:

Hur stor är en stor Husspindel?

Innehållsförteckning:

 1. Hur stor är en stor Husspindel?
 2. Är Husspindel farlig?
 3. Kan man bli biten av en Korsspindel?
 4. Kan man bli biten av en spindel i Sverige?
 5. Hur blir man av med Husspindel?
 6. Finns det stora spindlar i Sverige?
 7. Kan stor Husspindel bitas?
 8. Kan alla spindlar hoppa?
 9. Vad händer om man dammsuger upp en spindel?
 10. Är spindlar rädda för oss?
 11. Kan spindlar låta?
 12. Varför har man spindlar i sängen?
 13. Vilken lukt gillar inte spindlar?
 14. Finns Vargspindel i Sverige?
 15. Vad hatar spindlar?

Hur stor är en stor Husspindel?

Husspindlarna kommer inte in i våra hus - de har levt i våra hem i årtusenden och det är deras naturliga habitat. Andra arter söker sig in i våra hus under hösten när temperaturen blir lite längre och de letar efter en partner eller en plats att överleva vintern.

Där hittar du spindlarna

Var spindlar och deras nät huserar varierar med art, men de ogillar utrymmer där människan är för ofta - och föredrar såklart utrymmen där de kan hitta sina byten. Fuktiga utrymmen (våtutrymmen) används som vattenhål av spindlarna. Följande är några tydliga tecken på om du har spindlar:

 • Spindelnät är ett vanligt och omisskännligt tecken på spindlar
 • Spindlar kan du oftat hitta på platser med sprickor, i våtutrymmen, källare eller platser där du inte vistas så ofta som vindsutrymmen eller garderober
 • Spindelägg insvepta i en silkeskokong kan man hitta på undangömda ytor eller i spindlarnas nät

Rädsla för spindlar

Ingen av de spindlar vi har i Sverige är farlig för oss människor trots att många av spindlarna är giftiga. I de fall en spindel lyckas bita igenom huden på en människa kan spindelbett vara smärtsamma trots att vi inte tar skada av giftet. Oftast resulterar ett spindelbett på sin höjd i en viss rodnad kring bettet men i sällsynta fall kan man få en kraftigare allergisk reaktion, detta generellt om man också är allergisk mot getingar.

Spindlar kan vara obehagliga för den som är rädd för spindlar. Spindelfobi eller arachnofobi som det också heter är tillsammans med skräck mot trånga utrymmen och ormar bland våra vanligaste fobier. Troligtvis är spindelfobi ett naturligt evolutionbiologiskt skydd mot spindlar som runtom i världen kan vara giftiga och till och med dödliga.

Det går att bli av med spindelfobi eller en lägre grad av rädsla för spindlar. Framförallt bör du inte undvika det du är rädd för utan snarare utsätta dig mer för spindlar och situationer som du upplever som obehagliga. Försöka att kämpa emot din naturliga instinkt och rädsla över tid så kan du helt bli av med fobin. Det finns också digitala hjälpmedel där du tryggt i soffan kan börja med att utsätta dig för bilder av spindlar för att successivt avdramatisera och avtrubba din reaktion.

Om du inte lyckas bli av med spindelskräck på egen hand så finns professionell behandling genom kognitiv beteendeterapi (KBT) att tillgå.

Är Husspindel farlig?

Både större och mindre husspindel (Eratigena atrica respektive Tegenaria domestica) lever i och runt omkring våra hus. De håller till på mörka platser, som källare, vind, uthus, under altaner och så vidare. Där bygger de trattformade nät i mörka hörn och sitter och trycker mest hela tiden. Större husspindel (E. atrica) lever både utomhus och inomhus medan mindre husspindel (T. domestica) är mer renodlat inomhuslevande.

Jag tror på en kombination av att de både fanns när ni flyttade in i huset samt att de kommer in när de är ute och rör på sig. Vid den här tiden på året (sensommaren till tidig höst) ger sig hanarna ut på jakt efter honor att para sig med och de är för det mesta dessa man ser springa omkring. Honorna lever ett stillsamt liv i sina trattformade nät. De kan komma in genom väldigt små springor i huset, till exempel ett luftintag, när en har fönster/dörrar på vädring.

Kan man bli biten av en Korsspindel?

De flesta bett behöver inte behandlas. Obehaget går ofta över av sig själv efter en stund. Undantag gäller om du är mycket allergisk. Skulle du till exempel bli blek, yr, få svårt att andas eller bli mycket svullen är det viktigt att söka vård direkt på närmaste akutmottagning eller ring 112.

Du kan i många fall lindra bettrelaterad sveda, svullnad, klåda och smärta med receptfri salva. Fråga ditt apotek om råd.

Loppor och skabb behöver däremot behandlas för att du ska bli av med dem. Om du fått skabb bör personer du varit i nära kontakt med behandlas parallellt, även om de inte uppvisar symptom.

Både loppor och skabb behandlas med receptfritt medel. Rådgör med ditt apotek.

Kan man bli biten av en spindel i Sverige?

Sådana inlägg utmynnar ofta i en stor diskussion runt olika kandidater där man ofta inte ens vet om en spindel alls har vistats på platsen. Spindlarna är tyvärr ofta bland de huvudmisstänkta till den här typen av "mysteriebett", vilket är väldigt oförtjänt - spindelbett är inte vanliga, utan misstankarna grundas oftast bara på djurgruppens dåliga rykte. Och när man i första hand misstänker spindlarna ser man också helt förbi ett stort galleri av djur som är mycket sannolikare kandidater, plus ett antal till som är ungefär lika sannolika som en spindel. Det man gör är lite grand som att peka ut Anthony Hopkins som seriemördare för att han övertygande spelat seriemördare på film, istället för att begrunda vem som faktiskt kan ha varit på platsen samt titta på tidigare dömda personer som begått liknande brott...

Det är förvisso inte alls omöjligt att bli biten av en spindel, men de är som regel väldigt obenägna att bitas och hör mycket sällan till de mest troliga kandidaterna. Har man inte faktiska bevis är det alltså rimligt att fria hellre än att fälla just vad gäller spindlar eftersom risken att man har fel annars är väldigt stor. I princip kan man inte döma alls utan att faktiskt ha tagit brottslingen på bar gärning...även när man VET att en spindel befunnit sig på brottsplatsen.     

Frågan om vem som bitit dig är oftast helt omöjlig att svara på om du inte sett djuret som bet dig, och de här diskussionerna på Facebook utmynnar därför oftast i mer eller mindre grundlösa spekulationer som inte leder någonstans eftersom ingen (inte ens experterna) faktiskt kan ge ett säkert svar. Vad man KAN säga är att risken att det är en spindel som är skyldig är väldigt liten, men sedan kommer man sällan längre.

Generellt gäller att du inte kan se på ett bett eller stickmärke vilket djur som orsakat det (eller ens om det faktiskt var ett djur...). Detta ska man också komma ihåg om man söker läkarvård: Läkare är i det här sammanhanget inte att betrakta som experter, de flesta svenska läkare har knappast någon erfarenhet alls av spindelbett och att som medicinsk personal i ett sådant här sammanhang påstå sig kunna känna igen ett spindelbett och säkert skilja det från allt annat som kan bitas och stickas tyder enbart på okunskap. Enda undantaget är borreliasmittade fästingbett, och även där är det ofta inte självklart. De som kan hjälpa dig med artbestämningar här är inte läkare utan kunniga entomologer eller araknologer (insekts- eller spindelexperter), och man behöver som sagt se djuret, det räcker inte med bettet.

Hur blir man av med Husspindel?

Spindlar är rovdjur och äter andra insekter. Om du har många spindlar i ditt hem kan det vara ett tecken på att det finns gott om olika insekter. De söker sig till födan. På så sätt kan det ses som positivt att ha husspindlar hemma.

– Spindlar är rovdjur som lever på andra insekter och räknas ofta som nyttodjur eftersom de äter upp andra insekter, ibland sådana som kan vara skadedjur inomhus, säger Charlotte Jonsson, biolog på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Spindlar skyr ljuset och trivs på mörka platser med hög luftfuktighet. Därför drar de sig till källare, vindar, tvättstugor och uthus. Att spindlar skulle vara ett tecken på att huset är mögelfritt stämmer inte. Det kan bo spindlar i en möglig källare lika väl som i en frisk, det beror bara på hur mycket andra insekter som finns där.

Syns mer på hösten

Efter sommaren har spindlarna ätit sig feta och det är nu vi kan se dem som tydligast. När det mörknar utomhus drar sig insekterna till våra upplysta hem – och spindlarna följer efter. Den varma sensommaren har dessutom gjort att fler insekter fortfarande är aktiva, vilket ökar på spindelns kroppshydda.

Många människor är helt omotiverat rädda för spindlar.
– Det finns inga spindlar i Sverige som är farliga för människor. De flesta, förutom några av de större arterna, kan inte bita igenom en människas hud, säger Charlotte Jonsson.

Betten från stor husspindel (Tegenaria atrica) kan i vissa fall ge allergiska reaktioner för dem som också är allergiska mot getingar. I sällsynta fall har drabbade behövt antibiotika, men oftast uppstår bara en rodnad kring bettet. Skrönan om att husspindlar suger blod om natten stämmer inte.

Finns det stora spindlar i Sverige?

Det är faktiskt ganska svårt att svara på. Det finns gott om spindlar i vårt avlånga land, hela 730 olika arter faktiskt. Men några farliga spindlar för oss människor har vi inte, och därför skrivs det inte mycket om våra svenska spindlar. Många av våra spindlar tillhör samma familj, och andra är väldigt svåra att skilja på. 

Det känns om vi svenskar spontant vet mer om större exotiska spindelarter i andra länder, än våra egna. Och det fick mig intresserad av att ta fram den här artikeln. Att titta närmare på vad som faktiskt lever i vår närhet, och ofta i våra hem. 

Efter en hel del detektivarbete har vi lyckats hitta dom spindlar vi misstänker är dom största i Sverige. Då och då följer någon stackars spindelart med från utlandet som kan vara betydligt större och skräckinjagade än våra naturliga. Men dessa har vi valt att exkludera då dom inte tillhör Sveriges natur överhuvudtaget egentligen.

Kan stor Husspindel bitas?

Spindeln trivs i fuktiga omgivningar som i källare, och därifrån kan den spatsera till våra lägenheter också. Har man fuktig luft hemma kan den trivas också i lägenheten - kanske i köket eller i badrummet.

Den bygger då ett trattformigt nät i ett lämpligt hörn och - simsalabim - så har man plötsligt ett husdjur.

Farlig är den inte. Den bits inte om den inte blir riktigt ordentligt provocerad, och då lär det inte vara värre än ett getingstick.

En spindel i paketet

Enligt Albrecht är det ursprungligen främst via frakt och varutransporter som större husspindeln har hittat till våra hem här i norr.

Om man beställer hem en vara från utlandet kan det hända att det kommer en oinbjuden gäst, säger han.

- Den har smitit in i paketet i någon lagerbyggnad och sen kommer den ut och går och gömmer sig någonstans.

Spindeln kan också flytta från hus till hus med hjälp av flyttlass, och förstås från lägenhet till lägenhet genom att traska omkring, helt enkelt.

Kan alla spindlar hoppa?

Bakom den aktuella forskningsstudien står Klaus Birkhofer, biolog vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet. Tillsammans med en forskare i Schweiz har han analyserat hur mycket de åttabenade köttätarna konsumerar på ett år.

– Många människor är rädda för spindlar och tycker att de är obehagliga. Jag hoppas att den här studien leder till att människor förstår bättre vilken nytta spindlarna gör, säger Klaus Birkhofer.

Spindlar håller skadeinsekter stången. De enorma mängder insekter som spindlarna äter skulle annars orsaka stora skador på jordbruksgrödor och skog. Men inte nog med det.

– I exempelvis malariaområden hjälper spindlar till genom att fånga moskiter som kan smitta människor, säger Klaus Birkhofer.

För att uppskatta hur mycket spindlar det finns i världen har forskarna utgått från data insamlade i 65 tidigare studier. Därefter har de räknat ut hur mycket bytesdjur som spindlar sammanlagt dödar på ett år för att överleva. Svaret är mellan 400 miljoner ton och 800 miljoner ton. Som jämförelse äter världens valar mellan 280 och 500 miljoner ton per år.

Vad händer om man dammsuger upp en spindel?

Att se en mörk spindel komma krypande mot dig inomhus är för många en riktig mardröm.

Lösningen för vissa är att dammsuga bort djuret.

Men faktum är att det inte är en särskilt effektiv lösning – spindeln överlever längre i dammsugaren än vad de flesta nog vill tro.

Det är inte det att spindlar som tar sig in i svenska hem är farliga, tvärtom sägs det ju att spindlar är ett tecken på att huset mår bra. Men många tycker att det är både otrevligt och obehagligt att se en spindel springa över golvet och att snabbt göra sig av med dem är för många en prio. 

Att ta fram dammsugaren kan vara ett sätt, men kanske inte det bästa. Visst, du kanske inte ser spindeln längre, men om den överlever den hårda vägen in i dammsugarpåsen kan den leva där inne ett tag. 

Spindlar kan överleva i månader  

Spindlar kan nämligen ”med lätthet överleva i flera veckor, till och med månader, i den dammfyllda påsen”, enligt en artikel som Illustrerad Vetenskap gjorde föra några år sedan.

Den kommer också att göra allt för att hitta en väg ut från mörkret, så risken finns att den kryper tillbaka där den kom ifrån. 

– Spindlar har dålig syn i allmänhet men ser skillnad på mörker och ljus. Om den lyckas se ljus från slangens munstycke kommer den nog att söka sig ditåt, säger spindelexperten Kajsa Mellbrand.

Är spindlar rädda för oss?

Araknofobi, eller rädslan för spindlar, är en av de vanligaste fobierna som folk lider av. Av den anledningen har vetenskapsmän börjat undersöka sätt som kan hjälpa människor att komma över sin rädsla och lära folk hur man lever i harmoni med spindlar.

Som tur är verkar det som att vetenskapsmän har hittat ett sätt att komma över sin rädsla för spindlar under bara en terapisession. Faktum är att dessa sessioner är så bra att personer med svåra rädslor för spindlar kunde hålla en tarantella i sina händer.

De som kunde komma över sin rädsla gjorde det för att de lärde sig allt om spindlar. Vetenskapsmän har upptäckt att många som har en fobi, som araknofobi, egentligen lider av en sorts ångeststörning. Med den här teorin i tankarna kunde proffs presentera olika steg och tips för att komma över rädslan.

Lär dig allt om spindlar, och minska din rädsla

Det första tipset för att komma över sin rädsla för spindlar är att lära sig allting om dem, även om du blir ängslig av det. Att veta saker om spindlar kommer hjälpa mot din rädsla för det okända och du kommer kunna slappna av tillräckligt mycket för att åtminstone komma nära en spindel eller till och med en tarantella. Kunskap om din rädsla verkar vara nyckeln till att komma över alla andra rädslor.

Dålig sömn kan öka rädslan för bl.a spindlar

Ett annat bra tips som kommer hjälpa din fobi för spindlar är att få tillräckligt med sömn. Många forskare upptäckte att tillräckligt med sömn efter en terapisession verkligen hjälpte till att ge sessionen fäste.

Kan spindlar låta?

Vi börjar med det viktigaste: Alla spindlar är förvisso giftiga, men ingen spindel som lever i Sverige är farlig för människor. Med denna vanliga fråga ur världen kan vi börja titta närmare på denna fascinerande djurgrupp. De kanske är mest kända för att de spinner nät som de fångar sina byten i, men det finns också arter som hoppar på sina byten – hoppspindlarna. Dessa är riktiga tuffingar. Förutom att de kan ge sig på byten som är större än de själva så övervintrar de också utomhus.

Murzebrahoppspindel (se ovan) och murhoppspindel är två vanliga hoppspindlar som gärna bor på husväggar och kan därmed ibland råka hamna inomhus.

– Men hoppspindlar generellt mår jättedåligt inomhus och behöver verkligen komma ut. De är också supertåliga – i naturen övervintrar sebraspindlar i ett litet silkesbo under stenar eller lavar på klippor, det vill säga där de inte alls får samma skydd mot låga temperaturer som de många som övervintrar nere i översta marklagret, berättar spindelexpert Kajsa Mellbrand.

Hon är även grundare och administratör för Facebook-gruppen Spindelnätet med runt 20 000 medlemmar. Där frågar många vid den här tiden på året vad man ska göra med spindlar som man hittar inomhus när det är kallt ute. Ska man låta dem vara eller släppa ut dem i kylan? Svaret är att det beror på.

– I Sverige är majoriteten av våra spindelarter anpassade att leva utomhus i svenskt klimat, de inte bara överlever utomhus utan behöver rentav en köldperiod – en eller till och med ett par övervintringsperioder i kyla. De mår dåligt inne i vårt varma, torra inomhusklimat, men kan ändå leta sig inomhus i jakt på en varm övervintringsplats – utan att förstå att inomhusmiljön faktiskt är farlig för dem. Vårt inomhusklimat är ofta torrare än en öken, och svenska spindlar är inte anpassade till ökentorka och hög värme dygnet runt.

Så många spindlar som hittas inomhus är utomhusarter som hamnat fel, exempelvis hoppspindlar. De bör släppas ut. Men det finns både innespindlar som klarar av vårt inomhusklimat och utespindlar som behöver övervintra kallt.

Varför har man spindlar i sängen?

Spindlar är ett nyttigt rovdjur, de flesta arterna lever utomhus men några få arter kan leva inomhus. De äter mindre insekter och andra småkryp, dessutom utgör de föda åt många andra djur som fåglar och grodor. Döda därför inte spindlar i onödan. Men det går att undvika att få in dem.

- Det är ganska svårt att förebygga och sanera spindlar men det finns några saker du kan göra för att minska dem inomhus. Täta springor och sprickor vid fönster och dörrar för att försvåra för spindlar och andra kryp att ta sig in. De finns ofta i springor, bakom lister och på andra trånga ställen, så där bör du försöka komma åt och dammsuga, säger Thomas Persson Vinnersten som är biolog på Anticimex.

De flesta spindlarär solitära vilket betyder att de till stor del av sitt liv lever ensamma. Beroende på art kan en spindelhona lägga från några få ägg till över tusen ägg varje år. Att städa är kanske inte så kul, men det är det mest effektiva du kan göra mot spindlar.

Utomhus är det ännu svårare att göra något åt spindlarna. Har du spindlar på en plats betyder det att det ofta finns föda för spindlarna där. Men du kan göra området runt huset mindre attraktivt för spindeln.

- Ta bort hög vegetation intill husväggarna. Spindlar gömmer sig gärna där och under stenar, brädor, krukor och annat som kan finnas på tomten. Släck fasadbelysningen vår och höst eftersom ljuset attraherar insekter, som i sin tur lockar dit spindlar, säger Thomas Persson Vinnersten.

Vilken lukt gillar inte spindlar?

en undersökning, som har fått pris av Royal Society of Chemistry i Storbritannien, gjorde elever vid en skola i Cornwall flera försök med kastanjer och spindlar. När spindlarna fick välja mellan att klättra över stenar eller kastanjer, klättrade de flesta spindlarna över kastanjerna. I ett annat försök fick spindlarna möjlighet att fly över en vattenyta via en bro av kastanjer eller en bro av trä. Broarna visade sig vara lika populära bland spindlarna.  

Odu trots allt tror att något doftämne avskräcker spindlar, tänk på att luftvolymen i ett hus är oerhört mycket större än i ett trångt glasrör, vilket gör att doften blir mycket mera utspädd där än i glasröret 

Så fångar du spindlar

Något som du kanske inte tänker på är att många katter gillar att fånga spindlar. Du kan också använda dig av olika varianter av flugpapper. 

- Så kombinationen flugpapper och en katt kanske inte fel. Det kan vara ett steg i rätt riktning för att minska antalet spindlar i hemmet, men enkelt är det inte, säger Ulf Stenberg.  

Du kan även höja rengöringsnivån hemma och till exempel börja dammsuga bakom lister och i andra trånga utrymmen där spindlar kan tänkas gömma sig.  

Så minskar du antalet spindlar i huset 

Du kan minska risken för att spindlar tar sig in i huset genom att täta springor och kontrollera att dina ventilers insektsnät håller tätt.  

- Många småhusägare har fasadbelysning som står på när det är mörkt. Problemet är att det inte bara är du som gillar fasadbelysningen utan även insekter, som i sin tur drar till sig spindlar. Så då kan ett tips vara att släcka fasadbelysningen eller gå över till rörelsestyrd belysning, säger Ulf Stenberg 

Vill du göra utemiljön mindre attraktiv för spindlar kan du även ta bort hög vegetation, blomlådor och annat i närheten av huset som gör att de lättare kan gömma sig.

Finns Vargspindel i Sverige?

Kännetecken

En Alopecosa art med mörk, och ofta enfärgat, lansettmärke på bakkroppen. De mörka, och förtjockade, skenbenen hos hanen är arttypisk karaktär.

Hane: Kroppslängd 5,9-7,7 mm. Framkropp med bred ljus mittlinje med parallella sidor och en antydan till mörkare central strimma, mellan ögonen och längst bak. Sidor svarta utan radiärstrimmor. Kantlinje ljus och dubbel, den yttre linjen är mer distinkt. Bröstplåt på framkroppens undersida enfärgad. Bakkropp med ljust gråvitt mittband. Mittbandet har framtill en mörkt brunsvart lansettformat fläck som sträcker sig över bakkroppens mitt.  I mittbandets bakre del finns ofta ett sågat mönster i kanten. Sidor närmast mittbandet svartbruna som längre ner på sidorna övergår i ljust. Bakkroppens undersida enfärgat brunaktig. Spinnvårtor svarta. Första benparet skenben blankt svarta och kraftigt förtjockade med inskärning på mitten. Övriga leder av normal tjocklek och ljusare. Övriga benpar med normala skenben och aningens ljusare. En svag mörk fläckighet kan anas på låren. Palper mörkt brunsvarta. Sista leden något mörkare. Genitalier: Palpens bulb har ett sidriktat utskott (tegularapofysen) med dubbelriktad spets. Palpens spets (embolus) har en rundad bågform och en jämt avsmalnande membran på insidan.

Hona: Kroppslängd 7-7,9 mm. Framkropp med bred ljust brunaktig mittlinje med parallella sidor och en antydan till mörkare central strimma, särskilt längst bak. Sidor svart-bruna utan tydliga radiärstrimmor. Kantlinje ljus och dubbel. Bröstplåt på framkroppens undersida enfärgad. Bakkropp med ljust gråvitt mittband. Mittbandet har framtill en mörkt brunsvart lansettformat fläck som sträcker sig över bakkroppens mitt.  Mittbandets kanter mörkbruna, framtill med lite kraftigare svärta och baktill med diffusa ljusa prickrader, som kan saknas helt. Bakkroppens undersida enfärgat brunaktig. Spinnvårtor svarta. Första benparet brunaktiga med diffus mörk fläckighet på låren. Övriga benpar likartade ben I. Palper brunaktiga med lite ljusare ledgränser. Genitalier: Epigynets främre del bildar en sklerotiserad båge. Från denna båge startar en mittstruktur i form av ett långt brett skaft och baktill en hammarformig struktur.

Vad hatar spindlar?

I Sverige är spindlar generellt ofarliga för oss, men det betyder inte att det är roligt att hela tiden springa på de åttabeniga krabaterna. 

Samtidigt tycker spindlarna att hösten är en perfekt tid att flytta in i ett varmt hem, så det kan minst sagt bli en intressekonflikt.

Men oroa dig inte, det finns vissa saker som spindlarna avskyr! Här är fem knep som får det åttabenade lilla djuret att krypa vidare till nästa hem:

Naturliga oljor

Inte bara människor kan ha svårt för vissa lukter, även spindlar vänder på klacken vid "fel" doft. Bland annat har det visat sig att spindlar ogillar doften av träolja, lavenderolja och rosolja. 

Om du vill hålla krypen borta kan du därför ta några droppar av vald olja och blanda med vatten i en sprayflaska. Sedan är det bara att spraya på!