:

Vad blommar på vintern?

Innehållsförteckning:

  1. Vad blommar på vintern?
  2. Vilka blommor blommar tidigt på våren?
  3. Vilka blommor blommar i juni?
  4. Vad blommar tidigt?
  5. Vad finns det för julblommor?
  6. Vilken blomma blommar i maj?
  7. Vilka blommor blommar i juli?
  8. Vad heter alla vårblommor?
  9. Vilken är den vanligaste Vårblomman?
  10. Vilken är julens populäraste blomma?
  11. Vad heter blå blomma?
  12. Vilka blommor finns i juni?
  13. Vilka blommor blommar i oktober?
  14. Vilken blomma blommar på vintern?
  15. Vilka är Norges Nationalblommor?

Vad blommar på vintern?

Om du har ägnat mycket tid åt att planera din trädgård behöver du förmodligen inte skåda ut över en dyster och kal yta på vintern. Tack vare att det finns så många vinterblommande växter går det att njuta av några färgglada stänk av hopp även under den kalla årstiden. Merparten av dessa växter är inte enbart trevliga att titta på, utan luktar även gott och får den långa väntan på våren att kännas lite mer uthärdlig. Även om du inte redan har tänkt på att plantera vinterblommande växter i din trädgård behöver det inte vara för sent. Eftersom det finns så många olika växter att välja bland skulle vi vilja nämna några särskilt trevliga alternativ med vackra blommor och angenäm doft.

Den här mindre kända kaprifolvarianten kommer ursprungligen från Kina och är en stark, tålig och lättskött växt. Den ställer inga större krav i fråga om jordmån och växer i vanlig trädgårdsjord. Den kräver heller ingen regelbunden beskäring. Den har som främsta kännetecken att den blommar under tidig vinter och har en stark doft. En annan positiv egenskap är att den blommar mycket. Blommorna, som är cirka 1,5 cm långa, har en gulaktig till krämvit nyans och sitter kvar från december till mars. På sommaren bildar blommorna röda bär. Om den placeras i ett gynnsamt läge eller om du bor i ett område med milt klimat är busken städsegrön, vilket innebär att den inte fäller bladen förrän långt in på vintern. Eftersom busken inte blir mer än två meter hög passar den även mycket bra i mindre trädgårdar. Den kan planteras i grupp eller fristående. Vi rekommenderar att den ges en framträdande plats i trädgården, eftersom den är trevlig att se på och har en så underbar doft. Om du knipsar av en kvist och ställer i en vas inomhus håller den sig i några dagar och sprider en härlig doft i ditt hem.

Vilka blommor blommar tidigt på våren?

Gyllenlack är en populär växt i offentliga miljöer och används ofta i stadsplanteringar på våren tillsammans med andra köldtåliga växter som penséer och lökblommor. I växtbutikerna har den däremot inte varit lika vanlig, men nu börjar den synas allt oftare även där. Gyllenlack tillhör kålväxterna och är inte helt olik rapsen som förgyller många fält på våren och försommaren. Skillnaden består främst i att gyllenlack finns i en uppsjö av härliga färgnyanser; blått, lila, purpur, orange och så naturligtvis gult. Blommorna är enkla eller fyllda och doftar gott. Gyllenlack blommar rikligast i april-juni, men den fungerar utmärkt i planteringar långt fram på hösten.

Penséerna är vårens tuffingar som klarar det mesta. Det finns både stor- och småblommiga och i alla upptänkliga färger. Penséer är en perfekt bas i alla vårplanteringar och fina som underplantering till gyllenlack. Troligtvis finns det ingen annan vårblomma som är lika älskad i Sverige. Den ser skir och ömtålig ut, men klarar liksom minipåskliljan både frost och snö. Visserligen kan penséerna se lite ledsna ut efter en frostnatt, men så fort värmen återkommer piggnar de till igen. Precis som minipåskliljor trivs penséer bäst utomhus, men det är bedårande att göra små buketter och duka med penséer inne om inte vädret tillåter utomhusvistelse. Blommorna är väldigt vackra att dekorera med, till exempel i salladen eller på tårtan.

Alunrot är fantastiska marktäckare. Alunrot säljs för sina uttrycksfulla blads skull och finns i många olika nyanser, allt ifrån kopparbrunt, till vinröda och limegröna. Alunrot är lämplig att plantera i kanten av planteringskärlet eftersom de täcker jorden fint. Eftersom det finns så stort utbud av sorter är det lätt att hitta färgtoner som kompletterar den övriga planteringen och gör den lugn.

Äntligen finns det lite större mängder av vårhyacinter i svensk produktion! Många associerar hyacinter med advent och jul, och vårhyacinter är samma växter som vi använder då. Att använda vårhyacinter i rabatten eller vårkrukan nu är fantastiskt! Det finns sorter i härliga nyanser av gult, rosa, aprikos, vitt och blått och de bjuder på både blomsterprakt och väldoft. Fantastiskt fina både att använda solitärt och i samplanteringar med andra lökväxter och vårblommor. Vårhyacinter kan användas både ute och inne, men blommorna håller längre ju svalare temperatur det är.

Prydnadsgräs för skönhetens skull! Inget ger lika mycket liv till en plantering som vajande gräs. Både fleråriga och annuella prydnadsgräs klarar i regel någon minusgrad bra. Lämpliga gräs att använda på våren tidigt på våren är ampelsäv, Scirpus cernuus och rörflen, Phalaris arundinacea ’Dwarf Garters’.

Vilka blommor blommar i juni?

Sommar, sol och värme är härligt, men unga plantor kan bränna sig i solen precis som människor. Därför ska plantorna avhärdas innan de planteras ut i rabatter och kruka. Låt dem vänja sig långsamt vid sol, vind och regn genom att sätta dem på en halvskuggig och vindskyddad plats de första dagarna. Lägg gärna lite fiberduk över både när solen steker som värst och under natten.

Har du dragit upp sommarblommande lökar och knölar som dahliaknölar, doftliljor och gladiolus i krukor kan de inte sättas ut förrän all risk för nattfrost är över eftersom de är extremt känsliga. I början på juni går det oftast bra, men håll ett öga på väderprognosen.

Har du växthus är det kanske redan fullt med tomat, gurka, chili och andra värmekrävande plantor. Var noga med att vattna och gödsla regelbundet och håll efter ohyra så att det inte blir några allvarliga angrepp. Växthuset bör också luftas och skuggas under varma dagar. Är nätterna svala så låt en värmefläkt gå igång vid temperaturer under 8-10 grader.

Planerar du att sätta upp ett växthus? Läs mer om vår guide kring materialval och skötsel här.

Har du ett varmt och skyddat söderläge kan du odla tomater och andra värmekrävande växer i krukor. Välj rejäla kärl, gärna hinkar. Ju större kruka desto mindre risk för uttorkning. Gödsla regelbundet, helst varje vecka. Flytande gödning fungerar utmärkt till krukodling.

Odla sommarblommor i kruka på balkong, terrass och uteplats. Sommarblommor sätter nya knoppar hela säsongen så länge du vattnar, gödslar och plockar bort vissna blommor. Det är det enklaste sättet att få en lång och blommig säsong!

Vad blommar tidigt?

Allra först ut att blomma, vissa år redan i december-januari, mer normalt februari-mars, är hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense. Dess rosa blommor doftar underbart och den blir en rejäl, ganska bred buske på mellan en och två meter. Det är en häftig känsla att upptäcka dess blommor, inte sällan samtidigt som det är snö på marken. Vill stå hyfsat soligt för att blomma bra, men tål även mer skugga. Zon 3.

Blomsterkornell, Cornus ’Eddies White Wonder’ är inte på långa vägar lika känd som magnolia, men minst lika anslående. Dess femstjärniga blommor i vitt översållar busken när den slår ut på senvåren. Det är egentligen inte blomman, utan de vita högbladen man fascineras av, men har man en gång sett den så väcker den starka habegär. Blomsterkornellen växer långsamt men blir med tiden ett mindre träd med graciöst utseende. Nära släktning är kinesisk blomsterkornell, C. var. chinensis. Båda zon 2.

Körsbärskornell, Cornus mas, blommar med pyttesmå gula blommor på bar kvist i mars-april. Den är tålig och lättodlad i både soligt och skuggigt läge och får dessutom vackra höstfärger med små röda frukter, som är ätliga. Säljs oftast som buske, men kan bli ett träd på 5-6 meter. Zon 3.

Vad finns det för julblommor?

Lökblommor som amaryllis och hyacint drar nytta av själva löken, vilket gör den och dess rötter en del av skönheten. Det är inte alltid nödvändigt att ens dölja rötterna i en kruka, utan det kan istället vara charmigt att ha blomman i en glasbehållare där man kan se rötterna och tydligt kunna följa tillväxten. Om du inte redan införskaffade lökarna under hösten, finns hyacinter och amaryllis att köpa som färdiga krukväxter lagom till jul.

Vilken blomma blommar i maj?

Perennrabatten skapas med växter som blommar vid olika tidpunkter, eller ännu bättre: med perenner som blommar hela sommaren.

Den som väljer mellan sommarblommor och perenner talar ofta om sommarblommornas fördel att de blommar längre. Perennernas stora plus är istället att de övervintrar och återkommer nästa säsong.

Men det finns växter som förenar dessa båda åtråvärda egenskaper: nämligen perennerna som blommar under flera månader. De kan användas tillsammans i en rabatt, eller kanske ännu hellre i olika rabatter för att du ska vara säker på att det alltid finns något som blommar i trädgårdens olika delar.

Borstnejlika

Vilka blommor blommar i juli?

Det finns fortsatt mycket att så under juli månad. Det är ju trevligt att kunna fortsätta skörda ända in i kaklet när frosten kommer så fyll på med sorter med sen skörd. Undantaget är vanlig sallat som snabbt går i blom istället för att bilda blad under juli. Fenomenet kallas stocklöpning och beror på att de långa ljusa dagarna och korta nätterna signalerar att sallaten ska blomma.

Så istället i juli. Lista med sorter och tips hittar du i artikeln om Frö att så i juli

Fortsätt så snabbväxande köksväxter i pluggbrätten eller sålådor där plantorna kan växa till så att de kan planteras ut i pallkragar och odlingslådor eller på frilandet så snart det blir ett ledigt utrymme vartefter du skördar. Då utnyttas utrymmet optimalt. Läs mer i artikeln Maxa odlingen i pallkrage och odlingslåda.

I juli kan bevattning vara en utmaning. På många platser är det ofta bevattningsförbud så det gäller att hushålla med vatten och utnyttja det optimalt. Samla regnvatten om du kan. Vi har flera tips att dela med oss av i artikeln om att Samla regnvatten. Tänk på att få, om någon planterad och etablerad växt behöver vattnas om det inte är extrem torka. Att vattna perenner, buskar och träd för ofta gör dem istället bara mer torkkänsliga.

Nu blommar det med råge vilket betyder att växterna behöver ordentligt med näring och vatten. För de ofta ettåriga växter vi odlar på balkongen är det ännu vikitgare att hela tiden klippa bort blomställningar som blommat över för att uppmuntra tillväxt av fler blommor. Tipset är att alltid ha en liten nätt sekatör ligga tillgänglig så det går lätt och snabbt.

Gör vattningen enkel med Irrigatia solcellsdriven bevattning som du kan para ihop med en lite mindre tunna som passar till en balkong där utrymmet kan vara begränsat.

Även på balkongen kan ett vattenbad göra stor nytta för många insekter och kanske en och annan fågel. Se tips längre ner på sidan.

Vad heter alla vårblommor?

En av de vanligaste perenna allmogeväxterna. Aklejor får tusentals små svarta frön som sprids i närområdet så fort de mognat. Det är lätt att känna igen de små plantorna på de typiska bladen, och det är enkelt att flytta eller rensa bort dem om man vill. Akleja korsar sig, så har man flera sorter är det inte säkert att nästa generations blommor blir i likadana som moderplantans.

Vad vore midsommar utan lupiner vid vägkanten? En typisk kulturväxt, som förvildat sig långt utanför gamla trädgårdar. Det pågår nästan en förtalningskampanj mot lupiner, att de är ett invasivt ogräs. Men i den egna trädgården behöver de inte vara det. Klipp bara av fröställningarna om du inte vill ha för många plantor. På så sätt kan man även få dem att blomma om under säsongen.

En lågväxande och kortlivad perenn. De små rundade bladen liknar musöron, och de näpna blommorna rullar ut sig på sin stängel med först rosa blomknoppar till blålila blommor. Förgätmigej självsår sig och trivs på flera olika växtplatser. Även om den sprider sig överallt, så är den jättelätt att dra upp där man inte önskar då rötterna är ytliga. 

Har man väl planterat denna storblommande perenn, belönar den dig med ny plantor år efter år. Vill man inte ha fler är det bara att knipsa av den signifikanta frökapseln strax innan fröna mognat, men det är synd då kapseln i sig har ett estetiskt värde. Jättevallmo eller orientalisk vallmo är rödorange, och det finns även rosa och vita sorter.

Vilken är den vanligaste Vårblomman?

De växter som blommar tidigast hos oss är de införda växterna vintergäck, snödroppe och krokus, vilka ibland även flyr trädgårdarna och uppträder som förvildade eller naturaliserade.

Den tidigast blommande inhemska växten i Stockholmstrakten brukar vara hästhov.

Vilken är julens populäraste blomma?

Ardisia *Ardisia crenata* Ardis - pil/udd

Ardisia crenata är en vedartad krukväxt med blanka mörkgröna blad och julröda bär. Den blommar med små vita blommor, men det är inte för blomningens skull den odlas utan för de vackra lingonlika bärens skull. Växten har en biologisk egenhet på bladens ytterkant där små förtjockningar sitter. Det är bakterieknutar där Bacillus foliicola lever. De är nödvändiga för växten och får inte tas bort. Ursprungligen kommer den från ett område från Japan ner till södra Asien.

Skötselråd: Vill helst stå ljust och soligt. I rumstemperatur sommartid. Vintertid vill den helst stå något svalare, 12-15°. Står den för varmt kan bären skrumpna. Vattnas rikligt under den ljusa årstiden, sparsammare under vintern.

Azalea Rhododendron simsiiRhodos - ros dendron - träd

Vad heter blå blomma?

 Vad heter denna vackra blå blomma

31-08-2018, 14:55

Länk hit: #1

Medlem Antal inlägg: 75 Medlem sedan: 30-08-2004 Medlem nr: 4 398

Vilka blommor finns i juni?

Att välja blommor till sitt bröllop kan ibland vara svårt då det finns så otroligt många och vackra blomsorter att välja på. Vi ger dig vägledning hur du kan tänka kring dina bröllopsblommor! De flesta blomsorter går att få tag på året om, även om de inte är i säsong. Men det kan vara både ekonomiskt och kul att använda sig utav säsongens blommor. Blommor som finns året runt är bland annat rosor, alstroemeria, gerbera och tistlar.

  • Anemoner
  • Ranunkel
  • Tulpaner
  • Påskliljor
  • Nejlikor
  • Fresia
  • Syrén
  • Kvistar
  • Prärieklocka
  • Pioner
  • Liljekonvalj
  • Solrosor
  • Hortensia
  • Prästkragar
  • Blåklint
  • Luktärt
  • Lejongap
  • Trädgårdsrosor

Vilka blommor blommar i oktober?

är en ettåring som blommar från augusti tills frosten kommer. Den finns i vitt, gult, rosa, rött eller lila och blir mellan 20-75 cm hög. Underbar snittblomma som håller länge i buketten. Sommarens sista fjärilar och bin är tacksamma för dessa blommor, och besöker dem gärna!

är sommarblomman som ger dig höjd och magiskt skir blomning i rabatten. Upp till 120 cm kan plantorna bli, och de är som vackrast om man planterar många tillsammans. Blommar från juli till första frosten.

är en sommarblomma med läckra blad som påminner om dill och underbara blommor. Finns i många olika varianter, enkla och fyllda, och i olika nyanser av rosa och vitt, och även milt gul. Blommar från juli till frost.

behöver man inte krusa, även totalt bortglömd och negligerad kommer den troget varje år och blommar i varmt gult på runt 100 cm höga stjälkar på sensommaren. Med tanke på hur mycket den sprider sig bör man veta vad men ger sig in på när man planterar den. Bäst passar den i stora, naturlika planteringar tillsammans med andra vajande höjdare.

Vilken blomma blommar på vintern?

Trivs bäst: Med sol och halvskugga i mullrika, väldränerade och gärna lätt sura jordar upp till zon 3.

Julrosen funkar lika bra i rabatten som i en kruka vid dörren eller inomhus på fönsterbrädan. Julrosen, Helleborus niger, är något så ovanligt som en vinterperenn och blomningstiden sträcker sig från december till april. Plantan blir cirka 30 centimeter hög och har härdighet C.

Om du har köpt en julros i kruka att ha inomhus över jul och nyår går det bra att plantera ut den vid mildväder eller så snart tjälen försvinner.

Glaspärlebusken, Callicarpa bodinieri, är dock inte vinterblommande. Efter den oansenliga blomningen i augusti är det dags för glaspärlebusken att visa sitt rätta jag.

Frukterna, ”glasbären”, utvecklas under hösten och hänger sedan kvar över hela vintern och lyser upp trädgården med sina underbara, violetta frukter. Men de ska inte ätas, utan är ren ögonfröjd.

Vilka är Norges Nationalblommor?

We use cookies from other companies in order to show you ads off of our Products, and provide features like maps, payment services and video.

We use cookies from other companies in order to show you ads off of our Products, and provide features like maps, payment services and video.

If you have a Facebook account, you can manage how different data is used to personalize ads with these tools.