiskt test har vi sedan fastställt om incidensen under någon 5-årsperiod med statistisk säkerhet har överskridit ett gränsvärde om 1 fall per 100 000 invånare.

Figuren nedan visar en karta över södra och mellersta Sverige, där alla kommuner är utritade. De färglagda kommunerna har en förhöjd förekomst av TBE, enligt Folkhälsomyndighetens definition. Det kan finnas en risk att smittas av TBE även i andra kommuner, framförallt i Götaland och södra Svealand.

Figur. Karta över Sverige där de färglagda kommunerna har en förhöjd förekomst av TBE.

Hur lång tid innan fästingen biter?

Ta för vana att leta efter fästingar på kroppen när du har varit ute. Fästingar kan vandra omkring i flera timmar innan de biter sig fast, så du kan ibland hitta dem innan dess. 

Om du hittar en fästing ska den tas bort så fort som möjligt. Om den bitit sig fast tar du tag om fästingen med en pincett, fästingborttagare eller med naglarna och drar rakt ut. Det är vanligt att man får en mindre rodnad runt fästingbettet som går över av sig själv. Men om rodnaden efter några dagar blir större bör du kontakta sjukvården.

Finns det farliga fästingar i Sverige?

Fästingfeber har länge varit en vanlig sjukdom hos hundar, hästar och andra djur. På senare tid har fästingfeber också uppmärksammats hos människor. Eftersom symptomen oftast är lindriga finns det troligen ett stort mörkertal över hur många som drabbas.Sjukdomen orsakas av en bakterie som infekterar de vita blodkropparna. Typiska symptom vid anaplasmos hos människa är feber, frossa, huvudvärk, muskelvärk och allmän sjukdomskänsla. I de allra flesta fall läker infektionen av sig själv inom ett par veckor. Den kan även behandlas med antibiotika.

Babesia är en liten, encellig parasit som infekterar röda blodkroppar. Den utgör framför allt ett problem för kor, som kan få en sjukdom som kallas sommarsjuka. Antikroppar mot babesia har påvisats hos människor, men det är sällsynt att få sjukdomssymptom. Det är främst personer med nedsatt immunförsvar eller som har opererat bort mjälten som riskerar att bli sjuka i babesios. De får då malarialiknande symptom med feber och sönderfall av röda blodkroppar. I svåra fall kan babesios orsaka gulsot, rödfärgad urin och eventuellt njursvikt. Babesios behandlas med en kombination av olika sorters antibiotika.

Neoehrlichios är en annan sällsynt sjukdom som kan drabba personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, och i synnerhet dem som saknar mjälte. Sjukdomen orsakas av en bakterie som angriper celler i blodkärlens väggar. I de flesta fall är infektionen helt symptomlös och läker ut av sig själv. Personer som har en kronisk sjukdom eller behandling som påverkar immunförsvaret kan dock få långvariga besvär, med inflammation i kärlen (vaskulit) och blodproppar. Neoehrlichios går över med antibiotikabehandling.

Hur många procent av fästingar bär på TBE?

Fästingen tillhör kanske ett av de inte lika omtyckta vårtecknen.

Bli prenumerant eller logga in

Mer

Första månaden endast 1 krona, därefter 65% rabatt i upp till 12 månader!

Vad hatar fästingar?

Fästingarna blir aktiva när temperaturen utomhus överstiger fem plusgrader, så förenklat kan man säga att fästingsäsongen i Sverige varar från mars till slutet av oktober, början av november. Numera finns fästingar i hela landet, men områdena där tbe förekommer är främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. 

När sommaren går mot sitt slut är det lätt att tro att faran för fästingar är över. Men så är det inte. Fästingsäsongen har blivit längre och pågår långt in på hösten. I södra Sverige kan fästingarna finnas i naturen i både december och januari. Med ett klimat som blir allt mildare kommer fästingarna kunna överleva in på vintern i flera delar av landet.

Augusti och september är de månader då flest drabbas av tbe – det är också samma månader som många är ute i skogen på jakt efter svamp och bär. Det gäller med andra ord att komma ihåg att skydda sig trots att hösten och den kyligare luften kommit.

Förra året rapporterades in fler tbe-fall än någonsin. Kom ihåg att se upp i svamp- och bärskogen – fästingarna trivs utmärkt även långt inpå hösten. Foto: Istock

Fästingar kan krypa runt i timmar innan de biter sig fast och det är extra viktigt att kolla efter de små odjuren när man varit ute i skogen eller promenerat bland buskar och högt gräs – platser som de trivs allra bäst på.  Är det dessutom fuktigt väder gäller det att vara extra försiktig, då fästingen blir som allra mest aktiv då. 

Så fort du kommit hem bör du kontrollera kroppen på dig, barnen och husdjuren. Fästingar kryper gärna runt på huden en stund innan de biter sig fast. Titta extra noga på ställen där huden är tunn, som ljumskar, knäveck och navel.

Ha därför som vana att alltid rolla dig med en klädvårdsrulle när du varit ute och arbetat i trädgården eller varit på utflykt i områden där fästingar trivs. På så sätt får du bort krypande fästingar från kläderna – och förebygger att bli biten. Knepet fungerar även på hundar och katter. 

Ja och nej! Fästingar kan bära på tbe-viruset vilket kan leda till hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Drabbas du av viruset finns det ingen behandling. Tack och lov så går det att vaccinera sig mot tbe vilket bör göras innan fästingsäsongen börjar, vanligtvis i slutet av april. 

Grundvaccination mot tbe består av tre doser och en dos brukar kosta omkring 350 kronor för barn och 400 kronor för en vuxen. 

Kan man duscha av fästingar?

På grund av svårigheterna att få en borrelia-diagnos tillräckligt snabbt, osäkerheterna kring hur infektionen ska behandlas (se ”Behandlingar”) och risken att man inte blir frisk även om man lyckas få en kraftfull och snabb behandling, så är det mycket viktigt att försöka undvika att få borrelia. Det bästa sättet att undvika borrelia är att undvika fästingar. Hur kan du undvika att bli fästingbiten?

Fästingar är väldigt vanliga i Sverige, framförallt i skogar men man kan även hitta fästingar i en vanlig gräsmatta. Fästingar sprids med hjälp av bland annat hjortdjur och dessa finns det väldigt många av i Sverige. De är aktiva när temperaturen är över ca 4 grader (1177.se, 2018), vilket för Sverige ofta innebär från och med mars till och med november.

Kan en fästing drunkna?

Enligt Henttonen är den vanligaste bristen i människor kunskap om fästingar just oförståelsen för fästingens livsstadier.

Fästingen har tre livsstadier: larvstadiet, nymfstadiet och vuxenstadiet. Varje stadium räcker i ungefär ett år. Det finns alltså hela tiden fästingar i alla stadier.

Att det finns mycket eller lite vuxna fästingar just den här sommaren kan vara följden av till exempel en för fästingarna dålig vinter för två år sedan. Om larverna den här sommaren får bra med blod till exempel från sorkar så syns det i en riklig mängd vuxna fästingar först om två år.

Generellt vet människor att akta sig endast för de vuxna individerna, eftersom det är lätt att se den av blod till nagelstorlek uppsvällda individen. De små och obemärkta nymferna är dock mer betydelsefulla när det gäller spridningen av sjukdomar.

Henttonen påminner om att trots att det bland de vuxna fästingarna finns en högre andel individer som bär på sjukdomar, så är nymferna större smittspridare eftersom det finns så många fler av dem.

Borreliafallen ökar hela tiden i Finland. Enligt Henttonen beror det delvis på en verklig ökning, men delvis också på bättre kunskap och diagnostik.

I Finland har man hittat fem olika typer av borrelios, i södra Europa finns det ännu fler typer. Eftersom de olika typerna skiljer sig från varandra genetiskt är det svårt att framställa ett vaccin mot dem.

De olika typerna av borrelios orsakar också olika sorters symtom. Så kallade neuro-, hud-, och ledborrelia kan alla vara orsakade av olika borreliaarter. Också bärarna av de olika typerna varierar. Till exempel spelar fåglar som gräver i marken en viktig roll när det gäller borrelia garinii som orsakar ledborrelia.

I vilken temperatur dör fästingar?

Fästingen genomgår tre olika stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10–20 cm från marken och väntar på att ett lämpligt djur ska passera. Värddjur är framför allt möss och sorkar men även stora däggdjur samt ibland också människor. Vår vanligaste fästing (Ixodes ricinus) saknar ögon. När den känner av rörelser i vegetationen, koldioxid eller dofter sveper den med frambenen och griper tag i pälsen på det passerande offret.

Många av dem som drabbas av fästingöverförda infektioner har inte ens märkt att de blivit bitna av en fästing. Innan fästingen börjar suga blod låter den lite saliv rinna ner i bettsåret via sitt hullingförsedda sugrör. Saliven innehåller både bedövningsmedel, som gör bettet smärtfritt, och ett ämne som förhindrar att blodet koagulerar. När fästingen sugit klart, vilket kan ta upp till en vecka, släpper den taget och faller till marken för att där utvecklas till nästa stadium. Den befruktade vuxna honan som sugit blod sin tredje gång lägger upp till 2000 ägg innan hon till slut dör. Äggen kläcks några veckor senare och en ny generation fästingar föds.

Många av dem som drabbas av fästingöverförda infektioner har inte ens märkt att de blivit bitna av en fästing. Innan fästingen börjar suga blod låter den lite saliv rinna ner i bettsåret via sitt hullingförsedda sugrör. Saliven innehåller både bedövningsmedel, som gör bettet smärtfritt, och ett ämne som förhindrar att blodet koagulerar. När fästingen sugit klart, vilket kan ta upp till en vecka, släpper den taget och faller till marken för att där utvecklas till nästa stadium. Den befruktade vuxna honan som sugit blod sin tredje gång lägger upp till 2000 ägg innan hon till slut dör. Äggen kläcks några veckor senare och en ny generation fästingar föds.

Kan en fästing bita två gånger?

Fästingen är ett litet leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. De lever på att suga blod från däggdjur och fåglar, samt ibland även från reptiler och groddjur. 

Vår vanliga fästing heter Ixodes ricinus och finns i västra och centrala Europa, samt Ryssland. I Asien är Ixodes persulcatus vanligt förekommande, som liknar den vanliga fästingen. I Nordamerika finns fästingarterna Ixodes scapularis och Ixodes pacificus, som även den är likvår vanliga fästing både till utseende och funktion.

Fästingen genomgår tre aktiva stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium måste den suga blod för att utvecklas vidare. Larven, är lik en fästing, men mindre, ungefär en halv millimeter lång. Nymfen är ca en millimeter och den vuxna fästingen är 3-4 millimeter lång.

När temperaturen överstiger 5-7 plusgrader så blir fästingarna aktiva. Fästingsäsongen i Sverige brukar räknas från mars till november och är vanligen som mest intensiv från april till mitten av juni. De trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser – gärna lövskog med tät undervegetation, samt i högt gräs. I Sverige finns fästingen i hela Götaland, delar av Svealand och, mer sällsynt, utefter norrlandskusten upp till Umeå. Den senaste tiden har den börjat sprida sig inåt i Norrland. Det är troligtvis människor, vandrande djur eller fåglar som åstadkommit denna spridning.

Kan fästingar krypa in i slidan?

I en studie omfattande 1 500 fästingbitna personer och 2 000 fästingar påvisades Borreliabakterier i genomsnitt var fjärde avlägsnad fästing. Men endast 2 procent av personerna utvecklade symtom eller tecken på Lyme-borrelios. Foto: Ola Jennersten/Naturfotograferna/IBL

Flera betydelsefulla upptäckter om de fästingöverförda infektionerna Lyme-borrelios och fästingöverförd hjärninflammation (TBE) har under de senaste åren gjorts inom det så kallade Stingprojektet vid Linköpings universitet. En av gruppens forskare, Peter Wilhelmsson, presenterade i sin doktorsavhandling flera nya betydelsefulla upptäckter om Borreliabakteriernas biologi, speciellt rörande deras överföring från fästingen till människan. Resultaten är viktiga eftersom de ger vägledning om hur vi lämpligast kan minska risken att drabbas av fästingöverförda sjukdomsorsakande mikrober.

Avhandlingen baseras på mikrobiologiska analyser av drygt 2 000 fästingar, som ca 1 500 fästingbitna personer lämnade in till totalt 34 olika vårdcentraler i främst södra Sverige och på Åland under 2007 och 2008. Betydligt fler kvinnor än män lämnade in fästingar.

Dessutom analyserades från varje fästingbiten person två blodprov avseende antikroppar mot Borrelia. Det första blodprovet togs strax efter det att en person tagit bort en fästing från sin hud och lämnat in fästingen till en vårdcentral, det andra blodprovet togs tre månader senare.

Finns det någon lukt som fästingar inte gillar?

Fast vår lukt kan göra att fästingen biter sig fast snabbare på kroppen.

– På en del, som den inte tycker luktar lika gott, kanske fästingen kryper runt och letar efter ett bra ställe att bita på. Då ökar risken att bli bortborstad eller trilla av, säger han.

Vilken doft gillar inte fästingar?

3. B-vitamin (invärtes bruk) Många tycker att det intag av B- vitaminkomplex under sommaren är att effektivt sätt att skrämma bort fästingar. Rekommendationen är att börja äta det några veckor innan sommaren/semestern för att hinna få full effekt. B-vitamin brukar även rekommenderas som alternativt fästingmedel för hundar samt anses också effektivt för att skrämma bort mygg.

► Läs också: Hannah Sjöström tipsar om naturliga solskydd

4. Rapsolja Ska du ut i gräset så smörj in ben och fötter med rapsolja. Det gör att fästingarna inte kan fastna på kroppen. Enkelt, billigt och giftfritt.

Örtspray med rosmarin (utvärtes bruk) Duscha benen med rosmarinvatten före promenad i fästingmarker (gäller även hunden): Recept: en liter vatten, en burk rosmarin eller timjan, en matsked vitvinsvinäger, en vitlöksklyfta och lite citronsaft. Gör så här: Koka upp en liter vatten tillsammans vitlöksklyftan. Häll i en burk rosmarin eller timjan i vattnet och låt dra i minst en timme. Sila bort kryddan och vitlöken. Tillsätt en matsked vitvinsvinäger och citronsaften. Häll blandningen i en sprayflaska. Läs mer i bloggen Skogshuldran

Huskur med johannesört, lavendel och tea tree (utvärtes bruk) Anti-insektsolja som hjälper även mot fästingar från bloggen Skogshuldran Gör så här: Blanda samman 25 ml olivolja och 25 ml johannesört. Tillsätt tre droppar lavendel, tre droppar citronella och tre droppar tea tree. Fästingarna gillar varken oljan eller doften.

Huskur rölleka och renfana (utvärtes bruk) Gör så här: Plocka totalt cirka en liter blad 50/50 från rölleka och renfana. Koka upp en liter vatten och häll över bladen. Rör om då och då under tiden som det småputtrar i cirka 30 minuter. Sila bort bladen och spara vätskan i flaska i kylskåpet.

Hur länge lever en fästing i sängen?

Borrelios är en mångfacetterad infektionssjukdom som orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi.

Bakterien upptäcktes först år 1982 trots att sjukdomens vanligaste symptom har varit kända i över hundra år. Borreliabakterien överförs till människan genom fästingbett. Därtill har några borreliainfektioner där bromsen har varit smittokällan konstaterats i Finland, men de är emellertid mycket osannolika.

Sjukdomen går också under namnen Lyme-sjukdom och Lyme-borrelios efter staden Lyme, som ligger på USA:s östkust. I Lyme rasade i mitten av 1970-talet en ledinflammationsepidemi som drabbade barn. Några handlingskraftiga mödrar lyckades få forskare på det amerikanska universitetet Yale att bli intresserade av epidemin. Orsakerna till att forskargruppen kom den nya infektionssjukdomen på spåren var utöver ledinflammationerna de fästingbett som konstaterades hos barnen före insjuknandet, de ringformade utslagen i närheten av bettställena och andra allmänna symptom.

Det visade sig att sjukdomen orsakades av en spiroketbakterie som senare döptes till Borrelia burgdorferi. Sjukdomen kallades i början för Lyme-artrit (ledinflammation) men efter att det framkommit att symptomen var av många olika slag etablerades det nya namnet Lyme-borrelios. Numera talar man ofta enbart om borrelios.

Kan man spola ner fästingar i toaletten?

Fästingar dör när man drar ut dem ur värden (det kan dock ta en liten stund) så jag slänger bara ut dem. Förstår inte varför man ska plåga dem?

Varför dör de då om man drar ut dom hela?

Fast frågan är om det är tvärsäkert att de överlever att bli nedspolade på toaletten, eller om det bara är en myt? Efter några sekunders googlande är jag inte alls så säker på att de överlever toaletten!

Kan man duscha bort fästingar?

I Sörmland är risken högre än på många andra ställen att smittas av TBE, fästingburen hjärninflammation. Vaccination ger ett bra skydd men för att skyddet ska finnas när fästingarna vaknar är det viktigt att börja, och att ta sin påfyllnadsdos, så snart som möjligt. Särskilt viktigt är detta för vuxna över 50 år som riskerar att bli svårare sjuka i TBE.

– För att vara skyddad mot TBE när vårsäsongen börjar bör man ta sin påfyllnadsdos nu. Har man inte vaccinerats mot TBE tidigare är det hög tid att börja. För att få ett bra skydd behövs två doser vaccin eller tre om man är över 50 år. Avgiftsfri TBE-vaccination erbjuds barn från tre års ålder till de fyller 19 år, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland.

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingbett. Viruset kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Fästingarna börjar bli aktiva när snön smälter och medeltemperatur är över noll grader.– En tredjedel av de personer som drabbas av TBE och får hjärninflammation får något slags bestående besvär, i en del fall förlamning, svårigheter att utföra det man tidigare klarade av hemma eller på arbetet och några löper tyvärr risk att avlida. Vuxna och äldre människor får mer och allvarligare akuta symptom av TBE än barn, säger Signar Mäkitalo.

Tid för vaccination bokas smidigast på 1177.se. Du kan även ringa vår bokningstelefon på 016-10 40 44 för att få hjälp att boka tid hos de privata vaccinatörerna.