:

Vilka djur kom först?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka djur kom först?
  2. Hur har livet på jorden utvecklats?
  3. Hur kom det första livet på jorden till?
  4. När kom de första djuren på jorden?
  5. Vad kom först växter eller djur?
  6. Vilket djur i Sverige blir äldst?
  7. Vad hände för 600 miljoner år sedan?
  8. Vilket djur har dödat flest människor i Sverige?
  9. Vilka djur kan inte dö av ålder?
  10. Vilket är världens farligaste djur?
  11. Vilket är världens giftigaste djur?
  12. Vilka varelser lever längst?
  13. Vilka djur får man inte ha?
  14. Vad är de farligaste djuret i Sverige?
  15. Vilket djur i vattnet är farligast?

Vilka djur kom först?

Publicerat fredag 17 april 2009 kl 06.00

Det första fyrbenta djuret som tog steget från vatten till landmiljö var inte det djur som forskarna länge trott. Forskning vid bland andra Uppsala universitet visar nämligen att det med stor sannolikhet istället var djuret Ichthyostega som var först uppe på land.

Forskarna har länge trott att det första djuret som klev upp på land för ungefär 365 miljoner år sedan var acanthostega. Ett fyrbent djur som kan liknas vid en blandning av fisk, krokodil och salamander. Men efter en upptäckt som bland andra Per Ahlberg på Evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet gjort  så visar det sig att djuret ichthyostega, ett liknande djur som levde under samma period, var mer anpassat till att gå upp på land och leva där var först uppe på land.

Utvecklar ben i vuxen ålderVarför man inte sett det här tidigare beror på att man bara studerat fossil från unga djur, men då man hittade några exemplar av vuxna individer såg man att de benliknande utväxterna på framkroppen förändrades när djuret blev vuxet så att det kunde stödja sig, stå upp och förflytta sig.

Hur har livet på jorden utvecklats?

livets utveckling, de levande organismernas evolution från den första urcellen till dagens biologiska mångfald. De allra äldsta organismerna, som var encelliga och enkelt byggda, uppkom troligen för cirka 4 miljarder år sedan, då det tyngsta meteoritnedfallet i samband med jordens bildning ebbat ut. Se livets uppkomst.

De äldsta fossilt bevarade organismerna är nästan 3,5 miljarder år gamla och utgörs av enkla, ofta trådbildande prokaryoter, det vill säga encelliga

Vill du få tillgång till hela artikeln?

Vid övergången från prekambrium till kambrium, för cirka 542 miljoner år sedan, inträffade en av de största omvälvningarna i jordens och livets historia. Avlagringar från de första årmiljonerna av den kambriska perioden tycks avspegla något som kan liknas vid en explosion av nya livsformer.

Hur kom det första livet på jorden till?

Undervisningen ska behandla följande innehåll enligt läroplan:

Biologi (mellanstadiet)• Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.• Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Biologi (högstadiet)• Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.• Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst. Livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin.

När kom de första djuren på jorden?

Under de första tre miljarder åren i livets historia, hade det endast funnits encelliga organismer, men för ungefär 600 miljoner år sedan uppstod flercelliga varelser. De första flercelliga organismerna man känner till är de s.k. ediacaradjuren, en grupp platta djur som finns som fossil i Ediacara i Australien. Man vet inte om de är släkt med några nu levande djur eller om de dog ut och försvann för alltid.

Har det hänt många gånger att flercelliga djur misslyckats med att etablera sig?

Hur som helst, vid början av den geologiska period som kallas kambrium, inträffade en av de viktigaste händelserna i livets historia. Kort tid efter att djur med flera celler dykt upp på jorden, så uppstod de djur som skulle komma att bli förfäder till alla djur som lever idag.

På förbluffande kort tid utvecklades och spred sig dessa djur. Efter mindre än 30 miljoner år fanns över hela världen djur tillhörande de grupper vi är vana vid. Det fanns bland annat många maskar av olika slag, bläckfiskar, kräftdjur, trilobiter och våra förfäder - små ålliknande käklösa ryggsträngsdjur. Denna snabba utveckling under kambrium brukar kallas den "kambriska explosionen".

Vad kom först växter eller djur?

livets utveckling, de levande organismernas evolution från den första urcellen till dagens biologiska mångfald. De allra äldsta organismerna, som var encelliga och enkelt byggda, uppkom troligen för cirka 4 miljarder år sedan, då det tyngsta meteoritnedfallet i samband med jordens bildning ebbat ut. Se livets uppkomst.

De äldsta fossilt bevarade organismerna är nästan 3,5 miljarder år gamla och utgörs av enkla, ofta trådbildande prokaryoter, det vill säga encelliga

Vill du få tillgång till hela artikeln?

Vid övergången från prekambrium till kambrium, för cirka 542 miljoner år sedan, inträffade en av de största omvälvningarna i jordens och livets historia. Avlagringar från de första årmiljonerna av den kambriska perioden tycks avspegla något som kan liknas vid en explosion av nya livsformer.

Vilket djur i Sverige blir äldst?

• Se alla våra naturfilmer. Galapogossköldpaddor med en ålder på över 100 år i all ära, men de är tonåringar i jämförelse med de äldsta djuren på planeten. Utanför Islands kust lever varelser som föddes innan Gustav Vasa blev kung i Sverige 1523.

Islandsmusslan kan bli över 400 år gammal med ett rekord på 507 år. På grund av sin höga ålder och intressanta sammansättning kan forskare få fram fakta om hur havet i islandsmusslans omgivning förändrats under hundratals år.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=p09KrN-H1cs”]

Vad hände för 600 miljoner år sedan?

Livet före kambriska explosionen dominerades i miljarder år av bakterier, arkéer, plankton och flercelliga alger. De äldsta kända djurfossilen är runt 665 miljoner år gamla svampdjur. För 600 miljoner år sedan, i prekambrium, började utvecklingen gå snabbare och ediacarafaunan uppstod. Den bestod av något större och mer komplexa djur än tidigare djur. Dessa dog ut vid början av kambrium.

Många av de nya organismerna utvecklade förmågan att bilda hårda skal (exoskelett) och skelett. De nya hårddelarna gjorde bland annat att dessa djur fick en högre bevarandepotential efter sin död, det vill säga sannolikheten att de finns bevarade som fossil är högre än för organismer utan ett yttre skelett. Djuren växte sig allt större och de första stora djuren dök upp. Ögon uppstod och djuren utvecklade effektiv rörelseförmåga.

Alla organismer var fortfarande havslevande. Ungefär samtidigt som djuren fick ett yttre skelett i form av olika skal fick utvecklingen av de olika stora djurgrupperna en skjuts framåt och det fanns flera fyla som inte är kända från tidigare perioder. Trilobiter, armfotingar, mollusker och flera andra grupper dök upp. Det mest karaktäristiska djuret var trilobiterna, som hade avancerade ögon, vilket var ovanligt vid den tiden. Svampdjur, tagghudingar, och maskliknande djur med mjuk kropp verkar ha varit bland de dominerande djuren. De tidigaste marina snäckorna, bläckfiskarna, ryggsträngsdjuren och Foraminiferer [6] uppkom.

Förutom en förändring i livsformernas utseenden skedde även en förändring i livsstil. Många livsformer börjar bland annat att gräva i sedimentlagret på havsbotten, vilket tidigare livsformer inte hade gjort. Detta skulle kunna bero på, eller orsaka, plötsliga förändringar i syresättning i bottenmiljön och behovet att kunna ta skydd från predatorer. Det skulle också kunna bero på att det tidigare inte hade funnits någon näringskälla någon annanstans än vid havsbottnens ytlager.

Vilket djur har dödat flest människor i Sverige?

Snarstuckna

Under en riktig ”geting-sommar” tvingas tusentals människor söka läkarvård till följd av bi- och getingstick. Det senaste decenniet har i genomsnitt tre personer avlidit per år, oftast på grund av överkänslighet för insekternas gift. Men getingallergi är ovanligt, de flesta av oss klarar många stick utan att få några stora besvär. Faktum är att det finns människor som överlevt över 2 000 bistick. Getingar anses vara mera lättprovocerade än bin.

På bettet

Människans bästa vän är inte att leka med: 5 000–6 000 personer blir hundbitna varje år. Nio gånger av tio så är det hundägaren själv som drabbas. Många bett är oavsiktliga eller uppstår när en person försöker stoppa ett hundslagsmål. Det är mycket ovanligt att hundar oprovocerat attackerar främmande människor.

Vilka djur kan inte dö av ålder?

Forskarna finner ytterst få bevis på demografiskt åldrande, det vill säga att dödligheten ökar med åldern. Detta gäller såväl bland vilda populationer som i djurparker. Förutom sköldpaddor verkar inte heller eldsalamandern och tuataran riskera att dö bara för att de blir äldre.

Varför dessa kallblodiga djur inte åldras besvarar inte i artikeln som publiceras i tidskriften Science. En tidigare teori har varit att växelvarma djur kan leva längre för att de har lägre ämnesomsättning. Nu kan dock forskarna se att utseendet kan spela en viss roll i åldrandet.

– Om djuret exempelvis skyddas av ett skal, som i sköldpaddan Jonathans fall, så ökar sannolikheten för att åldras långsamt. För att förstå själva orsakssammanhangen bakom åldrandet måste man ju titta på fysiologiska och genetiska processer, förklarar Johan Elmberg.

Ytterligare faktorer påverkar åldrandet. Några av de studerade arterna åldras snabbare vid högre temperatur. Det var dock inte ett genomgående mönster i metastudien, utan ett resultat från en parallell studie som gjorts av Johan Elmberg och hans kollegor.

– Det finns en del arter där vi kan förvänta oss att om klimatet fortsätter att bli varmare, kommer deras åldrande att gå snabbare och populationerna minska.

Vilket är världens farligaste djur?

Vilka som är världens farligaste djur beror förstås på hur man definierar ”farlig”, men om man räknar hur många människor som varje år dör av olika djur – då är myggan det farligaste djuret, och därigenom världens dödligaste djur!

Myggor dödar 725 000 människor per år, framför allt via malaria. Därefter är andra människor farligast (dödar 475 000 människor/år) och först därefter kommer ormar (50 000/år) och hundar (25 000/år via rabies).

Här listar vi världens dödligaste djur, utifrån hur många människor djuret dödar per år. Siffror och fakta har vi hämtat från en artikel på gatesnotes.com, The blog of Bill Gates.

Det allra farligaste djuret i världen, om man ser till antal dödsfall, är myggan. Myggor dödar 725 000 människor per år genom att sprida olika farliga sjukdomar. Den vanligaste dödsorsaken är malaria, men myggor sprider också andra farliga sjukdomar som till exempel denguefeber och gula febern.

Nummer två på listan över världens farligaste djur är människan. Människan dödar ungefär 425 000 människor per år.

På tredje plats bland de farliga djuren kommer ormen. Runt 50 000 människor i världen dör på grund av ormar varje år. Alla olika sorters ormar räknas in i detta, och det finns gott om giftiga ormar som till exempel skallerorm, kobra, svart mamba, taipan och brunorm.

På tredje plats hamnar vårt älskade husdjur hunden, och det beror på rabies. Hundar dödar 25 000 människor per år.

Sammanlagt 10 000 människor dör på grund av smitta via tsetse-flugan varje år, och den är därmed ett av världens dödligaste djur. Den sjukdom flugan sprider kallas afrikansk sömnsjuka (sleeping sickness), och innebär att patienten oftast dör cirka tre år efter smittotillfället.

På sjätte plats hamnar rovskinnsbaggar (assassin bug) som dödar genom att sprida sjukdomen chagas. Dessa djur dödar ca 10 000 människor per år.

Vilket är världens giftigaste djur?

Giftiga djur har vi inte särskilt många av i Sverige. Men de finns bland oss och de kan orsaka stort obehag om man råkar ut för dem. Det slemmiga långsnöret som finns på Västkusten är Sveriges giftigaste djur – och världens längsta!

Fjärsingen tillhör de abborreartade fiskarna. Kroppen är hoptryckt och långsmal och den kan bli 53 centimeter lång. Färgen kan variera från grön till gröngul och brun, ofta med blå till svarta tecken, och den har två ryggfenor varav den främre har giftiga taggar. Den har även en giftig tagg på gälarna. 

Fjärsingen, som också brukar kallas ”havets huggorm”, kamouflerar sig gärna i sanden och det är inte ovanligt att badande råkar trampa på den. Giftet är inte dödligt, men kan orsaka svåra smärtor. En som vittnat om det är livräddaren Pontus Karlsson, som intervjuades i Expressen för ett par år sedan. När han på Falsterbonäset skulle forsla bort en död mås i vattenbrynet kände han plötsligt ett stick i foten. Han beskrev det som att bli stucken av ett antal getingar, med en smärta som strålade upp i benet. Som livräddare vid sydkusten hade han dock utbildning i hur fjärsingstick bäst tas om hand, och han berättar i artikeln att man ska sätta ner foten i så varmt vatten man klarar av  –  gärna så hett som 40–45 grader. Då bryts mycket av giftet ner, eftersom det koagulerar i värme. 

Månader av återhämtning

Vilka varelser lever längst?

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 10 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Vilka djur får man inte ha?

Oftast är kravet att din tomt är inhägnad och att du sköter djuren på ett sätt som inte stör omgivningen.

Det krävs tillstånd för att ha nötkreatur, häst, får, get, svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur samt orm inom områden för detaljplan.

Tillstånd till tupp ges aldrig på grund av risk för olägenhet. Som tumregel kan 5 höns eller färre sägas vara sällskapsdjur och därmed krävs inte tillstånd. Utanför detaljplanerat område tillåts tupp men du rekommenderas att kolla med eventuella grannar.

Det finns två olika blanketter för ansökan, beroende på vilket djur det handlar om.

Vad är de farligaste djuret i Sverige?

Vargen är kanske en av de mest fruktade djur i Sverige, men ändå en av de minst farliga. Svenskaren vet varg bästa skrämselpropaganda i media, och kanske även från djurparker i landet. Även om de socialiserade vargar i svenska djurparker är försiktiga med människor.

Du är privilegierade om du ser en varg i den svenska landskapet i detta land. Under de senaste 20 åren, mindre än en handfull människor som träffades på en vild varg.

Det finns ingen anledning att frukta vargen i Sverige. Undantaget är främst rabies smittade vargar. Sannynligheten att bli dödad av en rabies smittade vargar i det här landet är förmodligen lägre än att vinna det stora priset i lotteriet tre helger i rad. Även om du är en riktig villmarking och vistas ute i den tjockaste varg området under hela året, finns det ingen anledning att frukta den svenska vargen.

Älg ser fridfullt ut där det går, men låt dig inte luras: Detta djur är faktiskt en av de farligaste i Sverige. Skogens konung är främst farligt när den rör sig ut ur skogen och på vägarna. När du kör över 80 km / t och det plötsligt går rakt framför bilen, det gör det i många fall en snabb död för både älg och de sitter inne i fordonet.

Älg-angrepp på människor är idag sällsynt. Naturligtvis bör man visa respekt för dessa stora djur, och speciellt om det är en älg med kalvar eller en brun stege älgtjur.

Älgen dödade min fru – jag blev misstänkt för mord: Elgangrep på människor förekommer. I Sverige var en man misstänkt av polisen för att döda sin hustru. Efter sex månader visade det sig att älg var mördaren.

geting är ett av de djur som dödar flest människor varje Ari Sverige. Getingar är verkligen ofarliga för de flesta av oss, och en getingstick lämnar oftast bara lite smärta, svullnad och obehag.

geting geting allergi är dock en farlig varelse. Varje år finns det människor i Sverige som dör till följd av getingstick, gäller detta endast allmänna allergiska individer.

Cirka 500 personer Dorie Sverige varje år på grund getingstick, och under extrema sommaren 2011 nådde då den spelades in på 759 Wasp dödsfall i landet. Det är egentligen ganska extrem, men så lätt lurad, du är inte. Skämt åsido, fakta, omkring två människor dör varje år av allergiska reaktioner mot getingstick. Det är illa nog, men inte tillräckligt att det bör utses Sverige farliga djur.

vildsvin kan vara farligt för människor. Om du träffar en vildsvin i skogarna i östra, låt provocera, djur har stora, vassa tänder och kan nå en vikt på flera hundra pounds.

svenska skogar, tusentals vildsvin, och djuren känner inga gränser.

Sverige nyligen fått en ökande befolkning av vildsvin. De är säkerligen inte ville i svenska djur, så detta är rättvist spel och kan jagas året runt.

som tror fästing är en farlig insekt, är helt enkelt fel. Detta är inte en farlig insekt alls. Fästingen är faktiskt ett kvalster, inte en bugg.

Fästingar har upprepade gånger blivit "röstade" de farligaste djuren i Sverige. Ungefär 20-40% av alla fästingar i Sverige, nämligen Borrelia bakterier, som i värsta fall kan leda till att du allvarliga skador och dödsfall. Fästingbett som överför Borrelia du kan göra dig helt ogiltig.

Om fästingen avlägsnas snabbt och helst efter 24 timmar, efter att ha fastnat, kommer detta att minska risken för bakteriell infektion, men även bara några minuter efter bettet kan bakterien överföras.

Den skandinaviska brunbjörnen kan vara dödlig, men är i allmänhet blyg för människor (inte ens den extrema utsträckning som vargen).

Farliga brunbjörnar vi har i Sverige är en sårad björn. Den näst farligt att vara en hona med ungar, där du råkar falla mellan barnen och björnhona.

De svenska och skandinaviska björnar är inte den tyngsta. En björnhona kan väga så lite som 50 pounds, men även de minsta björnen-bear är flera gånger starkare än en människa.

Den stackars killen hoppade glatt in i inneslutningen till en björn i en djurpark i Tyskland. Brunbjörnar tillfälligt sätts ur funktion när det sköts av polisen. Björnen gjorde var att skydda sitt territorium, och överlevde. Det gick bra med mannen också, som förresten var en psykiatrisk patient.

Brunbjörnar sammandragningar sista våldsamt i vikt, med livsmiljö och säsong. En vuxen hane i Sverige kan vara upp till 300 pounds, och honorna är oftast inte mer än 150 pounds. De största björnar utanför Sverige finns i Nordamerika, och mer specifikt på Kodiak halvön där brunbjörnar kategori kodiakbjørn har sin livsmiljö. Tyngsta kodiakbjørn som har skott 855 kg, och man tror att de kan nå en vikt på upp till ett ton!

Järven är helt ofarliga, om du inte verkligen gå in för att göra de fördömda.

I vilka situationer kan järven vara farligt för människor? Du skickar ett barn 5-6 år för övernattning ensam i bergen och låt den vila i det öppna bredvid en jervehi, då det kan skapa en farlig situation. Vill du ange lya av en järv och stjäla barnen troligen får också en överraskning.

Järven är starka nog att fånga vilda och över 10 gånger så stor som själva. Får ska inte känna alltför säker i dessa djur. Vi människor behöver inte frukta järv, och det finns inga kända järv attacker på människor.

Grävlingen har ett rykte om att attackera människor, framför allt, en del fruktar att det kommer att bita fast i foten - även tår - och kommer inte låta det foder taket r den hör ljudet av ben som krossas. Myt? Ja, det är nog bäst en myt. Men naturligtvis: grävling är ett vilt djur och bör inte provoceras.

Liksom alla vilda djur, bör ha respekt för grävling Det är en verklig tuffing, och ströva touch en igelkott är bara en trevlig munfull av det -. att den har en blodig käftar fulla av spikar det inte verkar bry sig så mycket om, det är bara lite av naturens tandpetare dessa spikar, tänkte att det kanske.

grävling väger cirka 15 kilo under hösten, minus några pounds när det kommer ut ur viloläge på sommaren, och plus några kilo innan viloläge. Det har faktiskt bevisats grävlingar på cirka 30 pounds, och då är de verkligen inte att leka med.

maneter svider och ger utslag, men de är inte exakt farliga längs den svenska kusten. Om du går lite längre ner, spansekysten göra, men farlig maneter. Så frågan är då om klimatförändringar kommer att innebära att de släpper den svenska kusten. Hittills.

maneter är en underskattad risk. Om du går utomlands för att simma är kanske hajar eller alligatorer som de flesta människor fruktar, men sanningen är att maneter i värsta farliga. Du kan dör av maneter.

portugisiska krigsfartyg är en typ av maneter finns längre söderut, bland annat den spanska kusten. När du upptäcker dem i vattnet redan kan vara för sent, de har tio meter lång tentakler och berört dem som du är i fara. Skydd finns, bland rekommenderade solkräm med maneter skyddande ämnen, som säljs på apoteket.

Vilket djur i vattnet är farligast?

Som naturentusiast har Sveriges djurliv mycket att erbjuda, från majestätiska älgar till lekfulla uttrar. Vissa djur i landet kan dock vara livsfarliga för människor. I den här artikeln kommer vi att ranka de sju farligaste djuren i Sverige enligt vårt mått mätt baserat på antalet dödsfall, dess bestånd och andra farliga sjukdomar de kan orsaka.