:

Kan man se Jupiter från jorden?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man se Jupiter från jorden?
  2. Vilken tid kan man se Jupiter från jorden?
  3. Kan man se Jupiter ikväll?
  4. Hur långt från jorden till Jupiter?
  5. Kan man se Jupiter från jorden 2023?
  6. Hur syns Jupiter?
  7. Kan man se Jupiter med kikare?
  8. När kan man se Jupiter 2023?
  9. Vad är det för stjärna som lyser så starkt?
  10. Hur lång tid tar det att åka till månen?
  11. Hur kallt är det i Jupiter?
  12. När ser man Jupiter från Sverige?
  13. Vad händer på himlen 2023?
  14. Kan man se Venus o Jupiter?

Kan man se Jupiter från jorden?

Med hjälp av en vanlig fältkikare kan du dessutom få syn på Jupiters fyra galileiska månar, i form av fyra små ljusprickar.

– De kommer att te sig som ett gäng stjärnor vid Jupiters ekvator, säger Katja Lindblom.

Regnmolnen hänger tunga över Göteborg och Västsverige just nu. Men det betyder inte att göteborgarna missar sin chans att se jätteplaneten lysa.

Vilken tid kan man se Jupiter från jorden?

Jupiter är den största planeten i solsystemet. Med en diameter på 139 822 kilometer är den 11 gånger bredare än jorden. Denna kolossala gasjätte innehåller ungefär 70 % av alla andra planeters massa i solsystemet tillsammans.

Jupiter, 2019. Foto: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M.H. Wong (University of California, Berkeley).

Jupiter har 1/1000 av solens massa. Om den hade 100 gånger mer materia skulle den ha varit tillräckligt tung för att ha utvecklats till en stjärna. Lyckligtvis inträffade detta inte. Lyckligtvis för att då hade de andra planeterna, inklusive jorden och därmed livet självt, kanhända aldrig bildats.

Trots att Jupiter är den största planeten i solsystemet snurrar den snabbast och har därför det kortaste dygnet; 9 timmar och 55 minuter (jämfört med jordens egna 23 timmar och 56 minuter). Jupiter är en stor gasboll, bestående av nästan fryst gas, som buktar ut vid ekvatorn och därför inte ser rund ut.

Kan man se Jupiter ikväll?

Från januari till mars ses den magnifika stjärnbilden Orion mot söder under kvällstid, och runt den återfinns alla de ljusa vinterstjärnbilderna.

Hur långt från jorden till Jupiter?

Rymdstyrelsen och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Kan man se Jupiter från jorden 2023?

Diagrammen nedan visar planeternas höjd över Malmös respektive Kirunas horisont vid den borgerliga gryningens början. Höjden anges i grader till vänster och höger i diagrammet och datum hittar du längst ner. Grafiken anger inte var (åt vilket väderstreck) du kan hitta en planet. Den talar bara om för dig om en planet befinner sig över horisonten och hur högt den står i ljusa gryningen. Linjens tjocklek antyder planetens ljusstyrka. Så en tjock linje betyder att just denna planet lyser ganska starkt. Malmö och Kiruna valdes för att visa de stora skillnaderna på himlen i vårt avlånga land.

Planeternas höjd över horisonten vid den borgerliga gryningens början (sedd från Malmö) år 2023

På morgonhimlen är det ganska tomt men från sommaren syns de flesta planeter tidvis utom Mars.

Planeternas höjd över horisonten vid den borgerliga gryningens början (sedd från Kiruna) år 2023

Grafiken visar planeternas höjd över Malmös respektive Kirunas horisont vid den borgerliga skymningens slut. Höjden anges i grader till vänster och höger i diagrammet och datum hittar du längst ner. Grafiken anger inte var (åt vilket väderstreck) du kan hitta en planet. Den talar bara om för dig om en planet befinner sig över horisonten och hur högt den står i ljusa skymningen. Linjens tjocklek antyder planetens ljusstyrka. Så en tjock linje betyder att just denna planet lyser ganska starkt.

Planeternas höjd över horisonten vid den borgerliga skymningens slut (sedd från Malmö) år 2023

På kvällshimlen syns däremot alla planeter tidvis under första halvåret medan det blir ganska tomt därefter.

Planeternas höjd över horisonten vid den borgerliga skymningens slut (sedd från Kiruna) år 2023

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat under året 2023

Ett diagram för att snabbt kunna avgöra om planeten det är frågan om är synlig för blotta ögat (ljusblått) eller inte (mörkblått) – alltså ju ljusare färg, ju lättare syns den. Grafiken gäller för hela året för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Du kan kolla enkelt om en planet syns på dina breddgrader genom att titta på färgen som visas längs breddgraden du bor på. Det betyder alltså att Merkurius förblir osynlig i hela landet för det mesta – bortsett från några kortare perioder – under första aprilhalvan och i slutet på september/ i början på oktober syns den från hela landet. Ju längre norrut man kommer ju kortare och sämre syns Merkurius. Läs mer om de ljusa planeternas visibilitetsdiagram för norra Europa

Merkurius position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i slutet av mars och i början på april 2023 (sedd från Malmös breddgrad 55,6°n)

Merkurius bjuder på en enda kvällsvisibilitet alldeles i slutet på mars och i början på april. Enklast hittar du solsystemets innersta planet ungefär under perioden 1/4 till 10/4. Som högst når Merkurius ca 11 grader över horisonten vid den borgerliga skymningens slut den 11 april. Därefter bleknar Merkurius snabbt i skymningsljuset.

Hur syns Jupiter?

Oktober är förmörkelsens tid. Dels inträffar en ringformig solförmörkelse (den 14:e) som tyvärr inte kan ses här, och dels bjuds vi på en partiell månförmörkelse (28:e) med Jupiter strax intill som extra blickfång. Oktober är även Venus tid. Planeten får under några dagar sällskap av Regulus och månskäran (9–10:e) och intar sedan sitt bästa läge som morgonstjärna (19:e). Månaden serverar även två dugliga meteorskurar i maximum som knappt störs av månen – Draconiderna (9:e) och Orioniderna (22:e), asteroiden Amphitrite i en gynnsam opposition (2:e), Lunar X (21:e) och flera kometer lämpliga för ett mindre teleskop – Encke, Hartley och Lemmon. Den sistnämnda har blivit något ljusare än vad som tidigare prognostiserats.

På denna sida hittar du information om kommande, aktuella och tidigare händelser på himlen över främst Sverige. Astronomiintresserade, såväl nybörjare som amatörastronomer, fotografer och naturintresserade ska kunna ta reda på vad som pågår på himlen. Läs mer

Den 23 september börjar hösten enligt kalendern, men rent meteorologisk har den redan börjat avancera söderut över landet. Det är nu alltså dags för höstdagjämning, dvs. dagarna och nätterna är (nästan) lika långa på hela jorden. Tittar man i olika almanackor så ser man att höstdagjämningen inträffar den 23 september kl 08:50 svensk sommartid. Det är nämligen inte en dag, det är en tidpunkt som avses, nämligen just när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen. I praktiken står solen då rakt över ekvatorn. Mer om detta kan du läsa här.

Kan man se Jupiter med kikare?

I augusti fångade Nasa med hjälp av James Webb-teleskopet planeten i, som Rymdstyrelsen uttrycker det, ”sällan skådad detaljrikedom”. 

– Det är verkligen anmärkningsvärt att vi kan se detaljer på Jupiter tillsammans med dess ringar, små satelliter och till och med galaxer i en och samma bild, sa astronomen Imke de Pater, professor emerita vid University of California, USA, till Nasa, enligt Rymdstyrelsen.

När kan man se Jupiter 2023?

De som liker å titte på stjerner, har trolig sett den allerede. I oktober har vi en sjelden sjanse til å se planeten Jupiter veldig stor og klar på kvelds- og nattehimmelen. Den er godt synlig med klart, jevnt skinnende lys.

Gasskjempen Jupiter er den femte planeten fra sola. Den er nabo til jorda med Mars imellom og er den største planeten i vårt solsystem.

Stephanie Werner er professor ved Institutt for geofag og forskningssenteret CEED på Universitetet i Oslo. Hun forklarer hvorfor Jupiter er ekstra synlig akkurat nå.

– For øyeblikket er Jupiter og jorda på det nærmeste de kan være, og derfor fremstår Jupiter som lysest på himmelen. Planeter beveger seg rundt solen i ellipser med forskjellige hastigheter, og noen ganger stiller de seg på samme side av solen. Det kalles å være i opposisjon. Jupiter kommer i opposisjon omtrent hver 13. måned.

Både jorda og Jupiter beveger seg på elliptiske baner, og jorda passerer mellom Jupiter og solen i forskjellige deler av banen. Det samme er for Jupiter.

Det kan bli lenge til neste gang Jupiters bane er slik at den ligger så tett inntil jordbanen. Akkurat nå er det en sjelden anledning for oss til å se planeten så stor.

I tillegg til selve planeten er det mulig å se de største månene til planeten for eksempel med kikkert eller teleskop.

Jupiter har nemlig 79 kjente måner. Fire av de største, de såkalte galileiske månene ble oppdaget av vitenskapsmannen Galileo Galilei i januar 1610.

Vad är det för stjärna som lyser så starkt?

En stjärnas synbara ljusstyrka beror både på dess inneboende luminositet och dess avstånd från jorden. Ju närmare en stjärna är, desto ljusstarkare ser den ut för oss. Nedan följer en tabell med de 91 individuella stjärnor som syns ljusast på vår stjärnhimmel, mätt i synligt ljus. Detta är nästan, men inte riktigt, samma sak som de 91 ljusaste prickarna på natthimlen. Vissa av de prickar vi ser på himlen är egentligen dubbelstjärnor, där pricken vi ser är summan av ljus från två eller flera stjärnor. Till exempel består Alfa Centauri egentligen av tre stjärnor. De tre tillsammans är den tredje ljusstarkaste pricken på himlen, men den individuellt ljusaste av de tre stjärnorna är bara den fjärde ljusaste stjärnan på himlen.

Den här listan är, till skillnad från den nedanför, i princip komplett, även om osäkerheter i mätningar och variabilitet hos stjärnorna kan påverka den inbördes ordningen i listan. Variabla stjärnor betecknas med var.

Tabellen har med stjärnor ner till en skenbar magnitud på +2,50.

Nedan följer en lista med kända stjärnor sorterade efter luminositet (bolometrisk magnitud), med den ljusstarkaste först. En sådan här lista är med nödvändighet inte komplett, av flera skäl:

  • Det är bara en liten minoritet av alla universums stjärnor som vi överhuvudtaget har observerat.
  • Även om en stjärna har observerats, så är det ofta svårt att få fram pålitliga mätningar av dess luminositet, särskilt om den befinner sig på stort avstånd. Tre svårigheter är här särskilt viktiga:
    • Avståndet till stjärnan måste vara känt med tillräcklig noggrannhet, för att kunna räkna om den skenbara magnitud som vi faktiskt mäter, till den absoluta luminositet som vi söker.
    • Totala luminositeten för en stjärna omfattar alla våglängder av ljus, men normalt observerar vi bara vissa våglängder. Inget enskilt instrument klarar alla. Därför måste mätningen av ljusstyrkan korrigeras för icke observerade våglängder.
    • En del av ljuset från stjärnan kan ha absorberats på vägen genom rymden. För stjärnor som befinner sig på stora avstånd och/eller inne i centrala delar av en galax eller andra "täta" miljöer kan absorptionen vara både stor och svårberäknad.

En stjärna kan tillfälligtvis få många gånger högre ljusstyrka än någon stjärna på listan, under en pågående supernovaexplosion eller gammablixt. Kvasarer är stjärnliknande objekt som också kan ha mångdubbelt större ljusstyrka, men de är inte stjärnor.

Hur lång tid tar det att åka till månen?

Hur lång tid tar det att åka till månen? 

Apollo 11 var den första rymdfarokost som landat på månen och då tog resan 51 timmar och 49 minuter. Resan uppskattas ta lika lång tid idag.

Hur många har gått på månen?

Tolv personer har landat på månen. Samtliga är amerikanska män. Först av alla var Neil Armstrong som var befälhavare på Apollo 11. De landade den 20 juli 1969. Den 21 juli togs den första månpromenaden.

Hur kallt är det i Jupiter?

Ålder 4,5 miljarder år Storlek (Diameter) 142 984 km Massa 318 gånger jordens Avstånd från jorden 778 miljoner km Ett varv runt solen tar 11 år, 10 dagar Ett varv runt sin egen axel ca 10 timmar Temperatur (solsida)50 000 grader C Månar79

Jupiter är den största planeten i solsystemet och dess massa är mer än dubbelt alla de andra planeternas tillsammans. Dess diameter är elva gånger jordens. Anledningen till dess storlek beror på att vid uppkomsten av solsystemet blev det Jupiter som drog till sig mest av det överblivna gas och stoft efter att solen bildats.

Till skillnad från planeterna närmare solen som är stenplaneter är Jupiter en gasplanet (avståndet till solen är drygt fem gånger avståndet mellan solen och jorden). Gasjätten saknar fast mark och består av skikt av gasmoln och flytande väte ända in mot kärnan. Den tros ha en fast inre kärna som består av sten, metall och is. Gasplaneter har starkare magnetfält än stenplaneter och Jupiters magnetfält är starkare än någon annan av solsystemets gasplaneter.

Solsystemets jätte är en ogästvänlig planet med stormar och blixtnedslag utan like på jorden. Temperaturerna varierar från cirka -160 grader i övre lagren av atmosfären till över 20 000 grader i en otroligt het kärna. Det enorma gravitionella trycket och den snabba rotationen (planeten roterar med en hastighet av ca 13 km/s) är orsaken till de höga temperaturerna i planetens centrum. Det är också anledningen till Jupiters starka magnetfält.

När ser man Jupiter från Sverige?

I augusti fångade Nasa med hjälp av James Webb-teleskopet planeten i, som Rymdstyrelsen uttrycker det, ”sällan skådad detaljrikedom”. 

– Det är verkligen anmärkningsvärt att vi kan se detaljer på Jupiter tillsammans med dess ringar, små satelliter och till och med galaxer i en och samma bild, sa astronomen Imke de Pater, professor emerita vid University of California, USA, till Nasa, enligt Rymdstyrelsen.

Vad händer på himlen 2023?

Under 2023 kan du se fram emot massor av aktivitet på natthimlen, och oavsett om du är en erfaren astrofotograf eller ännu inte har kastat dig in i denna spännande genre, så har du goda möjligheter att ta fina bilder.

Alla kan nämligen ta astrofoton – och även med ett paketobjektiv kan du få bra resultat – så länge du sätter kameran på stativ.

Nedan kan du läsa om när du har särskilt goda möjligheter att fotografera himlafenomen som stjärnfall och supermånar. 

Några gånger om året är månen extra stor när den visar sig på natthimlen. 

Under året finns perioder då du kan se riktigt många stjärnfall på natthimlen. 

Det kallas meteorsvärmar eller meteorregn och ibland kan du uppleva upp till 120 stjärnfall i timmen om du står på en bra och mörk plats när du fotograferar.

Kan man se Venus o Jupiter?

Det finns alltid nya saker att upptäcka på stjärnhimlen. På denna sida kan du läsa om planeterna. Längst ned finns en länk till en PDF över vad som är aktuellt på stjärnhimlen under 2023 och hur du gör för att se planeter, förmörkelser och kometer.  

Planeterna

Vilka planeter syns under året och hur hittar du dem? Här hittar du först allmän information om planeterna och sedan hur de syns månadsvis. Ett bra hjälpmedel för att hitta planeterna är de appar som finns att ladda ner till smarta telefoner och paddor. Sök på ”Stjärnkarta” eller ”Star map” för att hitta ett urval av appar. Sedan vänder du telefonen/paddan mot stjärnhimlen och du kan se vilka stjärnbilder och planeter som du har ovanför dig.  

Här hittar du först en beskrivning av planeterna. Längre ner på sidan kan du läsa om vilka planeter som syns var vid olika tidpunkter under året.