:

Vad finns det för yrkesutbildningar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad finns det för yrkesutbildningar?
  2. Vad är en yrkesutbildning på komvux?
  3. Vad menas med en yrkesutbildning?
  4. Är yrkesutbildningar gratis?
  5. Vad är det brist på jobb?
  6. Vad krävs för att komma in på yrkesutbildning?
  7. Hur lång är en yrkesutbildning?
  8. Hur mycket kostar Hermods?
  9. Vad är skillnaden mellan Hermods och komvux?
  10. Vem betalar yrkesutbildning?
  11. Vilka utbildningar kan man få betalt för?
  12. Kan man få jobb med yrkesutbildning?
  13. Vilka yrken efterfrågas i framtiden?
  14. Vilka jobb ska man undvika?

Vad finns det för yrkesutbildningar?

Yrkesutbildningar finns inom alla möjliga områden du kan tänka dig. En yrkesutbildning passar dig som vet vad du vill jobba med efter din utbildning, eftersom utbildningen är uppbyggd för att ge dig specifika yrkeskunskaper.

En yrkesutbildning består ofta av både teori och praktik för att optimera dina förutsättningar inom yrket utbildningen är utformad för. Yrkesutbildningar kan hållas av privata företag eller lärosäten som universitet och folkhögskolor. Om du vill veta vilken kvalitet utbildningen håller kan du ta reda på om den examen eller det intyg du får efter avslutad utbildning är nationellt och internationellt godkänt. Det är också bra att ta reda på om utbildningen är godkänd av branschorganisationen för yrket. Om du vill veta mer kan du kontakta skolan för mer information, läsa recensioner eller be om att få prata med utbildningens tidigare studenter.

Eftersom yrkesutbildningar ges inom många olika områden finns det minst lika många jobbmöjligheter efter att ha gått en yrkesutbildning – allt från hantverk, VVS och bygg till juridik, kommunikation och hälsa.

Några exempel på yrken efter en yrkesutbildning är:

Vad är en yrkesutbildning på komvux?

Att studera på komvux är ett bra alternativ för dig som vill komplettera dina betyg från gymnasiet eller som kanske vill byta inriktning. Hos vuxenutbildningen kan man både komplettera med enstaka kurser alternativt läsa ett helt program. Ett program är en utbildning sammansatt av flera olika enskilda kurser, många av dessa program kallas även för yrkesvux som är en sorts yrkesutbildning på gymnasial nivå hos komvux och vuxenutbildningen.

Tanken med yrkesvux är att du ska läsa ett helt program som gör att du ska kunna komma ut direkt på arbetsmarknaden efter din utbildning. Vilka program och yrkesvuxutbildningar som erbjuds är olika från kommun till kommun. Exempel på yrkesvux är undersköterska, barnskötare, elinstallatör med flera.

All vuxenutbildning ansöker man till hos vuxenutbildningen/komvux i sin hemkommun. Med hemkommun menas den kommun man är skriven i. Om din egen kommun inte skulle erbjuda det yrkesprogram du skulle vilja gå har de oftast avtal med privata utbildningsanordnare av vuxenutbildning. Då kan din kommun skaffa utbildningen åt dig genom dem. Men det är som sagt vuxenutbildningen i din kommun som tar beslutet huruvida du får påbörja utbildningen eller inte.

Att läsa på komvux ger studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden, CSN. Ta kontakt med CSN för mer information om studiemedel.

Vad menas med en yrkesutbildning?

Vad är en yrkesutbildning och hur funkar det med ansökan, upplägg och kostnad? Vi reder ut alla dessa frågor nedan!

Yrkesutbildningar är kortare utbildningar som leder till en yrkestitel. Utbildningarna är oftast inte längre än ett par månader men kan vara allt från två veckor upp till ett par år, det beror helt på vilken yrkestitel man får i slutet och hur skolan som håller i utbildningen har valt att lägga upp innehållet.

Yrkesutbildningar ges oftast av privata företag och det finns då ingen statlig myndighet som granskar innehållet. Många yrkesutbildningar innehåller någon form av praktik på en extern arbetsplats för att man ska få chans att lära sig yrket i praktiken och inte bara i teorin under utbildningen.

Här hittar du yrkesutbildningar

Är yrkesutbildningar gratis?

Teoretiska ämnen kan du ofta läsa på olika sätt: med fasta tider i klassrum, flexibelt eller på distans. Kontakta din hemkommun för mer information om ämnen och upplägg.

Yrkesutbildningarna, som också kallas för yrkespaket, är sammanhållna yrkesutbildningar. Många yrkespaket kan du läsa flexibelt. 

Vad är det brist på jobb?

Ibland kan det vara svårt att veta vad man vill göra i framtiden. Tack och lov har Arbetsförmedlingen en jobbprognos där du kan se vilka som är bristyrken kommande år och för vilka yrken det råder balans på arbetsmarknaden. Kanske kan det vara ett bra sätt att undersöka de möjligheter som finns och om något passar dig!

Den nyligen publicerade prognosen visar bland annat de yrken där det saknas arbetskraft på ett och fem års sikt. Går du i tankar att söka en utbildning som ska ta dig ut på arbetsmarknaden eller tycker du det är dags att sadla om och testa något nytt? Här är yrkena att satsa på!

De kommande åren, fram till 2026, förväntas utbildade Systemvaruanalytiker och IT-arkitekter, Mjukvaru- och systemutvecklare, Läkare, Barnmorskor, Specialistsjuksköterskor, Sjuksköterskor, Tandläkare, Lärare, Förskollärare och Civilingenjörer att saknas på den svenska arbetsmarknaden. Samtliga yrken kräver utbildningar på högskolenivå, alltså via högskolan/universitet.

Bland de yrken som kräver examen från en yrkeshögskola nämns i prognosen: Lokförare och Medicinska sekreterare/vårdadministratörer.

Vad krävs för att komma in på yrkesutbildning?

För att kunna bli antagen till en yrkeshögskoleutbildning måste du ha grundläggande behörighet, vilket du har om du uppfyller något av följande:

  • Du har slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt på minst 2250 gymnasiepoäng.
  • Du har slutbetyg från en gymnasial vuxenutbildning med lägst betyget Godkänt på minst 2250 gymnasiepoäng.
  • För att kunna bli antagen till en utbildning behöver du, förutom grundläggande behörighet, även ha vissa särskilda förkunskaper.

    De särskilda förkunskaperna är kopplade till utbildningens innehåll. Oftast behöver du ha godkända betyg från vissa gymnasiekurser, men vissa utbildningar kräver också arbetslivserfarenhet.

    Tänk på att du kan ha skaffat dig motsvarande kunskaper på andra sätt än de kurser eller erfarenheter vi listar. Det viktiga är att du kan styrka dina kunskaper med något slags intyg.

    Hur lång är en yrkesutbildning?

    Uppdaterad 2022-10-27

    Undersköterska yrkesutbildning på 100% omfattar cirka 70-75 veckors studier och ligger på cirka 1500 poäng (utbildningens poäng och omfattning kan variera mellan kommuner). För att räkna ut studietakt delar du alltså 1500/75=20 poäng och som vi ser i tabellen nedan är 20 poäng i veckan heltidsstudier. Skulle dina studier ligga på 150 veckor gör du samma sak: 1500/150=10 poäng - deltidsstudier.

    Du kan även räkna tvärtom för att ta reda på hur många veckor exempelvis deltidsstudier är. Om du vet att du ska studera 1500 poäng kan du dela 1500 med antal poäng per vecka 10, så 1500/10=150 veckor. Eller för att veta hur många veckor 75% är delar du 1500/15=100 veckor.

    Hur mycket kostar Hermods?

    Hermods grundades för att ge alla människor en möjlighet att utbilda sig, oavsett bakgrund och förutsättningar. Vi har lång erfarenhet av vuxenutbildning och framförallt på distans. Varje år väljer över 70 000 personer att studera hos oss.

    Genom Komvux – vuxenutbildning på Hermods kan du få fullständigt gymnasiebetyg, komplettera dina tidigare gymnasiebetyg, bredda kompetensen för ett yrke eller få behörighet till högskola och universitet. Vår utbildning för vuxna finns på flera orter runt om i landet och erbjuder över 200 komvux kurser och 70 yrkesutbildningar på distans eller i klassrum.

    Du kan läsa vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå. Du kan även läsa gymnasiala yrkesutbildningar vilket oftast innebär att du kan gå direkt från skolan ut i yrkeslivet. Vi tar dig vidare i livet mot högre utbildning och arbete!

    Grundläggande behörighet krävs för samtliga högskoleutbildningar oberoende vilken utbildningen är. Dessa krav kan dock skilja sig beroende på när du avslutade dina gymnasiestudier men är i grunden samma.

    Vad är skillnaden mellan Hermods och komvux?

    Go to sweden

    Hej, jag undrar hur svårt det var att läsa Matematik 5 och Fysik 1a på antingen Hermods eller NTI-Skolan? Samt Biologi 2 på Hermods? Vilka kurser upplevde ni var lätta att läsa på Hermods/NTI-Skolan?

    Beror på vad syftet är förstås, då det ska kvitta när det kommer till inlärningen, men själva uppgifterna, lärare, osv. är det jag undrar över. Så syftet är att få höga betyg, med Hermods vet jag att det går att googla deras uppdrag för att få lösningar. Med NTI-Skolan har jag upplevt med tidigare kurser i matematik att de är kräsna med att man ska skriva utförliga lösningar, och att de drar bort en poäng ifall man saknar något i lösningen. Samma sak med Fysik 1 på NTI-skolan, där de drar bort poäng om man kanske inte skriver med enheterna.

    Så som jag förstår det brukar det vara ca 3-5 inlämningsuppgifter på Hermods som kallas för uppdrag. Dessa består av 3-5 uppgifter som man ska lösa och lämna in till läraren (och lösningar till dessa finns ute på nätet). I slutet av kursen sedan blir det ett muntligt prov där läraren frågar olika saker, och från vad jag har hört, är det om begrepp och att lösa enklare uppgifter.

    Vem betalar yrkesutbildning?

    Det är vanligt att du som anställd måste gå utbildningar för att vara uppdaterad inom ditt yrkesområde och kunna utföra dina arbetsuppgifter. Om din arbetsgivare betalar kursavgifter och litteratur för sådan utbildning behöver du inte betala skatt för förmånen. När du deltar i utbildningen jämställs det med att du utför ditt arbete.

    Om din arbetsgivare betalar en utbildning som inte har något samband med dina arbetsuppgifter kan det vara en förmån du ska betala skatt för.

    Ifall din arbetsgivare betalar för att du ska ta ett vanligt körkort (B-behörighet) har din arbetsgivare betalat en privat levnadskostnad för dig även om du har behov av körkortet i din anställning. Det blir därför en förmån som du ska betala skatt för. Men betalar din arbetsgivare för att du ska utöka din körkortsbehörighet med till exempel C eller D på grund av verksamheten, är det en förmån du inte behöver betala skatt för

    Vilka utbildningar kan man få betalt för?

    Vet du vilka utbildningar som leder till jobb och en hög lön? Vi har listat 10 korta utbildningar som ger jobb och bra lön på minst 30 000 kronor. För dig som vill gå en kort utbildning som garanterat leder till jobb rekommenderar vi att studera på yrkeshögskola där 9/10 får jobb vid examen. För dig som är yrkesverksam och vill vidareutbildas finns möjlighet att välja en av alla YH-kortkurser som finns.

    Vi har även listat framtida yrken med bra lön där de högsta lönerna är de hos chefer inom bank, finans och försäkring på 143 300 kronor per månad. Nedan finner du bra information för dig som vill välja en kort utbildning som leder till bra lön. Du kan sedan gå in på Studier.se och söka, hitta och jämföra olika korta utbildningar som passar dig.

    Nedan har vi listat tio korta utbildningar som ger jobb och bra lön. På bara två år kan du genom dessa utbildningar få bra betalda jobb med en genomsnittslön på åtminstone cirka 30 000 – 40 000 kronor.

    Samtliga ovan utbildningar går att läsa som yrkesutbildning eller på yrkeshögskola på mindre än två år. Över 9/10 får jobb via yrkeshögskolan innan eller direkt efter examen. Vilken lön just du kommer att få efter avslutad utbildning beror på en rad olika faktorer, bland annat vilken utbildning du väljer, vart i Sverige du bor, vilket jobb du väljer att ta samt tidigare erfarenheter.

    Kan man få jobb med yrkesutbildning?

    Yrkesutbildningar är en säker och snabb väg in i yrkeslivet. Utbildningarna är ofta korta, ett eller två år, och uppskattningsvis får över 90% jobb efter avslutad utbildning. Inom vissa branscher skriker företagen efter arbetskraft, som exempelvis rörnätstekniker, fastighetstekniker, vatten- och miljötekniker eller drifttekniker.

    Yrkesutbildning skiljer sig från de klassiska akademiska utbildningarna på så sätt att de i mycket större utsträckning varvar teori med praktik. Praktiken förläggs oftast till externa arbetsplatser hos någon av de företag vi samarbetar med. Responsen från våra elever har varit mycket god, många har sett praktiken som en av de roligaste inslagen i utbildningen. Man får där möjligheten att lära känna framtida branschkollegor och knyta värdefulla kontakter.

    En kort utbildning kan vara en stor fördel om man snabbt vill komma ut i arbetslivet.

    Vilka yrken efterfrågas i framtiden?

    Forskare, psykologer och tandläkare har goda chanser att få jobb 2021, enligt en ny rapport. Men om du vill bli fotograf ser framtiden inte lika ljus ut. Lista: Här blir det brist, balans och överskott på arbetsmarknaden.

    Sökfunktion:

    Hitta mer om jobbmarknad och löner

    Hitta din utbildning

    Vilka jobb ska man undvika?

    Den nya appen ”Wrapped for 2023” sprids som en löpeld.

    Appens tillverkare hävdar att den ger användare spännande statistik om deras privata Instagram-konto. 

    Bland annat påstås det att användare kan använda ”Wrapped for 2023” för att ta reda på hur hur mycket tid man spenderat på Instagram, hur många som har blockat en och hur många som tagit skärmdumpar av ens bilder.

    Nu avslöjar Yle att appen är en stor bluff.