:

Hur har livet på jorden utvecklats?

Innehållsförteckning:

  1. Hur har livet på jorden utvecklats?
  2. Hur kom det första livet på jorden till?
  3. Vilka djur kom först?
  4. När kom de första djuren på jorden?
  5. Vad kom först växter eller djur?
  6. Vilket djur i Sverige blir äldst?
  7. Vad hände för 600 miljoner år sedan?
  8. Vilket djur har dödat flest människor i Sverige?
  9. Vilket djur ser bäst i hela världen?
  10. Vilket är världens farligaste djur?
  11. Vilket är världens giftigaste djur?
  12. Vilket djur går sämst?
  13. Vad har 21 ögon?
  14. Vad är de farligaste djuret i Sverige?
  15. Vilket djur i vattnet är farligast?

Hur har livet på jorden utvecklats?

Vid början av kambrium hade livet i haven en explosionsartad utveckling. Från silur finns fossil av djur och växter som levde på land, ett stort steg i livets utveckling. Under devon utvecklades hos växterna en mängd olika växtgrupper som bildade skogar och andra växtmiljöer som täckte stora delar av kontinenterna. Devon är också fiskarnas tid. En rad nya fiskgrupper utvecklas. Insekter och groddjur är nya djurgrupper som med säkerhet fanns under devon, kanske redan under silur.

Hur kom det första livet på jorden till?

De flesta förklaringsmodeller som finns utgår från en rad upptäckter kring livets molekylära och cellulära ursprung, som här räknas upp ungefär i den ordning de presenterades:

  • Gynnsamma förhållanden leder till att små, enkla molekyler, så kallade monomerer, som till exempel enskilda aminosyror bildas. Detta demonstrerades första gången av Stanley Miller och Harold Clayton Urey i det så kallade Miller-Urey-experimentet 1953.
  • Fosfolipider kan, om de är tillräckligt långa, spontant bilda dubbla lipidlager, en grundläggande beståndsdel av cellmembran.
  • Den brittiske etologen Richard Dawkins har i sin bok The Ancestor's Tale 2004 beskrivit autokatalys som en möjlig förklaring till abiogenes, det vill säga hur livet uppstod ur abiotiskt material. I sin bok nämner han ett experiment utfört av Julius Rebek och hans kollegor vid Scripps Research Institute i Kalifornien.

    I experimentet kombinerade de aminoadenosin och pentafluorofenyl med autokatalysatorn aminoadenosintriacidester (AATE, amino adenosine triacid ester). Ett av de experimentella systemen innehöll varianter av AATE som katalyserade syntes av sig självt. Genom att de olika varianterna av AATE kom att tävla om reagensen, så sker en tävlan mellan de olika varianterna om vilken variant som under de givna betingelserna är den mest effektiva autokatalysatorn. Eftersom produkten av var och en av reaktionerna är identisk med det ursprungliga ämnet, så kan resultaten tolkas som att det mest "framgångsrika" ämnet, det vill säga det som lyckades duplicera sig självt i störst mängd, har vidarebefordrat sina egenskaper till en "avkomma". Därmed kan paralleller dras från autokatalysreaktioner till principen om naturligt urval, fastväl i en mycket rudimentär form.

    Vilka djur kom först?

    Under de första tre miljarder åren i livets historia, hade det endast funnits encelliga organismer, men för ungefär 600 miljoner år sedan uppstod flercelliga varelser. De första flercelliga organismerna man känner till är de s.k. ediacaradjuren, en grupp platta djur som finns som fossil i Ediacara i Australien. Man vet inte om de är släkt med några nu levande djur eller om de dog ut och försvann för alltid.

    Har det hänt många gånger att flercelliga djur misslyckats med att etablera sig?

    Hur som helst, vid början av den geologiska period som kallas kambrium, inträffade en av de viktigaste händelserna i livets historia. Kort tid efter att djur med flera celler dykt upp på jorden, så uppstod de djur som skulle komma att bli förfäder till alla djur som lever idag.

    På förbluffande kort tid utvecklades och spred sig dessa djur. Efter mindre än 30 miljoner år fanns över hela världen djur tillhörande de grupper vi är vana vid. Det fanns bland annat många maskar av olika slag, bläckfiskar, kräftdjur, trilobiter och våra förfäder - små ålliknande käklösa ryggsträngsdjur. Denna snabba utveckling under kambrium brukar kallas den "kambriska explosionen".

    När kom de första djuren på jorden?

    • 1 Jorden ursprung (4 600 000 000 år sedan)
    • 2 Vattnet kommer
    • 3 Jorden kallnar
    • 4 Livets uppkomst (3 500 000 000 år sedan)
      • 4.1 Bakterierna
    • 5 De första djuren (600 000 000 år sedan)
    • 6 Skillnad mellan växter och djur
    • 7 Tidiga djur
    • 8 Blötdjuren
      • 8.1 Kräftdjuren
      • 8.2 Trilobiter
    • 9 Fiskarna (400 000 000 år sedan)
    • 10 Uppe på land (550-300 000 000 år sedan)
    • 11 Groddjuren (370 000 000 år sedan)
    • 12 Kräldjuren (300 000 000 år sedan)
    • 13 Dinosaurierna (150-65 000 000 år sedan)
      • 13.1 Fåglarna
      • 13.2 Slutet
    • 14 Däggdjurens ankomst (65 000 000 år sedan)
    • 15 Diverse filmsnuttar
      • 15.1 Från big bang till jordens skapelse
      • 15.2 Tiden fram till trilobiterna
      • 15.3 Från trilobiter till de första växterna
    • 16 Källor
      • 16.1 Bildkällor

    Man tror att jorden funnits i ungefär 4.6 miljarder år. Till en början var jorden ett glödande klot. Inget kunde leva eller växa på den. Vulkaner kastade upp grus och sten och flytande lava rann på ytan.

    Någon gång i jordens tidigaste historia tror man att planeten träffades av kometer. Kometer är som gigantiska, smutsiga snöbollar som svävar runt i universum. När de smälte mot den glödande ytan bildades det vatten vi fortfarande har kvar på jorden.

    Det finns ett ordspråk som säger att "Samma vatten vi dricker nu fanns när dinosaurierna levde" eller någon liknande tidpunkt långt tillbaks i tiden. Men det är inte sant eftersom fotosyntesen, när växter skapar socker som mat, spräcker vattenmolekylerna i syrgas och vätgas.

    Vartefter jordens yta svalnade uppstod haven. Ursprungligen fanns nog allt vatten i molnen, men när temperaturen sjönk på jordytan lagrades alt mer vatten i havens djup. Man tror att det var en våldsam tid med hårda stormar och eviga åskväder.

    Man tror att livet bildades för ungefär 3.5 miljarder år sedan genom att blixtar slog ner i varma vattensamlingar där det fanns ämnen som reagerade med varandra med blixtens hjälp. Ur de ämnena bildades de första levande cellerna, de så kallade urcellerna.

    Toffeldjuret var ett av de allra första djuren i havet. Det finns fortfarande och är därför spännande för oss att studera. Toffeldjuren är ’’encelliga’’ och tillhör en grupp djur som kallas ’’urdjur’’. Toffeldjuret viftar med små trådar som kallas cilier. Med dem fångas bakterier upp och äts sedan upp av toffeldjuret. Det kan föröka sig på två vis, endera genom att para sig med ett annat toffeldjur, men även genom att helt enkelt dela sig själv på mitten.

    Vad kom först växter eller djur?

    livets utveckling, de levande organismernas evolution från den första urcellen till dagens biologiska mångfald. De allra äldsta organismerna, som var encelliga och enkelt byggda, uppkom troligen för cirka 4 miljarder år sedan, då det tyngsta meteoritnedfallet i samband med jordens bildning ebbat ut. Se livets uppkomst.

    De äldsta fossilt bevarade organismerna är nästan 3,5 miljarder år gamla och utgörs av enkla, ofta trådbildande prokaryoter, det vill säga encelliga

    Vill du få tillgång till hela artikeln?

    Vid övergången från prekambrium till kambrium, för cirka 542 miljoner år sedan, inträffade en av de största omvälvningarna i jordens och livets historia. Avlagringar från de första årmiljonerna av den kambriska perioden tycks avspegla något som kan liknas vid en explosion av nya livsformer.

    Vilket djur i Sverige blir äldst?

    DET ARTAR SIG * - Det är något visst med att hålla en art i handen som är 220 miljoner år gammal. Tyrannosaurus rex kan slänga sig i väggen.

    Biologen och naturfilmaren Hans Berggren står mitt i de leriga resterna av en öländsk vät, just där Mittlandsskogen övergår i Stora alvaret, just när sensommaren övergår i höst. Det där som ligger och vickar med stjärten i hans handflata är världens kanske äldsta ännu levande djurart: en hästskoräka. Den är en av Sveriges sällsyntaste djurarter.

    Marken är uttorkad sånär som på det lilla vatten som fortfarande står kvar i fotspåren efter traktens kossor. Först står vi fascinerade och beundrar skådespelet i ett av fotspåren – hur hästskoräkorna myllrar omkring tillsammans med musselkräftor och hällkarsräkor i ett ekosystem som inte är större än en tekopp.

    Sedan inser vi att vi kommit mitt i ödestimman. För varje minut som går tvingas de små kräftdjuren till en allt trängre grannsamvaro i takt med att vind och sol torrlägger deras värld.

    Vad hände för 600 miljoner år sedan?

    Klimat Hastiga förändringar (100-tals år) i klimatet kan leda till att organismer inte hinner anpassa sig till de nya förutsättningarna och de dör ut. 

    Meteoritnedslag Ovanliga händelser som kan ha mycket stora konsekvenser, som vid massutdöendet vid slutet av Krita.

    Atmosfärscirkulation Stora luftmassor transporteras runt jorden, främst drivna av solens uppvärmning. Detta är storskaliga cykler, men om luftens sammansättning rubbas - exempelvis genom högre nivåer koldioxid - så kan cirkulationsmönstret förändras och därmed också påverka livet globalt.

    Vulkanism Vulkaner är en naturlig del av Jordens geologi och bildningen av berg. På en lokal och regional nivå kan dock ett vulkanutbrott ha stora konsekvenser, då aska och gaser blockerar solinstrålningen, och i ett längre perspektiv även kan bidra till en ökad mängd växthusgaser.

    Vilket djur har dödat flest människor i Sverige?

    Snarstuckna

    Under en riktig ”geting-sommar” tvingas tusentals människor söka läkarvård till följd av bi- och getingstick. Det senaste decenniet har i genomsnitt tre personer avlidit per år, oftast på grund av överkänslighet för insekternas gift. Men getingallergi är ovanligt, de flesta av oss klarar många stick utan att få några stora besvär. Faktum är att det finns människor som överlevt över 2 000 bistick. Getingar anses vara mera lättprovocerade än bin.

    På bettet

    Människans bästa vän är inte att leka med: 5 000–6 000 personer blir hundbitna varje år. Nio gånger av tio så är det hundägaren själv som drabbas. Många bett är oavsiktliga eller uppstår när en person försöker stoppa ett hundslagsmål. Det är mycket ovanligt att hundar oprovocerat attackerar främmande människor.

    Vilket djur ser bäst i hela världen?

    Vilket djur gillar att köra fort? Svar: Örnen (Öörrnn Örrnn)

    Vilket djur är bäst som skogsarbetare?Svar: Hugg-ormen!

    Vilket djungeldjur pantar flest burkar?Svar:  Pantern…

    Vilket djur är argast?Svar: Sur-ikaten!

    Vilket är världens farligaste djur?

    Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: oktober 2023

    Det finns många farliga djur i världen, men vilka är de farligaste? I det här blogginlägget ska vi utforska tio av världens farligaste djur och förklara varför de utgör ett sådant hot. Från lejon till björnar och hajar - dessa varelser kan döda med bara en enda attack. Om du någonsin har oturen att stöta på ett av dessa djur är det bäst att veta vad du ska göra!

    Myggor är små flugliknande insekter som finns i varma klimat runt om i världen. De är kända för sina kliande bett, som ofta kan bli infekterade.

    Myggor är dock inte bara en olägenhet utan även en stor hälsorisk. Myggor kan överföra sjukdomar som malaria, denguefeber och zikavirus, som kan orsaka allvarlig sjukdom och till och med dödsfall. Enligt vissa uppskattningar dödar myggor faktiskt nästan 800 000 människor varje år. Det gör dem till ett av de dödligaste djuren på planeten. Så nästa gång du blir biten av en mygga, kom ihåg att det inte bara är ett besvärligt bett - det är också ett potentiellt dödligt bett.

    Vilket är världens giftigaste djur?

    Det djur som har världens starkaste gift är en liten, men inte särskilt skygg groda, som lever i Mellan- och Sydamerika. Grodan varken sticker eller biter, men dess gift är så kraftfullt att det är farligt att vidröra den om man har minsta lilla skråma på fingret.

    Här är fem av världens giftigaste djur rangordnade efter den mängd gift de behöver för att döda en man på 70 kilo:

    Den gula pilgiftsgrodans iögonfallande färg fungerar som en varning för rovdjur.

    • Latinskt namn: Phyllobates terribilis
    • Levnadsområde: Mellan- och Sydamerika
    • Storlek: Cirka 5,5 centimeter
    • Giftmängd som dödar en vuxen man: 0,14 milligram

    Det finns många olika arter av pilgiftsgrodor, alla med säregna utseenden som likt fingeravtryck är helt unika.

    Vilket djur går sämst?

    - Vilket djur kolliderar mest i djungeln? - Krockodilen

    - Vilket djur går sämst i djungeln? - Kryckodilen

    - Vilket djur flyter bäst i djungeln? - Korkodilen

    - Vilket djur super mest i djungeln? - Krökodilen

    Vad har 21 ögon?

    Jag har massor av ögon men kan ändå inte se. Vänder jag ett öga mot dig, har jag sex andra vända från dig. Vänder jag två mot dig, har jag fem andra vända från dig. Vänder jag tre mot dig, har jag fyra andra vända från dig.

    Visa svaret

    Vad är de farligaste djuret i Sverige?

    Vilket är det farligaste djuret vi har i Sverige?

    Livsfarligast är getingen och andra steklar, sedan kommer huggorm, häst, björn, älg, fästing, rådjur. Men då måste man bortse från människan.

    Getingen dödar flest. Omkring 2 personer per år dör av allergisk reaktion vid getingstick (anafylaktisk chock) i Sverige. Det är fler än vad som dödas av något annat djur.

    Vilka är de farligaste djuren i naturen i Sverige? Hur ska man göra om man kommer i kontakt med dem för att hålla sig säker?

    Vilket djur i vattnet är farligast?

    Uppskattat antal dödsfall varje år:Minst 500 000

    Medan vissa insekter kan döda direkt genom gift (exempelvis bin och getingar), finns det andra arter som kan döda indirekt genom att sprida livsfarliga sjukdomar. Det djur som överlägset orsakar flest människors död varje år, och alltså med god grund kan kallas världens farligaste djur, är myggan (bilden).

    De farligaste myggorna är de som tillhör familjen stickmyggor (mosquitoes på engelska). Stickmyggor finns i Sverige och är en plåga i områden som exempelvis Nedre Dalälven. Dock kan vi svenskar skatta oss lyckliga över att stickmyggorna i Sverige inte bär på de virus och parasiter som stickmyggorna i världens tropiska områden gör.

    Till exempel sprids malariaparasiten med stickmyggor, och 2015 insjuknade uppskattningsvis 212 miljoner människor i malaria, varav 429 000 dog.[25]