:

Kan Lockespindlar bitas?

Innehållsförteckning:

  1. Kan Lockespindlar bitas?
  2. Är spindel ett skadedjur?
  3. Vad är bra med spindlar?
  4. Kan Hoppspindlar bitas?
  5. Varför har man spindlar i sängen?
  6. Kan spindlar låta?
  7. Vad hatar spindlar?
  8. Är det bra att ha spindlar i huset?
  9. Kan spindlar klättra?
  10. Varför kommer spindlar fram på kvällen?
  11. Kan spindlar ta sig ur dammsugare?
  12. Kan spindlar dö av fall?
  13. Vad dödar spindlar?
  14. Kan spindlar klättra ur dammsugaren?
  15. Kan spindlar ta sig ut ur dammsugaren?

Kan Lockespindlar bitas?

Anna Birgitta Rooth menade att den nordiske guden Loke från början var en spindel, och hänvisade bland annat till hans dialektala namn "Locke" och Lockespindlar[1].

Är spindel ett skadedjur?

  • Städa: Spindlar livnär sig främst på andra insekter. Genom att minimera mängden föda kommer de även att söka sig till andra platser.
  • Fånga: Spindlar fångas enklast med insektsfällor (klisterfällor). Dessa läggs ut där spindlar, och andra insekter, brukar förekomma.  
  • Motverka: Spindelskrämmor skapar ett högfrekvent ljud som människor inte hör men som spindlarna upplever som obehagligt. 
  • Det finns runt 42 000 olika spindelarter runt om i världen varar 200 arter är skadliga för människan på grund av deras starka gift. I Sverige har vi dock bara ofarliga spindlar. Runt 730 olika arter kan vi hitta här. Det som är gemensamt för alla spindlar är att de har en framkropp och en bakkropp. På framkroppen sitter förutom de åtta benen även mun och ögon.

    I ekosystemet är spindels uppgift att hålla nere antalet skadedjur såsom myggor och flugor. Spindeln har även rollen att vara föda till andra djur såsom grodor, ödlor, paddor och fåglar.

    Alla spindlar är rovdjur och kan spinna trådar. Trådarna används för att fånga insekter i spindelnät men många spindlar använder inte spindelnätet till att jaga utan enbart för att bygga bo, klättra, vira in byten och skapa äggsäckar. Många spindlar jagar istället sina byten eller smyger och hoppar på dem.

    Faktum är att spindlar alltid har levt i våra hem men under hösten börjar fler spindlar leta sin in för att söka skydd och värme över vintern. Under hösten blir spindlarna också mer aktiva och letar sig fram ur sina gömställen för att hitta en partner. Många av spindlarna dör mot slutet av hösten medan några av dem övervintrar. Inomhusklimatet som vi har är egentligen för torrt för spindlarna.

    Det är inte helt lätt att bli av med spindlar inomhus men det finns några åtgärder som kan hjälpa dig att minimera antalet spindlar. Som tur är har spindlarna både dålig hörsel och saknar luktsinne och är därmed ganska lätta att fånga.

    Håll huset tätt och släck belysningen: Se till att det är tätt runt fönster och dörrar så gör du det svårare för spindlarna att ta sig in, täta eventuella springor och sprickor. Släck även fasadbelysningen eftersom den annars kan locka till sig spindlar.

    Städa noggrant: Spindlarna gömmer sig gärna bakom lister, i springor eller andra trånga utrymmen, se till att dammsuga noggrant för att bli av spindelägg och spindelnät. En spindelhona kan faktiskt lägga över tusen ägg på ett år så att försöka städa noga och ofta kan göra stor skillnad. 

    Vad är bra med spindlar?

    Läs också: 3 växter som håller spindlarna borta

    När sommaren är över och hösten gör sitt intåg har spindlarna ätit sig feta av sommarens alla insekter, och mörkret ute gör att vi ser dem extra tydligt i våra upplysta hem. De vanligaste spindelarterna vi har inomhus är gruppen husspindlar (Tegenaria sp.) och fettspindeln (Steatoda bipunctata), som tillhör gruppen klotspindlar.

    Om du ser en spindel krypa över golvet är det troligtvis en tillfällig gäst, men har den lagt sig för att vila i ett mörkt hörn planerar den med största sannolikhet att stanna.

    — Spindlar är rovdjur som lever på andra insekter och räknas ofta som nyttodjur eftersom de äter upp andra insekter, ibland sådana som kan vara skadedjur inomhus, säger Charlotte Jonsson, biolog på Naturhistoriska museet i Göteborg.

    Kan Hoppspindlar bitas?

    Uppdaterat: 30 dec. 2022

    I Sverige finns cirka 730 spindelarter men ingen är farlig för människor. Vanliga spindelarter som förekommer inomhus är mindre husspindel, stor husspindel, fettspindel, allmän mörkrumsspindel, bred sektorspindel, harlekinspindel och olika lockespindlar. Spindlar är ryggradslösa leddjur med två kroppssegment, åtta ben och ofta men inte alltid åtta ögon.

    Det som kännetecknar spindlar är:

    Saknar luktsinne.

    Varför har man spindlar i sängen?

    Tycker du det är obehagligt när du får besök av spindlar i sängen? Då måste du läsa det här!

    Vi har alla upplevt en spindel i sängen då och då, att och vakna upp och se en spindel bredvid kudden. Då hoppar man upp ur sängen ganska snabbt. Och tänk när man dessutom sover, och man har en objuden gäst i sängen, så vill ingen ha det. 

    De kan faktiskt ge dig små bett också, och ibland kan spindlar bära på olika farliga sjukdomar och bakterier. Vilket i sin tur också kan leda till allergiska reaktioner.

    Det finns några enkla sätt att förhindra att du får spindlar i din säng. De kan också bo inuti din madrass, en ganska otäck tanke – då du väldigt sällan öppnar madrassen för att titta in i den. De kan också lägga ägg och producera fler spindlar. Men låt oss nu titta på några förebyggande åtgärder, som garanterat förhindrar att detta händer hemma i din säng.

    Kan spindlar låta?

    Vad ska jag göra åt min spindelrädsla?

    Att vara rädd för spindlar är jättevanligt, och tyvärr blir det som är vanligt lätt betraktat som normalt. Och eftersom spindelrädsla betraktas som så normalt i vårt samhälle blir den vanligare och vanligare på samhällsnivå, av flera anledningar som jag inte går in på för då blir detta så långt. Den här normaliseringen av rädslan tror jag är den största orsaken till att spindelfobier är så vanligt hos oss i västvärlden (för det är inte så i alla kulturer). Men man ska inte acceptera det som normalt att vara paniskt rädd för harmlösa småkryp (teorin att vi har goda biologiska skäl att vara rädda för spindlar håller inte riktigt vetenskapligt, så den ska man inte luta sig på), och man behöver inte alls vara rädd. Det finns bra hjälp att få, och det finns mycket man kan göra själv. Framför allt är det ett personligt val: Man väljer förstås inte att utveckla en fobi, men man väljer att göra något åt den eller inte! Jag går inte in här på allt man kan göra och hur det går till att bli av med rädslan, men ger ett par tips.

    En supervanlig myt vad gäller spindelfobi är att just den egna rädslan är så otroligt stark att den inte går att göra något åt. Man ger helt enkelt upp innan man ens försökt. Men det är inte sant! Rädslan går att bota helt med rätt hjälp, oavsett hur stark den är. Och ofta går det väldigt snabbt, även när rädslan är väldigt stark. Ett bra sätt att se på fobier är att det handlar om inlärda beteenden, och det man behöver göra är att lära om. Man kan jobba med rädslan själv (och det behöver man göra), men har man en fullt utvecklad fobi bör man söka professionell hjälp för att snabbast och effektivast lösa problemet (för din rädslan och dina rädslebeteenden är problemet, inte spindlarna). Med rätt terapeut kommer du som regel längre på bara några tillfällen än vad du gör på flera år om du bara arbetar med rädslan på egen hand, genom att du får fungerande strategier och verktyg för hur just du ska hantera jobbiga situationer och bryta negativa beteenden. Och proffshjälp finns att få via vanliga sjukvården, söker du hjälp för en fobi SKA du remitteras för KBT-behandling! KBT (kognitiv beteendeterapi) har väldigt god effekt på just spindelfobi, och de allra flesta blir hjälpta väldigt snabbt - och det är alltså hjälp du kan kräva att få via vårdgarantin om du har en diagnosticerbar fobi. Du behöver därmed inte ens lägga ner arbetet för att hitta en terapeut på egen hand (om du inte väldigt gärna vill), det räcker att gå till din läkare vid vårcentralen för att remitteras vidare. Så våga söka hjälp! Jag kan inte säga det nog många gånger - våga söka hjälp! Acceptera inte att gå genom livet livrädd för ett harmlöst småkryp när det finns bra och effektiv hjälp att få!

    Men även med proffshjälp behöver man jobba på egen hand också, för annars kommer rädslan lätt tillbaka. Det finns tyvärr många som blivit hjälpta men där arbetet varit förgäves eftersom de inte fortsatt att öva på egen hand. Att titta på spindlar (och bilder av spindlar) och att läsa på om spindlar är ett sätt. Häng t.ex. i facebookgruppen spindelnätet. Att hitta ett sådant forum och utnyttja det till max är bättre än att googla runt på nätet om spindlar generellt, eftersom det finns så otroligt mycket skräckhistorier och myter om spindlar på nätet - ska man leta information där behöver man vara väldigt källkritisk, men det är svårt om man inte kan så mycket. Så läs gärna på och lär dig mer om spindlar, men använd bra källor! Har du möjlighet, följ gärna med någon som kan en del och inte är spindelrädd ut för att titta på spindlar. Rädsla är smittsamt, men det är som tur är motsatsen också. Att hänga med människor som är intresserade och fascinerade av spindlar, både på internet och i verkligheten, och se hur de hanterar spindlar och pratar om spindlar är ett bra sätt att ta del av ett annat synsätt. Men följer du med någon ut på en exkursion, var noga med att berätta att du är rädd så att personerna du är ute med vet om att de behöver ta hänsyn till det.

    Vad hatar spindlar?

    Många av oss gillar inte spindlar och andra insekter, vissa av oss är också rädda för dem.

    Bor man i hus är det inte så ovanligt att man får se dessa kryp. Men du kan bli kvitt dem genom dessa enkla tips.

    Annons

    FamilyLifeGoal har tipsat om några enkla men väldigt effektiva tips för att snabbt bli av med spindlar och andra insekter. Se tipsen här nedan, dom är helt klart värda att prova.

    Är det bra att ha spindlar i huset?

    Spindelfobi är en av de vanligaste rädslorna som finns hos oss människor. Kanske reser sig håret på dina armar, du blir stelfrusen eller rent av skriker när du får se de små leddjuren. Då kan det möjligen vara skönt att veta vilka välgörare spindlarna är i ditt hem.

    I en forskningsstudie från Lunds universitet har man tillsammans med forskare från Schweiz analyserat hur mycket kött spindlarna äter på ett år. Det visade sig att de äter mer än vad människor gör. Alla världens spindlar äter mellan 400 och 800 miljoner ton insekter och hoppstjärtar, jordens befolkning äter 400 miljoner ton kött och fisk per år.

    Läs också: Så blir du av med spindlar för alltid

    Det gör också att de åttabenta djuren drar ett stort lass i våra hem och hjälper till att hålla rent från insekter och andra ovälkomna gäster.

    Kan spindlar klättra?

    Spindlar är sinnrika djur. Genom att släppa ut en tråd från spinnvårtorna rakt ut i luften kan de överbrygga stora avstånd och till och med flyga.

    Hur gör spindlar för att spinna en tråd horisontellt över ett stort avstånd där de inte kan mellanlanda?

    Jag skulle tro att de spinner en tråd som de släpper ut från spinnvårtorna och som förs iväg med luften. Om spindeln är liten följer den också med och transporteras med s.k. ”ballooning”. Större spindlar tror jag kan sitta kvar och hoppas på att spinntråden fastnar/landar på ett fast underlag och sedan kan de klättra över. Många spindlar använder sin tråd som säkerhetslinor när de klättrar på ytor där de inte känner sig helt säkra på att de kan hålla sig kvar.

    – Ellen Sandström

    Varför kommer spindlar fram på kvällen?

    Spindlar i Sverige är ofarliga. Dessutom är spindlar ett så kallat nyttodjur som faktiskt håller rent och motverkar flera sorters skadedjur. Dock är det också så att många människor har en näst intill medfödd rädsla för spindlar som ibland kan vara mycket stark. Ofta vill man freda iallafall hemmet från spindlar - vi visar hur. 

    Innehåll:

    Det finns 42,000 arter spindlar i världen, av dessa har ca 200 arter gift som är tillräckligt potent för att orsaka hälsoproblem för en människa. I Sverige har vi knappt 1000 spindelarter, bland de vanligare spindlar vi har är: stor och mindre husspindel, brunspindel, fettspindel, allmän mörkrumsspindel, hoppspindel, vargspindel, lockespindel och harlekinspindel.

    Svenska spindlar är ofarliga för människor då de oftast inte kan bita igenom vår hud och för att deras gift är för svagt för att vålla någon riktig skada. Nästan alla spindlar använder gift för att ha ihjäl sitt byte.

    Kan spindlar ta sig ur dammsugare?

    Så länge överlever en spindel i dammsugaren - Foto: TT/Emoji-montage

    Många spindelrädda drar sig inte för att använda dammsugaren för att döda spindlar, men hur effektivt är det egentligen?

    Det är inte helt ovanligt att folk dammsuger upp spindlar när de stöter på dem i sitt hem. Men hur effektivt är det egentligen?

    Kan spindlar dö av fall?

    Spindlar i Sverige är ofarliga. Dessutom är spindlar ett så kallat nyttodjur som faktiskt håller rent och motverkar flera sorters skadedjur. Dock är det också så att många människor har en näst intill medfödd rädsla för spindlar som ibland kan vara mycket stark. Ofta vill man freda iallafall hemmet från spindlar - vi visar hur. 

    Innehåll:

    Det finns 42,000 arter spindlar i världen, av dessa har ca 200 arter gift som är tillräckligt potent för att orsaka hälsoproblem för en människa. I Sverige har vi knappt 1000 spindelarter, bland de vanligare spindlar vi har är: stor och mindre husspindel, brunspindel, fettspindel, allmän mörkrumsspindel, hoppspindel, vargspindel, lockespindel och harlekinspindel.

    Svenska spindlar är ofarliga för människor då de oftast inte kan bita igenom vår hud och för att deras gift är för svagt för att vålla någon riktig skada. Nästan alla spindlar använder gift för att ha ihjäl sitt byte.

    Vad dödar spindlar?

    Vitvinsvinäger har många användningsområden, och att driva bort spindlar är ett av dem. Fyll en sprayflaska med vinäger och vatten och spreja i alla springor och hörn, eller var de nu håller till.

    LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika

    Vitvinsvinäger har många användningsområden, och att driva bort spindlar är ett av dem. Fyll en sprayflaska med vinäger och vatten och spreja i alla springor och hörn, eller var de nu håller till.

    LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika

    Att placera några kastanjenötter i fönsterblecket eller längs med golvlisterna kan hålla spindlar borta. Och nötterna går att ha i huset länge innan de blir dåliga.

    Det är allmänt känt att spindlar hatar allt som har med citrus att göra. Genom att gnugga citron där spindlar är kända att hålla till, så som golvlister, fönsterbrädor och bokhyllor håller de sig borta. Även citrondoftande möbelputs kan funka.

    Kan spindlar klättra ur dammsugaren?

    Är du en av dem som är snabb med att hitta dammsugaren när du ser en stor spindel? Tja, om du tror att du kommer att bli av med spindlarna på grund av det, kan du behöva tänka om.

    Enligt Illustrated Science kan en spindel överleva länge i din dammsugare. Faktiskt upp till flera månader.

    Tidningen skriver att om inte spindeln skadas på väg ner i dammsugarpåsen så kommer den att göra allt den kan för att komma ut igen. Vidare skriver de att en spindel kan överleva så länge som 200 dagar utan mat.

    Simon Lockrey har arbetat med att designa dammsugare. Han tillfrågades av education.abc om just denna fråga; kommer spindlar tillbaka ur dammsugaren?

    Kan spindlar ta sig ut ur dammsugaren?

    Tidningen hänvisar dock inte till några enskilda studier om just spindlars möjliga överlevnad i dammsugare. Det finns dock en sådan studie gjord i Brasilien. Där är den inriktad på spindlar av typen Loxosceles intermedia. Spindlar som kan finnas i och omkring Brasilianska hem och som kan ge svårläkta sår, så kallade nekroser vid bett.