:

Kan spindlar låta?

Innehållsförteckning:

  1. Kan spindlar låta?
  2. Finns det några giftiga spindlar i Sverige?
  3. Kan spindlar drunkna?
  4. Vad hatar spindlar?
  5. Kan spindlar ta sig ur dammsugaren?
  6. Är det bra att ha spindlar i huset?
  7. Kan spindlar dö av fall?
  8. Varför har man spindlar i sängen?
  9. Kan spindlar klättra ur dammsugaren?

Kan spindlar låta?

En supervanlig myt vad gäller spindelfobi är att just den egna rädslan är så otroligt stark att den inte går att göra något åt. Man ger helt enkelt upp innan man ens försökt. Men det är inte sant! Rädslan går att bota helt med rätt hjälp, oavsett hur stark den är. Och ofta går det väldigt snabbt, även när rädslan är väldigt stark. Ett bra sätt att se på fobier är att det handlar om inlärda beteenden, och det man behöver göra är att lära om. Man kan jobba med rädslan själv (och det behöver man göra), men har man en fullt utvecklad fobi bör man söka professionell hjälp för att snabbast och effektivast lösa problemet (för din rädslan och dina rädslebeteenden är problemet, inte spindlarna). Med rätt terapeut kommer du som regel längre på bara några tillfällen än vad du gör på flera år om du bara arbetar med rädslan på egen hand, genom att du får fungerande strategier och verktyg för hur just du ska hantera jobbiga situationer och bryta negativa beteenden. Och proffshjälp finns att få via vanliga sjukvården, söker du hjälp för en fobi SKA du remitteras för KBT-behandling! KBT (kognitiv beteendeterapi) har väldigt god effekt på just spindelfobi, och de allra flesta blir hjälpta väldigt snabbt - och det är alltså hjälp du kan kräva att få via vårdgarantin om du har en diagnosticerbar fobi. Du behöver därmed inte ens lägga ner arbetet för att hitta en terapeut på egen hand (om du inte väldigt gärna vill), det räcker att gå till din läkare vid vårcentralen för att remitteras vidare. Så våga söka hjälp! Jag kan inte säga det nog många gånger - våga söka hjälp! Acceptera inte att gå genom livet livrädd för ett harmlöst småkryp när det finns bra och effektiv hjälp att få!

Men även med proffshjälp behöver man jobba på egen hand också, för annars kommer rädslan lätt tillbaka. Det finns tyvärr många som blivit hjälpta men där arbetet varit förgäves eftersom de inte fortsatt att öva på egen hand. Att titta på spindlar (och bilder av spindlar) och att läsa på om spindlar är ett sätt. Häng t.ex. i facebookgruppen spindelnätet. Att hitta ett sådant forum och utnyttja det till max är bättre än att googla runt på nätet om spindlar generellt, eftersom det finns så otroligt mycket skräckhistorier och myter om spindlar på nätet - ska man leta information där behöver man vara väldigt källkritisk, men det är svårt om man inte kan så mycket. Så läs gärna på och lär dig mer om spindlar, men använd bra källor! Har du möjlighet, följ gärna med någon som kan en del och inte är spindelrädd ut för att titta på spindlar. Rädsla är smittsamt, men det är som tur är motsatsen också. Att hänga med människor som är intresserade och fascinerade av spindlar, både på internet och i verkligheten, och se hur de hanterar spindlar och pratar om spindlar är ett bra sätt att ta del av ett annat synsätt. Men följer du med någon ut på en exkursion, var noga med att berätta att du är rädd så att personerna du är ute med vet om att de behöver ta hänsyn till det.

Finns det några giftiga spindlar i Sverige?

Korsspindeln är en av de mest välkända spindlarna i Sverige, och den känns lätt igen på sitt ljusa och korsliknande mönster på ryggen. Resten av korsspindelns kropp kan ha olika färger, exempelvis grått, brunt, gult eller grönt.

Korsspindeln tillhör familjen hjulspindlar, som spinner de karaktäristiska hjulformade näten. Näten kan bli upp till en halv meter i diameter och korsspindeln skapar i regel ett nytt nät varje natt.

När nätet är färdigt, sätter sig korsspindeln i mitten och väntar tålmodigt. Förr eller senare kommer en insekt att fångas i nätet, varpå korsspindeln genast kryper bort till sitt offer.

Där hugger spindeln offret med en dödlig dos gift, varefter den packar in bytet i spinntrådar och suger ut all näring ur det.

Kan spindlar drunkna?

Dessa insekter förekommer i våra hus och lägenheter när som helst på året. De startar helt av misstag - de kan bäras av vinden eller så går de ner eller uppifrån längs ventilationsaxlarna. Sedan slår de sig gärna ner och bor i våra hem.

Den mest grundläggande uppgiften för någon spindel är att väva ett bekvämt nät. Oftast finns den i hörnet i taket eller under basbordet. Observera att all negativ energi som lurar i huset eller i lägenheten ackumuleras på dessa platser. Och en liten insekt äter det säkert. Enligt folk tecken, på detta sätt rensar insekten huset från ont och all negativitet.

Folkomslag om spindlar har olika tolkningar, beroende på var den oväntade gästen befinner sig. Kom ihåg att det inte rekommenderas att döda blodsugaren du möter på vägen. Så om en spindel bosatte sig i en lägenhet kan ett tecken på detta ha en annan förklaring. Tänk på alla fall av utseende av denna ofarliga insekt.

I badrummet

Kom ihåg att spindeln i badrummet är ett dåligt tecken. Och det spelar ingen roll var du hittar den i badrummet, liksom vid vilken tid på dagen - på morgonen, på kvällen eller på natten. Han kan vrida ett spindelnät i badrumshörnen och vara direkt i själva badet. I vilket fall som helst väntar dig en daglig rutin och stagnation i ekonomiska och arbetsrelaterade frågor. Men trots detta antagande kan du ändra ditt liv. Du måste analysera dina handlingar, se över dina planer och prioriteringar.

Att se en spindel på toaletten är ett säkert tecken på att små och stora sysslor väntar på dig som inte ger dig någon nytta. Ibland är handfat det bästa stället för den oväntade gästen. Därför, om han sjönk i diskbänken i badrummet eller toaletten, har du tomt och värdelöst avfall och bekymmer. Folkomslag om spindlar säger att det är omöjligt att döda eller drunkna insekter i badrummet. Som vidskepelserna om spindlar säger är detta till stor sorg eller olycka. Bättre att ta en kvast och sopa den försiktigt utanför husets tröskel.

Vad hatar spindlar?

Är spindlar inte en favorit? Då har du kommit helt rätt! Även om våra svenska spindlar generellt är ofarliga kan det ändå vara trevligt slippa regelbundna möten med dem. Så här gör du för att skrämma bort djuret:

I Sverige är spindlar generellt ofarliga för oss, men det betyder inte att det är roligt att hela tiden springa på de åttabeniga krabaterna. 

Samtidigt tycker spindlarna att hösten är en perfekt tid att flytta in i ett varmt hem, så det kan minst sagt bli en intressekonflikt.

Men oroa dig inte, det finns vissa saker som spindlarna avskyr! Här är fem knep som får det åttabenade lilla djuret att krypa vidare till nästa hem:

Naturliga oljor

Inte bara människor kan ha svårt för vissa lukter, även spindlar vänder på klacken vid "fel" doft. Bland annat har det visat sig att spindlar ogillar doften av träolja, lavenderolja och rosolja. 

Om du vill hålla krypen borta kan du därför ta några droppar av vald olja och blanda med vatten i en sprayflaska. Sedan är det bara att spraya på! 

Kan spindlar ta sig ur dammsugaren?

Många spindelrädda drar sig inte för att använda dammsugaren för att döda spindlar, men hur effektivt är det egentligen?


Det är inte helt ovanligt att folk dammsuger upp spindlar när de stöter på dem i sitt hem. Men hur effektivt är det egentligen?

Tidningen Illustrerad Vetenskap har räknat lite på det, och kommit fram till att om spindeln överlever resan hela vägen ner i dammsugarpåsen är chansen stor att överlever där i flera veckor eller till och med månader.

De påpekar dock att spindeln så klart kommer göra vad den kan för att ta sig ur dammsugaren, så har du otur lyckas den ta sig ut igen.

Spindlar kan nämligen minska sin ämnesomsättning så att de överlever i över 200 dagar utan att äta.

Så tänk på det nästa gång du får för dig att dammsuga upp en liten spindel: antingen kommer den långsamt svälta ihjäl i påsen, eller så lyckas den ta sig ut i ditt hem igen.

Är det bra att ha spindlar i huset?

Ingen av de spindlar vi har i Sverige är farlig för oss människor trots att många av spindlarna är giftiga. I de fall en spindel lyckas bita igenom huden på en människa kan spindelbett vara smärtsamma trots att vi inte tar skada av giftet. Oftast resulterar ett spindelbett på sin höjd i en viss rodnad kring bettet men i sällsynta fall kan man få en kraftigare allergisk reaktion, detta generellt om man också är allergisk mot getingar.

Spindlar kan vara obehagliga för den som är rädd för spindlar. Spindelfobi eller arachnofobi som det också heter är tillsammans med skräck mot trånga utrymmen och ormar bland våra vanligaste fobier. Troligtvis är spindelfobi ett naturligt evolutionbiologiskt skydd mot spindlar som runtom i världen kan vara giftiga och till och med dödliga.

Det går att bli av med spindelfobi eller en lägre grad av rädsla för spindlar. Framförallt bör du inte undvika det du är rädd för utan snarare utsätta dig mer för spindlar och situationer som du upplever som obehagliga. Försöka att kämpa emot din naturliga instinkt och rädsla över tid så kan du helt bli av med fobin. Det finns också digitala hjälpmedel där du tryggt i soffan kan börja med att utsätta dig för bilder av spindlar för att successivt avdramatisera och avtrubba din reaktion.

Om du inte lyckas bli av med spindelskräck på egen hand så finns professionell behandling genom kognitiv beteendeterapi (KBT) att tillgå.

Kan spindlar dö av fall?

Journalisten Henrik Evertsson och en av hans medarbetare  fälls av Göteborgs tingsrätt för brott mot lagen om gravfrid i samband med dykningarna vid Estonia.

Tv-serien “Estonia - fyndet som ändrar allt” visade ett tidigare okänt hål i skrovet på färjan. Henrik Evertsson och hans team åtalades för brott mot den särskilda lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

Fallet har redan varit uppe i Göteborgs tingsrätt, och då friades de båda. Men när åklagaren överklagade kom hovrätten med beskedet att tingsrätten hade resonerat fel - och att de därför måste göra om rättegången.

I ett pressmeddelande från tingsrätten under måndagen framkommer det att de åtalade hävdade att lagstiftningen inte är lämplig efter som den strider mot folkrätten som den kommit till uttryck i FN:s havsrättskommission, samt att de trodde att de agerade inom lagrummet då de var på ett tyskflaggat fartyg.

De hänvisade även till grundlagen om yttrandefrihet- och informationsfrihet som de ansåg väger tyngre. Men tingsrätten konstaterar trots det att männen gjort sig skyldiga till brott mot gravfriden.

– Det finns ett starkt allmänintresse för att upprätthålla gravfriden kring M/S Estonia, som är gravplats för ett stort antal personer. Skyddet för gravfriden väger starkare än intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet” säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

Motivet bakom gärningen har betydelse för att straffet blev mildare, som blev dagsböter.

Varför har man spindlar i sängen?

Pricktest innebär att en droppe med det allergiframkallande ämnet placeras på underarmens insida. Sedan trycker den som gör undersökningen försiktigt en trubbig nål genom droppen så att allergenet förs in i huden. Om man är allergisk mot ämnet uppstår en rodnad och liten svullnad, ungefär som ett myggbett. Efter 15 minuter mäts rodnaden och ritas av. Trots att undersökningen innebär ett litet stick i huden är det få som tycker att pricktestet är obehagligt.

Fördelen med pricktest är att man får ett snabbt besked. Om man använder receptfria allergimediciner är en nackdel att man måste göra ett uppehåll med vissa av medicinerna flera dygn innan testet. Annars finns en risk att resultatet blir felaktigt. Testet kan inte ge säkert besked om att man har en allergi som ger symtom, utan visar bara att man har allergiantikroppar för ett visst ämne. Detta kan till exempel bero på att man tidigare har bott i ett hus med kvalster.

RAST-test
RAST-test är ett blodprov som tas för att undersöka om man är allergisk mot ett visst ämne. Man kan bli testad för allergi mot betydligt fler ämnen med hjälp av RAST-test än med pricktest och testresultaten påverkas inte av om man använder allergimediciner. Däremot tar det omkring en vecka efter provtagningen innan läkaren får undersökningsresultatet från laboratoriet. Inte heller RAST-testet visar om ens besvär beror på allergi. Testsvaret visar enbart att man har allergiantikroppar för ett visst ämne, och resultatet måste läkaren utvärdera tillsammans med det man har berättat om sina besvär.

Phadiatop är en RAST-test som innehåller cirka tio av de vanligaste luftvägsallergenen. Detta är ett screeningtest, vilket innebär att det kan visa att man är allergisk men inte mot vad. Om testet visar att man har allergiantikroppar kan laboratoriet analysera vidare och ta reda på vilket av de allergiframkallande ämnena i Phadiatop man har allergiantikroppar mot.

Kan spindlar klättra ur dammsugaren?

Spindlar är ingen match för en dammsugare. Men faktum är att spindeln, om den överlever färden till påsen kan leva ytterligare ett bra tag. Till och med i månader, enligt illustrerad Vetenskap.

Spindlar i hemmet utgör, för det mesta, ingen fara för oss människor. Men få av oss vill ha de små krabaterna i vår närhet. De är helt enkelt läbbiga.

Stina brände ut sig - och blev biodlare

Slå på ljud

Ett enkelt sätt att radera spindlarna från tillvaron är att ge dem en omgång med dammsugaren. Då följer både insekt och nät med. Avstädat och klart.

Att spindlarna sugits upp innebär dock inte med nödvändighet att de har gått hädan.

Spindlar kan ”med lätthet överleva i flera veckor, till och med månader, i den dammfyllda påsen”, skriver Illustrerad Vetenskap och motiverar.

”Välnärda spindlar kan minska sin ämnesomsättning och på så sätt klara sig utan mat i över 200 dagar”.

Honorna starkast

Tidningen hänvisar dock inte till några enskilda studier om just spindlars möjliga överlevnad i dammsugare. Det finns dock en sådan studie gjord i Brasilien. Där är den inriktad på spindlar av typen Loxosceles intermedia. Spindlar som kan finnas i och omkring Brasilianska hem och som kan ge svårläkta sår, så kallade nekroser vid bett.