:

Vad är bäst Lund eller Uppsala?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är bäst Lund eller Uppsala?
  2. Vilka är Sveriges bästa högskolor?
  3. Är Uppsala bra?
  4. Vilka universitet har högst status?
  5. Är Lund bra?
  6. Är Lund en säker stad?
  7. Vilken är den bästa Studentstaden?
  8. Är universitet bättre än högskola?
  9. Var ska man inte bo i Uppsala?
  10. Vad är speciellt med Uppsala?
  11. Hur rankas Lunds universitet?
  12. Är Lund tryggt?
  13. Vilken är Sveriges bästa studentstad?
  14. Vad är den säkraste staden i Sverige?
  15. Vilken är den säkraste staden i Sverige?

Vad är bäst Lund eller Uppsala?

Nu har ARWU utsett sin årliga lista med världens bästa universitet och den glädjande nyheten är att hela tre av Sveriges universitet är med på deras topp 100-lista. Se dem, och hela listan här.

Foto: Unsplash

Varje år rankar ”Academic Ranking Of World Universities” en prestigefull lista med världens bästa universitet med totalt tusen platser. I år kan vi läsa de glädjande nyheterna att Sverige är med, med hela fjorton universitet, varav tre av dem listas bland de hundra bästa.

Det är Karolinska Institutet som anses vara det bästa i Sverige på plats 41 på listan, förra året hamnade de på plats 38.

Vilka är Sveriges bästa högskolor?

Nu har ARWU utsett sin årliga lista med världens bästa universitet och den glädjande nyheten är att hela tre av Sveriges universitet är med på deras topp 100-lista. Se dem, och hela listan här.

Foto: Unsplash

Varje år rankar ”Academic Ranking Of World Universities” en prestigefull lista med världens bästa universitet med totalt tusen platser. I år kan vi läsa de glädjande nyheterna att Sverige är med, med hela fjorton universitet, varav tre av dem listas bland de hundra bästa.

Det är Karolinska Institutet som anses vara det bästa i Sverige på plats 41 på listan, förra året hamnade de på plats 38.

Är Uppsala bra?

Om du letar efter en ny plats att bo på kan Uppsala vara den perfekta platsen. Uppsala ligger på fina Uppsalaslätten och har en befolkning på cirka 130 000 personer. Den är också känd som en av de vackraste städerna i Europa (enligt oss i alla fall). Så om du vill göra en förändring i ditt liv genom att flytta bort från allt som är bekant, kan detta vara ett inlägg för dig!

Uppsala är en stad som är genomsyrad av historia och tradition. Den har förgrenat sig i många subkulturer, vilket bidrar till en intressant smältdegel av olika människor och erfarenheter. Allt detta kombinerat ger ett levande område med mycket att göra!

Det finns många skogsområden i närheten där du kan ta långa promenader eller cykla. Det finns också många sjöar några bussturer bort där du kan bada på sommaren och åka skridskor på vintern.

Uppsala ligger nära både Stockholm och Arlanda flygplats, vilket gör det lätt att ta sig runt och resa. Många tågrutter västerut börjar också i Uppsala (för att sen åka till Stockholm och vidare), vilket gör det smidigt för den som reser med tåg. Stadskärnan är liten och lätt att gå till fots, och de flesta sevärdheter och attraktioner ligger där. Det finns också ett bra kollektivtrafiksystem för den som inte vill eller kan cykla. Precis utanför Uppsala hittar du stormarknader och möbelbutiker som du faktist kan cykla till. Även om det såklart är enklast att ta soffan i bilen istället för på pakethållaren.

Vilka universitet har högst status?

Ett antal olika organisationer rankar världens universitet inom områden som forskning, utbildning och studentinflytande. Många rankningar baseras till stor del på hur framträdande universitetens forskning är. En del blivande studenter använder exempelvis rankningslistor när de ska välja utbildning.

Ingen rankning kan ge en fullständig bild av kvaliteten på ett visst universitet. Informationens relevans varierar betydligt mellan olika rankningar, till exempel när det gäller vilka parametrar man använder sig av. På denna sida presenteras resultat från tre internationella rankningsinstitut som ofta uppmärksammas i svensk och internationell media. Dessa rankningar har etablerats under många år och har en relativt god metodisk transparens och relativt hög nivå av datakontroll.

Denna rankning (även kallad Shanghairankningen) sammanställs numera av organisationen ShanghaiRanking Consultancy.

I den senaste ARWU-rankningen (år 2023) hamnar Karolinska Institutet på plats 37 i världen, där alla lärosäten oavsett inriktning räknas samman, och på plats 8 i Europa.

I ARWU:s senaste ämnesrankingar för ”Nursing” och "Public Health” är KI bland de åtta främsta i världen. Inom "Biological Sciences" rankas KI som 16 i världen och 4 i Europa, inom "Pharmacy och Pharmaceutical Sciences" som 14 i världen och 7 i Europa och inom "Clinical Medicine" rankas KI som 31 i världen och 10 i Europa.

Är Lund bra?

Jag flyttade till Umeå i vintras förra året efter att ha varit bosatt i Stockholm och Uppsala hela livet. Från början var jag skeptisk till tanken att läsa i Umeå, jag upplevde att staden låg mitt ute i ingenstans och blotta tanken på att behöva spendera drygt fem år där skrämde mig. Jag gav det dock en chans tänkte jag, eftersom jag kommit in på ett program som jag verkligen ville läsa.

Min pappa skjutsade mig med bil hela vägen från Stockholm upp till Umeå, kommer ihåg den dagen så väl. Det var en söndag mitt i januari, snöigt, småkyligt och mörkt. Jag minns att stadskärnan var relativt liten, det låg snö överallt vilket är en rätt ovanlig syn i Stockholm nuförtiden och det var ganska tyst, även fast man befann sig centralt. Jag minns också att många av lokalerna på köpcentrumen stod tomma, dessutom var det inte alls mycket folk ute, vare sig dag eller kvällstid. Jag började fundera lite över vad för stad jag hade kommit till. Mitt första intryck var väl ändå positivt, men jag var ändå oroad.

Men så här i efterhand så tror jag bara det var ren nervositet, för så fort jag fick min lägenhet och började lära känna människorna på mitt program så blev det klart mycket lättare. Det jag uppskattar väldigt mycket med Umeå är hur lugn staden är, man hör inte så värst mycket, det är ganska lugnt på gatorna. Om jag befinner mig nere i stadskärnan mitt i natten känner jag mig rätt trygg och att cykla mitt i natten känns väldigt säkert. Dessutom är brottsligheten här inte lika utbredd som i södra Sverige, för mig var det en ganska stor skillnad som kommer från Uppsala/Stockholm att kunna gå runt i centrala Umeå nattetid eftersom det känns mycket otryggare att gå runt i Uppsala eller Stockholm nattetid tyvärr. Visst finns det brottslighet här uppe också, men det är en helt annan omfattning och inte lika intensiva brott som sker här, i jämförelse med området Gränby där jag växte upp, där gängkriminella bokstavligt talat skjuter varandra med Kalashnikovs ute på kvartersgårdarna.

En annan sak som jag uppskattar är människorna, folk är väldigt välkomnande och öppna här. När jag går in i en butik har det hänt att vi börjat småprata om allt möjligt, vilket aldrig hade hänt i Stockholm där folk tittar snett på en om man ens säger hej till dem. Jag har alltid känt mig välkomnad oavsett var jag har varit.

Är Lund en säker stad?

Lunds kommun är en av landets mest trygga kommuner. För att fortsätta ligga i topp genomförs nu ytterligare insatser. Bland annat börjar kommunens första trygghetsvärdar i Södra Sandby och området för de befintliga ordningsvakterna förstärks i centrala Lund.

Med start den 1 december i år får Lunds kommun sina första trygghetsvärdar. Syftet är att genom synlighet och goda relationer med medborgare och lokala aktörer minska brottsligheten och öka tryggheten. Fram till och med år 2025 kommer försöksverksamheten att vara avgränsat till Södra Sandby och därefter utvärderas.

– Lund ska vara Sveriges tryggaste kommun. När vi nu vidtar fler åtgärder för att nå det målet gör vi insatser både i staden och i byarna. Faller försöksverksamheten med trygghetsvärdar i Södra Sandby väl ut är vi beredda att ta detta vidare till fler byar, säger Rasmus Törnblom (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Uppdraget som trygghetsvärdar kommer att utföras av kommunens upphandlade leverantör och blir ett komplement till de trygghetsskapande resurser som kommunen redan använder, som exempelvis fältgruppen, ordningsvakter och sociala insatsgruppen.

Vilken är den bästa Studentstaden?

28 mars 2022 kl. 11:20

Studentum har utsett Sveriges 10 bästa studentstäder 2022. I topp kommer Lund, följt av Stockholm och Göteborg. 

Rankningen bygger på en enkät med frågor om vad blivande studenter värdesätter när de väljer vilken stad de ska plugga i.

Parametrarna som undersöktes i städerna var karriärmöjligheter efter utbildningen, kollektivtrafiksförbindelser, möjlighet till extrajobb, kort bostadskö och rimlig hyra, stadslivet, möjlighet att hitta praktikplats, studentlivet, möjlighet till master- och forskarutbildning samt utbud av fritidsaktiviteter. 

Är universitet bättre än högskola?

Du som vill plugga vidare har troligtvis märkt att det finns en massa olika valmöjligheter. Men hur beslutar du om du ska utbilda dig på ett universitet eller på en yrkeshögskola? Skillnaden mellan de två utbildningsformerna kan i vissa fall vara av stor vikt när du har avslutat dina studier.

De allra flesta studerar för att öka sina chanser till jobb, men ingen skola kan garantera dig arbete efter utbildningen. Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, menar att man givetvis ska söka sig till den utbildning man är intresserad av, men att det kan vara klokt att i förväg ta reda på hur efterfrågan på personal ser ut inom sitt blivande yrkesområde.

– En av de främsta skillnaderna mellan utbildningar som ges ut på universitet och de som ges ut på yrkeshögskolor, är att så kallade YH-utbildningar är framtagna för att matcha behovet på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson. 

Det innebär att de ges ut då man konstaterat att efterfrågan av personal inom området är stor, oftast i regionen utbildningen erbjuds. Läser du en YH-utbildning har du med andra ord goda chanser till jobb efter studierna.

Var ska man inte bo i Uppsala?

Hej,

Vi är ett par kring 40 år som planerar att flytta till Uppsala den närmsta framtiden. Kommer troligen att hyra lägenhet i början innan vi köper något passande. Tyvärr har vi sämre koll på områdena runt Uppsala. Jag har sett flera intressanta boende kring Gottsunda, men i en annan tråd var det personer som avrådde OP från det området så blev lite fundersam. Är det inget bra område att bo i?

Vi letar efter ett lugnt, tyst och säkert område. Utanför stan funkar också bra. Finns det några områden vi borde undvika? Vi vill gärna bo någonstans där det känns tryggt att gå själva på kvällarna utan problem.

Tacksam för råd.

Vad är speciellt med Uppsala?

Vad är det som gör Uppsala så speciellt? Svaret är enkelt – studentlivet! I Uppsala har du en unik möjlighet att göra din studietid till något alldeles extra. Du har kommit till sidan där du kan bli medlem i nation och kår online, grattis! Här får du också information om Uppsalas tretton studentnationer och sex studentkårer. Läs mer, låt dig inspireras och gå med – Uppsala väntar på dig!

Vill du bli medlem? Klicka på den gröna ”Bli medlem”-knappen nedan och följ instruktionerna för att skapa konto och medlemskap. Maila [email protected] om du har några frågor.

Obs! För att få ditt ordinarie kort måste du som ny student kontakta eller besöka den nation du har blivit medlem i under expeditionstid och auktorisera dig för att fullborda ditt  medlemskap.

Engagera dig och gör din och andras studietid till den allra bästa!

Hur rankas Lunds universitet?

Lund är en av landets mest attraktiva studieorter, och vi har ett av Skandinaviens bredaste utbildningsutbud baserat på gränsöverskridande och ledande forskning.

Genom att utnyttja vår bredd och styrka för att lösa problem på nya sätt lyckas vi ofta få forskningsanslag till stora, tvärvetenskapliga forskningsområden – och kan därmed bedriva världsledande forskning för att påverka samhället och förbättra vår värld.

Omsättningen uppgår till 9,9 miljarder, varav två tredjedelar går till forskning och en tredjedel till utbildning.

Är Lund tryggt?

Årets trygghetsmätning resulterade i ett något försämrat värde för Lunds kommun. Resultatet står sig ändå väl i jämförelse och Lund fortsätter vara en av polisregionens tryggaste kommuner.

Problemindexet för Lunds kommun som helhet försämras något i årets mätning, från 1,59 till 1,73. Positivt är att Klostergårdens resultat förbättrats tydligt. Däremot har Norra Fäladens resultat försämrats.

– Lundaborna signalerar ännu ett år att de upplever Lund som en trygg kommun i stort. Vi kommer tillsammans med kommunen och andra samverkansaktörer fortsätta vårt aktiva arbete för att bibehålla och förstärka den känslan, säger lokalpolisområdeschef Anna-Karin Boije.

I de östra delarna av kommunen (Södra Sandby, Dalby, Genarp och Veberöd) är tryggheten generellt sett god, även om Södra Sandby har återgått till tidigare nivåer från förbättringen i fjol.

Vilken är Sveriges bästa studentstad?

Det är söktjänsten för eftergymnasiala studier, Studentum.se, som de senaste åren listat Sveriges tio bästa studentstäder och i år gick förstaplatsen till Stockholm.

Uppsala har två år i rad kommit sjua på listan – men i år hände något. Studentstaden rasar ner till 21 plats (av 34).

– Man tänker sig att Uppsala platsar på en topplista över Sveriges bästa studentstäder, säger Denice Karlsson, content manager på Studentum.

Studentum har, sedan 2021, rankat Sveriges bästa studentstäder. Man gör det genom en enkät, med omkring 1 000 svaranden, och externa källor som till exempel Arbetsförmedlingen (för att undersöka karriärmöjligheter) och Sveriges Förenade Studentkårer (för att kontrollera bostadssituationen). Städerna får sedan poäng i nio olika kategorier. Dessa är:

Vad är den säkraste staden i Sverige?

Stortorget i Lund. Bild: Wikimedia commons

Sverige Mer än hälften av svenskarna uppger att de känner sig trygga i sin stad. Dock varierar det kraftigt beroende på vart i landet de är bosatta. Tryggast känner sig invånarna i Lund, Linköping och Umeå. I Eskilstuna, Helsingborg och Västerås är det dock betydligt färre som upplever att de är trygga. Det visar en ny rapport från teknik- och arkitektföretaget PE.

Publicerad den 12 Oktober 2019

Vilken är den säkraste staden i Sverige?

24 augusti 2011 kl 15:57 Uppdaterad 7 oktober 2014 kl 14:22

Tips & Råd Trygghet är en jämställdhetsfråga. Nästan var fjärde kvinna känner sig otrygg i sitt bostadsområde sent på kvällen. Hem & Hyra har listat landets farligaste och lugnaste platser.

​Att kunna gå själv hem från bion eller utekvällen är en självklarhet för många, men totalt otänkbart för andra. Nästan var fjärde kvinna känner sig otrygg i sitt bostadsområde. Bland yngre och äldre kvinnor är rädslan störst. Boende i flerfamiljshus är mer oroliga än villaboende. Undantaget rädslan för inbrott.