:

Vem uppfann kikaren?

Innehållsförteckning:

  1. Vem uppfann kikaren?
  2. Hur fungerar en kikare?
  3. Var kan man köpa en kikare?
  4. Vad betyder 7x50 på en kikare?
  5. Vad betyder 10x42 på en kikare?
  6. Vad är skillnaden mellan kikare och teleskop?
  7. Hur mycket kostar en bra kikare?
  8. Vilken kikare ser man längst med?
  9. Vad kallas en lins i en kikare?
  10. Vad betyder 10x50 på kikare?
  11. Vad betyder 8x42 på en kikare?
  12. Vilken kikare är bäst för fågelskådning?
  13. Varför ser jag dubbelt i kikare?
  14. Vilken fågel har bäst syn?
  15. Vilken fågel är smartast?

Vem uppfann kikaren?

Den holländske glasögonmakaren Hans Lippershey sökte 1608 patent på ett teleskop baserat på linser, det som idag kallas för refraktorteleskop. Han fick dock inte patentet beviljat eftersom det var oklart om principen redan ingick i andra glasögonmakares patentansökningar av liknande slag. Men Lippersheys dokument är det första som beskriver teleskopet som ett instrument för att se avlägsna föremål som om de var nära, så han räknas ofta som teleskopets skapare.

Ibland sägs att den italienske vetenskapsmannen Galileo Galilei uppfann teleskopet, men det stämmer inte om man menar själva teleskopet. Galilei byggde snabbt själv ett eget teleskop så fort han hörde talas om Lippersheys arbete, och Galilei var den förste som riktade teleskopet mot stjärnhimlen och använde det för astronomiska upptäckter. Man kan säga att Galilei uppfann ett nytt användningsområde för teleskopet, och han gjorde också förbättringar av dess konstruktion.

Hur fungerar en kikare?

I kategorin Kikare finns en hel del modeller att välja mellan. Naturligtvis finns där de mest intressanta kikarna från Minox, den tyska optikspecialisten bakom många innovativa produkter genom åren. Flera av Minox produkter tillverkas helt och hållet i Tyskland för att säkerställa att de håller den kvalitet som företaget garanterar. Handkikare och tubkikare, kikare för fågelskådning eller för att ha ute på sjön i sommar, med eller utan kompass eller optisk avståndsmätning.

Var kan man köpa en kikare?

Kikare är i regel konstruerade för ett specifikt syfte, olika modeller såsom kompaktkikare, marinkikare, fågelkikare, jaktkikare, zoomkikare är alla handkikare och skiljer sig i detta avseénde från tubkikare eller teleskop som monteras på stativ. Handkikare skiljer sig i huvudsak när det kommer till vilken design som används (porroprisma eller takkantsprisma) vikten på kikaren och objektivdiametern, dessa olika faktorer ger kikaren de egenskaper som är tänkta att passa för ett visst specifikt ändamål. Handkikare finns i en mängd olika designer och typer; 8x42, 10x42, 8x40, 8x32, 10x50 och 7x50 är de vanligaste typerna.

Fågelkikare finns i olika former och förstoringar men ligger normalt runt 8x32, 10x32, 8x42, 10x42. De är ofta av takkantsprisma typ för att göra dem smidigare och lättare och även för att ge möjligheten att följa en fågel i flykten. Fågelkikare är allt som oftast vattentäta, kvävgasfyllda och gummiarmerade för en stötsäker funktion. De är avsedda att kunna användas i alla förhållanden. Exempel på några fina fågelkikare är bland annat; "Bushnell Legend Ultra HD 10x42", Bushnell NatureView 8x42, Leica Ultravid 8x42 HD, Nikon Monarch 8x42, Pentax DCF 10x42, Steiner SkyHawk Pro 10x32, Vortex Diamondback 8x42, Zeiss Victory 8x42.

Marinkikare är i första hand avsedda att brukas på eller runt vatten, de har normalt en förstoringsgrad på 7x och en linsdiameter på 50mm, vilket ger kikaren beteckningen 7x50. 7x förstoring ger ett bredare synfält och en vidare vy över landskapet och horisonten. Marinkikare är inte begränsade till 7x50 utan finns även i versioner som 10x50, 12x50, etc. Linsdiametern är ofta 50mm eller större då man vill få ett maximalt ljusinsläpp även vid lågljustillfällen såsom gryning och skymning. Rekommenderade marinkikare som uppskattas av våra kunder är bland annat; Bushnell Marine 7x50 Belyst Kompass, Docter Optik 7x40 B/GA, Fujinon 7x50 WP-XL Mariner, Nikon 7X50 Oceanpro, Pentax 7x50 Marine Kompass, Steiner Navigator 7x50.

Kompaktkikare eller minikikare, är en typ av handkikare där man valt att kompromissa en del med synfält och ljusinsläpp för att göra kikaren så liten och behändig som möjligt. Kompaktkikare är utmärkta att ta med sig på resan, på vandringen (för minimal vikt) och vid alla typer av sportaktiviteter. Kikarna ger en bild som normalt är i klass med vanliga större handkikare, men är lite mer begränsade i funktionen när det kommer till lågljus och mörker. Även synfältet blir lite mindre då objektivlinserna är mindre. Några fina kompaktkikare som presterar väl är; Bushnell Trophy 10x28, Docter Compact 10x25, Leica Ultravid 10x25, Pentax DCF LV 9x28, Zeiss Victory Compact 8x20 T.

Jaktkikare är en annan typ av handkikare. De är i de flesta avseénden rätt lika fågelkikare, men kan ha en något tjockare gummiarmering och därför vara lite mer stötskyddade och mindre känsliga för ovarsam behandling. Jaktkikare kommer också ofta i kamouflagefärg eller i mörkgröna kulörer för att smälta in bättre i skogsmiljö. Jaktkikare är tänkta att användas i skog och mark, över fält och hyggen. Förstoringen varierar, men ligger oftast mellan 7x och 12x. Jaktkikare kan ha flip-up skydd, och har ofta snabbfokus för att snabbt kunna ställas in. Kikarkroppen är ofta vattenskyddad av flera lager O-ringar för att säkra en imfri och vattensäker funktion. Uppskattade jaktkikare finns i form av; Bushnell Trophy 8x42, Meopta Meostar B1 7x42, Nikon Monarch 8x42, Vortex Diamondback HD 10x42.

Zoomkikare har möjligheten att zooma inom ett visst förstoringsspann, vanligtvis mellan 10x och 30x. En zoomkikare kan vara lämplig att köpa om man vill ha större möjligheter att anpassa kikaren efter en viss uppgift, de kan därför ge en större mångsidighet. De högsta förstoringarna är i de allra flesta fall inte möjliga att använda om kikaren inte stativmonteras, förstoringar på över 12-14x är normalt för höga för att på ett effektivt sätt kunna brukas utan stativ. Zoomkikare ger dig möjligheten att komma riktigt nära ett föremål och uppfatta detaljer som normalt inte går att urskilja med en vanlig lågförstorande handkikare på 6-8x. En förstoringsgrad på 20-30x ligger nära vad en tubkikare presterar på de lägre förstoringarna och kan ge en imponerande bild av avlägsna föremål, tex. båtar på havet, astronomiska objekt eller fjällmassiv. Några rekommenderade zoomkikare; Bushnell Legacy 10-22x50 Zoom, Nikon Aculon A211 10-22x50 Zoom, Tasco Essentials 10-30x50 Zoom.

En kikares förstoring är förhållandet mellan fokallängden på okularet delat med fokallängden på objektivet. En 7x50 kikare har en förstoringsgrad på 7x och en linsdiameter på 50mm, en 10x32 kikare har en förstoring på 10x och en linsdiameter på 42mm, osv. En förstoring på 7 gånger ger en bild där föremålet upplevs vara 7 gånger närmare, tittar man således på 700 meter så kommer föremålet att upplevas som om det befinner sig på 100 meter. Förstoringsgraden varierar beroende på vilket användningsområde kikaren är konstruerad för. För handkikare ligger förstoringen i regel mellan 6x och 16x, med majoriteten runt 8-10x, vi rekommenderar dock stativfäste för kikare med en förstoring på över 12x, då bilden annars lätt kan upplevas som skakig och instabil. På bilden kan man se hur ett objekt ser ut vid 0x (utan kikare) vid 4x, 6x, 8x, 10x och 20x förstoring. Vid en högre förstoring så ser objektet ut att befinna sig närmare. Att välja rätt förstoring innan köp är inte svårt, men tänk på att större förstoring inte alltid är bättre, även om det oftast ger en mer detaljerad bild av objektet och upplevelsen att komma närmare föremålet. En högre förstoring hos en kikare leder till en lägre ljusstyrka och ett smalare synfält (hur brett man ser i meter räknat på ett visst avstånd, tex. 1000 meter). Likaså blir en kikare med högre förstoring svårare att hålla stilla för att kunna urskilja de minsta detaljerna.

Objektivlinsens diameter är det andra talet när man beskriver en kikare, för en 7x50 handkikare så är objektiven (glaslinserna fram till) 50mm stora och på en 8x42 kikare är de 42mm, detta mått mäts alltid i millimeter. Diametern på objektivlinserna avgör hur mycket ljus som kan samlas in för att skapa en bild, kikare med en större objektivdiameter ger normalt en ljusare och klarare bild än kikare med en mindre objektivdiameter.

Att välja en kikare med fel linsdiameter kan direkt påverka prestandan för den, särskilt vid lågljustillfällen såsom gryning och skymning. Till exempel så kommer en Steiner Ranger Pro 8x56 kikare att producera en skarpare, ljusare och klarare bild än en motsvarande Ranger Pro 8x42, trots att de har samma förstoring på 8x. Steiner Ranger Pro 8x56 har en större ljustransmission till ögat och därför kommer en större linsdiameter att ge en mer detaljerad och ljusare bild. Nackdelen med en 8x56 kikare och andra kikare med stor linsdiameter, är en större kikare rent fysiskt och en avsevärt tyngre konstruktion (glaslinser väger en hel del) med en vikt på ofta över 1000 g. En sådan tung kikare kan vara jobbig att bära runt under längre tid, tex. på en fjällvandring. Därför får man fundera runt kompromisser, såtillvida man inte redan är på det klara med att man behöver en kikare till ett specifikt syfte, tex. för grynings- och skymningsobservationer. Behöver man istället en kikare i första hand för resan, sportaktivitet, jakt eller liknande så kan en modell såsom 8x20, 10x25, 8x32, 10x42 vara att föredra.

Kikare koncentrerar det insamlade ljuset till okularet, vars diameter är objektivdiametern delat med förstoringen. Detta värde anger hur mycket ljus som kommer från kikaren till ögat. Då en kikare främst skall användas i dagsljus så är en utgångspupill på runt 2-3mm fullt tillräcklig. Ska kikaren användas mycket i gryning och skymning rekommenderas ett värde på runt 5mm eller mer. Pupillens möjlighet att utvidga sig blir sämre med åren, maximalt kan pupillen utvidga sig till ca 7mm. Utgångspupillens diameter kan man få fram genom att dela objektivlinsens diameter med förstoringen (en 10x50 kikare har således en utgångspupill på 50/10 = 5mm).

För att nå maximal ljusinsamlande kapacitet, måste utgångspupillen vara lika med eller större än diametern på pupillen vid varje given tidpunkt. Under dagtid är pupillstorleken ca 2 - 3mm och nattetid ca 6 - 8mm. Ju större utgångspupillen är, desto ljusare kommer bilden att vara vid lågljus. Handla Digitalt rekommenderar att man inte går över 7mm i utgångspupill därför att ögat (pupillen) ändå inte kan utvidgas mer än så och ta emot mer ljus. Fördelen med att ha en utgångspupill över 7 är att det är lättare att få en mer centrerad bild, därför har marina kikare ofta ett värde över 7.

För att få fram en kikares ljusstyrka så multiplicerar man diametern för utgångspupillen med sig självt och då får man värdet för "Relativ Ljusstyrka" som ofta anges av tillverkare. Utgångspupillen räknas fram såsom linsdiameter / förstoring. Ett värde på 25 eller högre betraktas som "bra" för skymningsobservationer. Ljusstyrka är den mängd ljus som kommer in i kikaren. Storleken på utgångspupillen är det som bestämmer hur ljus bilden blir.

Innan du köper en kikare, fundera då över om du kommer att använda den ofta i lågljus (gryning, skymning) eller i första hand mitt på dagen i fullt dagsljus. Om du i första hand kommer använda kikaren sent på kvällen, eller i tidig gryning (i vissa fall jakt, fågelskådning, etc.) välj då en kikare med högre utgångspupill. Om du använder kikaren i första hand dagtid i fullt dagsljus, välj då en mindre utgångspupill. Undersökningar har på senare tid visat att premium kompaktkikare med en lägre ljusstyrka, under dagtid, kan prestera en lika ljus bild som en större kikare med större utgångspupill.

Skymningsfaktor är ett mått på hur effektivt kikaren släpper igenom ljus vid lågljusobservationer (gryning / skymning). Ett högre värde är bättre och ger en skarpare och klarare, mer definierad bild. För att få fram "skymningsfaktor" så multiplicerar man objektivlinsdiametern med förstoringen och sen tar man roten ur det värdet. Som exempel, en 8x32 kikare har en skymningsfaktor på 16, medan en 20x80 kikare har en skymningsfaktor på 40. Skymningsfaktorn är i det mesta ett bättre mått på en kikares lågljusegenskaper (jämfört med "Relativ Ljusstyrka").

En Zeiss Conquest 8x30 kikare har en skymningsfaktor på 15.5 och en utgångspupill på 3.75mm; en Zeiss Conquest 10x30 kikare har å andra sidan en skymningsfaktor på 17.3 och en utgångspupill på 3mm. Zeiss 10x30 är således ett bättre val vid lågljus, trots att den har en mindre utgångspupill. Det som avgör vilken upplösning och detaljrikedom en kikare kan leverera bestäms av den mängd ljus som finns tillgängligt vid normal observation. Den normala storleken på en människas pupill under dagen är 2 - 3mm och nattetid utvidgar den sig till 6 - 8mm. Förstoringen spelar en viktig roll för upplösningen på bilden under dagen och objektivstorleken (och ytbehandlingen av linserna) är viktiga faktorer nattetid. I skymning är dessa egenskaper ännu viktigare för en skarp och klar bild. När du handlar en ny kikare, ta då alltid skymningsfaktor i beaktande. Kom ihåg att ju högre skymningsfaktor en kikare har, desto bättre blir upplösningen i lågljussituationer.

Det interpupillära avståndet, är avståndet mellan pupillerna i ögat, mätt från center till center. En kikare går att justera för detta avstånd så att man kan anpassa det för sina personliga behov, för att få en klar och tydlig bild. Om kikarens pupillavstånd inte är korrekt anpassat till pupilldistansen, kommer en mörk skugga att uppträda när man tittar genom kikaren. därför skall alltid pupillavståndet justeras först av allt, innan dioptrijustering och innan fokusering sker med centerratten.

Dioptrijusteringen hos en handkikare låter dig ändra fokus hos okulardelen så att det vänstra ögat matchar det högra under observation. Detta är en viktig funktion då de flesta människor oftast har ett öga med bättre syn än det andra, alltså att styrkan varierar något mellan ögonen och man kompenserar detta "fel" med hjälp av att justera dioptrin. Den vanligaste formen av dioptrijustering innebär att man justerar fokus genom att vrida det ena okularet. Nackdelen med detta är dock, att på billigare kikare finns det sällan någon låsmekanism för att hålla justeringen (ringen) på plats. På de dyrare och mer exklusiva kikarna, såsom t.ex. på Zeiss Victory FL, Vortex Razor, Nikon Edge finns det oftast en låsmekanism. Denna låter dig ställa in dioptrin och kompensera för synavvikelse utan att du behöver oroa dig över att inställningen skall ändras eller rubbas av misstag, vilket kan ske om kikaren hanteras i tät vegitation eller under stressiga förhållanden.

En kikares synfält, är den bredd i meter som kan ses på ett visst avstånd, tex. så är synfältet för en kikare med 8x förstoring runt 120m på 1000m, rent generellt så gäller att en högre förstoring ger ett mindre synfält och vice versa. Synfältet kan också uttryckas i antalet grader som kan ses vid ett visst avstånd. Vissa kikare finns också med vidvinkeloptik, främst de av porroprisma design och ger då ett mycket brett synfält, vilket är lämpligt och önskvärt för tex. marina kikare. En kikare med en högre förstoring ger alltid ett mindre synfält än en kikare med lägre förstoring. En Vortex Viper 8x42 med en förstoring på 8x, har ett synfält på ca 115 meter på 1000 meter, samtidigt som en Vortex Viper 10x42 handkikare med en förstoring på 10x, kommer ha ett synfält på 106 meter på 1000 meter. Därför är det en fördel att välja en kikare med en lite lägre förstoring om man vill ha ett bredare synfält, en sådan kikare blir också lättare att hålla stilla och uppfatta detaljer med.

När du väljer kikare så är ytbehandling av linser en viktig faktor att ta hänsyn till, normalt har dyrare kikare en mer påkostad ytbehandling än billigare kikare. Ytbehandligen avgör klarhet, upplösning, kontrast och kvalitén på bilden som du ser. Ytbehandligen kan också hjälpa dig att avgöra helhetskvalitén hos en kikare innan köp. De vanligaste typer av ytbehandling av linser är de fyra som listas nedan:

Kikare med Fullt Flerlagerbehandlade Linser: Rankas #1 - Detta räknas som den bästa ytbehandlingen på marknaden och dessa linser producerar de ljusaste bilderna av alla. Ytbehandlingen är genomförd i flera lager på varje linsyta.

Ögonavståndet är det maximala avståndet ögat kan placeras från okularet och ändå ge en full och komplett bild av föremålet man tittar på. Ögonavstånd är en viktig sak att tänka på om man bär glasögon, solglasögon, etc. Att förstå ögonavståndets vikt är nödvändigt innan man köper en kikare:

Handkikare med minst 12-13mm ögonavstånd - Välj detta om du har glasögon med tunna linser.

Vad betyder 7x50 på en kikare?

En handkikare är en binokulär kikare med dubbla linser för använding med båda ögonen, vilket anses som bekvämare och smidigare av många. Handkikare är ofta små och portabla och lätta att ha med sig i fickan. Välj mellan egenskaper som vattentät, gummerat chassi, extra låg närgräns eller ED-glas i hög kvalitet. 

Den första siffran i kikarens modellnamn anger hur mycket större bilden i kikaren blir jämfört med om du inte använt en kikare. I bildexemplet ovan "Focus Explore 8x42", innebär siffran 8 att objektet du kikar på kan bli upp till åtta gånger större. Det vill säga att om du kikar på ett objekt på 100 meters avstånd, kommer du att uppleva det som 12,5 meter bort.

Ju högre förstoring din kikare har, desto närmare och tydligare ser du objektet. En nackdel av hög förstoring kan vara att dina handrörelser och skakningar också blir större, och därav ger en skakigare bild. I dessa fall kan det vara bra att komplettera med ett stativ.

Vad betyder 10x42 på en kikare?

Förstoring och ljusstyrka När det är dag att köpa kikare så är det första man tittar på kanske sifferbeteckningen på kikaren. 7x50, 8x30 eller 10x40 är exempel på detta. Den första siffran anger alltid förstoringsgraden, här 7,8 eller10 gånger. Det andra talet anger diametern på frontlinserna. Ju större frontlins desto ljusstarkare är kikaren men också tyngre. Ska man ha kikaren med i båten eller om man är det minsta darrhänt så bör man inte välja större förstoring än 7-8 gånger. En större förstoring medför bara att man ser sämre om man är darrhänt. Här gäller det att prova sig fram och känna efter vad som passar just en själv. När det gäller ljusstyrkan så är som sagt frontlinsens storlek avgörande. Detta är dock inte helt sant då även glaskvalitet och antireflexbehandling påverkar. En kikare i toppsegmentet (10000+) av 8x30 – typ ger garanterat en väldigt mycket ljusare och skarpare bild än en 7x50 – kikare för 400-500 kr.

Bilderna nedan illustrerar skillnaden mellan 7,8 och 10 gångers förstoring.

Vad är skillnaden mellan kikare och teleskop?

En handkikare är en binokulär kikare med dubbla linser för använding med båda ögonen, vilket anses som bekvämare och smidigare av många. Handkikare är ofta små och portabla och lätta att ha med sig i fickan. Välj mellan egenskaper som vattentät, gummerat chassi, extra låg närgräns eller ED-glas i hög kvalitet. 

Den första siffran i kikarens modellnamn anger hur mycket större bilden i kikaren blir jämfört med om du inte använt en kikare. I bildexemplet ovan "Focus Explore 8x42", innebär siffran 8 att objektet du kikar på kan bli upp till åtta gånger större. Det vill säga att om du kikar på ett objekt på 100 meters avstånd, kommer du att uppleva det som 12,5 meter bort.

Ju högre förstoring din kikare har, desto närmare och tydligare ser du objektet. En nackdel av hög förstoring kan vara att dina handrörelser och skakningar också blir större, och därav ger en skakigare bild. I dessa fall kan det vara bra att komplettera med ett stativ.

Hur mycket kostar en bra kikare?

Har länge dratt mig från att ge mig in i kikaredjungeln; ännu en pryl i utrustning att nörda ner sig, söka med lykta mellan tusentals modeller, osv... Men har insett att jag inte kan dra ut på det längre. Sarek står för dörren och vill inte missa alla björnar, lodjur, vargar o järvar som vi med största sannolikhet kommer att missa utan kikare ;-).

Jag kan inte så mycket om kikare. Var goda o lär mig. Fattar lite d hära med optik på 10x50 - som tydligen ska va hyfsat bra räckvidd, men jag kan ha fel så klart. Dom "måste" vara lätta, inte för att jag bara måste ha UL, utan för att jag är ute med barn på upp till 2-veckor långa turer. 500 g gör stor skillnad. Om dom e bäst i test o kostar 1000 kr så e ju det det ultimata, men kanske inte troligt. Kostar dom 5000 så måste dom vara bärbart Hubble, eller annan lika rimlig motivering till det "höga" priset, som okrossbara exempelvis. Jag kommer inte köpa något över 5000 kr så där går gränsen. Men som sagt, till det priset måste dom även leverera. Tackar för all input.

Vilken kikare ser man längst med?

Vilken kikare är rätt för mig?Att välja kikare kan kännas svårt. På marknaden finns det en uppsjö av märken och modeller av kikare och det kan kännas hopplöst att navigera mellan alla olika beteckningar och termer. Vi på Naturbutiken har sysslat med kikare i över 40 år och är mycket noga med vilka kikare vi väljer ut till vårt sortiment. Det betyder att alla kikare du hittar på vår hemsida är valda med omsorg och att vi verkligen kan stå för kvalitén. Men det behöver ju inte betyda att det gör valet lättare. Därför försöker vi på denna sida ge dig tips och råd för att du ska kunna hitta en kikare som passar dina behov. 

När vi ska ringa in en kikare till en kund brukar vi först prata om på vilket sätt kunden tänker använda sin kikare. Är det endast på hundpromenaden eller på fjällvandringen? Eller är det kanske i jakttornet eller under långa dagar i skog och mark? När man väl ringat in användningsområdet kan man börja titta på lämpliga modeller utifrån prisklass, kvalitet och andra parametrar som kan spela in. 

På samma sätt kan du som sitter och tittar på vår E-handel tänka. Hur ska jag använda kikaren? Vad får den kosta? Vilka parametrar är viktiga för mig? Om du inte blir klokare efter att ha läst denna guide så finns vi alltid bara ett mejl eller samtal bort, för att guida dig till den bästa kikaren för just dig!

Vad kallas en lins i en kikare?

kikare [çi:ʹ-], optiskt instrument som ger en förstorad bild av avlägsna föremål. Därvid ökas synvinkeln till föremålet, s.k. vinkelförstoring. Kikaren består normalt av två linser eller linssystem, objektivet, som riktas mot föremålet och okularet, som vänds mot ögat. Flera konstruktioner finns. De vanligaste kikartyperna är:

Teleskopet (astronomiska tuben), även kallad

Vill du få tillgång till hela artikeln?

Vad betyder 10x50 på kikare?

Behöver du lite mer kunskap innan du är redo att köpa kikare så hittar du mer grundläggande information på den här sidan. Längst ned kan du även hitta en mer vägledande guide kring vilken diameter som kan passa dig när du väljer kikare. Lycka till!

Allmänt En kikares grundläggande egenskaper anges med ett par siffror, exempelvis ”10x50”. Första siffran och ”x” visar vilken förstoring kikaren har (i det här fallet 10x). Detta betyder att om du betraktar ett djur på t ex 100 meters avstånd så upplever du att det är på 10 meters avstånd, sett genom kikaren.

Den sista siffran (i detta fall 50) anger främre linsens diameter i mm. Detta mått påverkar hur mycket ljus som kommer in i kikaren. Ju högre siffra desto större frontlins, d v s mer ljus in i kikaren, och kikaren är då bättre i mörkare förhållanden.

Vad betyder 8x42 på en kikare?

Först får vi bestämma vad vi menar när vi pratar om en kikare. Med kikare menas ett optiskt instrument som du främst håller i handen, där du kan titta med båda ögon och där bilden är rättvänd. 

Begreppen "kikare", "handkikare" och "fältkikare" är bara olika ord för samma instrument. 

Det som vi i det här fallet inte menar med kikare är andra optiska instrument: "stjärnkikare" (teleskop) för astronomi och "tubkikare" för t.ex. fågelskådning.

På varje kikare hittar du ett antal siffror med ett x emellan, till exempel 8x40 eller 10x50.

Dessa siffror beskriver kikarens grundläggande specifikationer förstoring och linsdiameter.

  • Siffran före x:et anger kikarens förstoring. 8x40 innebär att det är 8x förstoring, 10x50 innebär att det är 10x förstoring.
  • Siffran efter x:et anger kikarens linsdiameter i millimeter. 8x40 innebär att det är 40 mm linsdiameter, 10x50 innebär att det är 50 mm linsdiameter.

Förstoring betyder hur stor bild du ser i förhållande till objektets ursprungliga storlek. Med 10x förstoring kommer ett objekt att framstå som 10x större än för blotta ögat. Ett annat sätt attbeskriva det hela är att objektet ser ut som om det är tio gånger närmare betraktaren än vad det i verkligheten är – ett objekt på ett avstånd av 100m förefaller därför att befinna sig endast 10m bort. Ju större förstoring, desto större blir bilden och detta betyder också att du kan se mindre detaljer. Högre förstoring betyder tyvärr också att det blir svårare hålla kikaren still med dina bara händer. En allmän regel är att du kan hålla en kikare med 10x förstoring still under en längre tid. Högförstorande kikare bör därför monteras på ett stativ, eftersom bilden annars kommer att skaka alltför mycket.

Linsdiametern avser diametern av objektivlinserna längst fram i kikaren. Andra ord som avser samma sak är objektivdiameter eller öppning. Teoretiskt är linsdiametern aningen större än öppningen då linsen är monterad i en cell som behöver en liten kant för att hålla linserna på plats. Men när vi pratar om linsdiametern anger vi den användbara diametern som är lika med öppningen. 

Linsdiametern är av stor betydelse för att få en ljus bild. En större lins samlar mera ljus, som in sin tur kommer att resultera i en ljusare bild. En 10x30 och en 10x42 kikare visar var en objektet med samma förstoring, men 42 mm modellen samlar in ca 100% mer ljus än 30 mm modellen.

Under dagsljus och goda ljusförhållanden påverkar inte linsdiametern bilden lika mycket: här visar även en liten kikare en ljus och klar bild. Däremot vid skymning, eller under natten, kommer denna mindre kikare att visa en betydligt ljussvagare bild än en större kikare och detta gör det mycket svårare att se detaljer.

Vilken kikare är bäst för fågelskådning?

Det kan vara svårt att veta exakt vad man ska se efter när man är på utkik efter en ny fågelkikare, oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren fågelskådare. Det finns nämligen många olika slags fågelkikare, som var och en har sina egna specifikationer och funktioner.

Det som utmärker just fågelkikare från andra typer av kikare är några mycket värdefulla specifikationer, och det är tack vare dessa som du kan få riktigt vackra och skarpa bilder av både fåglar och andra små djur. Här kan du lära dig mer om vad det är du bör vara uppmärksam på när du letar efter en bra fågelkikare.

Hos Kikkertland rekommenderar vi alltid att du köper en fågelkikare med 8x eller 10x förstoring. Väljer du en kikare med en av dessa förstoringar försäkrar du på så vis att kunna hålla din kikare helt stadigt, så att du får en stabil och klar bild. Då blir det plötsligt mycket enklare att kunna se även de minsta detaljer på fåglarna du observerar. En handhållen kikare med för hög förstoring leder lätt till en skakig och suddig bild, vilket kan göra en annars så njutbar hobby till en ren frustration. Och det vill vi absolut inte! De mest använda modeller av handkikare till fåglar är 8x42 mm och 10x42 mm. Är du intresserad av ännu högre förstoring bör du ta en titt på utsiktskikare, även kallat för spottingscope. 

En annan viktig faktor när det kommer till fågelskådning är ljusförhållandena. Som ornitolog upplever man ofta blandade ljusförhållanden, och hos Kikkertland har vi därför lagt stor vikt vid att välja de mest optimala kikarna för just detta med flera olika sorters linsdiameter. 

Ju större linsdiameter, desto mer ljus tar kikaren in. Skådar du fåglar mitt på ljusa dagen kan du välja en linsdiameter på 32-42 mm. Ska du använda fågelkikaren i svaga ljusförhållanden, som t.ex. soluppgång och solnedgång? Då rekommenderar vi dig att välja en kikare med bättre optik, som t.ex. antireflexbehandling och BAK-4 prismor. Väljer du en kikare med en linsdiameter på 50 mm eller högre är den ofta tyngre och svårare att hålla i ett stabilt läge.

Föredrar du att skåda fåglar på natten rekommenderar vi istället en nattkikare.

Hos oss på Kikkertland har vi lagt ett stort fokus på att förse vårt sortiment med kikare för fågelskådning och natur i olika prisklasser, så att alla som vill kan vara med och njuta av det svenska friluftslivet. Det är dock en självklarhet att pris och kvalitet hänger samman när det gäller material och ljuskänslighet. En dyrare kikare kommer naturligtvis att prestera bättre än en kikare i en lägre prisklass. Men beroende på vilka behov du har, kan det också vara så att det är en billigare lösningen som är den rätta för just dig. 

Varför ser jag dubbelt i kikare?

Känner du dig förvirrad av alla begrepp om och kring kikare? Inte så konstigt, det är en del att hålla koll på. Därför har vi här sammanställt en ordlista där vi förklarar de vanligaste begreppen runt kikare. Är det några frågor som ändå förblir obesvarade är du varmt välkommen att kontakta oss!

Beläggning/Coating Alla linser och prismor i en kikare har någon form av behandling på ytan. Detta för att ljuset ska brytas på rätt sätt för att kikaren ska ge en så bra bild som möjligt. Detta påverkar exempelvis ljustransmission, färgåtergivning och skärpa. Kvalitén på linsbehandlingarna är alltså en stor faktor bakom vilken bildkvalité kikaren ger.

Centrumfokus Centrumfokus innebär att kikaren har en fokuseringsratt i mitten på kikaren där du ställer in skärpan, eller rättare sagt ställer in vilket avstånd du ska titta på. Kikare med denna typ av fokusering har också en dioptriinställning.

Digiscoping / Phonescoping Digiscoping betyder fotografering genom tubkikare. Detta kan innebära att du använder en kompakt- eller systemkamera för att fotografera genom din tubkikare. För att kunna göra detta behövs någon form av adapter, vilket finns att köpa till de flesta tubkikare på marknaden. På senare tiden har phonescoping, alltså fotografering med en smartphone genom tubkikare, blivit väldigt populärt. Till det finns det både adaptrar som är anpassade för en viss telefon och tubkikare samt mer universala adaptrar.

Vilken fågel har bäst syn?

Jämfört med fåglar är vi människor färgblinda. Vi ser bra, men fåglar ser bäst. Läs mer på följande länk, får ej publicera artikeln i sin helhet här pga copyrightskäl

Citat från artikeln:

Det är svårt att hitta en djurgrupp där synsinnet är så viktigt som hos fåglarna. Ögonen är stora jämfört med det lilla huvudet, och synfältet är brett. Fåglar har en synnerligen god synskärpa. Exempelvis har pilgrimsfalkar i Klippiga bergen i USA visats kunna upptäcka byten av en rödhakes storlek på 1 500 meters håll!

Fåglar ser inte bara skarpt, de har därtill ett färgseende som vida överglänser människans. De urskiljer färger på ett annat sätt än vi och uppfattar ett bredare spektrum. Så när vi njuter av fåglars färgprakt, kan vi vara säkra på att de ser sig själva på ett annorlunda sätt. Färgen sitter alltså inte i fjäderdräkten utan i betraktarens öga.

Vilken fågel är smartast?

Om vi besöker ett fågelbord någonstans i Sverige så är chansen stor att talgoxen är den första fågeln vi får syn på. Denna chans skulle öka ytterligare om vi placerade ett fågelbord på en plats där fågelmatning aldrig tidigare har ägt rum. Talgoxen är nämligen till sin natur väldigt nyfiken och utforskande jämfört med andra småfåglar. Den är därför extremt duktig på att hitta och utnyttja nya födokällor.

I min ungdom köpte jag som motorcykelförare ett speciellt dyrt och exklusivt skinnställ. Detta skulle enligt den medföljande instruktionen smörjas in med minkolja för att på bästa sätt stå emot väder och vind. Efter insmörjning enligt konstens alla regler hängde jag ut stället på en galge i trädgården för vädring och torkning. Jag hade då inte räknat med att talgoxarna skulle se minkoljeinfettat läder som en läckerhet. Det dyra stället var inte särskilt vackert efter detta.

Jag har bekanta i Norrland som berättat att talgoxarna hemma hos dem brukar knacka på fönsterrutan när fröautomaten behöver fyllas på. Min gissning är att talgoxarna har gett sig på fönsterkittet – som innehåller linolja – när fröna i automaten tagit slut. Om de sedan fått påfyllning av frön varje gång de pickat på fönstret skulle de så småningom mycket väl ha kunnat associera fönsterknackning med mat, även om de knappast förstår sammanhanget.

I Storbritannien berättas det ofta om blåmesar och talgoxar som pickar upp kapsylerna på mjölkflaskor för att komma åt grädden som samlas i toppen av flaskhalsen. Många fågel- och naturintresserade kan berätta sådana här historier om talgoxar.