:

Hur hög var tsunamin 2004?

Innehållsförteckning:

  1. Hur hög var tsunamin 2004?
  2. Hur höga vågor tsunami?
  3. Hur hög var tsunamin i Khao Lak?
  4. Hur många dog i Thailand tsunami 2004?
  5. Hur hög var tsunamin i Thailand?
  6. Hur stor är världens största tsunami?
  7. När kommer nästa tsunami?
  8. Kan det bli tsunami i Thailand igen?

Hur hög var tsunamin 2004?

Strømvirvel i havet utenfor Japan i forbindelse med jordskjelvet og tsunamien i mars 2011.

I Stillehavet finnes det et varslingssystem der rystelser i havbunnen eller havvannets vekt eller trykk registreres (av seismografer eller trykkmålere på havbunnen) og signaliseres til målestasjoner på land via satellitt. Dette fungerer fint når det tar tid fra rystelsen skjer til bølgen når land slik at man har tid til å igangsette tiltak. I områder nær episenteret vil derimot et slikt varslingssystem gi for kort reaksjonstid. En annen ulempe med slike varslingssystemer er at det ofte gir falsk alarm, da ikke alle kraftige undersjøiske jordskjelv lager en tsunami. Hvis for eksempel bevegelsen i bruddsonen på havbunnen i det vesentlige er horisontal, skapes det ikke bølger på havoverflaten. Det arbeides med å bygge varslingssystemer som gir færre falske alarmer. Etter tsunamikatastrofen i 2004 er det kommet på plass varslingssystemer i Det indiske hav, Det karibiske hav, Middelhavet og nordvest- og nordøstlige deler av Atlanterhavet.

Hur höga vågor tsunami?

När vulkanen Krakatau, mellan Java och Sumatra, exploderade 1883 uppstod en väldig tsunami. Den 36 meter höga vågen jämnade hela städer med marken. Så långt borta som i Australien och Japan krossade den enorma vågen hamnar och fartyg.

Tsunamis uppträder främst i Stilla havsområdet med dess vulkaniska berggrund runt stränderna och på bottnarna.

Hur hög var tsunamin i Khao Lak?

• Jordbävningen inträffade 07:59 lokal tid (1:59 svensk tid) den 26 december 2004 tre mil under havsbottnen utanför den indonesiska ön Sumatra.

• Skalvet låg på mellan 9,1 och 9,3 på richterskalan, vilket gör det till det tredje största som uppmätts.

• Jordskalvet orsakade betydande skador på Sumatra, men uppfattades bara som en liten skakning i Khao Lak.

• Den övre av de två tektoniska plattorna trycktes upp ett tiotal meter längs en 120 mil lång förkastningszon. Flera miljarder ton havsvatten pressades upp, vilket resulterade i en tsunami.

Hur många dog i Thailand tsunami 2004?

I dag ser man inga spår av förödelsen i Vorasits by, Ban Nam Khem. Bybornas öde fick mycket uppmärksamhet i Thailand, och det samlades in en stor summa för att stöda dem som överlevde.

Med de pengarna har man bland annat uppfört en skola i byn. Tack vare det har Vorasits dotterdotter lärt sig engelska.

Myndigheterna försöker också se till att invånarna vet vad de ska göra ifall det uppstår en ny tsunami. Vid alla vägar och gränder finns det skyltar som visar i vilken riktning byborna ska fly och var de ska samla sig när det varnas för störtvågor.

Nästan hälften av dödsoffren i Thailand var utländska turister. Klart fler människor omkom i badorten Khao Lak än i någon annan ort i landet.

Khao Lak är också den enda platsen där det har uppförts ett museum som är ägnat åt tsunamin och dess offer. På museet kan man dessutom se videor där turister som mirakulöst överlevde katastrofen skildrar sina dramatiska upplevelser.

En kvinna som säljer biljetter berättar att museet till en början var mycket populärt. Nu tar det emot färre och färre besökare.

Hur hög var tsunamin i Thailand?

En jordbävning inträffar när två plattor eller berggrundsblock först hakar i varandra, så att rörelsen hindras och spänningar byggs upp i berggrunden. När till sist dessa spänningar blir för stora, brister ihakningen och berggrundsblocken på ömse sidor om förkastningen rör sig momentant flera meter och utlöser då kraftiga vibrationer vid markytan. Jordbävningen vid Sumatra, vilken orsakade tsunamin i Indiska Oceanen julen 2004, hade en magnitud av 9.1 på Richterskalan, och är därmed den tredje kraftigaste som ägt rum de senaste hundra åren. Samtliga jordbävningar med en magnitud på 9 eller mer har ägt rum längs en stor plattgräns, där en platta subducerar (tränger ner) under en annan. Det kan påpekas att Richterskalan är logaritmisk, och att en jordbävning med magnitud 9 är ca 30 gånger kraftigare än en med magnitud 8, vilket normalt räknas som en mycket kraftig jordbävning.

Enligt data från US Geological Survey ägde denna jordbävning rum på ett djup i jordskorpan av 30 km, 250 km sydväst om Banda Aceh på Sumatra, och ca 160 km utanför Sumatras västkust. Väster om jordbävningens epicenter glider den Indiska plattan snett ner under den Burmesiska plattan (en "underplatta" av den stora Eurasiska plattan), i vars södra del norra Sumatra är beläget. Enligt USGS preliminära rapport skedde en rörelse av i genomsnitt 15 meter längs 1200 km av denna plattgräns. Som ett resultat bör havsbotten öster om plattgränsen, den sida som tillhör den ovanliggande Burmesiska plattan, ha rört sig uppåt flera meter. Den energi som frigjordes vid jordbävningen motsvarar enligt USGS 575 megaton TNT, eller 23 000 Hiroshima-bomber.

En stor del av denna rörelse och energi överfördes till ovanliggande vattenmassa, och gav upphov till en s.k. tsunami (japanska ´hamnvåg´) som med katastrofalt resultat drabbade kustområdena runt Bengaliska viken. Upplyftningen av havsbottnen ledde till en upplyftning av vattenmassan och därmed havsytan längs en linje parallellt med den nordnordvästliga plattgränsen. Denna förhöjning delade så upp sig i en serie vågor som rörde sig österut och förrödde Sumatras västkust, Thailands västkust, samt delar av Burma och Malaysia, och en serie vågor som rörde sig västerut och 2-3 timmar senare nådde Indiens östkust, Sri Lanka och Maldiverna, och slutligen också Östafrika. Över det öppna havet, där medeldjupet är 3000-4000 meter, kan en tsunami färdas med en hastighet av 600-700 km i timmen (som ett jetplan) men är knappast märkbar, då våghöjden är mindre än 1 meter och våglängden kanske 100 km. Närmare kusterna bromsas tsunamin upp och tornar upp sig till en brytande, flera meter hög våg, som med fruktansvärd kraft träffar kusten. Våghöjder på 20-30 m är tänkbara i de värst utsatta områdena. All den energi som ute i djuphavet rymts inom en flera tusen meter hög vattenpelare koncentreras när vattendjupet minskar då till några få meter. Resultatet är förödande. Avsaknaden av varningssystem i Indiska Oceanen ledde också till den stora förlusten av människoliv, vilket gjorde denna katastrof till en av de värsta och mest tragiska i modern tid.

Hur stor är världens största tsunami?

Den relativa stängningen av Lituyabukten bidrog inte till att minska katastroferna. Som ett vattenrum omgivet av land, sveper vågen bort allt som finns i närheten och gör det på samma sätt högre genom att krympa utrymmet på sidorna. Det var så stort att den svepte över det omgivande landet och rann så småningom ut i Alaskabukten.

Den största bosättningen på den tiden var Yakutat, som fick relativt måttliga skador med tanke på jordbävningens omfattning och vågornas storlek. Det är känt att totalt tre personer dog på ön Yakutat, 200 kilometer från bukten, eftersom några av dem begravdes i havet. Tillbaka i viken sveptes också två personer i en fiskebåt bort.

När kommer nästa tsunami?

2023-10-07 09:22 En stor jordbävning med magnitud 6,2 inträffade i västra Afganistan klockan 08:41 svensk tid, cirka 40 km nordväst om Herat. Skalvet följdes av ett efterskalv med magnitud 5,5 nio minuter senare. Ytterligare ett stort skalv inträffade klockan 09:13, nu med preliminär magnitud 6,2, cirka 10 km norr om det första. Området är relativt tätbefolkat, i byggnader som i regel inte står emot skakningar särskilt väl.

2023-09-10 14:59 Ett litet jordskalv med magnitud 1,4 inträffade i natt klockan 03:00 cirka 3 km söder om Veddige i Halland. Trots den lilla magnituden har skalvet rapporterats in som känt. Nattens skalv skedde cirka 6 km söder om skalvet den 10 april, som hade magnitud 2,1 och kändes vida omkring i trakten.

2023-09-09 08:59 En stor jordbävning med magnitud 6,8 inträffade klockan 00:11 svensk tid i Marocko, 72 km sydväst om Marrakech och 130 km sydost om Essaouira. Skalvet inträffade uppe i Atlasbergen och det finns därför risk för att jordskred kan ha utlösts. Dödsiffran är i skrivande stund uppe i cirka 600 men kan komma att öka när man når fram till byarna i bergen.

Nattens skalv är det största som uppmätts i Marocko, som drabbas då och då av jordbävningar med magnitud större än 5. Den senaste också i Atlasbergen nära Midelt i november 2019 med magnitud 5,0 men orsakade bara mindre skador på byggnader. Jordbävningen i Agadir 1960 hade magnitud 5,8 men orsakade fler än 12 000 dödsfall och stor förstörelse i staden.

Kan det bli tsunami i Thailand igen?

Hej,

Har haft tankar på att resa till Thailand till och från i flera år nu. Dock så är tanken på tsunamis väldigt skrämmande (förståeligt). Förstår att det finns en risk för tsunamis vid alla kuster världen över, men det jag undrar är om någon vet om Thailand har ett fungerande varningssystem idag? Läste någonstans att ett sådant utvecklades efter tsunamin 2004, men att bojarna som skickar signaler om att en jordbävning ägt rum är trasiga... känns inte så bra. Någon som vet om detta är sant? Har de mer utvecklade varningssystem på vissa delar av landet?

Tack för svar :)

Inget svar här ser jag så du får väl googla det, där lär du få mer korrekt info.Tycker inte du ska vara rädd för ännu en tsunami, väldigt osannolikt, fast är du rädd så är du.