:

Hur lång tid tar det att åka till solen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det att åka till solen?
  2. Hur långt tid tar det från jorden till solen?
  3. Vad ger solen oss?
  4. Hur starkt lyser solen?
  5. Kan man bli brun i skuggan?
  6. Kan man bli brun efter kl 17?
  7. Hur kallt kan det bli i rymden?
  8. Hur snabbt rör vi oss i universum?
  9. Hur lång tid i solen för att bli brun?
  10. Är det UV man blir brun av?
  11. Hur mycket väger jag på solen?
  12. Hur lång tid tar det att åka till månen?
  13. Hur blir man så brun som möjligt?
  14. Kan man bli brun i vattnet?
  15. När börjar solen ge färg?

Hur lång tid tar det att åka till solen?

Udda resmål kan vara populära att drömma om. Men att utföra en praktisk resa dit är inte alltid så lätt. Här listar vi flygtider till lite udda resmål och destinationer världen och universum över.

Om vi bortser från faktumet att det är ganska svårt att flyga till solen och landa där eftersom vi skulle brinna upp långt före landning så är såklart ljusets hastighet att rekommendera. Skulle vi flyga till solen med just ljusets hastighet så skulle flygtiden till solen vara cirka 8 min. Skulle vi däremot flyga i cirka 800-900 km i timmen som ett vanligt stort passagerarplan klarar av så skulle flygtiden ökas väsentligt till cirka 21 och ett halvt år! Har man inte bråttom i dessa fantasier så skulle en biltripp ta cirka 177 år...

Hur långt tid tar det från jorden till solen?

Rymdstyrelsen och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Vad ger solen oss?

Drömmer du också om sol och värme året runt? Inte bara låter det härligt, det är dessutom direkt hälsofrämjande visar forskning!

Forskare har hittat många hälsofördelar med sol och värme, här är fem av de mest intressanta:

Solen är vår överlägset bästa D-vitaminkälla. D-vitamin kan bidra till att förebygga cancer, förbättra benhälsan och ge dig mer energi. Eftersom vi svenskar får så lite solljus är D-vitaminbrist ett vanligt problem. Att bosätta sig söderut kan därför vara en bra idé för kroppen.

Solljus signalerar till kroppen att det är dags att producera mer av hormonet seratonin. Seratonin reglerar kroppstemperatur, sömn och aptit, men även vilket humöret vi är på. Därför är det alltså betydligt svårare att vara sur när solen skiner!

Hur starkt lyser solen?

2020-05-18

Frågan ställdes 2020-05-18.

Det som bestämmer nästan allt om en stjärnas ”liv” är vilken massa den har. Ljusstyrkan bestäms av hur mycket av sin massa stjärnan omvandlar till värme varje sekund genom kärnreaktioner. Ju ”tyngre” stjärnan är desto fortare omvandlar den massa till värme och desto ljusare är den. (Solen omvandlar mer än 4 miljoner ton av sig själv till värme varje sekund.)

Sen beror det förstås också på hur långt bort den är. Om en stjärna är 3 gånger längre bort från oss än en annan likadan stjärna så ser den 3 x 3 = 9 gånger ljussvagare ut. Solen är ju vår närmaste stjärna och ljusast på himlen. Men solen är en ganska vanlig stjärna. Betelgeuse (den röda stjärnan uppe i Orions ”vänstra axel”) är till exempel omkring 100000 gånger ljusare än solen, men det stora avståndet (ungefär 700 ljusår) gör att den lyser mycket svagare på oss.

Kan man bli brun i skuggan?

  • Undvik att vara i solen när den är som starkast mitt på dagen (klockan 11–15).
  • Skydda kroppen med kläder. Använd också hatt med brätte och gärna solglasögon.
  • Skuggan är ett bra solskydd och kan minska solens UV-strålning med upp till hälften.
  • Använd solskyddsmedel med medelhög solskyddsfaktor (SPF 15–25) eller hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) som komplement där kläder inte täcker.
  • Om du har solglasögon, använd gärna glasögon som har solskydd på sidorna. Undvik däremot solglasögon med blått glas, eftersom de ger dåligt skydd för ögats gula fläck, den del av näthinnan som ger skarpseende. Även billiga solglasögon blockerar UV-strålningen.
  • Vi är olika känsliga för solen beroende vilken hudtyp vi har. Ju lättare du har för att bränna dig, desto försiktigare bör du vara.
  • Om du bränner dig är det viktigt att du låter huden vila och läka. Fortsätt inte att utsätta den för stark sol.

En stor del av UV-strålningen träffar oss indirekt. Även i skuggan kan du utsättas för ända upp till hälften av solens UV-strålning. Det beror på att den blå himlen sprider solens strålar.

Att många bränner sig på stranden eller på sjön beror inte på att vattnet reflekterar UV-strålarna – det beror på att det oftast är fri himmel där. Strålningen är alltid starkare vid en strand med fri horisont än vid en strand som är omgärdad av träd eller berg som ger UV-skydd.  Var därför extra försiktig på stranden.

Vatten reflekterar mindre än 10 procent av UV-strålningen. Snö reflekterar upp till 80 procent. Vattnet släpper däremot igenom UV-strålning och skyddar därför inte den som simmar.

Kan man bli brun efter kl 17?

Hoppa till huvudinnehållet

Minsoltid.se är en webbtjänst från Strålsäkerhetsmyndigheten. Den hjälper dig att uppskatta hur länge du kan stanna i solen utan att bränna dig. Du har ett eget ansvar att bedöma hur rimlig soltiden är för dig.

Gör val i ovanstående Någonting gick fel, försök igen

Hur kallt kan det bli i rymden?

Frågan ställdes 2020-03-07 av Louise.

Det är en vanlig frågeställning som beror på att det finns ”olika sorters” värme. Här skiljer vi mellan ”ledningsvärme” och ”strålningsvärme”. Kyla är bara ett annat namn för ”värmebrist”. När det känns kallt är det du som ger mer värme ifrån dig än vad du vill, med en extra tröja minskar du värmeförlusten. Det finns alltid ett utbyte av värme mellan dig och omgivningen.

När vi sitter i bastun känner vi att luften är varm. Det beror på att luftmolekylerna har hög fart när temperaturen är hög. De studsar på varandra och på huden och ger ifrån sig rörelseenergi till huden vilket vi uppfattar som värme. Detta kallar vi ledningsvärme, den överförs vid direktkontakt från det som är varmt (luften) till det som är kallare (huden). Om vi råkar komma åt bastuaggregatet så bränner vi oss – detta är också (alldeles för mycket) ledningsvärme.

Om vi glömmer stänga av en platta på spisen så känner vi värmen när vi går förbi – detta är strålningsvärme – infrarött ljus (som våra ögon inte uppfattar). Strålningsvärme överförs utan direktkontakt, och även genom ”tomma rymden” och den transporteras med ljusets hastighet. Strålningsvärmen från solen värmer ju upp jorden så att vi kan finnas, men i nästan vilken annan riktning du ser i rymden ser du ingen varm stjärnyta. I rymden finns också så väldigt lite gas att ledningsvärme är helt försumbar (även om de få molekylerna mellan planeterna har extremt hög fart). Därför är det mycket kallt i rymden.

Hur snabbt rör vi oss i universum?

Temperaturen på vår planet kan variera ganska mycket (fast inte så mycket som på Merkurius som har den största temperaturvariationen av alla planeter). Antarktis (Vostok, Antarktis, den 21 juli 1983) har den kallaste temperaturen hittills uppmätt; -89°C. Den högsta temperaturen uppmätt är 56,7°C (Death Valley, Kalifornien, USA) den 10 juli 1913. Medeltemperaturen för vår planet är ungefär 14°C.

Vi är lyckligt lottade som lever på den enda planeten med flytande vatten. Faktum är att 70 % av jordens yta består av vatten. Närmare solen skulle jordens vatten ha omvandlats till ånga (som Venus) och försvunnit. Längre bort skulle det ha fryst till fast form (som Mars). Flytande vatten är mycket nödvändigt för liv – som vi förstår det – för att både uppstå och blomstra.

Hur lång tid i solen för att bli brun?

Det här är en myt. Att vistas i solen för lång tid utan skydd och bränna huden upprepade gånger kan öka risken att drabbas av malignt melanom och andra typer av hudcancer. Därför är det viktigt att skydda sig mot solen så fort man ska vara utomhus under en längre tid. Effektivt solskydd är till exempel täckande kläder, hatt eller keps, solglasögon med UV-skydd och solkräm med hög solskyddsfaktor.

Det här är också en myt. Det allra viktigaste du kan göra för att skydda dig mot solen är att inte vistas i den mitt på dagen, när UV-strålningen är som starkast. Solskydd i form av kläder och solhatt är viktigt om du ändå behöver vara i solen, mindre barn ska gärna ha UV-kläder. Som komplement till detta kan man använda solkräm, speciellt på de kroppsdelar som är svåra att täcka med kläder.

Är det UV man blir brun av?

UV-index är ett värde som visar styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning när den är som starkast. Det är den vanligen mitt på dagen. Ett högt UV-index betyder att UV-strålningen är stark och du bör tänka på att använda lämpliga solskydd.

När UV-index är lågt, 1–2, är det säkert att vistas ute i solen hela dagen utan solskydd. Det gäller även personer som är känsliga för solen. I Sverige är UV-index lågt under de mörkaste månaderna, november-februari.

Hur mycket väger jag på solen?

Alla planeter i planeter i vårt solsystem har olika egenskaper. De har olika storlek, de ligger olika långt från Solen som de alla roterar kring, de har också olika massa. De har också olika dragningskraft i förhållande till den vi är vana vid på Jorden. Det är en planets massa som påverkar hur mycket något på ytan ”väger”.

Solsystemets minsta planet ligger också närmast Solen. (Pluto har på senare år fått status som ”Dvärgplanet”.) En liten massa gör att dragningskraften bara är 0,38 gånger av den på Jorden. En elefant som väger 2500 kg på Jorden är fortfarande ganska tung men vikten har nu sjunkit till 950 kg. Fortfarande för tung för en människa att lyfta men elefanten skulle med säkerhet tycka att den var lätt som en fjäder.

På Venus så är dragningskraften 0,9 gånger av den på Jorden. Din vikt skulle vara något lättare än på Jorden. Detta på grund av att Venus har nästan samma storlek och massa som jorden. 100 kg känns som 90 när du befinner dig här.

Att allting har sin normala vikt på jorden beror på att vi utgår från planeten vi bor på. På Jorden så har vi bestämt att ett kilo är desamma som vikten av en liter vatten vid 4 grader Celsius. Om vi varit födda på Mars så hade vi tyckt att ett kilo var så mycket som en liter vatten vägde på Mars. Med Jord-mått så skulle det visserligen bara vara 0,38 kilo.

Hur lång tid tar det att åka till månen?

Space X har ännu inte gått ut med prislappen för kalaset men enligt Nasa så kostar det 500 miljoner kronor att skicka en person till månen och tillbaka. Det är bara att hoppas att man vinner på lotto snart då!

Inte nog med att det är dyrt, det är farligt också. Även om Space x har haft lyckade teststarter så har de också haft en del olyckor. Den har inte heller testflugits ännu. Personerna kommer vara ensamma i rymdkapseln under resan och bli instruerade från jorden, skriver SVT.

Hur blir man så brun som möjligt?

När vi utsätts för UV-strålning bildar celler (melanocyter) i vår hud ett speciellt pigment som kallas melanin. Detta pigment skyddar oss mot DNA-skador från skadlig UVB-strålning genom att absorbera UV-strålningen. Processen där melanin skapas kallas för melanogenes och ju mer melanin som bildas, desto bättre skyddade är vi mot solens strålar. Orsaken till att människor blir olika bruna är delvis styrt genom vår genetik men även delvis individuellt.

För mycket sol kan orsaka svåra DNA-skador och förknippas med ökad risk för cancer och snabbare åldrande i huden.

Betakaroten är en kraftfull antioxidant som återfinns naturligt i t.ex. morötter och är orsaken till morötters orangea färg. Betakaroten omvandlas i kroppen till A-vitamin som verkar skyddande och reparerande på en lång rad hudåkommor, däribland solskador. Det överskott av betakaroten som inte omvandlas till A-vitamin lagras i underhudsfettet vilket leder till att vi får en extra gyllenbrun färg.

Förutom att lagras i huden stimulerar även betakaroten pigmenteringsprocessen – den process som skapar pigment och gör huden brunare. Eftersom en brunare hud skyddar bättre mot skadliga UV-strålar kan betakaroten med fördel användas tillsammans med ordinarie solskyddsfaktor för att hjälpa till att skydda huden under sommarmånaderna eller på solsemestern.

Äter man ett överskott av betakaroten under sommarmånaderna kommer ämnet stanna kvar i underhudsfettet under lång tid och därmed bidra till att pigmenteringsprocessen och solbrännan håller i sig längre.

Kan man bli brun i vattnet?

För att få en jämn och snygg solbränna är det viktigt att fixa en ordentlig grund. Att skrubba kroppen och få bort döda hudceller innan solning ger större chanser för att få en jämn och fin solbränna.  För att hålla huden jämn och len under hela säsongen bör du regelbundet peela kroppen och ansiktet. Peela med duschvante, tvättsvamp, peelingverktyg, luftsvamp eller duschkräm med peeling.

Eller varför inte bli strandklar med Axelsons egna kroppsbehandling som både innehåller kroppspeeling och inpackning? En perfekt grund för din solbränna. Boka här:

Vi vill alla behålla den där solkyssta hudfärgen så länge som möjligt. Men hur gör man för att inte tappa all färg direkt solen inte finns i sikte längre? Vi ger dig de bästa tipsen för att behålla brännan och ge den nytt liv även när sommaren börjar gå mot sitt slut.

  • Använd after sun lotion eller fuktgivande kräm både morgon och kväll även om stranddagarna är slut. After sun lotion hjälper brännan att vara fräsch längre eftersom den innehåller ingredienser som lugnar och återfuktar huden. Fukt är det absolut viktigaste när brännan börjar falna. Det finns produkter för både kropp och ansikte som hjälper dig att behålla solbrännan.
  • När börjar solen ge färg?

    För att få en jämn och snygg solbränna är det viktigt att fixa en ordentlig grund. Att skrubba kroppen och få bort döda hudceller innan solning ger större chanser för att få en jämn och fin solbränna.  För att hålla huden jämn och len under hela säsongen bör du regelbundet peela kroppen och ansiktet. Peela med duschvante, tvättsvamp, peelingverktyg, luftsvamp eller duschkräm med peeling.

    Eller varför inte bli strandklar med Axelsons egna kroppsbehandling som både innehåller kroppspeeling och inpackning? En perfekt grund för din solbränna. Boka här:

    Vi vill alla behålla den där solkyssta hudfärgen så länge som möjligt. Men hur gör man för att inte tappa all färg direkt solen inte finns i sikte längre? Vi ger dig de bästa tipsen för att behålla brännan och ge den nytt liv även när sommaren börjar gå mot sitt slut.

  • Använd after sun lotion eller fuktgivande kräm både morgon och kväll även om stranddagarna är slut. After sun lotion hjälper brännan att vara fräsch längre eftersom den innehåller ingredienser som lugnar och återfuktar huden. Fukt är det absolut viktigaste när brännan börjar falna. Det finns produkter för både kropp och ansikte som hjälper dig att behålla solbrännan.