:

Vilket är Medelpads landskapsdjur?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket är Medelpads landskapsdjur?
  2. Vad är Medelpad känd för?
  3. Vad heter de stora älvarna som rinner genom Medelpad?
  4. Vad betyder namnet Medelpad?
  5. Vad äter man i Medelpad?
  6. Var rinner Ljungan ut?
  7. Vilket landskap har bävern?
  8. Hur många bor i Sundsvall 2023?
  9. Vilken älv är längst?
  10. Vad är det för skillnad på en å och en älv?
  11. Vilken är Dalslands nationalrätt?
  12. Vilken är Skånes nationalrätt?
  13. Hur många kraftverk i Ljungan?
  14. Vad heter Sveriges älvar?
  15. Vilken tid på dygnet är bävern aktiv?

Vilket är Medelpads landskapsdjur?

Sundsvallsregionen borde bli bättre att ta tillvara på sin historia menar Ulf Steringer. För att ge sitt bidrag till Medelpads platsvarumärke har Ulf tagit fram skvadern som ett mjukisdjur. Kanske kan det mytomspunna djuret dessutom bidra till etableringen av bergbana upp till Norra berget?

Skvadern finns nu som mjukisdjur. Foto: Katarina Lövgren.

Ulf Steringer driver Grankotten uppe på Norra berget i Sundsvall tillsammans med sin fru Mia. Han tycker att skvadern förtjänar större uppmärksamhet än den fått den senaste tiden. Att återskapa ett fantasidjur var inte det lättaste men på Grankotten hade de god hjälp av Emma Stenmark som jobbat i restaurangen i några år och är utbildad designer. Efter ett års hårt arbete och ett antal olika prover är de nu nöjda med slutresultatet. – Jag vill lyfta Skvadern och göra det till Medelpads landskapsdjur. De ska ju finnas runt Norra berget, men man måste ha skarpa ögon för att se dem. Om man inte får syn på någon får man köpa ett gosedjur hos oss istället, säger Ulf Steringer med glimten i ögat.

Skvadern väcker engagemang

Vad är Medelpad känd för?

Broderiset aida – MedelpadMedelpad finner ni i södra Norrland, där deras största stad är Sundsvall. Landskapet är bl.a. känd för sin landskapsblomma – som faktiskt är granen, pga. den betydande skogsnäringen –och för att vara hemvist för landets (världens!) största surströmmingstillverkare; Oskars. Denna nationalrätt som alltid ska intas utomhus. Alltid.Detta mönster ingår i vår geografiska korsstygnskollektion “Världens Kartor” / "Maps of the World". För att se hela utbudet av landskaps- , region- och landsmönster se här.

Har du aldrig broderat innan? Då är korsstygn på aidaväv en bra start, då det är ett superenkelt sätt att brodera på.

Detta broderiset innehåller allt som behövs för att skapa din egen väggbonad i korsstygn:

Vad heter de stora älvarna som rinner genom Medelpad?

1 Landskapsövningsbanken Upptäck Sverige Geografi Lärarboken Det här materialet är fritt för kopiering. Det innehåller övningar som passar bra till arbetet med Upptäck Sverige Geografi grundbok och kompletterar Lärarboken. Till Upptäck Sverige Geografi Lärarboken Författarna och Liber AB Får kopieras 0 32

2 Blekinge gb s Vad heter Blekinges största stad? 2. Vad heter vattnet utanför Blekinges kust? 3. I södra Blekinge finns en skärgård. Vad är det för något? 4. I Blekinge finns fruktodlingar. Vilken slags frukt odlar man mycket av? 5. Vad hände en mörk natt år 1981 utanför Blekinges kust? 6. Vad gör man på ett varv? 7. Vilket land hörde Blekinge till för länge sedan? A. Varför ligger de flesta städerna vid kusten, tror du? B. Varför finns fyrar? Kopiering tillåten Upptäck Sverige Geografi Lärarboken Författarna och Liber AB 1

3 Bohuslän gb s En liten del av den stora staden hör till Bohuslän. 2. De två största öarna i Bohuslän heter och. 3. Skriv något om hur kusten i Bohuslän ser ut. 4. Vad är en fjord? 5. Vilket land kommer du till om du åker över Svinesundsbron? 6. Vad arbetar många människor i Bohuslän med? A. Vad finns det i Bohuslän som lockar många turister? B. Vad har brännmaneterna sina brännande gifttrådar till? C. Bohusläns rödgråa klippor kallas bohusgranit. Vad har den använts till? 2 Kopiering tillåten Upptäck Sverige Geografi Lärarboken Författarna och Liber AB

4 Dalarna gb s a) Vasaloppet startar i byn. b) Skidåkarna går i mål i orten. 2. a) Dalarnas största stad heter. b) Staden ligger sydost om den största sjön. 3. Vilket grannland har Dalarna gräns mot? 4. Varifrån har Vasaloppet fått sitt namn? 5. Var i Dalarna finns det en del slättmark med jordbruk? 6. Vad vet du om Falun? 7. Vad är Nusnäs känt för? A. Varför kommer folk från hela världen till Leksand i juni? B. Varför är de flesta stugor och torp i Dalarna röda? C. Vad är en souvenir för något? Kopiering tillåten Upptäck Sverige Geografi Lärarboken Författarna och Liber AB 3

Vad betyder namnet Medelpad?

Medelpad räknades liksom Ångermanland ända in på 1300-talet som en del av Hälsingland och löd under Hälsingelagen. Första bevarade dokument med namnet Medelpad är från 1257. Medelpads huvudbygd låg vid Selånger, en geografiskt betingad mötesplats för vägarna från norr, söder och från kusten. Den viktigaste skattepersedeln från Medelpad var skinn. Fisket utanför floderna var betydande. Medelpad var delat i minst sex skeppslag med särskilda ting. Det allmänna tinget hölls vid Näs i Selånger. Liksom Hälsingland i övrigt kom Medelpad att tillhöra Uppsalalagmannens domsaga. Från 1634 har Medelpad administrativt tillhört Västernorrlands län. Under 1700-talet började virkeshandeln få större betydelse, men det är först under 1800-talet som landskapets moderna industriella karaktär skapades.

Vad äter man i Medelpad?

Att äta hare tillhör kanske inte vanligheterna men faktum är att hare är Medelpads landskapsrätt – i varje fall om man litar på Sveriges kökschefer som utsåg harsadeln till landskapsrätt 1999. Njut den med potatis så klart och gör en sås på grädde så blir det extra gott. Se till potatisen och grädden är Från Sverige-märkt så vet du att den är producerad i Sverige! Eller så gör du en gryta på hare – ypperligt gott!

Älskar du det som skogen ger så kommer du bli imponerad av företaget Blåtand i Stöde. Bären kommer direkt från skogen och ger smak till många goda måltider i form av sylt och styckfrysta bär. Om du inte hittar burkarna i butiken så finns de dessutom att köpa på nätet – med leverans direkt hem. Hjortron, blåbär och lingon – i alla varianter.

Att skogen betytt mycket för Medelpad kan man inte säga för många gånger. Skogen har gett enorma inkomster till området och faktum är att granen är landskapets landskapsblomma är gran. Granen är inte bara vacker och viktig utan den kan också användas i matlagningen. Testa att göra granskottssirap – den är magisk i smaken.

Var rinner Ljungan ut?

Sverige har 25 landskapsdjur. De röstades fram 1988 genom ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF, teveprogrammet Mitt i naturen och tidningen ICA-Kuriren.

Flera av landskapsdjuren är hotade, och finns på Artdatabankens rödlista. Det är brunbjörn, utter, havsörn och storspov.

Ytterligare fyra landskapsdjur anses ha det tufft – berguv, fjällräv, lodjur och varg.

17 av landskapdjuren anses vara livskraftiga. Ekoxe, knubbsäl, korp, igelkott, tjäder, rådjur, bäver, knölsvan, lax, älg, skogshare, lavskrika, hasselmus, kronhjort, fiskgjuse, trana och näktergal.

Vilket landskap har bävern?

Sverige har 25 landskapsdjur. De röstades fram 1988 genom ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF, teveprogrammet Mitt i naturen och tidningen ICA-Kuriren.

Flera av landskapsdjuren är hotade, och finns på Artdatabankens rödlista. Det är brunbjörn, utter, havsörn och storspov.

Ytterligare fyra landskapsdjur anses ha det tufft – berguv, fjällräv, lodjur och varg.

17 av landskapdjuren anses vara livskraftiga. Ekoxe, knubbsäl, korp, igelkott, tjäder, rådjur, bäver, knölsvan, lax, älg, skogshare, lavskrika, hasselmus, kronhjort, fiskgjuse, trana och näktergal.

Hur många bor i Sundsvall 2023?

99 587 personer. Så många bodde i Sundsvall i slutet av andra kvartalet 2023. Det visar SCB:s senaste befolkningssiffror.

Fler föddes än dog i Sundsvalls kommun under andra kvartalet 2023 och fler flyttade till än från kommunen. Befolkningen ökade med 135 personer jämfört med kvartalet innan. Därmed har Sundsvall 99 587 invånare.

Jämfört med för ett år sedan har befolkningen ökat med 166 personer.

Under det andra kvartalet flyttade 820 personer till Sundsvall medan 739 flyttade ut. Kommunen hade med andra ord ett positivt flyttnetto.

Vilken älv är längst?

Sverige har gott om älvar, i både norr och söder. Dessa vattendrag har i alla tider varit viktiga för oss svenskar, och vi har alltid varit beroende av dom på ett eller annat sätt. Det finns även gott om långa älvar som vi ska titta närmare på i den här artikeln. 

Majoriteten av dom svenska älvarna är kraftigt utbyggda med vattenkraftverk. Det finns förstås fördelaktiga anledningar till det, men det är ingen hemlighet att det stör djur och naturlivet. Tack och lov har vi än idag kvar fyra enorma älvar som man valt att bevara. Dessa kallas dom svenska nationalälvarna, och finns alla med i den här artikeln.

Vad är det för skillnad på en å och en älv?

Vattendrag kan delas in i bäckar, åar, älvar och floder.[1] Det finns dock inga fastställda kriterier för indelning och benämning av olika typer av vattendrag i Sverige.[2] Vilken benämning som används styrs av vattendragets storlek och flöde, men beror också till stor del på var i Sverige och i världen som vattendraget är beläget.[1]

I allmänhet har vattendragen sitt ursprung i ett källsprång, ett träsk, en sjö eller en smältande glaciär. Detta ursprung kallas källflöde.

Ett vattendrag kan antingen vara permanent eller periodiskt. Ett periodiskt vattendrag innebär att där bara finns vatten under delar av året, eller periodiskt mycket mer sällan än så.[5] Detta kan bland annat bero på snösmältning, regn- och torrperioder.

Riktningen eller utsträckningen av ett vattendrag kallas vattendragets lopp, fördjupningen eller fåran där vattendraget flyter fram och vilken den oftast själv urholkat, benämns bädd[1] eller kanal, och de vanligen sluttande stränderna eller sidorna kallas bank. När två vattendrag möts kallas det större av dem för huvudgren och det mindre för biflöde eller biflod. Där större vattendrag, som floder eller åar, rinner genom relativt flacka områden, kan översvämningar bilda flodslätter (flodplan). I flacka områden kan vattendraget bilda meanderslingor, då det börjar vindla sig och orma sig genom landskapet genom att erodera nya fåror. Ibland skär floden genom en vindling, och kortar av fåran och en korvsjö kan bildas.

Vilken är Dalslands nationalrätt?

Sveriges samtliga landshövdingar är involverade i projektet och tanken är att det ska bli 25 nya landskapsmåltider samt en ny ”huvudstadsmåltid”.

– Ambitionen är en nyskapande gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse – där njutning är i fokus, säger Carl Jan Granqvist i ett pressmeddelande.

Han är ledamot i Gastronomiska akademien, som är en av initiativtagarna till de nya landskapsrätterna. De övriga initiativtagarna är Måltidsakademien, Kungliga skogs- och lantbruksakademien och riksorganisationen Folkets hus och parker. Så här skriver man i pressmeddelandet om satsningen:

Vilken är Skånes nationalrätt?

  • ^ [a b] ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 31 juli 2009. https://web.archive.org/web/20090731010435/http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=mat_recept_dynamic&viewid=1538936. Läst 13 februari 2010.
  • ^ [a b] ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 12 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100812172953/http://www.foodofjamtland.se/Matakademien/10722.landskapsratt.html. Läst 13 februari 2010.
  • Hur många kraftverk i Ljungan?

    Borgsjön 112.43 112.27 112.19 112.38 112.28 112.34 112.20 Datum01-10-2023 02-10-2023 03-10-2023 04-10-2023 05-10-2023 06-10-2023 07-10-2023+ m112.20112.25112.30112.35112.40112.4500.10.20.30.40.50.60.70.80.9101-10-2023 02-10-2023 03-10-2023 04-10-2023 05-10-2023 06-10-2023 07-10-2023Borgsjön

    01-10-2023, 02-10-2023, 03-10-2023, 04-10-2023, 05-10-2023, 06-10-2023, 07-10-2023

    + m

    Datum

    Vad heter Sveriges älvar?

    Borgsjön 112.43 112.27 112.19 112.38 112.28 112.34 112.20 Datum01-10-2023 02-10-2023 03-10-2023 04-10-2023 05-10-2023 06-10-2023 07-10-2023+ m112.20112.25112.30112.35112.40112.4500.10.20.30.40.50.60.70.80.9101-10-2023 02-10-2023 03-10-2023 04-10-2023 05-10-2023 06-10-2023 07-10-2023Borgsjön

    01-10-2023, 02-10-2023, 03-10-2023, 04-10-2023, 05-10-2023, 06-10-2023, 07-10-2023

    + m

    Datum

    Vilken tid på dygnet är bävern aktiv?

    De som säger att bäverjakt är lätt har rätt, i vissa fall. Periodvis kan man ställa klockan efter de stora gnagarna, vilka helt synliga mumsar knoppar och kvist på sina favoritställen, till och med mitt på ljusa dagen. Andra gånger ligger allt öde. Trots att det är flera djur i kolonin syns inte någon till. De ligger inne och bidar sin tid i sitt trygga bo. På bävern blir man aldrig klok. 

    Hur som helst är det ganska gott om bävrar. I bäverbältet från Dalsland, upp över Värmland och vidare genom Dalarna, Hälsingland och en bit norröver. Landskap där vatten möter skog, och där bävern har dämt bäckar och åar sedan urminnes tider. 

    ”Det ligger halvgnagda pinnar borta vid matplatsen som säkert lockar om de inte vågar sig upp på land, säger Marcus medan han spejar av vattenbrynet i sitt kikarsikte.”

    Mitt på dagen vaknar vi lite sega till mods i stugan. Kroppen känns stel, men efter en tallrik ägg och bacon och starkt kaffe kommer krafterna tillbaka. Vädret är strålande och vi tar med oss muggarna ut på farstutrappen. Marcus berättar mer om sin jakt, bäverjakten speciellt.

    – Jag tog jägarexamen för några år sedan och kände att jakt var min grej. Att komma ut i naturen med bössan i hand och fokusera på något annat än jobbet. Mest blir det klövvilt av olika slag. Och bäver nu i vårtid. Den är en av de mest spännande jakterna och annorlunda genom att arten är knuten till vattenmiljön. Värmlands åar och sjöar är rena eldoradot. Jag åker gärna hit även om resan är lång från Malmö där jag bor numer. Men även här är jakten en utmaning. Jag gillar att få anstränga mig lite för att lyckas.

    Utmaningen, nog finns den. Kampen för att lyckas. Och när det går vägen känns det bra. Liksom annat som gör jakten till vad den är.