:

Vilka är de första vårblommorna?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka är de första vårblommorna?
  2. Vad finns det för vårblommor?
  3. Vad heter en blå blomma?
  4. Vad heter de lila blommorna?
  5. Vilka blommor blommar först på våren?
  6. Vilken är den vanligaste Vårblomman?
  7. Vad blommar tidigt på våren?
  8. Vilka vilda blommor blommar i maj?
  9. Vad heter gul vårblomma?
  10. Vad finns det för vita blommor?
  11. Vilka är de sju blommorna?
  12. Vad slår ut först på våren?
  13. Vilka växter blommar i mars?
  14. Vad blommar på våren?

Vilka är de första vårblommorna?

Den blommande vårträdgården i krukor och byttor har fördelen av att vara mobil. Den kan flyttas till bästa platsen för fikastunden, eller stå som ett glatt välkomnande vid entrén.

Vill du plantera blommor i en och samma kruka är det fint att välja en blomma som är högre, en lägre och en blomma som hänger. Det blir fint när inte allt har samma form och höjd. Något annat som är fint är att bryta av färgen i planteringen. Piffa gärna till med stenar, pinnar, fjärilar eller något annat dekorativt. I skogen kan du plocka mossa, blåbärsris, kottar och grenar som dekoration. Använd vad du har! Gamla korgar är utmärkta att plantera i, klä dem gärna med plast och lägg lecakulor eller småsten i botten.

När lökarna, primulorna och ranunklerna blommat över efter några veckor kan du plantera ut dem, så får du fina blommor i rabatten nästa år. Foto: NINA BERGSTRÖM

Välj krukor eller kärl med dräneringshål i botten. Det är viktigt att hålla jorden lätt fuktig. Speciellt lökväxter vill inte stå för blött.

Täck botten med lecakulor och fyll på med planteringsjord. Lökväxter gillar om man blandar ut jorden med lite benmjöl och gödsel.

Hotar vintern med att komma tillbaka och nätterna blir för kalla behöver du tillfälligt flytta in planteringen på natten, i exempelvis ett förråd eller ett garage. När det bara är ett par minusgrader nattetid går det bra att täcka över planteringen med odlingsväv, tidningspapper, en handduk eller vad man har.

Nedan är vårblommorna som klarar av att planteras i mars och april i krukor eller balkonglådor. Blommorna kan se lite slaka ut efter en kall natt men när solen börjar värma igen reser de sig strax. Lökväxter i krukor tål också lite kyla och står länge i det svala vädret.

Penséer är lättskötta och tåliga vårväxter som tål några minusgrader och är därför perfekta att starta trädgårdssäsongen med. De finns i stor variation från färger, allt från lila och rosa till både gul och svart, både med eller utan öga i mitten.

Variationen på penséer är stor – det finns verkligen något för alla. Foto: Minna Mercke Schmidt

År efter år dyker krokusen upp på samma ställe. Krokus hör till vårens absolut första blommor som brukar lysa upp i lila, vitt eller gult (men kan också vara både två- eller trefärgad!).

Krokusen är en vacker färgklick utomhus när vintern håller på att bli vår. Foto: Istock

Hyacinten finns i en mängd färger och är kanske för många mest förknippad med julen. Men faktum är att hyacinten är en riktig vårblomma som sticker upp ur sina lökar i rabatterna på våren.

Hyacinten är en riktig vårblomma – trots att det är en av julens mest populära blommor. Foto: MARIA HANSSON

Vad finns det för vårblommor?

Ah, tulpaner! Dessa glada blommor är vårens klassiska blomma och är ett säkert tecken på att varmare dagar är på väg. I Sverige finns tulpaner i alla färger du kan tänka dig - från mjuka pastellfärger till livfulla nyanser - och de är ett fantastiskt tillskott till vilken trädgård som helst. Plantera några i din egen trädgård och du kommer att bli belönad med en explosion av färg varje år!

Liljekonvaljer är en vacker syn i Sverige under våren! Dessa små, fina vita och rosa blommor sprider glädje och ger liv åt landsbygden. Du ser dem växa i trädgårdar och på ängar, och de används ofta i buketter och andra blomsterarrangemang. Blommorna har en söt doft och anses vara en symbol för tur och lycka - perfekt för att ge lite glädje till din dag!

Åh, blåklockorna! Dessa delikata och väldoftande klockformade blommor är en av vårens glädjeämnen i Sverige. De ger en vacker doft och en färgklick till vilken trädgård eller äng som helst. Blåklockor har ett passande namn eftersom de har en mjuk, blå nyans som gör att de sticker ut bland de andra blommorna i Sverige. Och de är förvånansvärt tåliga och klarar kallare temperaturer än många andra vårblommor. Oavsett om du letar efter ett traditionellt utseende för din trädgård eller ett unikt sätt att sätta färg på din äng är Sveriges blåklockor ett utmärkt val.

Vad heter en blå blomma?

Vårens färgskala präglas av klara, friska och pigga färgtoner. Limegröna björklöv, solgula påskliljor och rosa körsbärsträd. Men sänker man blicken lite, och låter ögonen löpa fritt över gräsmattorna i parkerna, under de skuggiga buskagen och i lökrabatterna så hittar man gott om små blåa färgklickar som gör färgskalan komplett.

Vad heter de lila blommorna?

Man ser dem då och då i reportage och bilder på Instagram och Pinterest, de där läckra lila blommorna man bara vill ha. Men så när man står där på plantskolan har man glömt vad de hette, i alla fall jag. Nu har jag i alla fall skrivit ner dem så att jag ska komma ihåg nästa gång!

Jätteverbena

Foto: crocus Den här fina höga perennen blommar från sommar till höst på nästan bladlösa stjälkar och fjärilarna älskar den. Verbenan lär också självså sig lätt i trädgården. När du planterar så gör det helst tätt för att blommorna ska komma till sin rätt. På bilden ser du Verbena bonariensis hos crocus. Lavendel

Foto: Hasse Wester på Stockholms gröna rum

Vilka blommor blommar först på våren?

  • Känna igen några vanliga blommande vårväxter
  • Ha kunskap om hur man kan göra en egen liten flora genom att pressa eller fotografera växter
  • Känna till något om delarna hos en växt
  • Känna till något om hur växter förökar sig
  • Känna till hur frön sprids
  • Känna till att Carl von Linné gav växterna två namn, släkt- och artnamn

Sök upp en plats med många olika arter av växter (helst blommande). Dela in barnen/eleverna i grupper om cirka fyra och låt dem göra ett rutsystem på marken med hjälp av pinnar, en ruta per växtart som som grupperna ska leta rätt på. Välj inte fler rutor än att eleverna/barnen kan lära sig att känna igen växterna i rutorna. När alla grupper har fyllt sina rutor får de redovisa sina fynd för de andra grupperna. Hjälp grupperna att namnge växterna.

Lek ”Kims lek”: Lägg ut några växter på marken eller använd växterna i rutnätet ovan. Alla barnen/eleverna, utom ett som ska ta bort en av växterna, blundar. Sedan ska övriga se vilken växt som fattas. De ska inte berätta vilken växt som saknas utan i stället plocka en likadan.

Ta med luppar så att barnen/eleverna kan undersöka blommorna och försöka hitta så många detaljer som möjligt. De kan sedan sortera sina blommor efter färg, antal kronblad, storlek o.s.v.

Dela in barnen/eleverna i grupper om fyra. Utrusta varje grupp med en flora, en lupp, något att samla i och ett papper med olika växter/saker som finns i området där ni håller till. Uppgiften är att hitta de saker som står på pappret under en viss tid, det kan t.ex. vara vitsippa, tussilago, ett högt grässtrå och tallbarr. När den avsatta tiden är slut samlas ni och ser vem som har hittat flest saker.

Vilken är den vanligaste Vårblomman?

Penséer är ett säkert vårtecken, och tack vare att de tål lätt frost är risken för att det ska gå fel väldigt liten. En pensé är en tacksam vårblomma och klarar några minusgrader utan att ta skada. Plantorna slokar lite efter frosten men reser sig så snart termometern står på plus igen. Eftersom penséer är så lättskötta är det egentligen bara två saker att komma ihåg: Undvik att plantorna utsätts för torka och plocka bort vissna blommor så tackar dessa söta vårblommor dig med en lång blomning.

Urvalet är stort – det finns penséer i många färger och former – och du kan hämta inspiration hos alla blomsterbutiker och trädgårdscentra som blir överfyllda med blommor varje vår. Så tag chansen att skapa ditt eget vårarrangemang. Välj till exempel ett färgtema – kanske bara blått? Eller satsa på en flerfärgad sort... eller skapa ett helt potpurri av glada vårfärger. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Hör du till dem som helt enkelt inte kan vänta, utan har tjuvstartat våren inomhus med hjälp av primulor, så är det inte osannolikt att du kan plantera ut dem redan när den värsta snön försvunnit.

Vad blommar tidigt på våren?

Tussilagons små solar i dikesrenen är en glad vårsignal. Djupt nere i jorden döljs ett omfattande system av jordstammar. Blomknopparna ligger redo sedan hösten innan för att snabbt kunna slå ut så snart snön smält undan. De hästhovslika bladen kommer först efter blomningen. Arten sprids mest genom sönderdelning av jordstammarna. Den främsta pollineraren är annars vindsflugor som övervintrat inomhus och därför kan flyga ut tidigt på våren.

Vitsippor sprider sig till stor del med hjälp av en jordstam. De kan bilda hela mattor på marken i lövskogar och lundar. Blommorna är bara öppna på dagen. Efter blomningen bildas små nötter som ger upphov till fröplantor året efter. Arten är svagt giftig och betas inte gärna. Efter trädens lövsprickning blir det för lite ljus för vitsipporna, som vissnar ner. Men näringen lagras i jord­stammarna till nästa vår.

Vilka vilda blommor blommar i maj?

Mat på vårkanten

Hushumla och mörk jordhumla brukar vakna redan i april. De uppskattar vilda vårväxter, till exempel svalört, violer, vårlök, hålnunneört och smånunneört. En del arter av solitärbin är också vårpigga, särskilt hanarna. Ängssandbina slår sig gärna ned på svalört och vårlök. Plantera gärna de här vårblommorna under buskar, i gräsmattan eller längs kanten på rabatten.

Träd och buskar som blommar på våren är extra värdefulla för vilda bin, här finns massor av mat. Låt gärna vilda sälgar, jolster och andra träd ur videfamiljen växa sig stora – vissa bin som videsandbi och sälgsandbi samlar endast pollen från just träd av släktet vide. Samma gäller för mer trädgårdskompatibla videarter såsom daggvide, bindvide, ullvide och krypvide.

På innergårdar och andra mindre utrymmen kan du, för att få en tidig blomning, plantera krypvide tillsammans med perenner. Senare i maj börjar fruktträd och bärbuskar att blomma. Blåbärstry, krusbär samt röda, vita och svarta vinbär lockar till sig både humlor och bin. Blåbärstryets djupa blommor lockar främst till sig humlor, medan röda vinbär har öppna blommor, fulla av nektar dit alla insekter vill komma, även nyckelpigor och guldögonsländor. På körsbärs-, plommon- och äppelträd finns mycket och bra mat både för bin och människor. Hagtorn och rönn uppskattas även av fåglar.

Blommor hela sommaren

Fleråriga blommande växter, perenner, ger en mångfald av färger, blomformer och blomningstider. I perennsortimentet kan de flesta hitta sina favoriter. Om du hittar, välj ekologiska blommor och fröer. Gräv bort ogräs och rötter innan du planterar och förbättra jorden med stallgödsel eller kompost. Då får du en rabatt som håller och är lättskött i längden.

Kantnepeta, kattmynta och myskmalva är lättodlade perenner som uppskattas av humlor och bin. Kantnepeta lockar dessutom till sig de lite ovanligare vall- och backhumlan med sina långa tungor. Om du klipper ner kantnepeta kring midsommar så blommar den igen under sensommaren.

Lungört, kantnepeta, stjärnflocka, blodnäva, grekvädd, röd solhatt, veronika, anisisop, strålrudbeckia och kärleksört är alla bra exempel på lättodlade perenner (ordnade efter tidpunkt för blomning) som fungerar därför utmärkt även i större planteringar såsom parker och i bostadsområden. Tillsammans ger de bina mat från maj till september.

Vad heter gul vårblomma?

Trädgårdsgula blommor är påfallande olika. Här finns både avelssorter och hela enskilda arter. Förneka dig själv ingenting!

Vad finns det för vita blommor?

Växter med vita blommor och blad ger en stilren känsla och passar fint i den moderna trädgården. Men eftersom vitt passar till allt fyller de även sin plats i trädgårdar med annan stil och karaktär. Vita växter kan användas i en rabatt med mycket färg för att binda ihop och lugna ner intrycket.

Vita växter kan användas för att lysa upp en mörk del av trädgården, till exempel en yta mellan två hus dit inte så mycket solljus når eller en mörk skogsglänta. Det är inte alla växter som blommar villigt i skugga, men då får man jobba mer med bladens färger och former för skapa effekt. En rabatt med växter som har vita blad eller blommor är extra vacker med en mörk bakgrund och framåt skymningen, när de vita växterna får fylla sin uppgift att lysa upp.

Om du vill ha en rabatt med vita växter kan du kika in rabatten SKYMNING bland mina färdiga rabattdesigner. Rabatten SKYMNING innehåller perenner med vita blommor och/eller blad. Det finns en variant för sol, en för halvskugga och en för skugga. Så oavsett vilket läge du vill plantera din skymningsrabatt finns det något för dig. En färdig rabattdesign ger dig allt du behöver veta för att skapa en ny rabatt i din trädgård, från vilka växter du ska köpa i trädgårdsbutiken, till hur du förbereder växtplatsen, planterar och sedan sköter om rabatten. 

Vilka är de sju blommorna?

Sju sorters blommor: Röllika, rödklöver, ängsklocka, midsommarblomster, prästkrage, käringtand och kråkvicker. Foto: Katarina Björklund

I Finland firar vi tre högtider under midsommarveckoslutet: Den kyrkliga Johannes döparens dag, den statliga Finlands flaggas dag och den folkliga midsommaren. Den kristna kyrkan började på 300–talet att fira den helige Johannes döparens dag den 24 juni. Det folkliga firandet har alltid sett lite annorlunda ut än kyrkans och har mer gått ut på att hylla vårens spirande växtlighet. År 1425 förbjöd ärkebiskop Johannes i Lund så kallade midsommarvakor. Kyrkan försökte få den folkliga festen att bli ett firande av Johannes döparen istället, men folket ville hellre fortsätta med sina egna traditioner.

Förr i tiden sades midsommarnatten ha magiska krafter. Alla växter troddes få extra starka läkekrafter när solen står som högst. Människor samlade in växter på midsommaren för att sedan spara dem ända till julen. För att stärka hälsan kunde man till exempel rulla naken i midsommardaggen. Olika ritualer hölls och olika typer av kärleksspådomar var populärt speciellt bland ungdomar. Det som var viktigt under ritualerna var att allting skulle göras tvärtemot det som var normalt. För att väcka magin kunde man göra saker baklänges och motsols, vara tyst, eller klä av sig naken. Ojämna tal ansågs ge tur, därför var det just sju blommor som skulle läggas under kudden på midsommaren. Ifall man ville drömma om vem som skulle bli ens käresta fanns det flera knep utöver att plocka sju sorters blommor. Man kunde sätta sig baklänges på en stol och äta sill, eller bara överhuvudtaget äta något väldigt salt. Efter det fick man inte dricka något förrän man gick och lade sig. Den som sedan erbjöd en vatten i sömnen var den man ska gifta sig med i framtiden. Dessa sägner härstammar från det svenska bondesamhället under medeltiden.

Enligt sägner från det svenska bondesamhället får alla växter läkande krafter när solen står som högst. Foto: Katarina Björklund

Vad slår ut först på våren?

Visste du att en av fyra svenskar lider av pollenallergi med besvär från ögon och luftvägar? Det är vanligast att man är allergisk mot björk- och gräspollen. Pollensäsongen kan delas in i tre perioder; först våren då lövträden blommar, därefter sommaren med gräspollen och slutligen sensommaren/hösten som är säsong för gråbo.

Vilka växter blommar i mars?

Dags för frösådd

Nu är det äntligen dags att få jord under naglarna! Köp hem fröer till blommor och grönsaker, samt såjord, krukor och gärna ett mindrivhus där du kan förkultivera växterna. Så inte för tidigt, utan följ anvisningar som såtid som finns på fröpåsen. De flesta frön sås ½-1 cm under jord, men vissa frön är ljusgroende och ska då inte täckas alls. Om så är fallet brukar det framgå på fröpåsen. Ta hand om din sådd genom att hålla den lätt fuktig.

Beskärning äppel- och päronträd

Nu är det dags för den årliga beskärningen av dina äppleträd. Unga träd mår bra av årlig beskärning, medan riktigt gamla träd som mest är till prydnad inte behöver beskäras så hårt. Träden svarar på beskärning genom att växa kraftigare, men det gäller att beskära på rätt sätt så att du inte tar bort fruktsporrarna och missar frukten! Alltför hård beskärning kan också leda till onödigt många vattenskott.

Beskärningen syftar till att föryngra trädet för att ge det ny vitalitet och att glesa ut det så att frukten får ljus och sol. Låna eller köp en bok om beskärning om du är osäker.

Päronträd beskärs också nu, men mer sparsamt än äppelträd. Kärnfrukter som körsbär, plommon och persika beskärs på sensommaren eller hösten.

Driv grenar i blom

Att driva fruktträdsgrenar i blom är lätt och ger härlig vårkänsla inomhus. Lättast att lyckas med är körsbär och äpple. Pil, hästkastanj och forsythia brukar också gå bra, och vill du ha en utmaning så prova syren. Ge grenarna ett vasst snitt och ställ dem i en hink med varmt vatten. Duscha dem ofta tills de börjar slå ut. Då ger du dem ett nytt snitt och arrangerar dem i en vas.

Vad blommar på våren?

Växternas namn

Sök upp en plats med många olika arter av växter (helst blommande). Dela in barnen/eleverna i grupper om cirka fyra och låt dem göra ett rutsystem på marken med hjälp av pinnar, en ruta per växtart som som grupperna ska leta rätt på. Välj inte fler rutor än att eleverna/barnen kan lära sig att känna igen växterna i rutorna. När alla grupper har fyllt sina rutor får de redovisa sina fynd för de andra grupperna. Hjälp grupperna att namnge växterna.

Lek ”Kims lek”: Lägg ut några växter på marken eller använd växterna i rutnätet ovan. Alla barnen/eleverna, utom ett som ska ta bort en av växterna, blundar. Sedan ska övriga se vilken växt som fattas. De ska inte berätta vilken växt som saknas utan i stället plocka en likadan.

Ta med luppar så att barnen/eleverna kan undersöka blommorna och försöka hitta så många detaljer som möjligt. De kan sedan sortera sina blommor efter färg, antal kronblad, storlek o.s.v.

Berätta också om Carl von Linné och hur han namngav och ordnade växterna i grupper. Linné var en inspirerande pedagog som tog ut sina studenter på vandringar i naturen. Gör detsamma med eleverna! Läs mer om Linnés sexualsystem och hur han delade in växterna efter antalet ståndare.

Skattjakt

Dela in barnen/eleverna i grupper om fyra. Utrusta varje grupp med en flora, en lupp, något att samla i och ett papper med olika växter/saker som finns i området där ni håller till. Uppgiften är att hitta de saker som står på pappret under en viss tid, det kan t.ex. vara vitsippa, tussilago, ett högt grässtrå och tallbarr. När den avsatta tiden är slut samlas ni och ser vem som har hittat flest saker.

Vi jobbar också med: Samarbete och minne

Linnés sexualsystem

Linné klassificerade alla växter i ett sexualsystem som består av 24 klasser där ståndarnas antal och placering avgör vilken klass växten tillhör. Gör som Linné och undersök vilken klass de blommande växterna i området tillhör. Extra bi-lagan 2006 majuppslaget

Linné gav växter och djur vetenskapliga namn som består av två delar. Den första delen av namnet anger släktet. Artnamnet bildas av släktnamnet och en efterföljande del. Exempelvis är det vetenskapliga namnet för vitsippa Anemone nemorosa. Växtnamnen berättar ofta om växtens utseende och miljön där den växer eller också är växten uppkallad efter en viss person. Låt barnen/eleverna undersöka och rita olika växter och på samma gång lära sig om namnens betydelse. Se exempelvis ”Den virtuella floran”.