:

Vad är bra med spindlar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är bra med spindlar?
  2. Är spindel ett skadedjur?
  3. Är spindlar flockdjur?
  4. Har spindel 8 ögon?
  5. Varför har man spindlar i sängen?
  6. Är spindlar rädda för oss?
  7. Vad hatar spindlar?
  8. Vad klassas spindlar som?
  9. Vad räknas som insekter?
  10. Kan alla spindlar hoppa?
  11. Hur gör spindlar barn?
  12. Är spindlar aggressiva?
  13. Är spindlar farliga?
  14. Kan spindlar låta?
  15. Är det bra att ha spindlar i huset?

Vad är bra med spindlar?

  • Städa och håll rent och torrt, så att det finns så litet insekter som möjligt.
  • Håll efter krukväxter. Döda växtdelar drar till sig insekter, som lockar till sig spindlar.
  • Spraya eller droppa rödcederolja längs golvlister och på andra ställen där småkryp rör sig. Du kan också placera ut bitar av rödceder under soffor o dyl. Insekter skyr lukten. Spindlar saknar däremot luktsinne, men försvinner insekterna, så försvinner spindlarna.
  • Är spindel ett skadedjur?

    Spindlar

    Hur vet jag att jag fått in spindlar? Hur förhindrar jag att få in spindlar? Hur bekämpar jag spindlar?

    Hur vet jag att jag fått in spindlar? Det är relativt enkelt att känna igen en spindel eftersom de har ett unikt utseende i insektsvärlden.  De har en framkropp, en bakkropp och 8 i regel relativt långa ben. 4 ben sitter på framkroppen och 4 sitter på bakkroppen. Om man inte hittar själva spindeln kan man även hitta spindel väv i sitt hem ofta på platser där man inte befinner sig så ofta.  Sverige har ungefär 700 arter spindlar och ingen av dem är giftiga. Dessutom är spindlarna nyttodjur och hjälper till att hålla bort andra djur så som flugor, mygg och andra insekter. Dock lider många av Arachnofobi det vill säga rädsla för spindlar i Sverige. Detta är en irrationell rädsla som tros ha uppkommit av att våra förfäder inte kunde urskilja mellan giftiga och ofarliga spindlar.

    Hur förhindrar jag att få in spindlar?Det är svårt att helt förbygga spindlar då många arter så som stor och liten husspindel lever inomhus året runt och har en livslängd på flera år. Andra spindlar tar sig in i hus och lägenheter på höst och vinter när temperaturen sjunker. I regel kan man minska spindlar inomhus genom att städa noga och hålla torrt. Man kan även lägga ut rödcederträ på platser man misstänker att spindlar kan trivas. Även ultraljudskrämmor har visat sig ha en viss effekt på att hålla borta spindlar.

    Är spindlar flockdjur?

    Många flockdjur har en strikt hierarki. De med högst rang får många fördelar, men när det kommer till beslut som rör hela flocken gäller andra regler. Vi följer forskare i Afrika som studerar hur besluten tas hos babianer, surikater, pärlhönor, vildhundar och elefanter.

    Har spindel 8 ögon?

    På en vanlig kvadratmeter gräsmark finns över 150 spindlar. De är en maktfaktor att räkna med och förundras över.

    Utan spindlar skulle världen bli en svår eller omöjlig plats för oss att leva på. Mänskligheten har börjat ana katastrofen som väntar om insekterna minskar, och kanske känns det konstigt att spindlarna som äter insekter skulle vara viktiga. Men spindlar tar de byten som det finns mest av, och balanserar på så vis den lilla världen, till exempel genom att stoppa plötsliga insektsutbrott. Spindlarna drabbas dubbelt av besprutning, eftersom de dels tar in gifterna direkt från omgivningen och dels från sina bytesdjur. Dessutom blir de utan mat om mängden insekter minskar.

    Spindlarna finns här för sin egen skull och spelar dessutom viktiga roller i alla ekosystem på land. Trots det våndades redaktionen över att utsätta läsarna för en chock med de här bilderna. Men det är viktigt att visa den åttabenta skönheten omkring oss, enligt spindelexperten Kajsa Mellbrand.

    − Ju mer vi fjärmar oss från naturen, desto mer sprids rädslan. Om vi undviker att visa spindlar så förstärker vi skräcken och för den vidare, säger hon.

    Varför har man spindlar i sängen?

    Spindlar i Sverige är ofarliga. Dessutom är spindlar ett så kallat nyttodjur som faktiskt håller rent och motverkar flera sorters skadedjur. Dock är det också så att många människor har en näst intill medfödd rädsla för spindlar som ibland kan vara mycket stark. Ofta vill man freda iallafall hemmet från spindlar - vi visar hur. 

    Innehåll:

    Det finns 42,000 arter spindlar i världen, av dessa har ca 200 arter gift som är tillräckligt potent för att orsaka hälsoproblem för en människa. I Sverige har vi knappt 1000 spindelarter, bland de vanligare spindlar vi har är: stor och mindre husspindel, brunspindel, fettspindel, allmän mörkrumsspindel, hoppspindel, vargspindel, lockespindel och harlekinspindel.

    Svenska spindlar är ofarliga för människor då de oftast inte kan bita igenom vår hud och för att deras gift är för svagt för att vålla någon riktig skada. Nästan alla spindlar använder gift för att ha ihjäl sitt byte.

    Är spindlar rädda för oss?

    Spindlar runt om i världen äter mellan 400 och 800 miljoner ton insekter och hoppstjärtar varje år. Det kan jämföras med de 400 miljoner ton kött och fisk som jordens befolkning äter på ett år. Spindlarna hjälper på så vis till att reglera mängden skadeinsekter i såväl skogar som andra typer av landskap.

    Bakom den aktuella forskningsstudien står Klaus Birkhofer, biolog vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet. Tillsammans med en forskare i Schweiz har han analyserat hur mycket de åttabenade köttätarna konsumerar på ett år.

    – Många människor är rädda för spindlar och tycker att de är obehagliga. Jag hoppas att den här studien leder till att människor förstår bättre vilken nytta spindlarna gör, säger Klaus Birkhofer.

    Spindlar håller skadeinsekter stången. De enorma mängder insekter som spindlarna äter skulle annars orsaka stora skador på jordbruksgrödor och skog. Men inte nog med det.

    Vad hatar spindlar?

    Du är nu vid innehållet

    Start / Jag har problem med spindlar, vad gör jag?

    Spindlar finns i våra hem året runt men kan upplevas problematiska under den varmare tiden på året när de är mer aktiva. Det finns en hel del husmorstips du kan testa.

    Vad klassas spindlar som?

    Läs också: 3 växter som håller spindlarna borta

    När sommaren är över och hösten gör sitt intåg har spindlarna ätit sig feta av sommarens alla insekter, och mörkret ute gör att vi ser dem extra tydligt i våra upplysta hem. De vanligaste spindelarterna vi har inomhus är gruppen husspindlar (Tegenaria sp.) och fettspindeln (Steatoda bipunctata), som tillhör gruppen klotspindlar.

    Om du ser en spindel krypa över golvet är det troligtvis en tillfällig gäst, men har den lagt sig för att vila i ett mörkt hörn planerar den med största sannolikhet att stanna.

    — Spindlar är rovdjur som lever på andra insekter och räknas ofta som nyttodjur eftersom de äter upp andra insekter, ibland sådana som kan vara skadedjur inomhus, säger Charlotte Jonsson, biolog på Naturhistoriska museet i Göteborg.

    Vad räknas som insekter?

    Ja tack, jag vill gärna få mejl från Illustrerad Vetenskap (som ges ut av Bonnier Publications International AS), med artiklar, erbjudanden, tävlingar, m.m. Läs mer. Jag kan avregistrera mig när som helst via länken i mejlet. Läs personuppgiftspolicyn här.

    Kan alla spindlar hoppa?

    Hoppspindlar

    Evarcha arcuata

    Djurportalen

    Hoppspindlar (Salticidae) är en familj spindlar, som omfattar över 4 000 arter. Nästan samtliga är giftiga, men såvitt känt inte farliga för människan.

    Hur gör spindlar barn?

    Spindlar hör till gruppen palpkäkar inom stammen leddjur. Kroppen kan indelas i två delar, framkropp och bakkropp. Framkroppen eller prosoma, består av huvudet och bröstkorgen som är sammanväxta till en enhet som kallas cephalothorax (av cephalon som är härlett från äldre grekiska och betyder huvud och latinets thorax som betyder bröstkorg). Bakkroppen kallas opisthosoma, eller ibland abdomen, och är oftast mer eller mindre rundad eller närmast oval, men det förekommer också andra former. Framkropp och bakkropp förenas genom en smal midja, kallad pedicel. Någon yttre synlig segmentering av framkroppen och bakkroppen finns inte eller går bara att ana vagt hos vissa primitiva spindlar, de ursprungliga segmenten är fullständigt sammanväxta. Spindlar har ett hudskelett som vanligen är hårdare på framkroppen än på bakkroppen som ofta är ganska mjuk. Framkroppens ovansida täcks av en ryggsköld. På framkroppens undersida finns i mitten mellan benen en oval platta, sternum, och framför denna mot käkarna en mindre platta, labium.[1]

    Alla spindlar har åtta gångben ordnade i fyra benpar som är fästade på undersidan av framkroppen. Benen är ledade. Det finns sju segment på varje ben. I ordning heter dessa: coxa (höft), trochanter (lårring), femur (lår), patella (knä), tibia (skenben), metatarsus (ankel) och tarsus (fot). Det yttersta segmentet, tarsen, är försedd med två eller tre små klor. Hos spindlar med tre klor är två klor vanligen större och en klo, den i mitten, mindre. Hos spindlar med två klor finns ofta en tätare tofs med styvare hår istället för en tredje klo, så kallade kloborst.[1]

    Spindlar kan hittas över nästan hela världen i många olika landmiljöer, från tropiska och tempererade skogar till gräsmarker, öknar och bergsområden. Det finns även en spindel som lever i vattenmiljö, vattenspindeln. Några andra arter kan dyka under vatten, men lever annars på land. De enda landmiljöer som spindlar inte finns i är de allra kallaste och ständigt istäckta områdena. Variationen i levnadssätt är också stor. De flesta spindlar har ett ensamlevande levnadssätt, men det finns några sociala spindlar som bildar större kolonier. Strategierna för att fånga byten, undgå predatorer och lyckas med fortplantningen är ibland mycket specialiserade.

    Ordningen Araneae är vanligen indelad i två underordningar och infraordningar där klassificeringen bestäms av strukturen av dess chelicerer, käkarna och antalet boklungor. Fram till december 2011 beskrevs 42 751 arter i ordningen fördelade på 3 859 släkten och 110 familjer.[6]

    Är spindlar aggressiva?

    Tre frågor om spindlar från klass 2c på Nordskogens skola.

    FrågaBeskriv så noga som möjligt.Hur stor kan en spindel bli?Hur farlig kan en spindel vara för en människa?Kan spindlar flyga?

    Hej Pernilla och klass 2c!

    1. Den största spindeln i Sverige är skräddarspindel. Kroppen hos den kan bli knappt 2 cm. Med benen utsträckta blir den kanske 7-8 cm. Världens största spindel är goliatspindeln, en slags fågelspindel från Sydamerika. Den kan har ett benspann på 28 cm.

    Är spindlar farliga?

    Steatoda bipunctata. Bilden tagen av Bob Ionescu.

    Är spindlar farliga eler snälla?

    Spindlar kan vara allt möjligt. Spindlarna är ju en stor djurgrupp med flera tusen arter över hela jordklotet (utom där det är som kallast eller torrast). Spindlar äter mest insekter och en del andra ryggradslösa djur, t.ex. flugor, gråsuggor och silverfiskar. Om det gör dem snälla är väl kanske svårt att säga. Många spindlar äter också upp varandra. Många spindelhanar lever farligt när de ska para sig med honan. Sådana parningar slutar ofta med att hanen visserligen hinner befrukta honans ägg, men till priset av att bli mat till honan. I Sverige finns det inga farliga spindlar. Några, t.ex. korsspindeln, kärrspindeln och källar (eller hus-)spindeln är ganska stora och kan nypas lite. Men farliga är de inte. I varmare länder finns det en del farliga spindelarter, men det är sällan man träffar på dem och dessutom blir biten. De stora ”fågelspindlarna” som man ibland kan se i djuraffärer är trots sin storlek inte så giftiga (några är det, men sällan de man har hemma). De är ofta ganska lugna och fredliga och skulle de bitas så blir det inte värre än ett getingstick.

    – Från frågearkivet

    Kan spindlar låta?

    Därför är det en god idé att stå ut med spindlar i till exempel badrummet och källaren för att hålla silverfiskarna borta. Dödar du en spindel tar du samtidigt bort en viktig renhållare i hushållet.

    Om du verkligen inte klarar av spindlarna, så försök att fånga dem och släppa dem utomhus. Då kan de göra nytta någon annanstans.

    Men är du lugn med att låta de små krypen leva där hemma är det bara bra – det är en del av ekosystemet.

    Är det bra att ha spindlar i huset?

    Men bara för att var och varannan person tipsar om citronolja, innebär det verkligen att oljan fungerar mot spindlar? 

    I en undersökning med han- och honspindlar av fiolspindelarten sydamerikansk brun spindel (Loxosceles laeta), reagerade spindlarna på lukt från det motsatta könet. Hanspindlar drogs till doften från honor, medan honorna stack när de kände doften av hanspindlar.  

    Forskarna testade även med andra dofter. Spindlarna brydde sig dock inte om eugenol (nejlikolja), eukalyptusolja, citronolja, isoamylacetat och heptanol.  

    Några andra forskare testade hur spindelhonor från tre andra spindelarter, bruna änkan, husvaxspindel och korsspindel, upplevde att gå i ett trångt glasrör. Röret förgrenade sig sedan i två delar där spindlarna fick välja mellan gå in i den ena grenen, som inte innehöll någonting och den andra grenen med hög koncentration av något som doftade. Vid försöken användes tre olika ämnen. Ingen av spindelarterna avskräcktes heller här av citronolja. Oavsett spindelart, föredrog de flesta spindelhonorna den tomma grenen av glasröret framför grenen av glasröret med kastanjer, men en minoritet av spindelhonorna gick in i delen av glasröret som innehöll kastanjer. Medan de flesta spindelhonorna av arterna bruna änkan och korsspindel inte föredrog lukten av mintolja (även kallad pepparmyntolja, pepparmintolja och mentol), var det något som husvaxspindelhonorna inte brydde sig om.