:

Hur stort revir har en råtta?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stort revir har en råtta?
  2. Hur stor är en Brunråtta?
  3. Var bor Brunråttan?
  4. Finns det svarta råttor i Sverige?
  5. Är det farligt med råttor?
  6. Varför kommer råttor in i hus?
  7. Vad hatar råttor?
  8. Hur stor är den största råttan?
  9. Vad ogillar råttor?
  10. Kan råttor skrika?
  11. Är råttor aggressiva?
  12. Är det vanligt att råttor kommer upp ur toaletten?
  13. Kan råttor ta sig in via toaletten?
  14. Hur blir man av med stora råttor?
  15. Kan råttor vara aggressiva?

Hur stort revir har en råtta?

...NyheterSå håller du råttorna borta

Nyheter

8 september 2022

När det blir kallt på hösten vill råttor gärna flytta inomhus. Därför är det bra att se till att fastigheten är råttsäker innan temperaturerna börjar sjunka. Här får du våra bästa tips på vad fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kan göra för att hålla råttorna borta.

Hur stor är en Brunråtta?

Brunråttor finns i hela Sverige, det är bara i rena ödemarker man inte hittar den. De kommer från Ostasien och finns numera på hela Jorden. De kom till Europa senare än den svarta råttan. I Tyskland är de äldsta fynden 1000 år gamla. Brunråttan kom med båtar till många länder i Europa under 1700-talet. Handeln med Kina hade satt fart genom de Ostindiska kompanierna. De kom till England på 1730-talet, och till Sverige kom den på 1790-talet med båtlaster.

De trivs överallt där människan håller till. Man hittar dem i kloaker, på soptippar, i ladugårdar och i magasin, i källare och industriområden. Man kan också hitta dem vid stränder. De simmar gärna, och man skiljer den då från vattensork med hjälp av de större öronen.

Brunråttan varierar en hel del i storlek, vanligen blir de 20-26 cm, men de största blir 30 cm långa utan svans. Då kan de väga ett drygt halvkilo. Svansen är kortare än kroppen, 15-23 cm, och öronen är runda och ganska tjocka. De är för det mesta bruna ovanpå och gråa under, men det finns svarta brunråttor.

De är igång på nätterna och håller ofta ihop i stora familjegrupper. Här finns en rangordning mellan de olika individerna. De slåss med varandra och främlingar drivs bort eller bits ihjäl.

Var bor Brunråttan?

Brun råtta är en mycket allmän art som är vida spridd över hela landet. Den är i stor utsträckning k...

Längd: kropp 110–290 mm, svans 85–230 mm (75–90 % av kroppslängden). Vikt upp till 600 g. Den största svenska arten i familjen råttdjur. Pälsfärgen varierar men är oftast gråbrun med ljusare gråvit undersida utan skarp gräns. Det finns dock individer som är mörkbruna eller nästan helt svarta. Svansen är kortare än kroppen och glest hårig så att man ofta kan se tydliga ringar kring varje svanskota, totalt ca 180 ringar. Öronen är kortare och tjockare än hos svartråtta. Om de viks framåt når de till ögats bakkant, inte ut över ögat.

En vit, albinistisk form av brunråtta används som försöksdjur/laboratoriedjur och förekommer även som sällskapsdjur.

  • svartråtta

    |

    Rattus rattus

  • husmus

    |

    Mus musculus

  • Apodemus

  • vattensork

    |

    Arvicola amphibius

Brunråtta är mycket anpassningsbar och finns numera över nästan hela Jorden utom i arktiska områden. Den har följt människan med fartyg och andra transporter och lever främst i och i närheten av bebyggda områden. Den finns bl.a. i avloppssystem, lagerutrymmen, ladugårdar och på soptippar, men även i naturen, då ofta nära vatten. Brunråtta är allätare men livnär sig mest av vegetabilier som spannmål, frukt och grönsaker. Den simmar, dyker och hoppar bra, och den kan gnaga sig in i byggnader för att ta för sig i matförråd. Den kan göra stor skada på förråd med säd och andra matvaror, både genom att äta och förorena med urin och spillning. Den äter också diverse animalisk föda, bl.a. grodor, fågelägg och fågelungar. På många öar världen runt där den etablerar sig ställer den till stor skada bland framför allt markhäckande fåglar, och även i Europa finns exempel på att den har utplånat kolonier av fisktärnor.

Brunråtta bygger bo av diverse material, bl.a. lump, gräs och andra mjuka material, på diverse olika ställen, ofta inomhus. Den reproducerar sig kontinuerligt året runt och får 2–7 kullar med 6–15 ungar per år.

Finns det svarta råttor i Sverige?

Etikett

: genetik-utseende

Läst 715 ggr

Hejsan jag har ett par råttbebisar, 2 av dom är svarta, men inte samma typ av svart! Den ena skiftar liksom grått i underullen, medan den andra är kolsvart, har även en black hooded som är brun under haka och ut på frambenen!

Är det farligt med råttor?

Råttor är vanliga skadedjur som ofta angriper trädgårdar i jakt på mat och skydd. Trädgårdar kan locka till sig råttor på olika sätt, till exempel genom att erbjuda gott om föda och skyddande platser att bygga bon. Matkällor som fruktträd, grönsaksodlingar och fågelmatare kan vara särskilt lockande för råttor.

Råttor kan också dra nytta av oordning i trädgården, som högar av löv och ogräs eller överfyllda soptunnor. Dessa områden kan fungera som gömställen för råttor och göra det enklare för dem att undgå upptäckt.

När råttor väl har hittat en trädgård som de trivs i, kan de snabbt föröka sig och skapa en större population. Detta kan leda till ökade skador på växter och grödor, samt utgöra en hälsorisk för både människor och husdjur som kommer i kontakt med råttorna eller deras avföring.

Visste du att råttor även kan utgöra en fara för närliggande fastigheter? Råttor gnager på allt från ledningar och rör till träd och byggnadsmaterial för att slita av bitar och använda dem till att bygga sina bon. Detta kan orsaka skador på fastigheter och öka risken för brand och vattenskador.

Varför kommer råttor in i hus?

Du brukar kunna höra råttor och möss genom deras spring i väggarna, krafsande och ibland gnagande. Ofta lämnar de spår efter sig i form av spillning. Det går att se viss skillnad på musskit och råttbajs, främst i form och storlek. Eftersom både möss och råttor förökar sig snabbt ska du agera direkt när du upptäcker dem.

Du kan förebygga problem med råttor och möss genom att täta hål i väggar och andra öppningar. Täta gärna med något stort och hårt eller med stålull, för det vill gnagarna inte bita igenom. Ett tätt metallnät är också en lösning.

  • Brunråttan är den vanligaste råttan i Sverige. Den blir mellan 20–30 centimeter lång utan svans och svansen är cirka 15–23 centimeter lång.
  • Eftersom råttans tänder växer hela tiden måste den gnaga för att tänderna inte ska bli för långa.
  • Råttan kan ta sig igenom ett hål på 2 centimeter i diameter. Råttor kan hoppa upp emot 1 meter utan ansats, de kan simma och även klättra flera meter på lodräta ytor, till exempel på insidan av ett avloppsrör.
  • Råttans ungar blir könsmogna väldigt tidigt, vilket innebär att råttorna kan föröka sig mycket snabbt. En råtta lever ungefär 1-3 år.
  • Råttor kan sprida smitta som orsakar allvarliga sjukdomar hos människor, exempelvis salmonella, toxoplasma och hantavirus. Smitta sprids via råttornas urin och avföring.

Du kan själv försöka fånga råttor och möss med råttfällor som är laddade med mat. Ett annat tips är att skrämma i väg dem med hjälp av råttskrämmor som har ultraljud.  I vår säkerhetsbutik hittar du musfällor att placera ut på strategiska ställen.  

När mössen eller råttorna redan tagit sig in i väggarna eller på annat ställe inomhus så kan du behöva hjälp av en saneringsfirma för att få bort dem. Om du har försäkrat ditt bostadshus eller fritidshus hos oss i Folksam ingår rådgivning och skadedjurssanering via Anticimex i din försäkring.

Kontakta Anticimex direkt på telefon 075-245 10 00 måndag till fredag klockan 7-18 eller genom Anticimex kontaktformulär.

Vad hatar råttor?

Det kanske huvudproblemet med att skrämma bort råttor är att dessa djur, med sällsynta undantag, är rädda för samma lukter och ljud som är obehagliga för människor. För att bli av med gnagare, utan att kränka sitt bekväma boende inomhus, bör du använda verktyg som är bekanta för personen, eller osynliga alls, men som råttorna inte tolererar.

Råttor och möss hör ljud med en frekvens upp till 80-100 kHz, medan en person inte längre praktiskt kan förstå vibrationer med en frekvens över 20 kHz. Ljud med en frekvens över 20 kHz kallas ultraljud, och det uppfyller ett av kraven för medel för att avvisa gnagare - att påverka råttor och möss utan att påverka människor.

Det har verifierats att enheter som avger ljudvågor med frekvenser från 20 kHz till 70 kHz verkligen kan skrämma bort råttor ganska effektivt. Samtidigt bör en effektiv repeller inte bara generera ultraljud utan också ha ett antal andra viktiga egenskaper.

Allt är enkelt här: katter är de naturliga fienderna hos råttor och möss, och därför undviker gnagare platser där det finns nya spår av kattens vitala aktivitet. Även om katten eller katten inte byter skadedjur i huset (vilket ofta händer i bortskämda husdjur), är råttor rädda för deras lukt, vilket minskar sannolikheten för gnagare, men garanterar inte deras fullständiga frånvaro.

Hur stor är den största råttan?

En saneringsfirma kom och lade ut jättestora råttfällor. Senare på dagen hördes en smäll. Men när fällan i skåpet under diskmaskinen skulle vittjas var fällan borta.

Råttan hade motstått kraften i råttfällan och hade sprungit iväg med den kvar runt halsen.

– När den gick i fällan så dog den inte utan den kröp undan och levde i några minuter. Den hade gått in under en träplanka och strypts till döds, säger pappa Erik.

Vad ogillar råttor?

Råttor och möss är ofta ganska enkelt att upptäcka. De hörs när de springer i väggarna, gnager eller krafsar. Möss är lätta att upptäcka eftersom de lämnar spår efter sig i form av musskit där de oftast befinner sig.

Råttbajs är däremot svårare att upptäcka, även fast de är större. Det beror helt enkelt på att råttor ofta bajsar på samma plats medan möss bajsar lite här och där.

Är du osäker om du har råttor och möss i huset eller fritidshuset kan du använda dig av indikationsbete som tydligt avslöjar om du har råttor och möss som springer i väggarna. Betet kostar inte särskilt mycket och är enkelt att använda. Du kan köpa dem här.

Det finns flera olika sätt att bli av med möss och råttor. Den vanligaste metoden är att använda sig av fällor som man gillrar med bete som gnagarna tycker om. Råttorna känner av lukten från betet och försöker komma åt födan. Då aktiveras fällan och skadedjuret avlivas.

Det räcker inte att bara köpa en fälla för att bli av med möss och råttor. Du behöver även förebygga en ny invasion av möss så de inte återkommer nästa år när kylan kommer.

Oavsett om du har möss eller råttor i väggarna, under altanen eller i huset måste de komma in på något sätt. En mus är mindre än en råtta och tar sig in genom mycket små öppningar. En springa om 6-7 mm kan räcka för en mus att ta sig in genom.

Råttor är större än möss men kan ändå ta sig in genom springor som är så små som 2 centimeter. Dessutom kan råttor hoppa upp till 1 meter utan ansats.

När du tätar mot möss och råttor fungerar stålull eftersom de inte vill gnaga genom tätningen. Ett annat sätt att täta mot möss är att använda tätningsmedel. Tätningsmedel är enkelt att använda och stoppar möss och råttor från att ta sig in i byggnader. Tätningsmassan sprayas i en öppning där du misstänker att mössen tar sig in genom.

Kan råttor skrika?

Den förökar sig snabbt, ett par råttor kan bli tusen på ett år. Brunråttan kan fortplanta sig hela året om förhållandena är lämpliga.  En hona kan 5–6 gånger om året få 7–15 ungar, som i sin tur snabbt får egna ungar. Honan sköter dem väl, eftersom de är blinda, nakna och döva när de föds. Råttor som är släkt lever tillsammans. De putsar varandra och försvarar varandra mot andra råttor, som inte hör till familjen.

Brunråttan är för det mesta nattaktiv. De har mycket god hörsel och höra ultraljud och andra toner som är så höga att vi människor inte kan uppfatta dem. De har mycket bra luktsinne och ser färger ungefär som vi, men de kan inte skilja på rött och grönt och inte heller se ultraviolett ljus. Med så välutvecklade sinnen är råttorna mycket skygga djur. Råttor kan skrika för att varna för en fara. De måste akta sig för många olika saker, till exempel människor, katter, berguvar och ormar. Råttor är allätare, de äter allt från växter till insekter och människans avfall.

Råttor simmar bra, också under vattnet. Därför kan de ta sig in i hus genom avloppsrören. De är också skickliga på att gräva och bygger långa system av gångar i marken där de bor under flera generationer. Råttor kan lära sig hitta i mycket svåra labyrinter och lösa komplicerade uppgifter.

Brunråttan har varit avskydd och förföljd av människan eftersom den ofta flyttat in i våra hus. Dessutom har den rört sig på soptippar och i avloppssystem och spridit både smuts och sjukdomar som pest och salmonella. När brunråttan kommer in i våra byggnader kan den gnaga och förstöra byggnadsmaterial, inredning, elledningar och kläder. Den har även orsakat skada för människan i matförråd och sädesmagasin där de tagit för sig av det som människan sparat inför vintern.

Är råttor aggressiva?

  • Djuren ska alltid ha tillgång till färskt foder och rent vatten. Lättast är att utfodra med kommersiella pellets för råttor och möss som är framställda speciellt med tanke på dessa djurs näringsbehov. Proteininnehållet bör vara 16% eller mer. Tänk dock på att läsa på förpackningen att det finns en sista förbrukningsdag angiven och att denna inte är passerad!
  • Undvik däremot de så kallade ”gnagarblandningarna” som finns. Dessa innehåller oftast olika slags fröer och nötter. Dessa innehåller alldeles för mycket fett.
  • Ca 20% av kosten bör utgöras av blandade grönsaker. Exempelvis broccoli, kål, sötpotatis och bönor är bra. En liten mängd frukt kan också ges.
  • Förändringar i kosten ska göras smygande, eftersom många råttor är tveksamma till att prova på ny föda.
  • Många råttor föredrar att äta på natten.
  • Söta och feta livsmedel som fröer och russin bör inte ingå i normalkosten utan endast ges som godis då och då. Studier har visat att råttor som hålls slanka, genom att hålla nere på fett och protein, lever längre!
  • Om djuret äter i första hand kommersiellt foder behöver inga vitamin- eller mineraltillskott ges.
  • Tänk på att råttor och möss är ganska ”ohygieniska” djur. De bajsar o kissar lite var som helst, och de står och springer gärna i matskålar. Försök därför att hitta någon foderautomat som tillåter djuret att få fram lite mat i taget men hindrar det att kliva i maten. Om du har små ungar är det dock mycket viktigt att du kontrollerar att dessa når upp till maten.
  • Bästa sättet att tillförse djuren med vatten är att använda vattenautomater. Tänk även här på att det är viktigt att kontrollera att små djur och ungar når upp till flaskans mynning. Byt vattnet dagligen och kontrollera att flaskans öppning inte har täppts igen av foderpartiklar.

Möss och råttor är vanligtvis snälla djur som går lätt att handskas med. Vid stressituationer, rädsla eller andra skrämmande situationer kan de naturligtvis precis som andra djur bitas. Risken för detta är vanligen större med möss än med råttor.

Möss lyfter man ofta genom att hålla fast i svansen nära svansroten. Sedan håller man dem i en lätt kupad hand. Om man t ex ska medicinera djuret och behöver hålla fast stadigare så gör man detta med ett rejält grepp i nackskinnet. Lämpligen håller man då även fast svansen mellan ett par fingrar. Då kan musen inte snurra runt i nackskinns-greppet och ändå komma åt att bitas.

Är det vanligt att råttor kommer upp ur toaletten?

Råttor i toaletter kan låta osannolikt men det är faktiskt ett förvånansvärt vanligt problem, särskilt i storstäder. I våra hem finns nämligen mycket som lockar råttan, såsom matrester och bråte. Och detta är något som snabbt kan leda till krafsande gäster.

Tyvärr är våra toaletter som konstruerade för råttan att klättra upp i. Råttans revben är nämligen fästa som ett gångjärn vid ryggraden. Detta gör att gnagaren utan problem kan ta sig igenom trånga utrymmen, såsom våra avloppsrör. 

Råttan är också en skicklig simmare och kan hålla andan i upp till tre minuter, så turen upp till toaletten fixar djuret galant, skriver National Geographic.

Kan råttor ta sig in via toaletten?

Läs våra tips nedan som kan hjälpa till att förhindra ett problem med råttor:

  • Ha livsmedel förvarade i metall- eller glasbehållare med tättslutande lock.
  • Håll rent i huset och runt trädgården - mindre skräp innebär färre gömställen för råttorna.
  • Släng soporna i metallkärl med tättslutande lock så att råttorna inte kommer åt innehållet.
  • Städa upp matrester från husdjur och förvara helst inte djurfodret på golvet.
  • Lägg inte ut kött i komposthögen och begränsa mängden fågelmat som faller ner från fågelbord vid utfordring av småfåglar i trädgården.

Om du redan har upptäckt tecken på råttor , såsom spillning, är det viktigt att agera snabbt för att bli av med råttor och förhindra ett stort angrepp.

Hur blir man av med stora råttor?

Arten (Rattus norvegicus) mäter som vuxen 45 cm, varav cirka 20 cm är råttans svans. Den väger normalt mellan 250-300 gram hos hanen, medan honan väger något mindre. Rekorden för råttfångst i Sverige (Solna 2014) var en brunråtta på 645 gram. Och ja, det var en hanråtta... :) 

Råttans färg kan variera ganska mycket. Vanligtvis är ovansidan mörk- eller gråbrun. På kroppens undersida kan den vara allt från vitaktig till enfärgat grå.  

Under ”varmare” vintrar och inne i fastigheter kan råttan föröka sig alla årets dagar. I genomsnitt får råttan 3-5 kullar om året, som var och en innehåller mellan 4-12 råttungar. Råttor är könsmogna när vikten är runt 150 gram – normalt när de är 90 dagar gamla. Dräktigheten varar i 22 dagar. Brunråttans livslängd är vanligtvis 2 år, vilket gör att den under sitt liv hinner få omkring 50 råttungar. Inte undra på att det kan vimla med råttor i många områden.  

Råttor kan förorsaka stora värdeförluster genom att äta, förstöra eller smutsa ner enorma mängder av livsmedel och foder. Därtill kan den även skada byggnader, särskilt när den gnagar i elinstallationer. Det finns tillfällen där en råttplåga har inneburit bränder i byggnader. Samtidigt bär råttor ofta på en farlig cocktail, eftersom de smittar våldsamt, som kan överföras genom dess urin och exkrementer. Råttor och möss är troligtvis också den största faktorn för allvarliga fall av matförgiftning – på grund av salmonellabakterier.

Kan råttor vara aggressiva?

Etikett

: hälsa-skötsel-beteende

Läst 1348 ggr

Hur vet man om en råtta är rädd eller aggressiv? Vad är skillnaden på beteendet på en rädd och aggressiv råtta?